Kiribayama már hivatalosan is ozeki, ma megtörtént a beiktatása. Ezentúl Kirishima néven szerepel majd a banzukén, miután felvette oyakatája egykori shikonáját.
Szíves elnézésed kérem, amennyiben úgy érzed, hogy nem kismértékben udvariatlan voltam. Számomra
e történet legfőbb tanulsága az, hogy a hat bíró (a Gyoki és az öt székbíró is egytől - egyig emberből van
és épp miatt külön - külön is, de még csapatba-verődve is szubjektív értékítélet alapján döntenek és nem csupán a különdíjak tekintetében, de egész nyugodtan ide sorolhatjuk azon tekintélyes testületek tagjait
is, akik a Szövetség kebelén belül, egyfelől a kinevezésekkel kapcsolatos teljesítményeket , valamint, az ebből fakadó - követllező döntéseket előkészítik, valamint meghozzák. Teljesen hasonló módon és több esetben érvényes ez, például a Banzuke-besorolásokkal kal kacsolatos döntésel tekintetében ugyancsak.
És ez korántsem japán és nem is sumo specialitás. Egy egész rakás olyan helyzet adódik (a sportban is)
a legkülönfélébb élethelyzetekben, amikor a döntésekben, sőt még azoklegelső, előkészítő fázisaiban és végezetül a meghozatalában derül ki, hogy mindannyian emberből voltunk - vagyunk és leszünk.
Én, például valami egészen más problémát nem értek, éppen itt és most, a Natsu 2023. Basho kapcsán.
Amint azt itt többen is megállapították (magam is), ez egy igazán jó szinvonalú torna volt kiváló egyéni teljesítményekkel és látványos, remek összecspásokkal. Ehhez képest (ha jól látom) mind - összesen 1, egyetlen különdíjat ítélt oda a t. Bírói Testület (Kiri-nak egy Gino Sho - t, ami tudtommal, a "jó technika"i teljesítményért járó különdíj. Eszerint nem ítélték oda például a Kanto Sho-t (a kütdődzellemért), illetve
a Shukun Sho-t sem (a kiváló egyéni teljesítményért). Eszerint a T. Bírói Testület (és mi (idehaza) nem ugyanazt a tornát láthattuk?
"Kiribayama 11-12-11 eredményt ért el az utóbbi 3 tornán, de abból 2 győzelme csak fusen volt. Ha azt
levonom, akkor csak 32 igazi győzelme volt."
Való igaz, a Natsu-n és a Haru-n volt egy-egy fusen-je, ebben mi a probléma ? Hasonló cipőben járt 2005
- ben a Császár, amikor az odavezető tornák alkalmávak 35 győzelemmel és közötte l - 2 fusen- nel zárt
a kinevezése előtt..Vagy ott van Kakuryu, aki például 33 győzelemmel zárt, mielőtt sor került 2012 - ben
a promóciójára. Vagy az érem egy másik oldalát nézve például Kisenosatonak a promócója 32 győzelmet követően következett be. 2011 végén - 2012 elején. Azután itt van Teru esete, akinek még 2015 - évben
egy Maegashira és két Sekiwake rangban szerzett 33 győzelemre adták meg a rangot. Chiyotaikai 1993-ban mind-összesen 32 győzelemmel lépett elő. Vagy Tochiazimma 2001 / 2002 - ben 34 győzelemmel, és benne 1 fusen- nel lépett elő. Miyabiyama hasonlóképpen így, 2000 - ben. És Musashimaru, 1994 évben szintén "csak" 33 győzelemmel lépett elő. Nem mennék régebbre vissza. Akadtak közöttük japánok is, amerikai és mongolok is. Csak remélmi tudom, hogy a Szövetség ez alkalommal nem aszerint mérlegel- gondolkofik ez esetben, amit itt fejtegettél.
Amógy, csak mellékesen. Ezen a tornán Kiri megverte Takakeisho-t, Daieisho-t és Wakamotoharu-t is,
azaz a vele legalább egy-azonos rangben lvé japánokat, ám ezt úgy írom, hogy tisztában vagyok azzal,
hogy egy mongol esetében ez koránrsem biztos, hogy valamit is nyom a latban. Mindazonáltal úgy gondolom, hogy - a Haru ushu-ját is beszámítva, megfogják beki ítékni a rangot - szerintem telljesen megérdemelten..
Erre már tudok némi konkrétumot is mondani, egyfelől szerdán lesz több bejelentés is, az egyik Kiribayama ozeki promóciójával kapcsolatos. Eddig az általam olvasott összes forrás egyértelműen biztosra veszi az ozeki promóciót, függetlelnül a két fusentől. Egyfelől Kiribayama tornán tanúsított sumoját mindenki meggyőzőnek találta, különösen az ozeki ellen tanúsított győzelmét, de említették, hogy Terunofuji ellen is remekül helytállt. Másfelől meg a kyokait most különösen motiváltnak vélik az elemzők, miután a torna előtt még az a meglehetősen kínos és előzmény nélküli forgatókönyv is fennállt, miszerint a Nagoya bashora nem lesz ozeki és lehet, hogy yokozuna sem... Egyesek szerint nem is kérdés, hogy a kyokai nem lesz olyan finnyás, mint pl anno Takakeisho esetében.
Ezentúl a Kyokai hivatalosan is megerősítette, hogy három sekiwake is ozeki run-ban van a júliusi tornán.
Daieishonak 11, Wakamotoharunak és Hoshoryunak 12 győzelmes célt állítottak fel júliusra, amit ha teljesítenek megy az ozeki promóció.
Szintén szerdán várható az új (vagy a visszatérő) sekitorik bejelnetése, azaz, ki lép fel a makushitából a juryoba. A feljutók számából majd lehet következtetni a kiesők számára is, amely most szintén nem 100%-ig egyértelmű. Az összes többi infó majd az új banzuke publikálásakor a júliusi torna előtt kb 2 héttel várható.
Akikről szinte nem esett semmi szó, de megérdemlik, hogy beszéljünk róluk, mivel fantasztikus fordítást vittek véghez, az egyfelől a juryos Tsushimanada, aki 1-6 eredménnyel állt a 7. nap végén, de végül innen mentett kachi koshira.
A másik a makuuchis Nishikigi, akit én is kritizáltam már korábban, de jó pár hónapja hatalmasat megy, és most is hatalmasat fordított a felső (joi) maegashira pozícióból. 1-6 állásból nyomott egy 8 győzelmes sorozatot és ért el végül 9-6 os kacsi koshit. Megsüvegelendő teljesítmény.
Hokuseihon pedig még sokat kell dolgoznia Miyagino osakatának.
Mondjuk, a 11 - 12 - 13. napi vereségei, akár még magyarázhatók is azzal, hogy három, ezen a tornán
igen jól teljesítő Sekiwake-vel sztemben kellett volna helytállnia. Ehhez azért már nem elég magában
a nála jócskán meglévő fizikai adottság, ehhez már sokkal több mesterségbeli tudásrai volna szükség,
amint azt ezen a fórumon is leírták nálam sokkal tudósabb - szakavatottabb urak. A 14. napi, Oho-val szemben vívott meccsén elszenvedett vereségét meg talán be lehet tudni az előző npaok eredményei
miatti fásultságnak, elkedvetlenedésnek. Ami azonban éppen a legutolsó, mai meccsét illeti (Kagayaki-val szemben), na az már a kiábrádító kategoriába tartozik. Kagayaki - szerintem - még a Juryo átlagos szinvonalát sem képes teljesíteni. Mesterség-beli tudása és egyáltalában versenyzői képessége szinte
a 0 - val egyenlő. Azt csodálom benne, hogy ezzel még egyáltalában, hogy lehetett képes eljutni idáig.
Hasonlóan kiábrándító a másik, Juryoból frissen felkerült, majd a Harun különdíjazott teljesítményt nyujtó Kinbozan esete - a Natsu alkalmával elért eredménye. Ebből számomra az a tanulságm hogy még szokni
kell a Makuchi - felsőházi létet, akárcsak Hokuseiho-nak. Vagyis-hogy ehhez még sok teendője van a
Most éppen Ichinmojo vonul vissza. Aoiyama legalábbis, most egy torna lauf-t kaphat azzal, hogy (miután megvan az utolsó - 15. - nap eredménysora, ott látható, hogy az 5 - 10 make koshijával még éppen benn ragadhat a Makuchi-ban és miután a Juryo-ból felkerülők mind - mind méretesebb eredménnyel érkeznek
(14 - 1, 13 - 2 és illetve 11 - 4, 10 - 5), így Aoiyama szerintem a Nagoya Banzuke táblán M17E, vagy 17W helyen fog szerepelni. (ha ugyan a Banzuke - gyárosok éppen most vissza nem pottyantják a Juryo - ba (negyedik-ként, Kagayaki, Mitoryu és Ichiyamamoto mellett), és ráadásul Ichinojo intal-ját is figyelembe
véve, nem négyen, hanem öten (Gonoyama, Shonannoumi, Bushozan, Atamifuji és Ochiai) juthatnának a
juryo-ból a Makuchi-ba. Véleményem szerint a Makuchi sumoja csak nyerne azzal, ha mondjuk Aoiyama helyett éppen a 20 éves Atamifuji, vagy a 19 éves Ochiai kezdhetne júliusban, a Nagoya Basho-n itt, a Makuchi osztályban. Nézői szempontból ez teljesenl biztos. A Makuchi jelenleg bennmaradt alsóházában
nem biztos, hogy ez osztatlan örömmel töltené el az ottaniakat. Amúgy meg, ha már ami a szépkoruakat
illeti, Takarafuji lehet az Aoiyama után következő, aki lassacskán eljátszogathat az intal gondolatával.
Ahogy nézem, a 35+ös "generáció" most igen gyorsan ki fog szóródni az első ligából: kezdte ezt anno Kaisei, követte Tochinoshin és most Aoiyama-ra se tennék már sokat (mármint hogy az év végén még a Makuchiban lesz): ugyanúgy elfáradt már mentálisan és testileg is, mint a brazil és a georgiai. De már Tamawashiban sem láttam azt a tűzet, mint még pár bashoval ezelőtt (bár ő még maradni fog, de kétlem, hogy még egyszer Sanyakuba kerül), Myogiryu pedig már ugyancsak jó ideje a Maegashira-lista alján táncolgat. Most, hogy jön a sok friss új harcos, egész rendes generációváltás lehet - végre.
"Ez dead body volt, mivel Ura úgy ért utoljára talajt, hogy közben hátrafelé kiugrott a dohyoból, ergo
vehették úgy a shimpanok, hogy ő már “halott“ szituban volt".
A kerek világért sem próbálnék vitázni azzal, amit itt leírtál, csak annyit jegyeznék meg zárójelben, hogy valamikor, amikor te már tudós és rutinos, öreg véleményformálóó voltál itt, én meg rutintalan, tudatlan kopasz újonc, akkoriban már beszéltünk erről az un "halott ember" effektusról. Akkoriban (emlékszeim szerint), annyiban maradtunk, hogy ez akár még létezhet is, de mindenképpen nagyon ellentmondásos
és egéggé szubjektív megítélés lehetőségét hordozza magában. A dologhoz még annyit, hgy azóta is és
több esetben is találkozhattunk ilyen élethelyzettel és tapasztalások szerint a shimpanok "AS" szabvány (magyar szakzsargonban "Ahogy Sikerül") szerint (vagyis éppem "ahogy esik, úgy puffan" alapon ítélték
meg az egyes ilyennek vélhető helyzeteket. Szóval a subjektivitás meglehetős szerepet játszhat az ilyen élethelyzetek székbírói megítélésében. Most kérek elnézést amiatt, hogy a "kéretlen csapos" közbeszólt.
"URA oshidashi-val kapott ki az ítélet szerint, és Kotonowaka már tenyerelt a dohyon, amikor ellenfele
még magasan a "felhőben lebegett". Ezért nem értem, Kotonowaka hogyan győzhetet t".
Eléggé fantasztikusnak tűnhet, amit itt és most leírok és abszolúte nem szeretnék prejudikálni, dr annyi
szent, hogy ha és amennyiben ma Kotonowaka zakózik, úgy már ma eldölhetett volna az, hogy a Nagoya
Basho - ra nem lesz Komusubi - rangbeli a Banzuke táblában. Mert-hogy Shodai már make koshi - végez, Wakatakakage esetében tudjuk, hogy mi következhet és a Maegashira élvonalában Abi (1E), ha holnap
nyer, akkor is csak 8 - 7 -el zár. Rajta kívül mégmég Nishikigi (4W) áll olyan eredménnyel (most 8 - 6-al),
ami esetleg lehetővé teheti számára, a Sanyaku - ba fellépést. Szóval a dolgok mai napi állása szerint a
Nagoya Banzuke táblában a Komusubi "kaszinó" akár üres halmaz is lehet. De persze csak az a fránya -
rusnya összeesküvéselmélet, ami most szól belőlem. Nem kell komolyan venni. Ám - ahogy a régi orosz
nép bölcsesség is mondja : "Minden elképzelhető és annak szöges ellentéte is megtörténhet".
Ez dead body volt, mivel Ura úgy ért utoljára talajt, hogy közben hátrafelé kiugrott a dohyoból, ergo vehették úgy a shimpanok, hogy ő már “halott“ szituban volt.
"Ekkora oltári nagyot csak nem hibázhattak a székbírók vagy igen ? Szerintetek igazságosan döntöttek ?"
Ha szabad ebben a dologban véleményt nyilvánítani, abszolút outsider-ként, amellett, hogy mind a gyoji, mind a székbírók egy - egy ítélet-alkotása valóban adhat vitára okot. És ebben sajnálatos módon - habár
ez az egész nyüves "hairpull" - ügy valóban egy elég ritka madár a ringben és azon kívül, minden esetre nekem is az a véleményem, hogy az ebben való ítélkezés több sebből is vérzik. Valami sanda módon úgy gondolom, hogy egy ilyen, felettébb kétes szitu-t nem minden bíró lát egyformán, hitelesen megítélhető módon, de már eleve nagyon nehéz egy - egy ilyen ítélet realitását értékelni - elismerni. Nyilvánvaló az,
hogy egy - egy ilyen helyzet végén (pláne, ha a bírók ilyesmit "kiáltanak", mert látják a szenvedő fél feje-búbján az eredetileg gondosan fejtűzött, ám a küzdelem hevében kibonlott tincset, hajlamosak rögvest "hairpull"-t kiáltani. És, emellett már több esetben is volt szerencsém látni, hogy az egyik fél kezében
volt a másik tarkója, szemmel jól láthatóan annak része volt a fogásában, ám egyetlen bíró sem pattabt
fel a székéről, jelezve, hogy valami - ilyesmi történt. Nagyon eseti és kétélű fegyver ez.
Valóban, már éppen ideje volt egy Teru - Yusho-nak. Néhány kihagyott tornát követően fizikai és mentális állapotában is frissen és szemmel láthatóan is pihenten lépett pástra. Ezzel együtt fájlalom azt a Meisei -
ellen eldobott meccset, mert egy Zensho Yusho még szebben virítana a vitrinében, de nhát végül is ne legyünk telhetetlenek. Kiri-ről (a teljes végelszámolástól függetlenül is) csak felsőfokban lehet beszélni,
mert az ember esetleg még azt hihetné, hogy egy Haru Yusho-t követően akár kissé ki is engedhetne, de
itt volt neki a nagy esély és ki is hazsnálta. Már emiatt is sokkal értékesebb ez a mostani teljesítménye,
mert akad itt jó - néhány vetélytársa (Daieiesho, vagy akár Abi), akik eddig ugyanerre képtelenek lettek volna, vagy éppen arra voltak képtelenek, hogy stabil Ozeki váljék belőlük (mint pl. Takayasu, Mitakeumi,
vagy éppen Shodai) és a döntő pillanatokban eddig, mindig képesek voltak becsődölni.. A Waka..tesktők részéről, azért úgy gondolom, hogy teljes joggal várható majd el, hogy valahogy több elhatározással és leginkább minimális enerváltsággal próbálják megugrani ezt a magasságot és Hoshoryu is szép lassan
csak eljut majd erre a szintre. Aki éppen a torna végére fulladt ki egy kissé, az Hokuseiho volt, de azért
a lehetőség (vagyis a marsallbot) mindeképpen "a tarsolyában van", csak most még elég sokat kell ezen
a "csiszolatlan gyémánt"-on csiszolni. És remélhetőleg Asanoyama is képes lesz visszakapaszkodni oda, ahonna a lejtmenetét megkezdte. A most még Juryo-ban tollászkodó Gonoyama-ról, Atamifuji-ról, illetve
Ochiai - ról remélhetőleg a Nagoya Basho-n már makuchi-beliként cserélhetünk eszmét - reményem szerint.
A Yusho sorsa a mai (14.) napon eldőlt. Az, hogy egy, vagy két Ozeki indulhat-e majd a Nagoya Basho-n, szerintem az is. Ma az is, hogy Wakatakakage mellett Shodai is (ismét - csak a Maegashira rársaságot boldogítja, ez is kész tény. Emiatt még kérdés, hogy marad - e egyáltalában Komusubi a Nagoya Bashon
(mert még Kotonowaka sem ücsöröghet nyugodtan a babérjain és - valamint a Maegashira felsőházban
sem áll egyelőre senki sem olyan - nagyon feljutó pozícióban - nos, még ez is a jövő zenéje. Valójában
még azzal sem vagyok tisztában, hogy létezhet-e egyáltalában Basho torna úgy, hogy a Sanyaku-ban üresen tátong a Komusubi polc ? Mert a Sekiwake-lakók most egész jól teljesítenek és valahogy, emiatt egyiküknek sincs esze ágában sem visszalépni akárcsak egy ranggal. A Juryo - ba visszaesés szerintem
eldőlt (Kagayaki, Mitoryu és Ichiyamamoto, valamint Ichinojo - intal, az onnan feljutás egy - két helyen
még kérdéses, de ez az ottani, szokatlanul nagyszámú kiváló (Gonoyama, Atamifuji és Ochiai), valamint
(jó (Shonannoumi és Bushozan) jó egyéni teljesítmények bőségének a terméke. Addig, azért lesz még
Mindemellett Ura valóba egy rendkívül egyedi stíkusu és technikai képességekkel is jól megáldott rikishi. Ezzel együtt azonban sajnos az is igaz, hogy elsősorban a hosszú kihagyást követő visszatérése óta talán valamennyivel többet szedett fel magára, mint amennyivel ez a technikai képessége igazán csilloghatna
- villoghatna, elsősorban amiatt, mert a mozgása viszont - nyilván a súlygyarapodás következtében nem
kis mértékben lassult és ez azét - szerintem - sebezhetőbbé tette, mint azelőtt volt.
És egy kis Juryo a mai (13.) nap kapcsán. Mindkét Yusho - esélyes jól teljesített. Előbb Ochiai "intézte el"
az 1w rangsorolt Shonannoumi-t, aki már szintén feljutó. És szó-szerint elintézte, mert egy - két percnyi próbálkozást követően, rémes bruzalitással repítette le a porondról egy feljel magasabb és súlyában is méretesebb ellenfelét. Nagyon brutális jelenet volt, annyi szent. Ha majd feljut a Makuchi-ba, az kb olyan
lehet majd, miint amikor a róka beszabadul a csirkeólba, én valahogy így képzelem el. Egyébként sokáog gondolkodtam, hogy mégis kihez lehet hasonlítani ezt a 19 ées fiatalembert a képen elénk táruló látvány alapján. Első blikkre Takakeisho jutott eszuembe, de a küllemi hasonlatosság (testtömeg, testmagasság)
nem más, mint a felület. A lényegben, ami a robbanékonyságot és az ezzel járó brutális küzdőszellemet
illeti, na abban gyökeres a különbség. Nem tudom, hogy a "felsőháziak" követik - e fokozott figyelemmel
a Juryo-beli szereplését, mert ha nem, úgy hamarosan kínos meglepetés érheto őket.
Az élen álló másik, Gonoyama is nagyon is megfelel a Makuchiban elvárhatónak, de kissé puhítottabb és szelídebb változata Ochiai - nak. Ezzel együtt is eredményes lehet majd a felsőházban. És akkor itt van
még Atamifuji is, aki úgyszintén "szemtelenül" fiatal (mind-össze 20 éves) és könnyen elképzelhetőnek
tartom, hogy a jelen 8E rangjából, a jelenlegi 11 - 2, illetve a hátralévő 2 versenynap folyamán elérhető
még ennél is izmosabb eredmnyével szintén esélye lehet a Makuchiba feljutásra. Holnap éppen a már itt hivatkozott, 1W angban lévő Shonannoumi jön neki szembe és sok függ ettől a meccsüktől (meg persze Bushozan (3E ramgban, jelenleg 8 - 5 kachi koshi) hátralévő 2 eredényétől. Azaz, a végjáték a Juryo-ban
"Csak nekem tűnik fel, hogy Kiribayama az utóbbi időben megváltozott ?"
Valami hasonót tapasztaltam én is. Egyfelől külsőleg is , mert néha szinte kísértetiesen hajaz az egykor
ex - Yokozuna Harumafuji (leánykori nevén Ama) - ra. De a sumó-ja is rengeteget változott, fejlődött és nemcsak erőnlétileg kiváló, de technikailag is sokat javult. Szerintem abszólút megérdemli a promóciót,
annál is inkább, mert, ráadásul - még, ma (a 13. napon begyüjtötte a 11. győzelmét és ezzel az utolsó 3 tornájának mérlehe 34 győztes meccs, amellyel már semmiképpen sem tagadható meg tőle az Ozeki -
rang. Valóban egszolgálte.
A másik mai úgy : Takakeisho ma megszerzte a 8. győzelmét és ezzel kifocizta a visszalépést a Sekiwake rangba. A sekiwake-k - Daieisho kivételével, aki ma botlott Mitakeumi-val szemben - kiválóan teljesítenek
és a 14. nap legfontosabb meccse éppen a Yokozuna találkozója lesz a már-Ozeki Ki - vel. Nagy meccs
lesz, ez biztos, mert Kiri számáraa még az is tétje a találkozónak, hogy a győzelme esetén még nyílttá
teheti a Yusho sorsát.
Shodai viszont ismét bajban van. Mai - Nishikigivel szembeni gyufáját követően - holnap Asanoyama-val meccsel és az ő számára sem mindegy, hogy milyen eredménnyel zár, mert annál feljebb kapaszkodhat a Maegashira - "uborkafán" és ez korántsem mindegy nek. Hokuseiho ismét botlott. Úgy látszik, hogy számára - akárcsak Kinbozannak - egyelőre még "húzósnak" tűnik a "felsőházzal való konfrontáció:"