Keresés

Részletes keresés

csoer Creative Commons License 2020.06.23 0 0 28079

Nem értem miért kell savanyításra tápot használni?

Én savanyítom az esővizet és tápszerezem a citrusaimat.

De nem tápszerrel savanyítok.

Vagy talán, ahány ház, annyi szokás?

Előzmény: leac (28078)
leac Creative Commons License 2020.06.22 0 0 28078

Én egyfajta tápanyagpótlásra nem merném bízni a növényeim, annál is inkább 

mert nálam időnként az átültetés helyett is a tápozást kapják. 

A substral-ra visszatérve szerintem nem csak az a fontos mit tartalmaz a műtrágya,

hanem az mennyire hasznosul . Találkoztam már olyannal amit nagyon szuper tápelem 

kínálattal reklámoztak,  csak a növények által nem igazán hasznosítható  összetételbe.

És az is fontos mennyiért jutunk hozzá  mert nálam nem pár deka fogy . Ezt a substralt 

2400 ft 3 kiló akciósan még néha olcsóbb is. 

Előzmény: bombaba (28077)
bombaba Creative Commons License 2020.06.17 0 1 28077

Valóban mondják a baromditrágyáról, hogy éget, de ez az originál, friss, darabos anyagra vonatkozik, és nem a feldolgozott, granulált termékekre.

Az Orgevit is 100 % baromfitrágya, amit előtte használtam, Fertiplus szintén, és egyikkel sem volt problémám a használat során.

A Substral összetételéről nem lehet semmit tudni azon kívül, hpgy keserűsó is van benne, ami filléres tétel és bármi egyébhez hozzáadható.

A Garri egy normál táp, amiben van a normálhoz képest +-ban Mg, és ha veszel hozzá tőzeget, akkor ...  

Na mindegy. Mindenki azt használ, amit jónak lát. 

Kösz a választ.

Előzmény: leac (28076)
leac Creative Commons License 2020.06.16 0 0 28076

A baromfitrágya használata elég sok citrusosnál vitatott, azt mondják égeti a gyökereket.

Én egy közbenső megoldással kevés a baromfitrágyából és egy kevés a műtrágyából.

A Substralnak ez egy nem szokványos kombinált műtrágyája, ez csak 6 hetes tápellátásra

ajánlják, és a szokásos elemeken kívül keserűsót is tartalmaz. Már egy éve használom 

ezt a kétféle tápot együtt elég jó a tapasztalatom. Csak esővízzel öntözök azért gondoltam 

egy kicsit ráerősítek a Garri folyékony táppal, ami savas és sok mikroelemet is tartalmaz.  

Előzmény: bombaba (28075)
bombaba Creative Commons License 2020.06.15 0 0 28075

Nem értem, miért használsz a Plantellához tápot, hisz az már 100 % baromfitrágya. Milyen tápot használsz mellé?

A Garry helyett inkább keserűsót hasznűlnék, ha a talajsavanyítás a cél.

A Subsstral-okat nem szeretem.

Előzmény: leac (28074)
leac Creative Commons License 2020.06.14 0 0 28074

A plantellát én használom igaz táppal kiegészítve elég jónak tűnik.

Kérdés a savanyításra használtátok már ezt a tápot.

Most ezeket használom :

Előzmény: bombaba (28071)
bombaba Creative Commons License 2020.06.14 0 0 28073

Félreértetted, az Orgevit-tel kapcsolatos volt a megjegyzésem, miszerint több éve használom az Orgevitet, és mivel több más is változott folyamatosan, ezért az Orgevit hatását nem tudom  külön értékelni.

Tavaly-tavalyelőtt ecetet használtam, engem nem zavar a szaga. Valamikor a múlt évben váltottam citromsavra.

Előzmény: csoer (28072)
csoer Creative Commons License 2020.06.14 0 0 28072

Citrom vagy ecetsav nálam egy döntötte el. Nem bírom az ecet szagát, így maradt hosszú évek óta a citromsav.

Nekem csak 240 literes esővíz tároló van, általában győzi, de utóbb szuper száraz idő volt. Így kifogytam.

"..sok minden változott a citrustartásban, pl. a táp, a savanyított öntözés..", tehát a savanyított öntözésben változtattál valamit.

Valami jobbat találtál, vagy savanyúbbat, vagy az öntözés gyakoriságában változtattál.

Előzmény: bombaba (28071)
bombaba Creative Commons License 2020.06.14 0 0 28071

Most néztem, Fertiplust nem találtam, de sokféle granulált baromfitrágyát találtam, a Gazdaboltban is. Pl.

Plantella (7,5 kg 1986 ft), Italpolina (25 kg 3640 ft). Igaz, egyiket sem használtam még, de ki kell próbálni.

A savanyított öntözéssel semmi probléma nincs. Vízhiámyom nincs, egy 8 köbméteres ciszterna van tele esővízzel. Most citromsavat használok, de nem tudom, melyik a jobb, az ecet vagy a citromsav.

Előzmény: csoer (28070)
csoer Creative Commons License 2020.06.14 0 0 28070

Értem.

Érdekes, kezdtem keresgélni a Fertiplus-t és nem sokra jutottam.

Csak baromfi helyett marhatrágyára akadtam (ami nem kell) a Gazdabolt online-nál.

Talán nem forgalmazzák, vagy megszüntették a gyártást.

A savanyított öntözéssel mi a probléma?

Én változatlanul esővizet savanyítom citromsavval és azzal öntözök.

Sajnos sokáig még eső sem esett, így kénytelen voltam napokig tárolt csapvizet savanyítani.

Előzmény: bombaba (28069)
bombaba Creative Commons License 2020.06.14 0 0 28069

Nem száműztem, hanem lelkesen használtam más növényekre is és hamar elfogyott. Utána nem kaptam már, így kénytelen voltam másikat vásárolni, most ez van.

Ennek a hatását nem tudom kiszűrni, sok minden változott a citrustartásban, pl. a táp, a savanyított öntözés, a téli nagyon minimális öntözés.

Előzmény: csoer (28068)
csoer Creative Commons License 2020.06.13 0 0 28068

A Fertiplust száműzted, Orgevit-re cserélted? Miért?

Előzmény: bombaba (28066)
Amita13 Creative Commons License 2020.06.13 0 0 28067

Én most az Amalgerolt próbáltam ki. Máshol már sok jót olvastam róla, a kertben látom is a hatását, így a citrusok is kaptak, és kíváncsi leszek a hatásra. 

Előzmény: bombaba (28066)
bombaba Creative Commons License 2020.06.13 0 0 28066

Granulált baromfitrágyát használok (Orgevit néven kapható) , 10 gr/liter mennyiségben adagolható a talajhoz, ezt az instrukciót ismerem. Ha átültetés során adjuk, akkor az új talajhoz keverve, ha csak pótlás, és a cserép tetejére kerül, akkor kb ebben a mennyiségben a talajon szétterítve. Nagyobb mennyiség (túladagolás) nem hoz többszörös fejlődést.    

Hogy ezt hogy tudod szalmás baromfitrágyára átszámolni, nem tudom.

Talán a trágya vizes oldatából az öntözővízhez adva? De ezt is óvatosan.

Előzmény: vinik táltos (28065)
vinik táltos Creative Commons License 2020.06.12 0 0 28065

Elolvastam a válaszokat, nem lettem sokkal okosabb.

Olyan szépen hajtanak a lekopaszodott citrusok, hogy naponta megduplázzák a a hajtás méretét.

Csak azt írjátok meg, hogy a tyúktrágyát hogy a legjobb felhasználni?

Elég, ha szórok egy keveset a cserépben a föld tetejére, vagy csináljak vizes oldatot és azzal locsoljam meg a földjét, vagy vizes, iszapos állagút a cserép alatti tálcába tegyem?

csoer Creative Commons License 2020.06.12 0 0 28064

Ahogy mondod, az alany problémát, úgy döntöttem a Sweetie-t beoltom a legnagyobb citrusomra.

Eddig 3 fajta van rajta, el kell bírni a negyediket.

Az enyém iszonyúan hajtott és hajt, nagyon erős, vastag és nagy. Ekkora különbségek lehetnek azonos fajtáknál a habitusban.

Egyébként nekem is a kötött gyümik potyogtak le és nem a virágok.

Van két nagyobbacska ausztrál citrom, a piros szépen hozott termést, de pici korában lepotyogott.

A Buddha-nak is lehullottak a virágai, egy maradt rajta.

Kumkvatom hozza a tavalyi "szuper" teljesítményt. Tele van gyümölccsel, és párhuzamosan bőszen hajt is.

Megint csak a szerencsés alany és nemes páros témát igazolja ez is.

Narancs, mandarin többsége szépen produkál termés terén, a Tahiti lime dugig van, a Mexikói lime rengeteg virága lehullott.

Előzmény: bombaba (28063)
bombaba Creative Commons License 2020.06.12 0 0 28063

Ok. 

A múlt télen kihalt a "kettes" számú olasz Oroblancom, ami első évében termést is hozott.

Az "egyeske" (2017-es évi) tavaly még túl fiatal volt a virágzáshoz, most tele van kötött gyümölccsel, épp válogat belőle. Szinte minden virága termős volt, nagy meglepetésre.

Nálad feltehetően más alanyon van a két renitens citrus, és ez sokat változtathat a viselkedésükön.

A Sweetie növekedését nem tartom kiemelkedőnek - nálam legalábbis -, voltak ennél erélyesebben növő citrusaim is, pl. a lime-ként kezdő, majd naranccsá alakult növényem.

Hogy vannak a kumkvatok? 

- a Nagami félig ledobálta a leveleit, valami hiánya volt már ősszel. Mire lekopaszodik, tele lesz új levélzettel, talán már nem olyan foltosokkal, mint a lehullott. Kapott Zöldítőt és magnéziumot. (a többi is) A Marumi ugyan tele volt terméssel, de csak 1 kis üveg dzsem lett belőle, az unokák nagyon szeretik a fáról enni.

Úgy tűnik, a cédrátok nem egyformán viselik a teleltetést.

Az óriáscédrát pl. simán, gondtalanul telel, de múlt télen elpusztult a Diamante, idén nem pusztultak el, de elég legatyásodottak lettek a Buddha-k, a Korzikai, az Etrog.    Ezek kényesebbek az Óriásnál.

Limakvatok már benn elkezdtek virágozni, majd a korai kipakolás és a fagy miatt a virágok lementek, de már helyrejött. Szinte folyamtosan ellát gyümölccsel, télen-nyáron, mivel szinte folyamatosan virágzik. 

Előzmény: csoer (28062)
csoer Creative Commons License 2020.06.12 0 0 28062

"Érdemes megosztani a tapasztalatokat."

Akkor osszuk meg a tapasztalatokat például a Sweetie virágzás és termés terén.

Nekem a Sweetie a legrapszodikusabb citrus az összes közül.

4-5 éve termő korú, tavaly 3 darabot termett, közte 40dkg-osat is.

Nagy méretű, energikus egy növény, a legnagyobb odafigyeléssel és tapasztalattal gondozom.

Az idén (mint tavaly előtt) egy gyümölcs sem maradt. Természetesen részemről a büntetés jön, alig gondozom és tarra vágom.

Csökkentettem a korai tápozást és öntözést (korai: amíg a gyümölcs cseresznye -, illetve nagyobb méretű nem lesz).

Bezzeg a fiatalabb tesója, Oroblanco még mindig tartja vagy 5 db gyümölcs kezdeményt. A gondozása terén semmi extra.

Szerintem egy fajtán belül is egy-egy példánynál nagy a minőség különbség. És ami nagyon vacakul produkál, nincs értelme tartani.

Kíváncsi lennék a Sweetie terén mások tapasztalatára.

Előzmény: bombaba (28057)
tibs007 Creative Commons License 2020.06.12 0 0 28061

A Lidl-s meyer januárban nekem is ledobálta a leveleit. Március végén tele volt csak virággal és azt is ledobálta.

Április végén kezdett leveleket hozni. Még kopasz állapotában ültettem át március elején.

De a többi is március végén virágzott. Porozgattam kis ecsettel de mégse kötöttek meg.

Sárgultak, barnultak a kis gyümik és lepotyogtak. Utána elkezdtek hajtani és most egy-egy virágot hoznak.

Én már március elején elkezdtem őket tápozni.

Amik most virágoznak úgy néz ki rendben vannak de bármi lehet még.

A buddha a hálószobában (16-20C) áprilisban hozott egy újhajtást.

Most virágzik és úgy néz ki hogy minden rendben van vele.

Ezt októberben vettem és nem tudtam milyen fázisban lehet ezért nem akartam 10C-on teleltetni.

Amita13 Creative Commons License 2020.06.11 0 0 28060

Normál körülmények közt ennek nem így kellene lennie, de persze a cserepes tartás nem ideális. Viszont örülök, hogy másnak is ez a megfigyelése. Így javasolni lehet ezt a módszert azoknak, akik tápellátási problémával küzdenek, és hiába locsolják vagy hosszú hatású tápozzák a növényüket.

Előzmény: cslm (28059)
cslm Creative Commons License 2020.06.11 0 0 28059

Én is azt vettem észre, hogy a citrusok levélen keresztül jobban felveszik a vaskelátot, meg a keserűsóból a magnéziumot, plussz teszek 1 kis NPK műtrágyát a kis permetező flakonba.

Locsoláshoz pedig esővizet használok, ha nincs, akkor enyhén savanyított csapvíz, persze ebbe is mehet műtrágya.

Előzmény: Amita13 (28058)
Amita13 Creative Commons License 2020.06.11 0 0 28058

Nekem a többedik éves tapasztalatom az kezd lenni (jó magyarosan), hogy a hosszú hatású táp valahogy nálam nem jön be. Azt hiszem, én is le fogok állni vele teljesen, idén már nem is teszek sehova. És a levéltrágyázás is jobban bejön, mint a belocsolás (ez egyébként attól is lehet, hogy valami miatt hiába a citrusföld, meg az esővizes locsolás, mégsem jó a közeg, így nem tudja felvenni a növény a tápanyagokat a földből). 

Az egyik citrom (noname, de jó fajta, az első citromom) két éves dugványa szintén azzal kezdte a telelést, hogy lekopaszodott. Januárban aztán nekieredt, és olyan leveleket hozott, hogy csak néztem. Nem is értettem, mintha akkor hasznosult volna a földjében a táp (pedig elvileg annak magas hőmérséklet kell, hogy felnyíljon a viaszgömb). A lényeg: mire kikerült, gyönyörű lett. Igaz virágot nem hozott, de nem is bánom, ha idén szépen fejlődik, gondolom majd jövőre.

Előzmény: bombaba (28057)
bombaba Creative Commons License 2020.06.11 0 0 28057

Érdemes megosztani a tapasztalatokat. Nálam a Meyer szépen telelt, most fejezi be a virágzást.

A kipakolás utáni fagyok ártottak nekik, levitte a virágokat, hajtásokat. Most kezdik kiheverni. 

Átültetéseket nem végeztem, megvárom, míg rendbe jönnek teljesen, de savanyított tápos vízzel locsolok, egyszer permeteztem Zöldítő-vel.

(Hosszú hatású tápot sosem használok.) 

Előzmény: Amita13 (28056)
Amita13 Creative Commons License 2020.06.11 0 0 28056

Szia! Nem tanács, csak tapasztalat megosztás. AZ én ott vett meyereim (mert azok) is ledobálták az össze levelet a tél folyamán (meg is állapítottam, hogy érzékeny egy fajta). Most hajtanak. Én idén nem ültettem át, és eddig tápot sem kaptak, mert tavaly amikor igen, nekem úgy tűnt, nehezebben tértek magukhoz (tavaly is így jártam velük). Amit viszont kaptak, Amalgerolos beöntözés, illetve Humuszolt. Szóval inkább próbáltam adni nekik egy kis segítséget ahhoz, hogy öngyógyuljanak. Tápot is szándékozom nekik adni, de nem hosszú hatásút, hanem majd öntüzéssel. Most virágoznak, ill. leveleket is hoznak, de még korántsem tetszenek.

Előzmény: vinik táltos (28055)
vinik táltos Creative Commons License 2020.06.10 0 0 28055

Üdv!

Tanácsot kérek az alábbi ügyben:

Amelyeket korábban vettem a Lidl-ben, egytől egyig lekopaszodtak március végére, pedig tanulva tőletek, viszonylag szakszerűen teleltettem, kezeltem.

Május végén kiraktam a nyári helyükre, ahol félig meddig szélvédett, jégesőt kivédő tetővel bíró asztalon vannak.

Tegnap vettem észre, hogy valamennyi gyönyörűen megindult, 1-3 cm új hajtásokkal van teli az összes.

A kérdésem: 

Elég most locsolni, (gondolom most nem ajánlatos átültetni), vagy valami doppingszer kell nekik?

Van itthon tescós marhatrágya, többféle citrustáp, és nemrég kaptam egy tojástermelőtől 30 kg szalmás tyúktrágyát.

Köszönöm a segítséget.

bombaba Creative Commons License 2020.06.10 0 0 28054

Eddig azt hittem, az egyes citrusok virágszíne fajtajelleg. De lehet, hogy mégsem.

Van egy Etrog cédrátom, ami oltvány az olaszoktól, fehér virágokkal, már termett többször.

És van egy Etrogom, Franciaországból, ami dugvány. Most virágzott először,  minden virága porzó nélküli és lila (mint a Meyer virága.) 

Ez normális?

csoer Creative Commons License 2020.06.09 0 0 28053

Sok sikert hozzá.

A kihajtott levelekből sem biztos -legalábbis számomra-, hogy alany-, vagy nemes hajtott ki.

Ha "vadcitrom" az alany, akkor (3 levelű megjelenés miatt) könnyű beazonosítani.

De sokszor nem ez az alany és nem is tudni milyen alanyról van szó.

Előzmény: Amita13 (28052)
Amita13 Creative Commons License 2020.06.09 0 0 28052

Egyébként pont ugyanígy jártam a lime-ommal... Leszáradt teljesen, egy hajtás az oltás tövéből eredt (most olyan 15 centis). Nagyon vigyázok rá, remélem megmarad. :) Én is nézegettem, hogy vajon mi hajt, de a levelekből egyértelmű lett, hogy nemes. Szerencsére.

Előzmény: csoer (28051)
csoer Creative Commons License 2020.06.07 0 0 28051

Köszönöm a válaszod, örülök hogy megmarad ez a nagyszerű fajta.

Igazából már nem bíztam benne, hogy megmarad.

Ezért nem törődtem már vele és már be is száradtak a vágás helyei.

Egyébként igazad van, le szoktam kezelni a vágást.

Előzmény: Nobody1 (28050)
Nobody1 Creative Commons License 2020.06.07 0 0 28050

Szerintem is az oltás felett, pontosabban a "V" alakú ékből hajt. Viszont a lemetszett ágak csonkját érdemes lett volna valami sebkezelővel lezárni - szerintem.

Előzmény: csoer (28049)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!