Keresés

Részletes keresés

Flanell Creative Commons License 2010.03.06 0 0 9623
Értitek ezt? A számozást nézzétek! :) Frissítések után is így jött be.
Flanell Creative Commons License 2010.03.06 0 0 9622
Ez szerintem kizárt, de azt azért valószínűnek tartom, hogy gondolkodó embernek tartják a népet, és nem azzal az indokkal tiltanak be jól működő gombaölőket (lásd nálunk), hogy ha a kutyát lepermetezed, akkor bepirosodik a szeme.
Előzmény: beetee (9620)
Flanell Creative Commons License 2010.03.06 0 0 9621
Cserepes növények tápozása: csak akkor állok neki, mikor van időm mindet végigetetni.
Előzmény: taormina1 (9592)
beetee Creative Commons License 2010.03.06 0 0 9620
És gondolom szabadforgalmú minden permetezőszer....
Előzmény: Flanell (9617)
Flanell Creative Commons License 2010.03.06 0 0 9619
Ja, azt kihagytam, hogy mikor már a magok fele kikelt, akkor a ládákat kihajintom az előtérbe.
Előzmény: Flanell (9618)
Flanell Creative Commons License 2010.03.06 0 0 9618
A palántadőlés oka a túl nedves föld vagy a túl hideg környezet. Mióta kitapasztaltam, hogy az előteremben mikortól tudok biztonságosan palántát nevelni (régebben elkapkodtam), azóta nincs komoly problémám.
Palántaföldet keverek kerti földdel, a szobában kikelesztem a magokat, aztán pár nap múlva beöntözöm gombaölővel, meg ha hűvös az idő, akkor néha később is.
A Dithane csak a palántadőlést okozó szervezetek egy része ellen megfelelő, de pont ezek a leggyakoribbak. Szerencse dolga, hogy mi támad.

A csávázás max. a növény első pár napjáig jelent védelmet, de ez idő alatt még nem támad a palántadőlés.
Előzmény: taormina1 (9594)
Flanell Creative Commons License 2010.03.06 0 0 9617
"Annyiféle növénybetegséggel és kórokozóval nem volt gondja soha mint itt."
Ott még nincs EU, nem hurcolják össze-vissza a külföldi beteg növényeket.
Előzmény: Deryan (9599)
beetee Creative Commons License 2010.03.06 0 0 9616

Verd el őket nyugodtan. Nálam is használ.

Előzmény: CBNora (9613)
CBNora Creative Commons License 2010.03.06 0 0 9615
Idén újra nekirugaszkodom az articsóka termesztésnek. Mikor először vetettem, sikerült kiültetve átteleltetni, második évben gyönyörűen virágzott, egy szárított virágzatot azóta is őrzünk. Következő évben is elkezdett hajtani, de végül megették a gyökerét a pockok. Újra ültettem, kifagyott. Idén megpróbálom edényben. A mezőgazdasági boltban kinéztünk egy jó nagy, mély dézsát, abban talán megmaradna. Most két csíranövényem van és még 4 mag benedvesítve. Azt hiszem, azt a maradék négyet gyorsan ki kéne dobni, 6 tővel már nem tudok mit kezdeni.
Előzmény: trasgo (9581)
Hanga444 Creative Commons License 2010.03.06 0 0 9614
Aha. Most már értem. Tavaly a paradicsomok mellé tettem egy bokor patisszont. A baj az volt, hogy figyelmetlen voltam és nem indátlant ültettem. Csak kúszott és kúszott és már nagyon nagy helyet elfoglalt, patisszon meg egy darab sem volt. Már féltettem a paradicsomtöveket, fogtam a metszőollót és nyissz. Szépen körbevágtam a bokrot. Utánna meg annyit termett, hogy nem győztük megenni.
Előzmény: il1321 (9611)
CBNora Creative Commons License 2010.03.06 0 0 9613
Biztos ebben is van valami. Engem főleg az bosszant, hogy hozza a termős virágokat, csak aztán nem lesz belőlük semmi. Amíg csak porzósak vannak nem izgatom magam, de mikor megjelennek végre a termősek, elkezdem várni a termést, nézegetem, hogy nő, de nem nő, hanem lepotyog. De most már kezdem megszokni, végül azért szokott lenni termés.
Lehet, hogy tényleg meg képe tépázni, de sajnálom.
dihacs Creative Commons License 2010.03.06 0 0 9612

Valóban így van, kipróbáltam és láss csodát, rengeteg tök termett!!-)))

il1321 Creative Commons License 2010.03.06 0 0 9611

Régebben egyszer írtam, hogy az öregek azt mondták, hogy meg kell verni. Csak néztem. Egy pálcával meghasogatjuk a levelét, így teremni fog.

A tudományos (:)) magyarázata. A tökféle a számára túl kedvező helyen (talaj, tápanyag, klíma) csak terjeszkedik, vegetatív növekedésre dolgozik. A levelek meghasogatásából hírtelen "megijjed" és a szaporodásra koncentrál, így termővirágokat hoz. Hiszen minden növény végsőcélja a szaporodás, azaz a termés, így a maghozás.

Előzmény: CBNora (9609)
skolikagi Creative Commons License 2010.03.06 0 0 9610
Köszi!
Ma el akartam menni a hódosba is, csak nem maradt időm rá...Majd hétfőn:-)
Előzmény: Hanga444 (9607)
CBNora Creative Commons License 2010.03.06 0 0 9609
A tököknek valami más gondjuk lehet. Sokszor nálunk is eldobálják a termős virágokat, hiába nyüzsögnek a méhek. Volt, hogy kézzel is porozgattam, hiába. Aztán egyszer csak elkezdtek teremni, pedig addigra általában abbahagytam a kézi beporzást. Meg hát az nálunk tényleg teljesen fölösleges, szerencsére rengeteg rovar van a kertben.
Leginkább a lopótöknél tapasztaltam ezt, de a többinél is, csak hamarabb fordulnak termőre.
Előzmény: taormina1 (9597)
CBNora Creative Commons License 2010.03.06 0 0 9608
Se nem sütöm, se nem gombaölőzöm a talajt, de nem szoktak kidőlni a palánták. Nagyon óvatosan locsolom, és a kikelt növényeket NEM TARTOM PÁRÁS HELYEN. Florasca virágföldet használok, ez egyáltalán nem steril, de lehet, hogy jó a benne lakó élőlények összetétele. Eddig ez vált be legjobban, csak sajnos egyre nehezebb beszerezni. A környékünkön újabban sehol nem árulják, még a tavalyit használom.
Alapjában véve trehány disznó vagyok, de évek óta fölírom, hogy mit mikor vetettem, mikor kezdtük el enni és a min. max. hőmérsékleteket. Minden évben veszünk egy 17x12x1 cm méretű naptárat, abban minden napra pont annyi hely van, ahová mindent föl tudok írni. Nagyon hasznos, gyakran visszanézek dolgokat. Szerintem ennyit nem nagy ügy megcsinálni, csak időben be kell szerezni a naptárat, aztán állandóan kéznél kell, hogy legyen. De mivel minden nap írok bele hőmérséklet adatokat, nem felejtem el a többit sem.
Hanga444 Creative Commons License 2010.03.06 0 0 9607
Ma vettünk a hódos áruházban fóliasátrat. Kétféle magasságban van. Amit mi vettünk az 140x180x80. Ráadásul éppen akciós volt.
Előzmény: skolikagi (9605)
CBNora Creative Commons License 2010.03.06 0 0 9606
Nekem darázsfészkeim vannak az üvegházban. Lehet, hogy ügyködnek valamit, mert termett a padlizsán.
Előzmény: taormina1 (9587)
skolikagi Creative Commons License 2010.03.06 0 0 9605
Hol van az a nálunk???
Ausztria vagy Németország??
Ugye Németország...? :-)
Előzmény: taormina1 (9603)
taormina1 Creative Commons License 2010.03.06 0 0 9604
Meg ilyen kis földi keltetö is van,m amilyennek a készítését Il javasolta.
Előzmény: taormina1 (9603)
taormina1 Creative Commons License 2010.03.06 0 0 9603
Én is voltam ma; nálunk van: 50 € 140x200x140 cm, bele lehet menni.
Előzmény: skolikagi (9602)
skolikagi Creative Commons License 2010.03.06 0 0 9602
Sziasztok!
Voltam a LIDL-ben.
Vannak kertészeti cuccok, de fóliasátor nincs.
Amit láttam az gumicselló, növényfuttató rács, ágyásszegély, ollók, olyan szivacs izé amire rátérdelhetünk és nem lesz sáros a gatyánk, stb. stb.
Érdemes körülnézni.
Amit én vettem az nem a kertbe kell, hanem a hobbimhoz:-)
Egy irattartó szekrénynek hirdetett valami, 5 polc van benne és a hímzőcérnáim tök jól beleférnek:-))
Kettőt vettem és megyek is lassan berendezni őket.
taormina1 Creative Commons License 2010.03.06 0 0 9601
Vicceltem:D
Előzmény: Vezso (9600)
Vezso Creative Commons License 2010.03.06 0 0 9600
Nem éreztem köszörülésnek, mint lehetőséget vetettem fel. sajnálom, ha így értetted.
Deryan Creative Commons License 2010.03.06 0 0 9599
Igazából csak ő tudna erre a kérdésedre válaszolni.
Én csak hozzászólásai alapján és a blogjából látom, hogy nagyon alapos elméleti és gyakorlati munkával teremtette meg a kertjét, melyet az idén örömömre virtuális szintre is átültetett.

Nekem az elmúlt időszakokban soha nem volt időm kerttel foglalkozni. A férjem imádja a kertészkedést, ért is hozzá. Ő abban nőtt fel, de nem itt, hanem Ukrajna szivében, a Dnyepper mentén. Később is állandőan hobbykertészkedett bármerre is került a munkája során.

Ismeretei hagyományokon alapszanak, mely az eltérő földrajzi adottságokból adódóan nem mindig hozza azt az eredményt, amit szeretnénk.
Az én feladatom a szairodalom tanulmányozása, mert ehhez neki sem türelme sem elég nyelvi tudása nincsen. Ami ugyan nem is volna baj, csupán a beidegződések módositásánál vannak gondjaink.
Szeretnék a hagyományos alapzöldségeken kivül mást is termelni, ahol nem biztos, hogy a kapálás és az öntözés elég.
Aztán itt van még a növényvédelem. Annyiféle növénybetegséggel és kórokozóval nem volt gondja soha mint itt.
Előzmény: taormina1 (9598)
taormina1 Creative Commons License 2010.03.06 0 0 9598
Mi a módszere?
Előzmény: Deryan (9596)
taormina1 Creative Commons License 2010.03.06 0 0 9597
Na és hogyan foghatunk poszméhet?
sajnos a poszméh nálunk ritka vendég; az utolsó bekezdésben tárgyalt betegség viszont annál ismerösebb.
Most hogy így elgondolkodom, még csak nem is csak az üvegházban volt ezzel gondom; a kint élö tökfélék se termettek semmit, pedig némelyik sok virágot hozott, de volt amelyik még azt se.
Előzmény: Deryan (9593)
Deryan Creative Commons License 2010.03.06 0 0 9596
Il módszerét pedig érdemes követni a szisztematikus tanulást illetően.
Jó könyveket is ajánlott, ami a tanulást nagyon megkönnyitheti. Rengeteg bosszúságot kerülhetsz el idővel.
Deryan Creative Commons License 2010.03.06 0 0 9595
A mérnöki precizitás nekem sem erősségem. Ha az ember nem csupán a memóriájára akar hagyatkozni, akkor nem árt jegyzetelési, cimkézési rendszert bevezetni. :)

A cserépbe, ládába fogpiszkálóra rögzitett cimkéket szúrhatsz. Olyan kis mini zászlócskákat felirattal :)

Előzmény: taormina1 (9592)
taormina1 Creative Commons License 2010.03.06 0 0 9594
Ti hogy álltok a talajfertötölenítéssel?
épp néhány napja köszörülte rajtam Vezso a nyelvét, hogy én szoktam földet sütni, pedig már nem szoktam. Valahogy nem tapasztaltam látványos eredményt, bár a másik szörnyü trehányságom meg az, (újabb mély virtuális meghajlás Il elött, akinek nemcsak arra van ideje, hogy csodáltos mintakertet gondozzon, és tapasztalatait szisztematikusan rögzítse, hanem mindezt még blog formájában közzé is teszi, és mindezek után még arra is marad energiája, hogy itt rendszeres lelki segélyt nyújtson), hogy képtelen vagyok rá, hogy módszeresen följegyezzem a tapasztalataimat, tudjam, hogy más években mit mikor csináltam, mi vált be és mi nem.
Nem; én még a saját káromon se tanulok: elfelejtem, és újra elkövetem.

Nos a fertötlenítés is újra meg újra elmarad, ha mégis megtörténik, én Dithane-nal való beöntözéssel szoktam ezt intézni. Ti?
Én nagyon kevés dolgot szoktam ládába vetni, mert meg akarom spórolni a tüzdelést, meg akkor nem is tudom kontrollálni a mennyiséget, és sajnálom a maradék növényeket. Ezért szemenként (párosával) tejfölöspohárba szoktam vetni. Aminek elég nagy magja van, azzal nem is szokott baj lenni, de amit mégis ládába vetek, mert a máxemnél is kisebb a magja, az rendszeresen megpenészedik, vagy alig kibújva palántadölést kap. Egy egész láda frissen kelt Lobeliamagot kell épp most kidobnom. Alig kikelve ilyen lepedék jelent meg rajtuk és mind eldöltek.
csávázni sem szoktam; nem nagyon tudom hogy kell.
Ti ezeket hogy intézitek, és mivel?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!