Dánke. :-) A Gloriettől végig valahogy valami mást vártam, de aztán kalapot emeltem: más megoldás talán jobban tetszett volna, de azért ezt is szépen felépítette. És igen, jó volt a hullakeresős játék belekeverése.
Nemrég a Holttest a könyvtárszobában olvasásakor voltam kissé csalódott. Szerintem nem nagyon akadtak utalások a megoldásra, és még csak elegáns sem volt. Ilyenkor azzal vigasztalódom, hogy legalább a köztes részek élvezetesek. Szeretem Agatha bölcselkedéseit az emberi természetről.
Igazatok van, hogy inkább a könyvbeszerzésről szóljon, minthogy ne legyen egyáltalán semmilyen hozzászólás. :-)
Történelmi pillanat: megszámoltam, hány regényem van Agathától. Harminckettő. Haladok. Elsős egyetemista voltam, amikor először olvastam egy regényét (nem számítva azokat a klasszikus filmeket, amiket ezerszer láttam), lassan beszereztem még kábé tizenöt darabot, és tavaly, ötödévesen tört ki rajtam az igazi láz, azóta a vadászösztönöm vezet. Most is az Órákat olvasom. Harmadszorra.
Talán meglesz egy nap az összes (és már látom magam, hogy akkor az új cél "az egészet angolul is" lesz :-)). Bár nem biztos. A kisregények még nem fogtak meg, úgyhogy a boltban egyelőre kerülöm a 12 in one jellegű kiadványokat.
Telejesen jó, amiket írtál! Nagyon tetszettek a soraid! Totál így érzek én is... Van, amikor úgy megverném AC-t, hogy most ezt mért így vagy úgy csinálta!!! Néha csalódás tud lenni, mert azt hiszem olvasás közben, hogy mindent tudok... De amikor a vége előtt előkap valahonnan még valami plusz infót, ami eljuttatja a nyomozót a megoldásig, akkor a fejemet verem a falba és nem értem, hogy Agatha néni mért olvastatta el velem ezt a könyvet... :DDD Na szóval tényleg van 1-2 könyv, ami nem élvezetből, hanem kötelességből született... Viszont pl. a Gloriett a hulla esetében talál kapaszkodót olyan formán, hogy noha az a mű is becsapás, mégis van benne valami eredeti, lásd "Hol a hulla"-játék... :DDD
Az elmúlt évben több regénynél rájöttem a megoldásra, vagy legalábbis a fejemben nyomorgó ötven lehetséges levezetés között ott volt AC-é is.
A megfejthetetlen könyvekhez való viszonyom ambivalens. Egyik könyvben a zsenialitás csúcsának tűnik, a másikban viszont legszívesebben hozzávágnám az öreglányhoz a művét, hogy mással szórakozzon. Azt hiszem, megfejthetetlen és megfejthetetlen között is van különbség. Ha másodszorra elolvasva már látszik, hogy milyen fantasztikusan összerakott építménnyel van dolgunk, tele apró jelekkel, amiken mégis átsuhan az olvasó, esetleg tévútra megy, akkor azt mondom, hogy rendben, leborulok AC nagysága előtt.
De van egy másik típus is, ami irritál: amikor nincsenek jelek, a nő csak írt, írt és írt, majd a kétszázadik oldalon hirtelen Poirot/Marple/más a homlokára csapott, és eszébe jutott még egy dolog, ami addig szóba sem került, legfeljebb egy félmondat erejéig, de nélküle nem létezik a megoldás - na, ezt nem bírom. Ebben nincsen semmi zsenialitás, olyan érzésem van, mintha csak unalmában dobott volna össze még egy könyvet. Ilyenkor nem érzek megilletődést, nem hűházok, csak elolvasom, becsukom, és onnantól hanyagolom.
Abszolút egyetértek. Vannak az őrültek, mint én, akinek csak 7-8 könyv hiányzik és van a két véglet: akik nagyon messze vannak még a teljes sorozattól és akiknek már minden megvan... Ez a két csapat valóban nem örül az ilyen keres-kínál hsz-ekhez, hisz az egyiknek már nem téma, a másik meg sír és irígy, hogy neki még alig van valamennyi... :DDD
DE szerintem a lényeg, hogy mindig legyen szó AC-ről. Mindegy mi, csak tudjunk beszélgetni... Az én témám úgy tűnik nem jött be senkinek, mert nem reagáltak rá. :(((
Az meg nem a könyvet vásárolni szándékozók baja, hogy nincs más hozzászólás...
Mert van, akik hónapokkal ezelőtt feladta a próbálkozást, hogy Agatháról beszélgessen, és azóta nem nézett be ide. ;-) Ezt nem bántásból írom, pusztán ténymegállapítás. A kincset érő könyvek beszerzése izgalmas téma annak, akinek már tényleg csak kevés darab hiányzik a sorozatból, úgyhogy tőlem nyugodtan. És megszoktam már az ilyen témákat - pl. egy csak külföldön játszódó sorozat topikjában a hozzászólások hatvan százaléka arról szól, hogy "honnan töltitek", "mi az a torrent?", "hol lehet feliratokat szerezni?". Nyami. :-)
Bocsánatot kérek, én senkit nem akartam megsérteni. Csupán leírtam a véleményemet, amit lehet, hogy egyesek sértésnek fogtak fe, pedig nekem egyáltlalán nem ez volt a célom.
Mellékesen,hogy ne csak a vásárlásról írjak nekem nagyon tetszett a Nyaraló gyilkosok.Még ,amikor másodszor olvastam is el,akkor is nagy fejtörést okozott a gyilkos kiléte.Szóval nekem benne van a magam top 10-ében.
A célom nem a hencegés volt, hanem egy kis segítség, hogy hol érdemes megnézned.
Én sem járok nap mint nap antikváriumokba, heti 50órát dolgozom, jó ha havonta 1-2 óra szabadidőm van, amikor eltudok menni nézelődni... Csak ha éppen arra van dolgom, hát összekötöm a kellemest a hasznossal.
Üdv! Felőlem eldicsekedhetsz, de ha akarnék sem tudnék ennyiszer antikváriumba járni... két óra különtanitással elintézem a különbözetet, amit a netről való rendelés jelent... Christian
Szia Christy1987, gondoltam eldicsekszem, hogy reggel jártam bent véletlenül a Múzeum körúton, és betértem egy antikváriumba(Mike és Társa). Mit ad isten, megvolt nekik az ABC-gyilkosságok(régebbi, zöld keményfedeles Európás) teljesen új állapotban(1000pénz).
Szóval kitartás, neked is lehet szerencséd(és nem kell külföldről rendelned 3-4ezer ft-ért egy könyvet).
Yreg! Szerintem az adás-vétel is Agatha Christie könyvei...-vel kapcsolatosak... Szóval a topic ezt is magában foglalja!
DE hogy lásd én melléd is állok (tudod, hogy nem vagyok ellened :P), ezért feldobok egy témát!!! Amikor még fiatalként olvastam az AC regényeket, soha nem tudtam megfejteni a bűnügyeket. Most már így felnőtt fejjel többször is sikerült. De szerintem még mindig akadnak olyan könyvek, amik - akármilyen okos is az ember - MEGFEJTHETETLENEK! Itt van pl. a Gloriett a hullának. Aminek a megoldása zseniális meg minden, csak alig 1-2 jel mutat a megoldására... Pl.: "Mindig lesz Folliat Nesse-ben...." Ebből még nem következik hogy az a gyilkos, aki. Ráadásul szerintem a könyv eleje nem kompatibilis így a megoldással. Vagyis szerintem eleve úgy van felépítva, hogy még véletlen se jöhess rá. :((( EZT NEM SZERETEM!
Szerintetek vannak még ilyen könyvek? Vagy csak én nem vagyok eléggé elrugaszkodott???
Mindenkitől előre is bocsánatot kérek ezért a hsz.-omért..., de
(szerintem) ez a fórum kb egy-két hete semmi másról nem szól, mint a keres-kínál hirdetésekről, a különböző interneten beszerezhető és nem beszerezhető könyvekről, a csereberéről, a nekem-már-csak-829-db-hiányzik-ról, stb., és ez már kissé unalmas. Bocsánat, de szerintem nem ez a topci célja.
Nyisson valaki egy új topicot Agatha Christie Keres-Kínál címmel, ott beszélgessetek erről, itt meg AGATHA CHRISTIE KÖNYVEIről (ami a topik neve is...).
Bocs, ha ezzel valakit megsértettem, de nekem ez a véleményem és ez már tényleg elég visszatettsző,
A nemezis már megvan, de a temetni veszélyesből a régebbi(sárgás-kekis-1999-es kiadású) Európás keményfedelest keresem, nem pedig az újabbat(mivel, valljuk be, az új elég csúnyácskára sikerült).
Neked ma már mondtam, de hátha a válasz mást is érdekel: Igen, Magyarországon, a Libri hálózatában lehet kapni az összes Agatha Christie által írt könyvet, a Harper Collins kiadásában, 1.531,- Ft/db. Az Önéletrajz és a drámák kicsit drágábbak. Puha kötés, de igényes, szép, jól néz ki a polcon.
Nekem is már csak hat könyv hiányzik, aki tud olcsón ;) az segítsen lehetőleg (2000-3000 Ft-ig):
- Pollensa öböl
- Poirot munkában
- Ház a világ végén
- Csillag Betlehem felett
- Így éltünk Mezopotámiában
- Alibi (de ezel inkább várok az új kiadásig)
Megjegyzés: nekem van Libri kártyám, aki szeretne kedvezményt oda az írjon e-mailt nekem és megadom a számát. (Morognak a pénztárnál, de elfogadják ha csak a számot diktálod be és a kárty a nincs nálad).
Szóval igazándiból az érdekelne, hogy van-e olyan magyar, vagy angol nyelvü sorozat, ami a teljes Agatha Christie munkásság... valami új sorozat persze, amit nem kell gyűjteni, hanem meg lehet venni kultúráltan a boltban :D
Hát, ha ragaszkodsz a számokhoz: 20 Poirot, 7 Miss Marple és 4 "egyikük sem" regényem van angolul. Ezen túl az önéletrajza és a régészeti visszamlékezései. Egyébként szinte az összes Agatha Christie-t olvastam már angolul, mert amíg a British Council nem zárta ki az egyszerű halandókat a könyvtárából, addig szép sorban onnan kölcsönözgettem - amióta már csak a nyelvtanárok mehetnek, azóta kénytelen vagyok megvásárolni őket. :-(
És még mindig számok: 42 magyar nyelvű regényem van, ezek bontását nem tudom, valamint 5 francia és 5 spanyol. Az előbbieket budapesti antikváriumokban szereztem be, az utóbbiakkal egy külfödön élő barátnőm lepett meg karácsonykor és születésnapomra.
A Harper Collins kiadásában megjelent 39 Poirot, 14 Marple, 25 "egyikük sem", 5 Tommy és Tuppence, 2 memoár és 2 színdarabos könyv, valamint a 6 álnéven írott regény.
Az Európa Kiadó terveiről semmit nem tudok, de talán ezt nem is tőlem kérdezted.
Kérlek segítsen aki tudja honnan tudnám megszerezni ezeket a könyveket(a vaterán kívül minden lehetőség érdekel,azok az árak ugyanis pofátlanul magasak):
Az Ackroyd-gyilloksság (Európa könyvkiadós, bordó színű,kemény fedeles kiadás)
Az ABC-gyillkosságok (Európás,zöld,kemény fedeles)
Köszi a tippeket! A hirdetést azért mindenképpen megpróbálom.
A gyűlölet őrültje 6500, Az ijedt szemű lány 6000 jelenleg a Vaterán. Van "Balhüvelykem bizsereg..." 3200-ért, Bagdadba jöttek 3600-ért. Az Álmok háza tutira megjelenik idén az Aquilánál, váltottam levelet a kiadóval.
De hogy a Poirot munkában és a Pollensa-öböl mennyire lesz könnyen beszerezhető, azt nem tudom.
Üdv! A kérdésemet úgy értettem, hogy az angol nyelvű libris könyvekből hány darab van? Az a sorozat hány kötetet tartalmaz? És az új európásból hányat terveznek kiadni? Christian