A 28-as villamoson vigyázni kell fejünket mennyire, s mikor dugjuk ki a nyitott ablakon, mert az ember kényszert érez, hogy jól kihajoljon, főleg kanyarban. Nem egyszer igen csak vissza kellett huzni, mert annyira közel volt pl. egy teherautó, faág, ami szemmagasságban volt.
Ezért jó, ha ülünk, s ez csak a végállomáson ejthető meg sztem. Már ott is felszáll egy-két delikvens, aki bevállalja a végig állást, s ehhez még jönnek a közbeeső megállók:-(
"Áruld el, hogy ők mit láttak? Mi az amin mosolyognak?"
Engem láttak, amint fotózom őket. Teleobjektív (sajnos) volt éppen a gépen, így már távolról is 'dolgozhattam' vele. Ezt észrevéve mosolyogtak és integettek, amit én is viszonoztam. Szép esemény volt.
Bár én személyesen nem használtam a kombinált jegyet, így nem tudom miért nem használták ki a lehetőséget az előző hozzászólók (a jegyet megvásárlók). A Pena kastély és a Mór vár felé közlekedő buszok a Scotturb járművei. A másik körre nem érvényes.
Megfontolandó inkább ezt venni: CP-Scotturb combined ticket. A kombinált jegyet Viva Viagem kártyára töltheted. A felhasználás napján érvényes éjfélig. Ha már feltöltötted, de nem használtad fel, akkor még érvényes 1 évig a kártya és a rajta lévő jegytípus is.
Korlátlan számú utazást kínál a megvásárlás napján, a CP Sintra, Cascais és az Azambuja vasúti vonalak (az Alcântara-Terra és Oriente között) és a Scotturb összes buszjáratára.
A tisztánlátás érdekében pontosítanám, hogy Lisszabonban 3 fajta napijegy vásárolható. A klasszikus 6.15 €, komppal (TT) vagy vonattal (CP) bővített változatokban 9.15 €, illetve 10.15 €.
Tegnap voltunk Sintrában ilyen jeggyel, így friss az infó.
A jegy neve: train +bus, 15,5 de már meglévő Viva kártyára is feltölthető, ha van üres( nincs rajta zapping, napijegy, stb).
A kártyával használhatod a Sintrába tartó hévet, Sintrából induló 403-as buszt Cabo de Roca-felé, onnan vagy vissza Sintra és vissza Lisszabon, ahogyan jöttél, vagy Cabo de Roca 403-sal Cascais és onnan hévvel Lisszabon ( Cais de Sodre-ig, ott a végállomása).
Sintrába és onnan a Rossio térhez közel eső hévállomásról indulnak a vonatok. Ha Cascaisból jössz vissza, akkor viszont a Cais de Sodre a végállomás.
Jó tanács: a jegy vásárását igazoló kis szelvényt tartátok meg, mert előfordulhat, hogy a buszban lévő jegyolvasó nem fogadja el, de ha bemutatod a sofőrnek az igazolószelvénst, felenged.
Azon sem kell meglepődni, hogy a Viva kártyák nem egyformák, de ugyanúgy feltölthetőek, vagyis átjárhatóak, amin napijegy volt, arra is tölthetsz zappingot, kombinált jegyet stb.
Aki a 15, 5 eur/fő kombijegyet vette meg a Sintra-Cabo d.R. kombóra, azt a praktikum, kényelem vagy az ár befolyásolta?
Csak mert ha jól néztem, akkor a Sintrába tartó "hévre" zappinggal vásárolt jegy 1.85 Sintráig, onnan ugye Cabo d. R-ig a 403 -as busz oda-vissza Sintráig többe kerülne mint 13.65 (így jön ki az én kalkulációm szerint a ez a kombijegy a sintrai körjáratokra nem érvényes, ott azokat külön kell megvenni, 5.5 v. 2.5 euroért....
Mi 11-én du. Portóba érkezünk, lesz még egy egész napunk - aznap szeretném "meglátogatni" Avierot is ill. 13-án 14 órakor indul a gép Lisszabonban, így még aznap is lesz néhány óránk.
Lisszabonban 17-ig leszünk, este indul vissza a gép.
Tervek
Lisszabon bejárása amennyire csak lehet :-)
Nyilván a kötelezők mindenképp, Belém, Krisztus szobor már csak a kompozás miatt is :-), az Ócenáró környéke (maga az ócenárium nem igazán érdekel), Sintra, Cabo de Roca, Cascais-Estoril
ezek persze csak a tervek...aztán majd meglátjuk hogyan alakul :-)
Hol fogtok megszállni?
Ahogy nézem az előrejelzéseket remek időt fogunk ki :-)
Nov 12. Belém, ott Jeromos kolostor, Belém torony Felfedezők emlékmű, ,aztán Krisztus király szobor, ez egy nap. Egy nap Fatima. Aztán Szent György vár, Sé katedrális, Ócenáro meg ami esetleg még belefér... nem tudom, meglátjuk. És Ti?
Én is annyit agyaltam még itthon, mintha minden név,tömegközlek.jegy,infó, látnivaló egy nagy zsákba lett volna beleöntve, s semmit nem találtam meg. De, ott minden tiszta lesz majd meglátod.
Mondjuk, én se voltam toppon mikor napijeggyel akartam Estorilba menni. Ezért 2x álltam be a hosszu sorba.:-((
Egyébként a napi jegy csak Lisszabon határain belül jó. Sintra-Cascais combora nem ok.
Nekünk nagyon bejött a napi, nyugalmat adott., hogy bárhol, ha elfáradtunk, felülhettünk épp ami jött, végül is a busz, villamos is felér egy városnézéssel.