rendező: Klöpfler Tibor
forgatókönyvíró: Klöpfler Tibor
operatőr: Vecsernyés János
jelmeztervező: Kis Kovács Anna
szereplő(k):
László Zsolt
Tóth Ildikó
Szabó Győző
Dóczy Péter
Gryllus Dorka
Egy fiatal fotográfus vidéken egy reklámplakáthoz készít felvételt a felkelő napról kollégái társaságában, miközben két fiatalember elindul a fővárosból, hogy kiraboljanak egy vidéki bankfiókot. A fotográfust vidéki útjára elkíséri a családja is; egy ócska panzióban szállnak meg. A felvételt követően a fotós és családja - felesége és egy pici fiúcska - éppen reggeliznek a panzió kopottas szobájában, beszélgetésükből kiderül, hogy anyagilag és érzelmileg is a csőd szélén állnak. Mindezt csak tetézi a reggelenként felszolgált, botrányosan rossz étel, majd a tulajdonossal történő alkudozás.
Alighogy innen távoznak, az országúton rendőr állítja meg őket, ócska autójuk miatt fizetniük kell. A szerencsétlen családot megvágó rendőrök ezt követően a "nagy fogásról" ábrándoznak, miközben a bankrablásra készülő jampik - akiket a film elején megismertünk - már csak a megfelelő percre várnak a fióképület előtt a cselekvéshez.
A több szálon bontakozó - egymást követő, olykor szinte egyidőben zajló - események közben a rádióban egy különleges meteorológiai jelenségről folyik a szó, melynek lényege az időjárás váratlan és hirtelen változékonysága, amely az emberi idegrendszert és viselkedést is éppily kiszámíthatatlanná képes tenni.
Ezután megint a család "viszontagságai" következnek, akik egy szerencsétlen véletlen folytán épphogy megúsznak egy súlyos karambolt, majd folytatják útjukat.
--------------------------------------------------Díjak és jelölések:
31. Magyar Filmszemle (2000) - Alkotói díj: Klöpfer Tibor
31. Magyar Filmszemle (2000) - Színésznői különdíj: Tóth Ildikó
Gyarmathy Lívia (2001) (TV film) operatőr - erről a tevékenységéről tudtatok?
VII. Olivér (2000) színész
Chacho Rom - Az igazi cigány (1999) színész
El Nino (1999) színész
Körúti esték (1997) (TV film) színész
Szökés (1997) színész
Gyilkos kedv (1996) színész
A rossz orvos (1996) színész
Csajok (1995) színész
Szamba (1995) színész
Istennél a kegyelem! (TV film) színész
De kár, hogy ezt nem láttam! Felsorolni is felesleges, mennyi mindenki miatt érdekelt volna a dolog...
Makrancos Kata komédia
a GYULAI VÁRSZÍNHÁZ előadása
A Gyulai Várszínház és a Szentendrei Művészet Malom és Teátrum közös produkciója.
Író: William Shakespeare
Rendező: Alföldi Róbert
Színész:
Stohl András
Murányi Tünde
Karczag Ferenc
Jánosi Dávid
Schneider Zoltán
Horváth Lili
Kovács Gyula
László Zsolt
Pindroch Csaba
Hajdu István
Vajda Károly
Sonrisa, kicsit rázós a dolog, mert nem engednek be akárkit az OSZMI-ba, de egyszer-kétszer csak megoldható. Majd azt mondjuk, hogy az osztálytársam vagy. :)
A Bűn és bűnhődés pécsi előadásaival kapcsolatban: most jutott eszembe, hogy váltottam pár szót Sopsits Árpáddal múlt pénteken, kérdeztem tőle, jól működik-e a darab az idegen térben. Azt felelte, hogy nem olyan jó, mint Pesten, mert túl nagy a hely; elvész az előadás intimitása, közvetlen és hatásos légköre. Úgy látszik, mégis lenyűgözött mindenkit, a zsűrivel az élen. :)
Még csak terv, de nagyon valószínű, hogy a közeljövőben meg fog jelenni a Bűn... szövegkönyve a Színház drámamellékleteként. Nagy örömömre - az előadás alapos tanulmányozója vagyok.
Ó!... egyre mélyebben bánom, amit első felindulásomban válaszoltam Neked a színházas topicban... most járjam körbe az összes topicot és visszakozzam? ;-)
Fülesként is én szerettem volna látni, de sehol nincs meg. A Bertha és Axelt és az Utazás a Föld körül nyolczvan nap alatt c. darabokban viszont volt szerencsém látni, mégha csak videón is. :) Van még lehetőséged újra hozzájutni ezeknek a daraboknak a videófelvételéhez? Szívesen megnézném őket, ha megengednéd.
Látni rajta, hogy az életben borzasztóan visszahúzódó, szerény ember... Nem is mertem sohasem zavarni, sem előadás előtt, sem utána Én sem, annyira magában zárkózva távozik, hogy szinte szentségtörés lenne megzavarni.
A Bűn és bűnhődés után is csak csendben hazakullogtam és eltöprengtem az életemen (mind a 4-szer). :) Tegnap, miközben hazafelé vonatoztam a B&B járt a fejemben (elolvastam a Sopsits-riportot és a Népszabis pécsi beszámolót). Felidéztem az akkori hangulatomat és érzéseimet és már csak ettől is újra megfájdult a fejem, akárcsak a darab alatt (pedig igazán nem vagyok egy fejfájós). Eddig mindössze egyszer láttam, de a hatása kitörölhetetlen. Természetesen újra megnézem majd.
Szia CC!
Boldog szülinapot tőlem is! Na, megnézted már a képeket? Remélem tetszenek.
Ha megtalálod azt az ominózus Story-t, ugye megosztod velünk is a cikket?
Egyébként a Te listád szerencsésebb, mert a Haramiákat már tuti nem fogom látni, és a Macbeth is elég kétséges.
A Hídembert megnézhetjük valamikor. Nekem is inkább a korábbi időpontok jobbak.
Gyulára mész? (Jössz?) Én nagyon mennék, de sajnos csak a 6-a lenne jó (szombat), mert a szabimat már elpazaroltam.
Szia CC! :) Kösz a képet meg mindent, ami idekerült( nagyon aranyos a díjátadós... Bár lenn voltam a POSZT-on, sajna pénteken haza kellett jönnöm, mert vizsgaelőadásom volt). :)
Mondanám, hogy csereberéljünk videokazit, de sajna amiket láttam, nem az enyémek. Mint művészeti sulis, színházőrült egyént, beengednek néha az OSZMI videotárába, ott elég sok LZS-os előadás is megvan. ;) Ha gondolod, egyszer elmehetünk együtt.
Khmm, nekem kell kőcsön az a videokazi, a Füleses... Megoldható? :o)
Én is ráncoltam szemöldököm a "rajongó" szócskán a téma címében. Én csak fölfigyeltem Zsoltra és azóta gyakran nézem. :)
Nemzetinek én sem örültem. Szinte remélem, hogy még fog vándorolni és játszani szerteszét.
Előfordulhatott, hogy én Zsociztam... mert mi így hívjuk.
Nem én voltam a menyasszony tanúja, hanem a menyasszony öccse. És mivel kevés pénzük volt (az ifjú párnak) nem volt lagzi, hanem a szűk baráti kör összegyűlt a menyasszony szülei lakásán és dumcsiztunk, röhögtünk, ettünk-ittunk. Innen az ismeretség. Akkor Zsoci még úgy nézett ki, mint Petőfi Sándor. És a nick-em pedig a legjobb barátnőm lányához kapcsolódik, egy a kislánnyal való beszélgetés után regisztráltam magam, és a gyereket ritkán hívtam a rendes nevén, hanem mindig valami idiótaság jutott eszembe, így lehettem volna balambér, malvin is, de akkor épp a cicavirág volt a soron.
Hova írtad a rajongói levelet? De nem tartom valószínűnek, hogy ő ezekre válaszolna egyébként. De a honlap dolog lehet, hogy érdekelné (bár őszintén megmondom, foalmam sincs, hogy áll ezekhez az informatikai dolgokhoz és mennyire tartja őket fontosnak.) De akkor esetleg úgy kellene közelítened, hogy tudsz honlapot csinálni, vagy egy ismerősöddel, aki tud, azzal megcsinálnátok, mert az ciki, hogy felajánlod, hogy megcsinálod, ő meg örül, és akkor mondod, hogy bocs, de előtte el kell végeznem egy tanfolyamot.
A Színház újsággal kapcsolatban csak azt tudom mondani, esetleg küldj egy mailt pénteken, hogy ne felejtsem el megnézni a 7végén, amikor újra megyek mamihoz vasárnapi ebédre.
Az ominózus Miénk a képre én is emlékszem, pont vizsgaidőszak volt, 1 nappal voltam valami brutál vizsga előtt és mérges voltam magamra, hogy nem bírtam nem megnézni. Én is elfogult vagyok, de amennyivel szebb zsolt beszédhangja az átlagnál, annyival nem szebb az énekhangja. Bár kezdek objektív lenni, a Velencei kalmárban pl. Rátóti Zoli jobban tetszett, pedig őt nem igazán szerettem előtte.
Kazetta ügy: ez csak az én vágyam, fogalmam sincs, kivitelezhető lenne-e. + még nincs saját kölök, akire hivatkozhatnék.
Nemzeti: nem 100%. Az épület szerintem viszont egyáltalán nem gyönyörű, és biztos van olyan pesti ismerősöd, aki adott esetben egy-egy színházas éjszakára elszállásolna...
hűű, micsoda élet:) Már azért megérte idejönni, hogy megtudtam két kedvenc fériszínészem LEGKEDVENCEBB szinkronhangját hallom. Mióta kerestem már,ki lehet! Bocs CC minden eddigiért:)) Meg hepibörszdéj, meg kivágtam neked a lenti képet valamelyik napilapból, de akkor gondolom már nem kell, ha neked megvan színesben. Na ennyi
Szia Vincere!
Téged is köszöntelek errefelé és köszi a reklámozást! ;-)
Bizony az egyik mobilomban őrzött sms Vincerétől érkezett a következő szöveggel (Macbeth után): "László Zs. tényleg nagyon jó színész", később már azt is olvastam tőle, hogy zseniális... :-)
És gratulálok L.Zs-nak a POSZT-díjhoz! ÉNISÉNISÉNIS! Bertók Lajosnak nemkülönben! :-)
Egyetlen szót sem szólt, csak az esküvő-jelentetben állt a háttérben. Köszi a segítséget, erre a jelenetre külön figyelni fogok, ha megnézem a filmet. Azért mégiscsak csúnya dolog, hogy egy ekkora színésznek ilyen kis szerep jusson!
A VII. Olivért nem látta valaki? Nincs Dunánk... :-(
Kedves Colin Crazy bocs, hogy nem írok, de most nem nagyon van időm. Ha elindul szezon, még visszaréünk Bertók Lajos megnézésére. O.K.!
Azért az mégiscsak megnyugtató, hogy még megvagy! És örülök, hogy ide is benéztél!
Egyébként nektek nincs olyan érzésetek László Zsolttal kapcsolatban, hogy ő nem játszik, hanem egyszerűen ilyen? Dehogynem! Én ezeket a hiteles színészeket szeretem!
Én most éppen ettől kaptam kis "túladagolást" tőle. (Lehet, nem kellett volna 2 hónap alatt lenyomnom a teljes repertoárját!?) Jó lett volna Fülesként látni! Biztos teljesen más lehetett! Gratulálok a teljesítményedhez!
Ha Fülesből egy jelenetnyi rész is megfelel, azzal szolgálhatok videókölcsönzésileg. Csak aztán vigyázz rá, mint a szemed fényére!
Milyen szerepében láttad videón? Nekem csak a Homburg van meg otthon. Nekem meg csak a Csajok és a Miénk a kép. :-( A Szambát (a korábbi Koltai-filmek jobban tetszettek) nem akartam felvenni, amikor adta a tv, talán nem is néztem.
Szia Navarre! Örülök, hogy idetaláltál a színházas topicból!
A magyar.film.hu -n is van egy interjú László Zsolttal, "Összegző időszakomban vagyok" a címe, így lehet rákeresni. Most éppen lusta vagyok bemásolni, majd legközelebb. ;) Nem tudom, említésed óta bemásolta-e már valaki, de ha nem, igyekszem én idehozni - vagy megtanítom Sonrisát linkelni. ;-)
Ha már László Zsolt, említsük meg, hogy éppen most nyerte el Bertók Lajossal megosztva a legjobb férfialakítás díját az idei POSZT-on. Megérdemelték mind a ketten. :) A Bűn és bűnhődés a rácsok mögött életre-halálra menő előadás. A színházas topicban annak idején megírtam, hogy nekem bizony megfájdult a fejem a feszültségtől - és nem a sok érzelemtől, ahogy Bozsó P. fogalmaz előadás közben. Nagyszerű darab, nagyszerű szereplőkkel. Egyetlen előadást sem láttam Pécsett, de ennek a darabnak és szereplőinek bármilyen fesztivál első díját nyugodtan odaadhatnák.
Azt hiszem, mindent megnéztem, amiben idén játszott, és néhány régebbi szerepében videón. Irigylésreméltó teljesítmény. Videókat honnan szereztél? Furcsa (ám örömteli) dolog lenne, ha ilyesmiket lehetnek tékákban vagy inkább boltokban kapni.
egy régebbi Storyban volt vele cikk, de azt már végképp nem tudom, mikor és hogyan lehet Storyt beszerezni. Nekem elég ennyi infó is ahhoz, hogy egy ráérős hétvégén nekiüljek a Story-válogatásnak. Csak aztán legyen meg otthon minden szám, mert megőrülök, ha pont az a bizonyos hiányzik majd!
Pont most találtam egy tök jó altatós CD-t az unokahúgomnak, véletlenül akadtam rá, mert a kutya se reklámozza. Csak Juditot és a zenemanókat, ami azért khm... véleményes. Nekem is van unokahúgom, 3 éves lesz júliusban. Ő azt szereti, ha mi mesélünk neki a saját gyerekkorunkról. Zenemanókkal kapcsolatban egyetértek... unokahúgom sajnos nem szereti. Igyekszem befolyásolni az ízlését: az öttusát (Hanzély Ákost legalábbis) és a színházat (Artúrt legalábbis) már szereti! :-)
Cicavirág! Nem szóltál Te hozzá véletlenül az origós "Ki a kedvenc magyar színészed?" topicban?
Ismerős a Zsocizás. :-)
A legjobb barátnőm férjének a legjobb barátja (volt), ő volt a férj esküvői tanúja, ez kb. 94-ben volt, azóta ismerjük egymást. És Te voltál a menyasszony tanúja? Engem "minden" részlet érdekel ám! :-)
Dióhéjban Zsoci egy melegszívű, nagyon kedves pasi. Vannak rossz tulajdonságai is, de ezeket nem ecsetelném. Nahát, ez a jellemzés számomra tökéletesen megfelel.
Nem tudom, miért remélek Tőled választ ilyesmire, de szerinted válaszol rajongói levelekre? Május elején írtam neki a magam lelkes stílusában (ami talán elrettentő is lehet), de még nem érkezett vissza a válaszborítékom (ahogyan Sean Beantől és Sir Ian McKellentől sem - reklamáljak a postán?). :-(
Olyan szívesen segítenék a honlapja összeállításában, ha rábólintana a dologra! Azonnal mennék is honlapkészítő tanfolyamra! Amíg nincs alanyom a dologhoz, nem érzem feltétlen szükségét a tudásnak...
Amióta szabadúszik + gyerekei vannak kissé ritkábban találkozunk. Nekem is tetszik, hogy vannak gyerekei és ezek szerint biztos háttere! :-))
Ha hozzá tudsz jutni régebbi Színház c. újságokhoz, volt vele interjú úgy 96-97 táján az tutti. Ha meglennének otthon az újságok, most tutibiztos átrágnám magam rajtuk. Tudom, hogy valaki már kérte, de azért én is megismétlem: nem tudnád megadni azt is, hogy hányadik szám lehetett az a bizonyos, amiben szerepelt?
Ja és nem tudom mikor láttad utoljára színházban, de megint rövid a haja Volt szerencsém hosszú és rövid hajjal is látni, szerintem mindegyik jól állt neki.
A Napfény ízében is játszik (egy vivót). Hoppá! Az biza megvan gyrái videón, de mégcsak egyszer láttam. Most már aztán igazán itt az ideje, hogy újra megnézzem! :-) Köszi az infót!
Az éneklés viszont meglepő módon nem az erőssége. Nekem megvan videón egy pályakezdőket bemutató sorozatnak (Miénk a kép) az a része, amiben Tóth Ildikóval és Görög Lacival szerepelnek. Előadnak néhány jelenetet (pl. a Micimackóból, azt imádom, pontosan ilyennek képzelem el Fülest), énekelnek is. Nekem még az éneklése is tetszik, na persze mondhatjuk, hogy elfogult vagyok. ;-)
Majd ha gyerekem lesz, megkérem, hogy mondjon fel kazira meséket És ha Te barátilag megkérnéd, hogy mondjon fel meséket kazira otthon? Házilag is szívesen másolnánk ám át magunknak egy ilyen kincset! ;-)
Egyébként asszem leszerződött a Nemzetibe. Hát, ez nekem nem valami jó hír: gyönyörű az épület, de onnan eljutni a Déli pályaudvarra, hogy elkaphassam az utolsó vonatomat (22:40)... Mostantól le kell mondanom az LZs-s előadásokról?! NEEEEEEEE!!!!!!!!!!
Nem tudom, miért mondott ilyet, mégcsak nem is volt tele a levelesládám. Baj esetére itt a másik címem: szinhazbajaro@index.hu - ezt a nevet a Haramiák után választottam magamnak, amikor a szintén jó hangú Bozsó Peti így köszöntött minket előadás után: Sziasztok, színházbajárók! 3 nappal korábban láttuk őt először (és LZs-t is) a Bűn és bűnhődésben.