Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Félreértetted, az Orgevit-tel kapcsolatos volt a megjegyzésem, miszerint több éve használom az Orgevitet, és mivel több más is változott folyamatosan, ezért az Orgevit hatását nem tudom külön értékelni.
Tavaly-tavalyelőtt ecetet használtam, engem nem zavar a szaga. Valamikor a múlt évben váltottam citromsavra.
Most néztem, Fertiplust nem találtam, de sokféle granulált baromfitrágyát találtam, a Gazdaboltban is. Pl.
Plantella (7,5 kg 1986 ft), Italpolina (25 kg 3640 ft). Igaz, egyiket sem használtam még, de ki kell próbálni.
A savanyított öntözéssel semmi probléma nincs. Vízhiámyom nincs, egy 8 köbméteres ciszterna van tele esővízzel. Most citromsavat használok, de nem tudom, melyik a jobb, az ecet vagy a citromsav.
Nem száműztem, hanem lelkesen használtam más növényekre is és hamar elfogyott. Utána nem kaptam már, így kénytelen voltam másikat vásárolni, most ez van.
Ennek a hatását nem tudom kiszűrni, sok minden változott a citrustartásban, pl. a táp, a savanyított öntözés, a téli nagyon minimális öntözés.
Én most az Amalgerolt próbáltam ki. Máshol már sok jót olvastam róla, a kertben látom is a hatását, így a citrusok is kaptak, és kíváncsi leszek a hatásra.
Granulált baromfitrágyát használok (Orgevit néven kapható) , 10 gr/liter mennyiségben adagolható a talajhoz, ezt az instrukciót ismerem. Ha átültetés során adjuk, akkor az új talajhoz keverve, ha csak pótlás, és a cserép tetejére kerül, akkor kb ebben a mennyiségben a talajon szétterítve. Nagyobb mennyiség (túladagolás) nem hoz többszörös fejlődést.
Hogy ezt hogy tudod szalmás baromfitrágyára átszámolni, nem tudom.
Talán a trágya vizes oldatából az öntözővízhez adva? De ezt is óvatosan.
Elolvastam a válaszokat, nem lettem sokkal okosabb.
Olyan szépen hajtanak a lekopaszodott citrusok, hogy naponta megduplázzák a a hajtás méretét.
Csak azt írjátok meg, hogy a tyúktrágyát hogy a legjobb felhasználni?
Elég, ha szórok egy keveset a cserépben a föld tetejére, vagy csináljak vizes oldatot és azzal locsoljam meg a földjét, vagy vizes, iszapos állagút a cserép alatti tálcába tegyem?
A múlt télen kihalt a "kettes" számú olasz Oroblancom, ami első évében termést is hozott.
Az "egyeske" (2017-es évi) tavaly még túl fiatal volt a virágzáshoz, most tele van kötött gyümölccsel, épp válogat belőle. Szinte minden virága termős volt, nagy meglepetésre.
Nálad feltehetően más alanyon van a két renitens citrus, és ez sokat változtathat a viselkedésükön.
A Sweetie növekedését nem tartom kiemelkedőnek - nálam legalábbis -, voltak ennél erélyesebben növő citrusaim is, pl. a lime-ként kezdő, majd naranccsá alakult növényem.
Hogy vannak a kumkvatok?
- a Nagami félig ledobálta a leveleit, valami hiánya volt már ősszel. Mire lekopaszodik, tele lesz új levélzettel, talán már nem olyan foltosokkal, mint a lehullott. Kapott Zöldítőt és magnéziumot. (a többi is) A Marumi ugyan tele volt terméssel, de csak 1 kis üveg dzsem lett belőle, az unokák nagyon szeretik a fáról enni.
Úgy tűnik, a cédrátok nem egyformán viselik a teleltetést.
Az óriáscédrát pl. simán, gondtalanul telel, de múlt télen elpusztult a Diamante, idén nem pusztultak el, de elég legatyásodottak lettek a Buddha-k, a Korzikai, az Etrog. Ezek kényesebbek az Óriásnál.
Limakvatok már benn elkezdtek virágozni, majd a korai kipakolás és a fagy miatt a virágok lementek, de már helyrejött. Szinte folyamtosan ellát gyümölccsel, télen-nyáron, mivel szinte folyamatosan virágzik.
Normál körülmények közt ennek nem így kellene lennie, de persze a cserepes tartás nem ideális. Viszont örülök, hogy másnak is ez a megfigyelése. Így javasolni lehet ezt a módszert azoknak, akik tápellátási problémával küzdenek, és hiába locsolják vagy hosszú hatású tápozzák a növényüket.
Én is azt vettem észre, hogy a citrusok levélen keresztül jobban felveszik a vaskelátot, meg a keserűsóból a magnéziumot, plussz teszek 1 kis NPK műtrágyát a kis permetező flakonba.
Locsoláshoz pedig esővizet használok, ha nincs, akkor enyhén savanyított csapvíz, persze ebbe is mehet műtrágya.
Nekem a többedik éves tapasztalatom az kezd lenni (jó magyarosan), hogy a hosszú hatású táp valahogy nálam nem jön be. Azt hiszem, én is le fogok állni vele teljesen, idén már nem is teszek sehova. És a levéltrágyázás is jobban bejön, mint a belocsolás (ez egyébként attól is lehet, hogy valami miatt hiába a citrusföld, meg az esővizes locsolás, mégsem jó a közeg, így nem tudja felvenni a növény a tápanyagokat a földből).
Az egyik citrom (noname, de jó fajta, az első citromom) két éves dugványa szintén azzal kezdte a telelést, hogy lekopaszodott. Januárban aztán nekieredt, és olyan leveleket hozott, hogy csak néztem. Nem is értettem, mintha akkor hasznosult volna a földjében a táp (pedig elvileg annak magas hőmérséklet kell, hogy felnyíljon a viaszgömb). A lényeg: mire kikerült, gyönyörű lett. Igaz virágot nem hozott, de nem is bánom, ha idén szépen fejlődik, gondolom majd jövőre.
Szia! Nem tanács, csak tapasztalat megosztás. AZ én ott vett meyereim (mert azok) is ledobálták az össze levelet a tél folyamán (meg is állapítottam, hogy érzékeny egy fajta). Most hajtanak. Én idén nem ültettem át, és eddig tápot sem kaptak, mert tavaly amikor igen, nekem úgy tűnt, nehezebben tértek magukhoz (tavaly is így jártam velük). Amit viszont kaptak, Amalgerolos beöntözés, illetve Humuszolt. Szóval inkább próbáltam adni nekik egy kis segítséget ahhoz, hogy öngyógyuljanak. Tápot is szándékozom nekik adni, de nem hosszú hatásút, hanem majd öntüzéssel. Most virágoznak, ill. leveleket is hoznak, de még korántsem tetszenek.
Egyébként pont ugyanígy jártam a lime-ommal... Leszáradt teljesen, egy hajtás az oltás tövéből eredt (most olyan 15 centis). Nagyon vigyázok rá, remélem megmarad. :) Én is nézegettem, hogy vajon mi hajt, de a levelekből egyértelmű lett, hogy nemes. Szerencsére.
Szerintem is az oltás felett, pontosabban a "V" alakú ékből hajt. Viszont a lemetszett ágak csonkját érdemes lett volna valami sebkezelővel lezárni - szerintem.