a mozival kapcsolatban annyit, hogy pest elég messze van tőlem (250 km) , és nem látok sok kedvet magamban , hogy felvonatozzak, de hát éehet hogy talán..
A génsebészeti megnyilvánulásom tényleg kicsit elhamarkodott volt, de sebaly.
Most láttam a könyvet puhakötésben is (998 FT), ezt megvettem , tényleg jobb olvasva, legalább Jar-Jar nem baromkodik benne annyit. Most végre lesett pár dolog. Mondjuk én úgy tudtam, hogy a Hutt-ok himnősek, szóval nem tudom mit keress Jabba mellet a "barátnője"
Ha jól tudom Lucas bácsi nem veszi figyelmbe a storyk ításánál a megjelent könyveket, inkább a saját feje után megy.. ő tudja, mindenesetrea Zahn könyvek általában jobbak mint a TPH kicsit butuska töreténete (bocsánat de hát ez van)
"Ez a Timothy Zahn könyv(A múlt kisértete) hogy illeszkedik az eddigi sztorikhoz?"
Tűrhetően.
Én az eredetiből is a könyveket veszem alapul, mivel az a részletesebb, bár lentebb volt aki a filmekre esküszik, mint alap. Zahn folytatása 7 - 9 rész szerintem jó folytatása volt a trilógiának, egy-két csúsztatás persze ebbe is belekerült, de hát ez így szokott lenni. A 9. rész után írtak mások is folytatásokat (vagy inkább közteseket a 6. és 7. közé), amelyeket úgy vettem észre elfogadtak, mint a SW világ része. Zahn új könyve már ezekben a regényekben megjelent új szereplőket is befogadja, és persze vannak új figurák is. Nekem tetszik, amit Zahn csinál, mert szvsz követte, a SW rajongók korosztályát ( megkomolyodását ), és inkább a taktikára, politikára, és a ravaszkodásokra helyezte a hangsúlyt, nem az akciókra.
Kicsit szélesebb látókörrel mutatja be a SW világot, mint azt a 4 - 6. rész tette. Magam részérő igazán sajnálom, hogy a TPM-et nem vele iratták meg, szerintem, tartalmasabb lett volna. ( Nem a TPM könyv íróját szídom, mert ő, ha tényleg a forgatókönyv alapján írta a könyvet, akkor szerintem jó munkát végzett, főleg hogy a Tatuinnal vezette be a történetet ).
Az eredeti kérdésre visszatérve kissé meglepett, a sith lordokkal való mennyiségi korlát, mivel Zahn több titkos Jedi szolgát is a császár keze alá adott, sőt a TIE FIGHTER animációi között ha kitüntettek, akkor nem a császár pörkölte a kezedre a tetoválást, és ezt ugye Lucas engedélyezte.
Zahn egyébként sokkal következetesebb, mint Lucas. Nem követett el olyan malőröket, amit az 1. és 5. részben Lucas igen. pl. Az 1. és ötödik részben, ha nem ment a hiperhajtómű, akkor sem estek pánikba, eljutottak egy másik rendszerbe, és még bele sem öregedtek, holott a Millenium Falcon legnagyobb fény alatti sebessége (menekülésnél gondolom ezt illik használni, ha nincs gyorsabb éppen kéznél :-) elég cammogós volt. Zahn könyvében ha elnyúlt a hiperhajtómű, akkor lehetett imádkozni. Tudom, hogy ez csak egy mese, ezért ilyesmibe nem illik belekötni, de egy mese is együtt komolyodhat(na) egy kicsit a rajongóival.
Ez a Timothy Zahn könyv(A múlt kisértete) hogy illeszkedik az eddigi sztorikhoz?
Én csak a VII-IX. részeknek szánt trilógiáját olvastam(Bir.örökösei, Sötét erők...)
Csak a DVD-ről tudok nyilatkozni ( nagy szomorúsággal ), a megjelenés csak ( !! ) 2005 után várható ( jelenlegi állapot szerint ) és együtt lesz kiadva a 6 film.
Ez nem érinti a SW:TPM-et, az valamikor jövő májusban jön ki videon ( és valószínüleg DVD-n ).
"4. A IV/V/VI. részekre nem igazán volt jellemző sem a humor, sem pedig a más filmekre történő utalás,..."
Jellemző valóban nem volt, de a VI-ben a tarzan ordítás mellett nehéz volt elsiklani. A IV. részben pedig, ha jól emlékszem a börtönblokban a 1138 volt a hercegnő "magánlakosztályának" a száma, ami valami korábbi Lucas filmben is fellelhető.
Az eredeti (értsd régi) magyar nyelvű könyvben mondta Obi-Van a robotra, hogy nem emlékszik, hogy valaha is lett volna robotja, főleg ilyen modern egység.
Más:
- A 4. - 6. részt kiadták már DVD-n valahol a világon, vagy fogják valamikor ?
- Megjelent már a második része Timothy Zahn: A múlt kísértete könyvének ?
A mai nappal a Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999) a nemzetközi összbevételek listáján elérte a No.9. helyet 593.7 millió dollárral.
Ezen eredmény az USA bevételeket ( 409 millió dollár, a film jelenleg all time No.3 ) és az összes többi ország bevételét ( 184,6 millió dollár, a film jelenleg No.51 )egybeszámítja.
És csak most fog elkezdődni a nemzetközi bemutatás úgy istenigazából.
Nagyon szívesen mennék, de az asszony háklis fajta és csak a mozi legtutibb helyéről hajlandó megnézni a filmet, ami jelen esetben nem biztos, hogy megtörténne, másrészt imádja a sci-fi, a SW-t is, így azt nem szeretné, ha egyedül nézném meg, ha tudjátok garantálni, hogy odaüljön ahova szeretne, akkor szívesen megyek.
Moni!
Falun most lattam eloszor a trailert. Ez szinkronizalt! A vetitesen is szinkronizalt lesz??? Mert nekem nem tetszett a szinkron. Azert meg megyek, mert a jegyet C.Zsolt megvette ;-) Meg egyebkent is. :-)
Lehet, hogy a rengeteg az költői túlzás volt, legyen mondjuk számos! Na, így már elfogadod? :) Hogy néhány példát vegyünk: Szerintem rendkívül humoros az a csipklődő évődés, amely Han és Leia között zajlik főként a Birodalom visszavágban, de már a Csillagok háborújában is, vagy az a jelenet, amikor Han megindul a rohamosztagosok után a Halálcsillagon, ám mikor azok zsákutcába kerülnek, kiderül, hogy csak a koréliai és Chewbacca üldözik a szakaszt, erre megfordul a "menet". Továbbá a wookie-val folytatott monológjai/párbeszédei sem utolsók.
Ami pedig Yodát illeti, a beszédmódja is mókás, továbbá helyzetkomikumot teremt az, hogy Luke nem jön rá, hogy a törpe lény a nagy Jedi-mester. Szóval számomra ez is humor forrása, és egyértelműen Yodához kapcsolható.
Ok, funkciójában akkor tényleg komp volt, de hogy minek nevezik a regényben, azt én sem tudom.:)
ZÁRTKÖRŰ VETÍTÉS
Eleddig a következők rendelkeznek jeggyel:
kaviat - 2 db
zombie - 1 db
A+P - 3 db
themagicfriend - 1 db
Czegle Zsolt - 2 db
Boros Gábor - 6 db
tirek - 2 db
filburt - 2 db
Gen - 2 db
pepe - 2 db
Ezenkívül valaki a napokban vett 12 darabot és a szerkesztőség még nem foglalt.
Ez összesen 35 jegy, ha jól számolom, tehát van még bőven. Ha nem nő jelentősen az igény, akkor is elmegyünk, csak akkor nem lesz zártkörű a buli. A befizetési határidő: augusztus 31.
Akinek kérdése van, írjon nekem.
Ha már a IV-VI. részekben lévő dolgokkal kekeckedtek én is hadd kérdezzek:
Miért kell meghalnia Vadernek a végén, azonkívül, hogy dramaturgiailag nagyszerű húzás volt (katarzis,meg egyebek), nem úgy tűnt, hogy halálos sebet kapott volna a kardozás közben, vagy mégis
(igazság szerint már nem nagyon emlékszem) ? Esetleg vmi Jedi dolog??
Köszönet mindenkinek a 2000. hozzászólással kapcsolatban.
A bevételekről csak annyit, hogy legnagyobb meglepetésemre a film tegnap visszatornázta magát a 8. helyre és megint 1 millió dollár fölé került és nem utolsósorban most a Big Daddy-t is megelőzte.
A bevétel: 1,089,000 dollár
Összbevétel: 408,597,000 dollár.
A film az USA-ban ( múlt hét óta ) All Time No.3, nemzetközileg pedig ( USA + többi ország ) All Time No.10 ( 575.7 millió dollárral ).
A mai napon végre sikerült összeszednem egy értelmes minőségű SW:TPM kópiát ( mivel én már láttam moziban 5x, ezért csak jó minőségűt vagyok hajlandó megnézni ), ami az általam az USA-ban vásárolttól ( New York, fekete ember, Times Square ) jelentősen eltér ugyanis azt meg sem lehetett nézni olyan tré volt.
Amit ma láttam ( ugyanis megnéztem ), rosszabb minőségűbb volt mint egy gyári videokazetta, de elérte a 3-as minősítést nálam ( összehasonlításképpen a netes változatok nálam a 0 kategóriába sorolandók ).
16x9-es képméret ( nem mozog, nem moziban lett felvéve ), relatíve jó minőség ( a színek a helyükön, a kép kissé életlen ) és működő ( !! ) Dolby Surround hang, állítólag a héten hoznak nekem egy S-Vhs változatot is, remélem az jobb minőség lesz, még ennél is.
Egyetlen egy baja van csak ( azon kívül, hogy azért ez nem az igazi ), hogy hindu vagy milyen felirat van rajta ( bár lehet thai is, egyiket sem fogom igazán ).
Projektoron néztük meg ( 1024x768, 2,4 millió pixel ) és döbbenetes volt, jó nem egy mozi minőség, de a bemutatóig így már csak kibírom megint.
<OFFTOPIC>
Ami az ír-skót ősöket illeti, köszönöm a kijavítást, valóban így lehet. Ide felé jövet egyszer gyorsan átfutottam egy ír történelemmel röviden foglalkozó írást, és abban voltak normannok is és kelták is, úgy tűnik, kicsit összekeveredtek bennem.
</OFFTOPIC>
Hmm, nem állítom, hogy Han nem példaértékűen vagány, vagy hogy nincsenek vicces fordulatok a robotok párbeszédében, de hogy rengeteg humor forrása lennének... Na meg Yoda és a humor?
És végül: kerestem a jó, rövid megnevezését annak a bizonyos űregységnek, és a komp jutott eszembe. Ez az űregység amúgy kivételesen nevezhető kompnak is, hiszen Bowmant az szállította el a látványos izébe, jól.
Igazán nem akarok kötözködni, de mégis muszáj megjegyeznem, hogy az írek és a skótok alapvetően nem _normann_, hanem _kelta_ közös múltat sirathatnak vagy annak örülhetnek. Persze voltak arrafelé normannok is, akik szintén bedolgoztak "népesség-gyarapításilag", de nem a két nép ősei, és az angolok már a normannok előtt partra szálltak Angliában.
Ami a humort illeti, nem tudom, milyen IV/V/VI. epizódokat láttál, mert az általam látott verziókban rengeteg humor forrása volt számomra Han Solo és a két robot, és még számos egyéb lény, például Yoda, az ewokok. Szóval azokból sem hiányzott a nevetés. Abban viszont igazat adok, hogy az "intervizualitás" (más filmekre való kikacsintgatás) nem volt jellemzője az előző három résznek.
Ezzel kapcsolatban még egy dolog: az Atomon látható jármű (in Watto's junkyard) a 2001. Űrodüsszeiából inkább szerelőegység, mint komp, hiszen alapvetően nem szállításra (komp), hanem a manipulátorjaival különböző külső munkák elvégzésére lett tervezve. Ha már konkrétumokat említettél... De ezzel el is hallgatok, mert örültem, hogy neked is tetszett a film. :)
SWE1 Dublinban
Jelenleg Dublinban tartózkodom, és mivel vagyok olyan türelmes, hogy ne nézzem meg gagyi CD-ről, de annyira nem, hogy szeptemberig várjak, kipengettem 11 jó ír punt-ot (3,545 még jobb magyar forint), hogy megnézhessem a FILMet (ez két megnézés ára, de lesz harmadik is).
Saját véleményem röviden: amikor a IV. részt láttam, 3.-os ált. isk. voltam, akkor igencsak hatott rám a film, főként persze a látvány, de a sztori is. Az azóta eltelt időben láttam jónéhány olyan filmet, amiben volt színészi játék, tartalmas párbeszédek és persze olyan történet is, ami mondott valamit a világról. Nos, az Episode I. nem ilyen film, aki a katarzist keresi, ne itt keresse. Viszont aki IGAZI mesére vágyik, az ide gyűjjék. Aki pedig SW rajongó, az most kezdheti el érezni, ahogy a dolgok lassan kerek egészet alkotnak, ahogy a hat rész története lassan egy jól végiggondolt, teljes univerzumot ad ki.
Ami a konkrétumokat illeti:
1. Aki teheti, ne szinkronizáltan nézze meg (még a feliratosat sem javaslom), nem tudom, milyen lesz a szinkron, de olyan jó nem lehet, mint az eredeti hang. Ráadásul a filmben beszélő minden lény tisztán, érthetően szól, még a gungák beszédét is érteni.
2. Beindult a licenc nagyüzem, a teljesség igénye nélkül a következő dolgokat láttam: gyerek hátizsák D. Vader, D. Maul és JJ Binks fejjel (mint a hátizsák macik), különböző méretű és anyagú fejbögrék (Her Highness Queen Amidala, D. Maul, C-3PO), SWE1 jégkrém (battle droid alakú, Eskimo), SWE1 Kellogg's izépehely, illusztrált forgatókönyv, könyvek tömkelege (kiemelten az Incredible Cross-Sections, a must have, ahogy itt mondják), D. Maul gyerek görkorcsolya, akciófigurák minden mennyiségben, plüsszfigurák több méretben (JJ Binks, Watto), Jedi kommunikátor, mindenféle Lego, gyorséttermi gyerekmenük, pólók, stb.
3. Dacára, hogy a QG Jinn-t alakító Liam Neeson az egyik legfontosabb ír színész, és hát Obi-Wan McGregor is valahol rokon (a skótok és az írek közös normann ősöktől származnak, aztán mindkettőt lenyomták az angolok, sajnos módon), naszóval ennek ellenére a 8. vetítési napon még 20:03-kor is lehetett jegyet kapni a 20:00-as filmre, és hát bőven volt hely az első sorokban (ajánlom mindenkinek, főként a jó hangosítású mozikban, haver, ilyet otthon nem hallasz). Persze az is igaz, hogy minden moziban ment és a Virginben naponta vagy hatszor-hétszer.
4. A IV/V/VI. részekre nem igazán volt jellemző sem a humor, sem pedig a más filmekre történő utalás, itt pedig van mindkettőből jól: akárki akármit mond, JJ Binks igen jópofa, illetve a figyelmesek láthatják a Discovery egyik űrkompját (lásd az ATOM-on) valamint az E.T. fajt a Szenátus üléstermében.
A IV. rész prológusában van egy ehhez hasonló mondat: '... Palpatine szenátor császárrá koronáztatta magát és innentől nem érdekelték a nép bajai .... Ez tény, nem csak sejtés.