Szasztok! A szó legszorosabb értelmében elmondhatom, hogy gombás lett a mangóm. Nem nő semmit, éppen hogy kikelt, viszont a föld tetején ott figyel egy kis kb 3mm magasságú barna oválisan csúcsos,kalapos gomba. Szerintetek mit csináljak vele?
Ha ennél egy kicsit extrábbat akarsz látni, akkor a Nyugatinál a Hermesben vannak különlegesebbek is - jacaranda, strelicia, afrikai tulipánfa stb. Ezek sem túl extrák, de mégis.
Mindennel egyetértek, amit mondtál. De hát te sem tudod a szineket épp úgy, mint én. Mindenből hoztam, amit csak láttam :-)))) Most nagyon jónak néz ki a gyökeresedési arány, eddig összesen egy dugvány ment tönkre, többen már hajtanak. Én mindig leszedem róla a leveleket, igy ez könnyen látható, bár tudom, hogy még korai. Én is este és hajnalban szoktam növényeket szedni, engem a kicsi lányom alvásideje is behatárol, mert én is erősen szunditós tipus vagyok és bizony ilyenkor korábban kell kelnem, mint ő. A dugványok tudom, hogy nagyjából ok. a határon, de volt nálam CITES-es is. Ilyen pl. a cserjés margitvirág is!!! Szóval volt miért izgulni!
Ismerem ezeket a magokat.Már jo tiz évvel ezelött ezeket lehetett kapni Gran Canarián.(Ha jol megnézed akkor látod,hogy spanyol cég szállitja)Én anno vettem,de nem kellt ki belőle semmi.(igaz egy ismerösömnek tavaly kikelt egy-kettő)Probálkozásnak megéri szerintem.
Na hali.elugrottam kertészetbe körülnézni. De csak 1-2 füszermagot vettem.Én 1000 körül láttam gránátot. meg 27 rugeszért ember méretű olajfát. Amilyet még nem láttam, az az volt hogy hivatalos csomagolásban árultak több trópusi magot és egyéb magot(bár nem túl extrák) úgy mint kanári pálma, dracéna, hamvas akácia, papaja.
A parifához visszatérve én sima virágföldbe szoktam beültetni, semmi extra.De más biztos mond okosabbat.
Még az előbb elfelejtettem: egy másik topicon azt olvastam, hogy 1m magas gránátalmát vett valaki az Oázisban tegnap 778Ft-ért. Azt nagyon bánom, hogy nem találtam, mert nekem nincs.
Kérdés: milyen földbe ültessem a trópusi paradicsomfát? Már nagyon ráférne az átültetés. Köszike.
Szia Cucurbia! Nnaaa most már bánom, hogy nem szóltam előre. Úgy kellett magam lebeszélni, hogy ne fontoskodjak már, te biztos tudod ezt az akciót. Én tavaly hallottam róla először: április 1-én szokott lenni, minden Oázis áruházban, csak magánszemélyeknek, 30.000,-Ft értékig bármely növényre ami náluk van, kivétel azok amiket eleve leáraztak valamilyen oknál fogva. Belépéskor megmérik a cipőméreted, kapsz egy kártyát rajta a 44%-kal és a végén a kasszánál ezt levonják. (Koedukált vetkőzés nincs, tetszene mi?). Én nem voltam még náluk sosem, mert nagyon messze esik tőlem mindegyik, kivételesen tegnap elmentem kíváncsiságból, a soroksári áruházba.
Kapaszkodj erősen: a medinillát 2000,-Ft-ért vettem, le volt árazva. Nem szép példány, de medinilla és majd nálam helyrejön. Éppen hoz egy virágot, úgy látom a másik kettő vagy leszáradt, vagy elvirágzott, meg ugye tetves is, nem nagy, egy db elágazása van, kb 40cm magas és hat levele. De hát 2000,-Ft volt muszáj volt megvennem. Egyébként 13E-ért nem venném meg, még 7-ért sem. Ahová én járok ott még sosem láttam 5E-nél drágábbat, az a 13ezres biztos nagyon nagy példány. Egyébként én mindig elvirágzott növényeket veszek, vagy leárazottat és itthon próbálom belőle kihozni amit lehet. Most éppen egy vriesea-pikkelyvirágnak örülök, tavaly,vagy két éve télen vettem 500-ért, és most virágzik, úgyhogy büszke vagyok magamra.
Kérdés! Ti olyan okosak vagytok itt a topicban: Van egy Caryotám, és olyan halvány színű a levele, majdnem sárga az összes, csak vegetál, nőni nem nagyon akar, átültetés, táp mit sem ér. Mit tegyek vele, hogy szép zöld legyen? Meggyógyultál már?
Köszi a kimerítő választ. Csak böngésztem, és egy holland oldalon találtam teacserjét, igaz drágácska (25 euró), mondjuk a magyar árakat ismerve nálunk is ilyen ára lenne van ami olcsóbb, mint nálunk.
kedd ota voltam rosszabbul,most már lassan javulgatok,kösz.
Idönként sajna rámjön.Öregszem:((Láttál,milyen öreg vagyok már,sajna ez a korral jár.
Ha eu.bol jön növény,akkor a vizsgálat alkalomszerü,szuroprobaszerü.Nagy mennyiségü növényanyagot biztos vizsgálnak,1-2 darabot,vagy ha megfelelő bizonylata van akkor nem vizsgálják.(nem Eü.-i bizonyitvány hanem un.utlevelet adnak hozzá,ha kérjük)
EU-n kivülről Phytosanity Certificate-nek kell a növény mellett lenni,enélkül már a határrol visszaforditják,mindenféle vizsgálat nélkül.Ha van ilyen paprirja,akkor régebben szuroprobaszerüen nézték(nekem jött be narancstö meg hasonlo vizsgálat nélkül 5-6 éve).Amiota Eu vagyunk,azota emellett a papir mellett is tételesen vizsgálnak(és ha szerencséd van ezt a határon elvégzik,ha nincs akkor te cipelheted ki Budaörsre az Állomásra)A Phytosanity papirért általában külön pénzt kell fizetni a legtöbb cégnél(max 500-1000 dollár felett adják ingyen,meg bizonyos cégek kereskedelmi megfontolásbol).Csak a gyökeres illetve földlabdás növényekre vonatkozik a legtöbb szabályozás,magokra,dugványokra,steril táptalajon levő növénykékre ez a szabályotzás nem érvényes(egy-két ritka kivételtöl eltekintve de ez minket annyira nem érint)
CITES hatálya alá tartozo növényeknél még ezen kivül is van adminisztrácio,de erre most nem térnék ki.
Zamia,és minden növényre vonatkozik ilyenkor az engedmény???
És melyik telephelyre jársz?
És tudod,hogy mikor vannak ilyen napok?
Csak azért kérdezem,mert én csak a Köbányaira tudok BKV-val kimenni,és ott volt a mult héten olyen növény,amit 13000-ért meg nem vennék,de a feléért(44-es a lábam),már meggondolnám:)))
És levetköztetik az embert a kertészetben??Koedukált a vetközés?:))))))))))
Pont ezért tettem fel a képet rola,mert 5 mag kikelt belőle.Spondis dulcis néven jöttek a magok,de a szakirodalom szerint ez ugyanaz mint a S.cyethera.
Cipőméretednek megfelelő %-ú árengedmény a növények árából. Gondoltam tudod, mert szoktál ott vásárolni. Vettem egy kávécserjét és egy medinillát, de meg kell mondjam, hogy csalódtam, mert itthon láttam csak, hogy mindkét növény gyapjastetves. De legalább két papaya magom kikelt. Jobbulást.
Én csak hétfőn járok majd arra,veszek kokuszrostot.Vettem probaként a mult héten és nekem jobban bevált ültetésre meg vetésre mint a tözeg:))
Most a hétvégén az Orchideakiállitásra megyek.Voltam ma is,és még vissza kell mennem holnap is,néhány növényért.(márha birok,mert eléggé rosszul vagyok mostanság valamiért)
Amiket meg hazahoztam most ültetgettem át,fakéregbe.
Mondtam én előre,hogy a kávé hamar elveszti a csitraképességét.Nem hiszem,hogy a boltban kaphato csomagolt mag annyira friss lenne.
Hétfőn megnézem van e ilyen anyag. Egyébbként mi újság. Nálunk eddig nem volt fagy. Egy két növény átültettem, meg tápoldatot adtam párnak. A kis kávét besavanyítottam hogy jobb legyen. Az egyik narancsot is szépen visszazöldítettem kénsavas kezeléssel.
Kaptam az ismerösömtől neked sárga leánder hajtást,és ha majd megyek hozzád(valoszinüleg jövö hétvégén,mert a kedd most befuccsolt(megirtam miért)) akkor viszem.