Keresés

Részletes keresés

radom1 Creative Commons License 2004.09.09 0 0 691
Kéretik megnézni a P7-en az árcédulát is ám! A marketing pedig mégsem volt olyan jó, hogy a horror árat kompenzálja. Amennyire tudom, néhány német tartományi rendőrségen kívül nem sokan használták. Pedig tényleg csili-vili pisztoly.
Előzmény: Cerberusz (688)
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.09 0 0 690
bocs a végén beragadt a caps lock
Előzmény: Törölt nick (689)
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.09 0 0 689

Nem lehet,hogy a görgős késleltetésü reteszelés valahol magyar?Hát volt már ilyen.

A Zeppelin-t azt hiszem valami Swarcz találta ki meg a P38-asnak (pisztoly) is magyar gyökerei vannak.

HA TÉVEDEK SZÓLJATOK.

Cerberusz Creative Commons License 2004.09.09 0 0 688

Radom:Ha megnézitek, a késleltetett tömegzár manapság a géppisztolyokon inkább a kivétel, mivel egy 9 mm Para gyengeségű lőszerhez nem igazán kell nagy tömegű zár, akkor meg sokkal egyszerűbb és olcsóbb egy szabad tömegzáras megoldást alkalmazni. 

De ha visszanézel a HK P7M8 pisztolyra, ott sem túl gyakori reteszelési módszert választottak... Német profizmus + marketing... :-)))))))))

radom1 Creative Commons License 2004.09.09 0 0 687
A görgős reteszelést elírtam, görgős késleltetésre gondoltam.
Előzmény: radom1 (686)
radom1 Creative Commons License 2004.09.09 0 0 686

Még eszembe jutott:

A Király féle késleltetés kevésbé igényes kidolgozással is műxik, mint a HK görgős reteszelése, de azért ott sem lehet lemenni teljesen igénytelenbe.

Valamint tévedsz: a szabad zömegzáras fegyver bizonyos határokon túl kifejezetten igényes a lőszerre!

Most olyan (a leginkább elterjedt) géppisztolyokról beszélve, melyek nyitott zárszerkezettel kezdik a lövésfolyamatot:

1. a tervezettnél gyengébb impulzusú lőszer eccerűen nem löki eléggé hátra a zárat annyira, hogy ha elengedjük a billentyűt, akkor fennakadjon az elsütő emelőn és megálljon, hanem újból előresiklik. Ekkor:

•  Lehet, hogy annyira azért hátrasiklott a zár, hogy a tárból a következő lőszert magával tolja, ekkor akaratlan lövés jön létre (vagy teljesen ótvar lőszersorozat esetén akár az egész tárat is kilőheted így). 
  •  Lehet az is, hogy még töltényt sem visz magával, csak üresen előresiklik a csőfarra. Ekkor, ha tovább akarsz lőni, újból töltőfogást kell végezned.

2. A töltény impulzusa nagyobb a tervezettnél. Ekor a zár nagyobb utat tesz meg hátrafele lövéskor egység idő alatt, mint amire a fegyvert és lőszert tervezték.- Ennek könnyen hüvelyrobbanás, hüvelyfenék leszakadás lehet a vége.

Szóval azért lőszerre érzéketlennek nem mondanám.

Törölt nick Creative Commons License 2004.09.09 0 0 685

Akkor nem lehet azt mondani,hogy az emelőkarral késleltetett tömegzár jobb vagy rosszabb (pontosabb;elnyűhetetlenebb;a környezeti hatásoknak ellenállóbb;kevesebb alkatrészből álló;tudomisén még milyen szempont van)?Nem lehet kimondani melyik volt igazából a jobb?

Előzmény: radom1 (684)
radom1 Creative Commons License 2004.09.09 0 0 684

Sztem az MP5 is csak azért maradt fent, mert egyszerűen túl jól sikerült. A Király féle késleltetett tömegzárral sem volt baj, csak hát azt nem egy MP5-szerű dobozba szerelték be jó ergonómiával és tuti elsütőszerkezettel.

Ha megnézitek, a késleltetett tömegzár manapság a géppisztolyokon inkább a kivétel, mivel egy 9 mm Para gyengeségű lőszerhez nem igazán kell nagy tömegű zár, akkor meg sokkal egyszerűbb és olcsóbb egy szabad tömegzáras megoldást alkalmazni. 

Az EMPÉÖT viszont Mercédeszre sikerült a Trabik között, és mint tudjuk mercire is van igény. Új fejlesztésű fegyverrel próbálkozni a piacon pedig a géppisztoly kategóriában esélytelen. Szerintem elérték a fejlődésük csúcspontját. Nem véletlen, hogy újabban inkább először a lőszerhez nyúlnak hozzá és ahhoz próbálnak vmi. géppisztoly és gépkarabély közötti izét összehozni.

Előzmény: Törölt nick (682)
hunserv Creative Commons License 2004.09.09 0 0 683
Nem veletlenul a nagyobb tomege miatt? (ha egyaltalan nagyobb)
Előzmény: Törölt nick (682)
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.09 0 0 682

Ok ok.csak oda akarok kilyukadni,hogy lőszer szemponjából mindegy,hogy görgőzár vagy emelőkarral késleltetett tömegzár?Ugyanolyan hatások érik a löszert a hüvelyt?

Meg a szerkezet mindkét esetben ugyanolyan igényes kidolgozást igényel?

Egyformán érzékenyek a lőszer minőségére (nem mindenevő mint a tömegzár)?

Szóval miért maradt fenn a görgözár,a Király Pál féle késleltetett tömegzár meg mintha a múlt lenne.Miért?Mivel rosszabb az előbbieknél?Csak a FAMAS tartja életben (így fogalmaztam meg,hogy rendszerben levő fegyveren alkalmazzák).

A Király Pál féle késleltetett tömegzárra nem ismerek ma használt géppisztolyt és pisztolyt a görgözárasra meg igen.

gvass1 Creative Commons License 2004.09.09 0 0 681
"Izebigyo, milyen HK-rol is van szo most, ami oly nagyon szetcseszi a huvelyt???" A gorgozarasak. G3 und Co.
Előzmény: hunserv (679)
radom1 Creative Commons License 2004.09.09 0 0 680
Majd'minden öntöltő pusek hüvelygyilkos, csak a HK variánsok egy kicsit még jobban. Ez nem túl nagy szempont ott, ahol kilóra megveszi az egyszerhasznált katonai rezet a polgár bagóért, majd tölti, lövi és kidobja.
Előzmény: gvass1 (678)
hunserv Creative Commons License 2004.09.09 0 0 679
Izebigyo, milyen HK-rol is van szo most, ami oly nagyon szetcseszi a huvelyt???
Előzmény: Törölt nick (677)
gvass1 Creative Commons License 2004.09.09 0 0 678
"A HK a hüvelyt is amortizálja,nem lehet ujra tölteni" Azert ez inkabb civil szempont, nem katonai.
Előzmény: Törölt nick (677)
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.09 0 0 677

A HK a hüvelyt is amortizálja,nem lehet ujra tölteni.A Király Pál féle késleltetett tömegzár is ilyen durván bánik a hüvellyel?Mondjuk manapság talán csak a FAMAS

mutat példát kivéve ha valaki még használja a régi IIVH-us géppisztolyt,amit Király Pál tervezett.

Előzmény: radom1 (672)
radom1 Creative Commons License 2004.09.09 0 0 676

Ez jó egyszerre ment. Egy kis ólmot megspóroltunk.

Előzmény: gvass1 (674)
radom1 Creative Commons License 2004.09.09 0 0 675
Nem nagy meglepi. A Magyarországon acélhüvellyel a honvédség és a rendőrség részére készült makik alaplövedéke acélmagvas volt. Egyébként nem igen jobb az átütése az ólommagvas makinál, csak könnyebben kap gurulatot. Városi környezetben rulez!:-)
Előzmény: gomaster2 (673)
gvass1 Creative Commons License 2004.09.09 0 0 674
"A valami egy gomba alakú vasdarab volt." Es? A magyar rendorsegnel is volt iylen rendszerben. Stophatast rontja, de a csekely torkolati energia (sebesseg) miatt nem olyan lovedekallo-mellyen gyilkos, hogy ertelme lenne.
Előzmény: gomaster2 (673)
gomaster2 Creative Commons License 2004.09.09 0 0 673

Üdv Mindenkinek!

Megint kiástam a lerágott csontot: (igy jár az aki ritkán látogatja a topikot)

Volt szerencsém 9X18 Makarov lövedékeket összetakarítani és utána aljas módon ólomöntésre felhasználni. Bizony találtam benne jó pár olyat aminél az ólom kiolvadása után még csörgött valami a rézköpenyben.

A valami egy gomba alakú vasdarab volt.

Előzmény: radom1 (437)
radom1 Creative Commons License 2004.09.09 0 0 672
Egyik sem rántja meg a hüvelyt. A hüvely tolja a zárat, aminek a gyorsulása így-vagy úgy le van csökkentve. A HK hornyolt töltényűrje és az ebből következő g"gázon lebegés"  a hüvely-töltényűr közti súrlódást csökkenti le. Ez azért jó, mert a zár megindulásának pillanatában a hüvely még igen nagy erővel feszül a töltényűr falának, ugyanakkor a zárral együtt hátrafelé mozdul a fenékrésze. Ez a hüvely nyúlását, durva esetben teljes keresztszakadását okozhatja. Először asszem az olasz Villar-Perosa géppisztolynál alkalmazták a hornyolt töltényűrt. Sok egyéb tényező mellett azon múlik, hogy ez a megoldás szükséges-e, hogy a zár kezdeti gyorsulása milyen - tehát mekkora még a nyomás a töltényűrben a jelentősebb zárelmozduláskor. A Király géppisztolynál nincs hornyolva a töltényűr, ott valószínűleg jó nagy késleltetést sikerült a zárnyitásra szerkezszteni. 
Előzmény: Törölt nick (671)
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.09 0 0 671
A Király Pál féle késleltetett tömegzár ugyanúgy megrántja a hüvelyt mint a HK görgös késleltetése?És ugyanúgy bemarásokat kell készíteni a hüvely lebegtetéséhez?
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.09 0 0 670
Az M74-es lövedékének pontos átmérőjét nem kerestem ki ezért állok a kritika elé,pedig megvan a magyar szakmagazin egyik számában de lusta voltam kikeresni,inkább a névleges átmérővel próbáltam számolni.
Előzmény: radom1 (667)
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.09 0 0 669
De egy nagysebességű filmfelvételen jól nézne ki.Meg ha a saját bőrőmön akarom mondani mellényemen tapasztalnám az nagyon megijesztene.
Előzmény: Cerberusz (666)
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.09 0 0 668
A matematika a "gyengém".
Előzmény: radom1 (667)
radom1 Creative Commons License 2004.09.09 0 0 667
Szerintem elbökted a számítást. A reális 5,6 mm lövedékátmérővel - illetve jelen esetben annak duplájával - számolva nekem 0,385 MOA pontosságra jött ki, ha a két lövedék éppen érinti egymást 100 m-en és a szóráskép szélének a lyukak külső szélét tekintjük, nem a középpontját. Ha a szokásos módon a lyuk középpontjával számolunk, akkor az biza 0,19 MOA. Merjünk nagyot álmodni.:-)
Előzmény: Törölt nick (663)
Cerberusz Creative Commons License 2004.09.09 0 0 666

DAF:Tehát arra gondolok,a második lövedék legalább érinti az elsőt.

Ha nem központosan(tehát tömegközépponti vonalban) találja el, van rá esély, hogy az elöl kitámasztott (pl. golyóálló mellénynek feszülő ) első lövedéket a második lövedék megperdítíti... Igy egyik sem megy át a mellényen... Nem rossz :-)))))

Törölt nick Creative Commons License 2004.09.09 0 0 665

Ha megint nem cs*szt*m el és mondjuk a fegyver 2 fokperc vagy MOA pontos a gyakorlatban,mert olyan gyorsan küldi a második lövedéket,hogy nem mozdul el akkor a mutatvány 28 méteren reális.

Tehát arra gondolok,a második lövedék legalább érinti az elsőt.

hunserv Creative Commons License 2004.09.09 0 0 664
Fel MOA ? Olyat tud "nehany" pusek :) ugymond labor korulmenyek kozott szerintem
Előzmény: Törölt nick (663)
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.09 0 0 663

Belekezdtem ezért most már bevállalom.

Ahhoz,hogy egy 5.45-ös lövedéket a második legalább érintsen,az én számításaim szerint 100 méteren 0.5620 szögperc pontossággal kell követnie.Ha nem cs*szt*m el a számítást akkor ez egy lehetetlen mutatvány egy gázelvételes fegyvertől.

hunserv Creative Commons License 2004.09.09 0 0 662
Vegulis ja...
Előzmény: radom1 (659)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!