Azévi virágzás nálam egy esetben volt: tavaly tavasszal szinte tövig nyírtam két tő Nagyitól örökölt, öreg, pajzstetves, dupla rózsaszínű leanderbokrot, és az egyiken július végén jelentkezett pár bimbó, ki is nyíltak.
Azt hiszem már látszott, hogy bimbó van az ágakon. Egyébként csak azért locsoltam ki, hogy azt is kapjanak. Nem gondolom, hogy egyszeri virágzásindítózás csodát művelne! Ilyen határozottan minden ágát nem szoktam a leandereknek visszavágni, így nem tudok eddigi tapasztalatot mondani. Biztosan emlékszel arra kis levelű, igen bokros leanderre! Még mindig nem mutat bimbót! Vagy valami nagyon különleges, vagy valami nagyon "disznófülű" leanderrel van dolgom!
nálam is a fal előtt vannak a növények, mert nem mindig vagyunk ott, és a szél és eső elől menekítve tartjuk ott, de jól benyúlva a teraszba, foglalják el a helyet szellősen. Ha kint vagyunk (mert nekünk ez a hétvégi házunk) igyekszem teljesen külön rakni a terasz különböző pontjaira.
Most már csak arra lennék kíváncsi, hogy ezt a csíkosat tavasszal megmetszed e újra? Meg arra, hogy ilyen még azévi virágzásra eddig is volt tapasztalatod virágzásindító nélkül, vagy csak most?
én is samnite-t kaptam atkára, ugyan nekem a hibimen volt pókhálós szövés. Kétszer befújtam kb. egy hét eltéréssel, gyönyörű zöld levelek jönnek most. Úgy látom tiszta.
Látszik, hogy nem rég óta követitek az eseményeket, többször szó volt erről az atka ügyről. Valóban a szellős helyeken nincsenek (akárcsak az üvegházi molytetvek), a fal mellett az álló hőségben érzik jól magukat. De az a baj, hogy a leander is ott érzi a legjobban magát! Meg az a baj, hogy nem nagyon szeretjük őket esőre kitenni, vízzel locsolgatni. A legjobb, ha figyelünk és észrevesszük időben a bajt, akkor viszonylag könnyen elbánhatunk velük.
Az Actara valóban mindenre jó, kivéve az atkákat, nekem végre a minden évben tetves szíriai mályvacserjém tiszta, már ezért megérte fórumozni:-) és ennek tudatában talán visszatérek a hibiszkusztartásra.
Rágica! Molytetvekre nem próbáltad még ki, "felszívódó méreg, mindenféle szívogató kártevő ellen (kivéve atka)", ez áll a zacskón, mert ez egy zacskós anyag, 10 liter vízhez egy zacsi, kb. 450 Ft, de megérte az árát! Hogy beöntözni is lehetne, az nincs rajta a zacskón, de állítólag így is használ.
És most tessék engem megdicsérni, hogy a képek mellé kerültek a hozzájuk írt szövegek! Hű, de büszke vagyok magamra! (Ezt már régóta szerettem volna megcsinálni!)
Nálam helyhiány miatt eléggé össze vannak össze súfolva, és van, amelyik még sajnos nyáron is kénytelen gúzsba kötve sínylődni. és bizony én is azt tapasztaltam, hogy csak azokon a hajtásokon jelenik meg az atka, amelyeket nem ér rendesen se szél, se eső.Két hétig nem voltam itthpn, és előtte egy db se volt, de mire hazajöttem, bizony elég rendesen ellepte a védettebb helyeken levő ágakon még a régi leveleket is az atka. A szellősebb helyeken meg egy db se volt. Viszont vsz itt is számíthat a fajta, mert mintha nem mindegyiket szeretnék ugyanúgy az atkák.
Már szólni sem merek, de tuti hogy amióta a hibiszkuszfáimat a lépcsőnél teleltetem az előszobában, ahol mászkálunk és lökdössük, nem tetvesedik, atkásodik télen.
No megpróbálok valamiféle dokumentum jellegű fotósorozatot bemutatni. Az 1. egy Chopin féle narancsos, sárgás. (Úgy emlékszem, mert tavaly virágzott először és utoljára.)
Jól látszik a 4 vastag ág.
Remélem látjátok a 4 elszáradt csonkot, ami bizonyítja azt, hogy mind a 4 ágat visszavágtam.
Ez most így nagyon különlegesnek tűnik! Nagyon bordó, bársonyos, és szép hosszú szempillái is vannak. De valóban várjunk egy kicsit, mert hát az újszülöttek sem tartják meg a szem és hajszínüket. Persze ritkán előfordul.
Mi először Samnite-tel, majd Flumite 200-zal permeteztünk atka ellen. Úgy látom nincsenek, de még teleltetéskor, de lehet, hogy még előtte is megpermetezzük, mert nagyon nem szeretném, ha tavasszal szürke pókhálós leanderek bújnának elő a garázsból. Ez utóbbi nagyon erős, évente kétszer ajánlják. De felírtam én ide az Actara-t, ami gyökérről felszívódó. Most az üvegházi molytetveket is azzal próbálom, ha az eső engedi permetezni őket. (Belocsolás majd később, mert ahhoz túl sok a növényem.)
nincsenek a fal mellett nagyon sűrűn a virágok? Én úgy hallottam, hogy az kedvez az atkáknak (és minden más kórokozónak), ha össze vannak zsúfolva a növények, nem jár körülöttük a levegő. Ezért jobb külön rakni őket, körbejárhassa a szellő. Nálam is fal előtt vannak, de ezért folyton húzkodom őket szét, nem baj, ha nagyobb helyet foglalnak.
Az atkásodással kapcsolatban arra lettem figyelmes, hogy azok a leanderek, amelyek fal mellett állnak nálam, mind atkásak lettek, a szabadban állók viszont egyáltalán nem, hiába vannak nagyon közel a fal mellettiekhez. Akkor ilyen szempontból nem rossz nekik, ha egyszer-egyszer jól megáznak, nehezebben vagy egyáltalán nem lesznek atkásak?