Hát azért gondoltm a talajcserére,mert nállam egy pár helyen bemohásodott a teteje.Ezt a réteget gondoltam lenyesni vékonyan,és pótolni.Gaz szerencsére nincs egy szál sem.Te mivel tápozod,ha tápozod?
Az enyém 3 éves,és gondoltam már rá,hogy 1-2 növényt fel kellene fiatalítani.
A gazosodás egyáltalán nem jellemző, esetleg az első évben. Utána a növények annyira megerősödnek és szőnyeget képeznek, hogy a gaz szinte egyáltalán nem nő. Azt az egy-két szálat meg nem gond kiszakitani.
A sziklakertiek ált. nem túl tápigényesek. Ami igényük lehet, azt meg időszakonkénti műtrágyázással pótolható, így szerintem telejcsere nem szükséges. (hacsak annyira el nem tarackol benne valami gaz.)
A talaj teljes boritása a fő elv, ami alapján megépitettük a kertet. Számomra a tisztaságot jelképezi, ha a talaj mindenhol boritott, ahol nincs éppen növényzet - ezt vágott kővel, fakéreggel oldom meg, a többi növényzet, a nagy része gyep. Igy elérem azt, hogy esőben nem képződik sár, száraz időszakban pedig nem kavarja a szél a port.
Tetszenek a sziklakertjeitek. Különösen az, hogy a talaj teljesen borított vagy kővel, vagy növénnyel. Ez hangulatosabbá teszi a kertet és jobban megidézi az eredeti hegyi környezetet.
Rendszeres visszavágással azért az erőteljesebben növekvők is kordában tarthatók.
Sajnos a hazai faiskolákban nem túl sok újdonságra lehet lelni. (Én már az utóbbi években nem is igen megyek faiskolába.) Amit ajánlani tudnék: A tavaszi dísznövény kiállítás és vásár a kertészeti egyetemen, esetleg az őszi vásárt Szigetszentmiklóson (Hortus hungaricus) és még a csere a többi gyűjtővel.
6 különálló sziklakert van már jelenleg a kertben. A legrégebbi 4 éves, azt jövőre át kell építenik, telepítgetni a növényeket, mert időközben elvadultak, a gyorsan növők elnyomták a többit. Telepítéstől számított 2-3, esetleg 4 évig nem kell különösebben beavatkozni a sziklakert életébe. Mondjuk ez függ attól is, mit ültetsz bele. Rájöttünk, hogy a gyorsan növő, kúszó, indázó fajták nem igazán alkalmasak, a magas növésűek esetleg a tetejére. Összesen kb. 50-60 növényfajta van a sziklakertjeinkben. A kertészeteket járva már nem igazán tudok új, idevaló növényfajra bukkanni ... :)
Az első sziklakert úgy születetett, hogy kivágtunk egy körtefát az udvarban és nem volt kedvem kiásni a gyökerét. Ezért ráépítettük első sziklakertünket. Sikerült a mű és innentől nem volt megállás, egészen tavalyig, amikoris befejeztük az 5 ár alapterületű udvarunk parkosítását és elfogyott a terület... Szerencsére, teszem hozzá, mert a sziklahordásba bele is lehet fáradni :)
Nekünk még nincs sziklakertünk de pár növényünk már van, úgy egy hónapja vettünk.Remélem mihamarabb lesz kert.Ilyeneket csinálnak a növények a boltban vett kicsi helyükön.Na meg terjesztkednének,csak szegények nem tudnak,míg nem jut el odaáig a párom, hogy nekiálljuk csinálni.
Szeretném megkérdezni, hogy a feles sziklakerti évelőállományából tudna-e valaki nekem küldeni mert csináltam egy sziklakertet még kora tavasszal, be is ültettem magokkal, de semmi sem nőtt ki belőle, viszont teljesen elburjánzott rajta egy zöld levelü kövérkeszerű növény, ami nem is virágzik. Már a kövirózsákat is elnyomta ezért most megváltam tőle és leszedtem róla, viszont most teljesen csupasz szegény. Gondoltam ha nektek el lenne burjánzva valami és nem tudjátok már hová rakni én meg tudnék neki nagyon örülni. Előre is köszönöm.
Mondjuk ha látnátok azt a részét ami épp fel van túrva (és bokáig ér a sár) újrafüvesítés miatt, lehet nem tetszene annyira.. :-) Nekem legalábbis nem tetszik.. :-(
A kövek igazából apám érdemei, ő botlott bele ezekbe.. Sajnos az nem mondható el, hogy ilyen kövek vannak. Legalábbis nem találtunk azóta sem.. :-(
Le a kalappal:))))Nagyon szép a kert.Az első két képről egyből a tengerpart jutott eszembe.Talán a kőfal,és a sziklába nőtt fa miatt.Olyan mediterán hangulata van.
Nagyon jók. Az örökzöldek mind törpék?Ide a mulcs kiváló, azt hiszem nekem is gondolkodnom kell valami eféle megoldáson, mert egyre nehezebben tudom rendben tartani.Éppen most birkózom a visszavágásokkal és az oxalissal.