sajnos a Cymbidium a leggyengébb pontom es csak harom év sikertelensége van mögöttem.
irodalmi adatokra tamaszkodva a gondozasuk;
sok feny, foleg telen, nyaron a szabadban, szoktatassal. Opt. homerseklet 10-14, hideghatas nelkul nem viragzik, nyaron 30 fok Celsius alatt!
viragzas; csak nagy hőmérséklet különbség eseten alakul ki a viragszar es bimbo. Virag képződés alatt max 15 fok! Igy 6-8 hétig is virágozhat. Elvirágzás utan, a szárát tóból levágni.
tapozas; minden 3. Vagy 4. Öntözésnel 1/2 adag. Télen semmi műtrágya.
atultetes; ket évente, nagyon jo vizatereszto képességű közegbe. Soha ne álljon vízben ! A közeget olyan szorosrá alakítsuk, hogy megtartsa, ha megemeljük, laza közeg betegséget okozhat.
ontozes fontos, hogy a teljes labda jol atnedvesedjen.
kritikus: hideg hatás ,sok fény, alacsony hőmérséklet es szoros ültetés, nyári szabadban tartás nélkül / tehat csak lakásban / nem viragzik.
a D. Ph. meleg kedvelő, télen-nyáron sok szórt fényt, K-i, v. Dk-i ablakot es /en/ a tenyeszidoszakban minden ontozesnel műtárgyazok, de csak 1/4 adaggal. Az irodalom ennel ritkabban 1/2adagot ajanl. Nincs nyugalmi idoszaka, ezert telen is, persze ritkabban kb. hetente locsolni Kell. Jo ha ket locsolas kozott a kozeg teteje kiszarad, viszont soha ne legyen csont száraz. Meghatározó a hőmérséklet es a páratartalom. Spriccelest meghálálja, de a bimbót-, virágot ne érje.
nyaron kivinni, először árnyékba, majd fel árnyék ill. reggeli napsütéses helyre.
nem szereti a nagy cserepet, max 10 cm-es legyen, átültetni pedig csak 3 év utan érdemes, hacsak nem a közeg miatt kell hamarabb megtenni. Tőosztással altalaban nagyobb gond nelkul szaporithato.
osszessegeben a könnyebben tartható orchideák koze tartozik, virágai pedig gyönyörűek es nagyon hosszan viragzik.
Manocska, gratulalok, gyonyoruek, a viragok merget es Nagy szama remek eredmeny!
nekem tegnap kezdett el nyúlni egy krém szinu Nobile. Sok apró virag es meg tobb bimbo. A torkán sárga, ket lilas piros apró pottyel es a szirmok szele halvány lilas.
most nyílik meg ket D. Ph. Szep es különleges, később felteszem.
Sziasztok! Segítséget, tanácsot szeretnék kérni. Van egy cymbidium orchideám, a képeken látszik. Kb. 3 éve kaptam, azóta nem virágzott. Tavaly átültettem, úgy gondoltam, hogy kicsi neki a cserép, félig levágtam a gyökereit, visszaültettem. Azt hiszem ez nem volt jó ötlet. Egy régebbi és egy új hajtása van csak (többet hozott korábban), egy-két levél pedig be van barnulva. Az utóbbi időben már csak a tálkába öntök vizet. Tápoldatot is kap. Tavasztól-őszig kint volt a szabadban. Most bent 20-22 fokos helyiségben. Mi lehet a baja? Mit csináljak vele?
a 3 vandámból 2 virágzik, a 3. nem. egyformán tartom őket :-) kis hisztisek. télen-nyáron sok napfény, és naponta vödör vízben csücsülnek kb 1/2 órát (csak a gyökerük), ebben néha van pici táp. ennél többet sajnos nem tudok.
nagyon ügyes vagy! nálam sajnos a hűvösebbet igénylők nem maradnak meg. a narancs nobiléval 2x próbálkoztam, mert imádom, de nem megy. 'Stardust Firebird' a fantázianeve.
Új hajtásokat hozzák még a régi száron is jönnek,meg minden évben többször is virít a fehérem ő a legelsőm,vele szerettem meg ezt a fajtát.A narancssárga színűm az most tele van a szára dudorral szerintem virágok lesznek,de mellett ő is hozza a sarjakat.
Bérházban lakok szerencsére az egész lakást végig süti a nap így szeretik nagyon az orchideák,most csináltam nekik helyet az erkélyen így ha már jobb idő lesz a nobilék és a cymbidium mennek ki,mert olvastam hogy szeretnek kint lenni így a hideg hatást is megtudom majd adni.
A nobilék idáig ablakban voltak hideg hatást csak annyit kaptak mikor ki volt nyitva az ablak szellőztetés céljából,és mégis virítottak még nyáron is.
Nagyon köszönöm szépen ,hogy ha tudsz segíteni a színpalettám bővítésében,és köszönöm a tartással való infót voltak benne amiket nem is tudtam, így még jobb odafigyelek hogy minden meglegyen számukra.
A cymbidium még csak most kezdtem tartani remélem sikerül majd virágzásra bírnom.
Ők vannak most meg két lila róluk még nincs képem mert elvirítva vettem őket,hozzák ők is szépen a sarjakat.
(várom majd a jelentkezésedet és előre is köszönöm)
Szépek nagyon, a középső illatos? Nekem van egy vanda amit sarjként kaptam kb 4 éve és már 16 levele van. Nem virágzott még, de szerintem már elég nagy hozzá. Nincs valami ötleted hogyan kell virágzásra bírni?
Nekem is az egyik kedvencem a nobile most próbálok többféle színt is beszerezni belőle.
Már van lila színűm őt úgy kaptam hogy nem volt rajta virág így még nem tudom milyen lesz a közepe,narancssárgám,fehér lila szélű zöld közepű,meg vettem még egy lilát,meg van még egy fehér zöld középpel.
Ha sikerül gyökereztetned akkor szívesen elfogadom ha tudsz adni.(Előre is köszönöm,várom majd a fejleményeket)
Manocska, talan 5-6 kulonbozo Nobilem van. Egyik kedvencem. Feherek; a kozepuk, vagy a szirmuk tort zöld/lila, mint egy "füst". Krem színű, citro-es narancs sárga, harom színű, talán a legszebb, korábban feltettem es a legutóbbi lila sárga kozeppel. Az elviragzott es kopasz szarakat most gyokereztetem, eddig egy hajt a többin mintha bimbók kepzodnenek. Ha sikerül, ezekből szívesen adok.
ma reggelre kinyílt a D. N. Akatsuki. Nem nagy szám, mar mint a produkciója, mert csak a hajtás -végeken hozott kettes, hármas virágokat es a virágok mérete is kicsi. A közegében túl nagy a kókusz rost aranya es vagy at kellett volna ültetni, vagy bátrabban etetni. Na majd jövőre!