Ja, és még valami, IC. Kérlek ne forgasd ki a szavaimat, erre kurvára allergiás vagyok. Soha nem írtam azt, hogy a sorompó tekeri a baktert ... azaz az alkotmányosságra a jogszerűség szerintem sem garancia. De amennyiben egy engedélyeztetési eljárás során egy projekt zöld utat kap a hatóságoktól, és később ennek alkotmányossága megkérdőjeleződik, nos, akkor felteszem lenne rá megfeleő eljárásmód, hogy ez jogi úton is kötelező érvénnyel bizonyítást nyerjen. És itt a lényeg: ez a zengői beruházás esetében soha nem történt meg! Cáfold, kérlek, ha tudod!
Mert mi is történt? Szakmai nagyágyúk ugyan vitatták az engedélyezési folyamatot, és ennek következményeként az engedélyezés jogszerű avagy alkotmányos voltát is, de ezek csak következmények nélküli kinyilatkoztatások voltak/maradtak, bírósági úton a zengői beruházás soha nem volt megtámadva! Hát hiszen épp ezért nevezték a szervezők az árokszalonnázást és a fáhozláncolást polgári engedetlenségnek, nemde?
Az általad citált sorok csupán elfajzott magánvélemények, vajmi közük van a valósághoz. Megnéztem egyet-kettőt a valódi szövegkörnyezetében, és a magam részéről ugyanolyan sületlenségnek tartom őket, mint az általam beidézetteket. Csakhogy van egy nagy különbség: az én példáim "valósak": mármint abban az értelemben, hogy azok konkrétan a "zengőféltők" részéről fogalmazódtak meg vagy a lakossági fórumokon, vagy hivatalos kommünikékben, vagy a médiák valamelyikében, és összességükben ezek képezték/képezik az ideológiai alapját a zengői radarberuházás elleni fellépésnek.
Amit Tőled vártam volna, az nem az itteni agymenések felhánytorgatása, hanem egy konstruktív polémiát szolgáló érvrendszer, pontosabban az érv-büdzsét X-re hozó HM-vélemény-cáfolatok összessége. Ezt nem kaptam meg.
azaz milyen költségek is terhelik az áramfejlesztést? aztán ha ez meg van akkor a várható élettartam, fenntartási költség egyéb okozott kár és járulékos költség megmutathatja hogy menyire ingyen áram az ingyenáram... amit ráadásul nem tudnak tárolni és nem akkor termelődik amikor igény van rá (csúcsrajáratás) Ha nem hiszed járjál utána...
miért is erősítesz mindig meg abban hogy ostoba vagy?
Ne haragudj, de még a te kedvedért sem olvasok át több ezer bejegyzést. Néhányat kapsz csak, a példa kedvéért:
5488 "a romok nem szennyezik a környezetet. És nem szokás eltakarítani sem őket."
5317 "Honvédelmi beruházáshoz nem kell lakosságot megnyerni. A lakosságnak a honvédelmi beruházás az érdekében áll, ezzel ellentétes véleményen nem lehet. Ha mégis, akkor ezt a véleményt le kell törni, a rendelkezésre álló törvényes eszközökkel."
5108 "Hány rákos gyermeken lehetne segíteni a környezetvédelemre kidobott pénzből???"
5045 "Csak a te mániád, hogy a romokat el kell bontani."
5005 "Egy torony. Amit mondjuk a baglyok, a denevérek meg még egy tucat madár nagyon szépen megköszönne!"
A többiről: véleményed szerint nincsenek alkotmányossági problémák, mert az építési engedély, meg a szakhatósági engedélyek törvényesek.
Sima ügy. Erről szól az alkotmány. Merthogy kimondja, hogy aminek az építési engedélyei rendben vannak az alkotmányos!
T-D! Nincs ennek a dolognak véletlenül ezer más vetülete is?
Valami olyasmi van, hogy a szlovákok megépítették a maguk részét. Mi abbahagytuk a projektet, s emiatt a kész szlovák rész nem működhetett volna kielégítően. Ők pótlólag megépítették (pluszberuházásként) a "C" variánst, hogy Bős megfelelően üzemeljen. Ennek a pluszköltségét kérik.
gondolom a szerzodes szerintuk torteno megsertese miatt. a periratban valoszinuleg reszletesen is benne van. megiteltek mar nekik a karteritest? soha olyat nem hallottal hogy valaki alaptalanul kovetelt volna karteritest? vagy sokkal magasabb osszeget kovetelt mint tenyleges kaara volt?
az elmaradt haszon amugy szinten karterites targyat kepezheti.
Ejnye IC koma, vajon mi gátol abban, hogy tényleg elő is hozakodj a példáiddal? Kíváncsi lennék rájuk, már amennyiben léteznek.
Az alkotmányos megközelítésről csak annyit, hogy felteszem: ha a beruházás, pontosabban annak szakhatósági engedélyei sértették volna az érvényben lévő szabályozókat, akkor a "zengőféltők" közül csak akadt volna egy jogász, aki jogi útra terelte volna az ügyet. Hogy ez mégsem történt meg, csak azt igazolja, hogy a parti messze nem áll(t) X-re!
1*ü.Mivel a szlovákok megépítették a nemzetközi szerződésben rájuk eső részt,a magyarok meg nem, a szlovákok jogszerűen rendslkezhetnek a vízzel,amit a nemzetközi szerződés közös használatúnak írt elő.
Egyébként érdekes téma,ugyannis a szlovákoknál pont a vízmű megépítése olyan politikai téma,mint nálunk a meg nem építése
Azt írod Alfredoonak: "Alkotmányossággal meg ne gyere, mert amennyi pro van a lokátor mellet annyi kontra is. Úgy hogy ez X."
Azon gondolkodom, hogyan jött ki Neked a döntetlen, mivel sehogy sem emlékszem egyetlen jogerős elutasító végzésre sem a zengői beruházással kapcsolatban. Arra viszont annál inkább, hogy a "Zengő-féltőknek" milyen komoly(??) ellenérveik voltak. Sommázva ezeket:
a radar sugározni fog (megj.: az OSSKI szakértője megjelent egy pécsi fórumon, eloszlatandó a kételyeket, és azóta a sugárzás nem téma)
a radar a világ bánáti bazsarózsa populációjának 90%-át veszélyezteti (megj.: ez felettébb érdekes vád, hiszen a torony helyén, és a felvezető út tervezett nyomvonalának 90%-án a füvön kívül nem él semmi)
a terület lezárásával a természetjárók ki lesznek rekesztve a hegyről (megj.: a hm kilátóerkélyt létesítene a tornyon, ráadásul a torony nem lenne körbekerítve)
rontja a látképet (megj.: ez teljesen szubjektív megítélés dolga, következésképpen vitatkozni sem lehet vele)
csökkenni fognak a környékbeli ingatlanok értékei (megj.: ezt nem lehet megjósolni, de ha csak ezen múlna, ezt egyszerűen kompenzálni tudná a kormányzat)
Ezekhez vegyük még hozzá, hogy mára tömegesen jelennek meg a radarszakértők, a katona-politikai és hadműveleti kérdésekben megnyilatkozók, és olyan ökörségeket hangoztatnak, hogy használjunk inkább műholdas rendszereket, meg AWACS-et, sőt, egyáltalán nem is kell radar ....
Akárhogy nézem a dolgokat, nekem sehogy sem jön ki az X.
Ja, de mégis! Kihagytam a számításból ugyanis a kiásott árokban szalonnázókat, no meg a magukat fához bilincselőket. Velük már tényleg meg van az X.
hogyhogy nem gazdasagos az eromu? mennyibe kerul az a nemgazdasagos aaram?
mi lenne ha gazdasagi kerdesekben nem mondanal ilyen okosakat.
szerintem meg barmilyen arammennyiseg termelodik meg naluk az ingyen termelodik. tehat megiscsak rohognek a markukba. raadasul egyedul az ovek. elkepzelheto hogy jobban jonnek ki mint ha lenne nagymaros es felezni kellene az aaramot.
persze hogy gazdasagosabb lenne az eromu ha lenne nagymaros. viszont nem hiszem hogy epeszu szlovak megszuntetne az eromuvet mert tekercs szerint nem eleeg gazdasagos.
epeszu szlovaknak ilyesmi eszebe sem jutna. te meg oromkodjel nyugodtan. amugy valoszinuleg savanyu a szolo. juj de jo, juj de jo, mondogatja maganak tekercs hogy nincs eromu. jaj de kurvara nagyon jo.
mondjuk nem magyarorszagnak de tekercs biztos oromet erez.
nos, bebizonyosodott hogy éppen anniyra vagy képben a vízierőművekkel is mint a lokátorral.
Érvelj még légyszi, jó ügyet szolgálsz! :-)
érdekes azt elfelejted hogy a Szlovákok azért követelték a nagymarosi erőművet (meg akártérítést) hogy csúcsra tudják járatni az erőművüket mert anélkül az nem gazdaságos.
Nos, nincs Nagymaros, nincs csúcsrajáratás. Akkor most gazdaságos az erőmű üzemeltetése vagy csak hazudtak a szlovákok. (És még azt sem tudjuk hogy miért a markukba röhögnek?)
Csak magadnak válaszolj mert anniyra nincs nagymarosi gátunk mint amilyen a Zengői lokátorunk.
az hogy hatarfolyokra nehez eromuveket epiteni egyaltalan nem lehet vitatema. valoszinleg nem a topografiai adottsagok nehezitik meg az eromuvek epiteset hanem inkabb politikai problemak.
szamoljuk ossze hogy ausztriaban hany vizieromu, hany viztartaly van? talan atmehetnenk tiltakozni, erositendo az OTTANI gp mozgalmakat. a koltsegeket remelem fedezik. egy hetes nyari taborozas az alpokban szerintem kifejezetten jot tenne az egeszsegemnek, termeszetesen csimpaszkodassal egybekotve.
mintha olaszorszagban is mukodnenek vizieromuvek, tarozok es tartalyok.
hogy mindenki milyen hulye, plane ha okos tekerccsel osszehasonlitjuk.
Ja és tájékoztatlak majd az alvizi és felvizi erőművek hatásáról valamint a folyamtos és csúcsrajáratásos üzemmenteről, is. Szeretnél a prédikálószékre is egy nagyobb víztartályt? Egyáltalán a propagandán kívül mi a fazst szállítannak a dunán??? Amikor a vasúti szállítás helyett is kamionok vágják össze a közútjainkat??
Várnak rád a Dráván erőművet építeni kívánó horvát barátaid... Ha már nem lesz lokátor a ZÍewngőn legalább adunát és a drávát még összebaszhatják a hozzád hasonló tájékozottak...
Nem baj, most halllottam, ha Orbánék nyernek lesz teljes foglalkoztatás, és akkor gondolom közmunkában építünk neki egy méltó piramist a kiskunságban Carrerai márványból és tehetjük rá a lokátort is...