Keresés

Részletes keresés

comad Creative Commons License 2007.08.05 0 0 1501
Naná, hogy élőhelyfüggő és nem is állítottam föl semmilyen szabályt (hogy jönnék én ahhoz a makrélakonzerveimmel), csak én úgy - és itt idéznem magam - "gondolom". Az biztos, hogy ha választhatok - maradjunk a pontynál - két 2 kg-os és egy 4 kg-os között, habozás nélkül az előbbi mellett döntök.
Előzmény: Boarhunter (1500)
Boarhunter Creative Commons License 2007.08.05 0 0 1500
Szerintem ez nagyon nagymértékben élőhelyfüggő, nem lehet általánosan ilyen szabályt felállítani.
Egy tiszta vízből a 4-5s kiló ponty is nagyon finom, egy iszaposból a kétkilós is gáz.
Ezenfelül a kor-súly reláció is táplálozási lehetőség függő, tehát lehet a kistestű ponty is öreg, rossz ízű.
Valaki mesélte, hogy a németeknél a nagy csukák drágábbak, mint a süllő, mert a nagy méret miatt már nem olyan zavaróak a szálkák és intenzív ízük miatt kedvelik őket.
Előzmény: comad (1496)
Boarhunter Creative Commons License 2007.08.05 0 0 1499
Fehér twisterrel.
Előzmény: joskabacsi (1495)
comad Creative Commons License 2007.08.04 0 0 1498
No nem vállalkoznék egy súly/gasztronómiai érték grafikon fölállítására...ahhoz sokkal-sokkal több halacskát kellene utaztatni hasam vidám vonatán :-)
Előzmény: fan_fan (1497)
fan_fan Creative Commons License 2007.08.04 0 0 1497

Harcsával, a kedvenc halammal mi a helyzet ?

Volt a fórumtársak közül valakinek nagy harcsás élménye ?

Előzmény: comad (1496)
comad Creative Commons License 2007.08.04 0 0 1496
Sajna akkora süllőkhöz még nem volt szerencsém, de én valahogy úgy tapasztaltam, hogy minden halnak van egy optimális súlya, aminél ha nagyobb, már nem olyan jó az íze. Pontynál pl. sztem 2-2,5 kg.
joskabacsi Creative Commons License 2007.08.04 0 0 1495

És gondolom az sem volt kis élmény ......

Gumihallal?

Előzmény: Boarhunter (1494)
Boarhunter Creative Commons License 2007.08.04 0 0 1494
mint ahogyan a magyar férfilakosság 99,5%-a sem.
Jó az 99.999%-nak is...
Nekem hetes volt a legnagyobb, az is Merenyén.
Előzmény: joskabacsi (1492)
joskabacsi Creative Commons License 2007.08.04 0 0 1493
fikanick
Előzmény: Süllőkirály (1490)
joskabacsi Creative Commons License 2007.08.04 0 0 1492

Nem olvastam, csak most.

Nem érdekel hogy utálsz és attól hogy leírtál 2 várost (ahol vagy lehet kapni vagy nem sült keszeget) még nem az az általános.

Nem fogtam 13 kilós süllőt , mint ahogyan a magyar férfilakosság 99,5%-a sem.

Ellenben 7,5 kilósat már igen ...

Előzmény: Süllőkirály (1491)
Süllőkirály Creative Commons License 2007.08.04 0 0 1491
Utálom a jóskabácsikat, akik nem látnak, mondjuk siófoknál messzebb. Jóskabácsi! jelentem a Balatonon lehet sült keszeget kapni!!! Habár már biztos olvastad, amiket írtam.
Előzmény: joskabacsi (1488)
Süllőkirály Creative Commons License 2007.08.04 0 0 1490

Most harmadszor aírom, mert elszáll! Van keszeg Almádiban és  Fűzfőn is és finom. Aki meg arcol az 5-6 kilós süllőkkel és még nem evett gardát, nem tudom mit írjak rá. Garda, olyan hal mint a süllő, tudni kell fogni és sütni is. Finom hal a garda. Jóska bácsi fogtál már 13 kilós süllőt a Balatonban??????

Előzmény: joskabacsi (1488)
Süllőkirály Creative Commons License 2007.08.04 0 0 1489
Nem értem! Keszeg van, balatoni, legalábbis be vagyok rúgva, most. Fűzfőn is van, meg almádiban is. Most mi van????? Éljenek a rabsicok, akik keszeget visznek a halsütőkhöz és nem hekket. Abalatonban meg van hal csak kik kelll fogni.
Előzmény: joskabacsi (1488)
joskabacsi Creative Commons License 2007.07.29 0 0 1488
Nem, nem ettem még és látni is csak egyszer láttam ...
Előzmény: comad (1484)
joskabacsi Creative Commons License 2007.07.29 0 0 1487

Lehet fogni.

Van hal a Balatonban , persze a megváltozott viszonyokhoz alkalmazkodni kell.

Ahogyan a tengerparton megvan a halpiac, úgy a baéatonon is lehetne.

Ott is vannak emberek akik helyben laknak és abból élnek amit a tó ad.

Az engedéllyel rendelkező horgászoknak lehetővé kellene tenni hogy eladják a napi engedélyezett mennyiséget.

Persze a telepítést, a halőrzést is meg kellene oldani!

Pl. olyanokra bízni akik értenek is hozzá ....

Előzmény: comad (1483)
comad Creative Commons License 2007.07.29 0 0 1486
Nem, nem lehet. Mert ha bemennél háromszor keszeget enni potyára, negyedszer már nem fogsz odamenni, akármit is akarsz enni, meg sose többet. Oda mennél, ahol mindig van, az meg valszeg orvhalásztól venné, azért volna.
Előzmény: tuutuu (1485)
tuutuu Creative Commons License 2007.07.29 0 0 1485

Nem mondod, hogy a napi étlapra nem lehet kiírni, högy keszeg, amíg a készlet tart?

A pofám leszakad, hogy nem tudok keszeget enni lángossal, utána egy korsó sör.

Mondjuk '75-ben ez napi program volt...:}}

Előzmény: comad (1483)
comad Creative Commons License 2007.07.29 0 0 1484
Gardát ettél már? Milyen?
Előzmény: joskabacsi (1482)
comad Creative Commons License 2007.07.29 0 0 1483
Háát... a vendéglőknek megbízható, folyamatos szállításra van szükségük, a horgászok szabályos módszerekkel ezt nemigen tudnák biztosítani. Hacsaknem elkezdenek halászni, de akkor megint ott vagyunk, ahol voltunk.
Előzmény: joskabacsi (1481)
joskabacsi Creative Commons License 2007.07.29 0 0 1482

II.

 

a Balatonon helyi - archaikus  - gasztronómiát kellene ismét teremteni , fazont kellene adni a helynek!

Ha lemégy Horvátországba - škampit, tintahalat roston , esetleg brancint vagy škarpinát eszel.

Görögországban sült apróhalat retsina borral , tzatzikit , musakát.

Olaszországban pizzát , pastákat vagy Dydand morgóhalait vagy mi a francot.

Nálunk minden parti kricsni kecsapos krumplit árul sült hekkel.

Tudom én persze hogy nincsenek meg a feltételek , de így sosem lesz arculata , sosem lesz egyénisége sem a Balatonnak, sem az országnak !

Előzmény: joskabacsi (1481)
joskabacsi Creative Commons License 2007.07.29 0 0 1481

Így van.

A Balatonban van hal, de a vendéglős kénytelen a kereskedőtöl venni, aki pedig nem a Balatonról szerzi be, mert a BHG csak busát halászik (ami meg nem busa az megy a személyzetnek, vezetőknek és azok barátainak)

A megoldás az lenne, hogy horgászkezelésbe kellene adni a vizet - persze rendes ellenőrzéssel - és a horgászegyesülettől vehessen hivatalosan a vendéglős süllőt!

 

Én meg röhögök rajtuk amikor a hűtönben van még kb 10 kg osztályon felüli fogasfilé (5-6kilós halakból) amiket májusban fogtam !

 

:-)

Előzmény: comad (1480)
comad Creative Commons License 2007.07.29 0 0 1480
Látod, ezt sohasem értettem. Én még sosem nyaraltam a Balatonnál (meg seholse, a középkor röghöz kötött parasztjai hozzám képest megannyi Marco Polo), de mindenki mondja, hogy mindenütt csak a sült hekket kapni. Közben meg ott van mellettük a bazi nagy víz, teli hallal.
Előzmény: joskabacsi (1479)
joskabacsi Creative Commons License 2007.07.29 0 0 1479

Orgazda!

(esetleg jóindulattal kissebségvédelmi szociális támogató)

 

:-)

 

gondolom finom volt....

 

Jelentem a Balatonparton SEHOL nem lehet sült keszeget kapni!

Előzmény: comad (1478)
comad Creative Commons License 2007.07.28 0 0 1478
Kis sült keszeg, köret nélkül, csak úgy bután. Remélem, egy hét múlva pisztrángot fotózok! Hehe.
Dydand Creative Commons License 2007.07.23 0 0 1477
;))))))
Előzmény: comad (1476)
comad Creative Commons License 2007.07.23 0 0 1476
Köszi! Tanul az ember... Már alig várom, hogy valakinek elsüthessem, hogy "NEKEM akarod elmagyarázni, mi az mungóbab?!"
Előzmény: Dydand (1475)
Dydand Creative Commons License 2007.07.23 0 0 1475
Igen, itáliában fogják azt a tokhalfélét, attól itáliai. Orosz pedig attól lesz a burgonya, hogy úgy készítik el (max. 1 evőkanál olajban és max 6-8 perc alatt készül el ez a fajta sült krumpli - azaz nem órákig, és nem tocsog a zsiradéktól, mint az itthon népszerű társa). A mungóbab csíra egy délkelet-ázsiai növény csírája (ebből készül pl. az üvegtészta is, de " a mungó szó a hindi mung-ból származik, és zöld szójaként is emlegetik, alakja és élettani sajátosságai miatt"). A penne pedig egy olasz tésztafajta, magyarul asszem tollhegy tésztának fordítják (és így nagyon sehol sem használják)

Üdv: dy
Előzmény: comad (1474)
comad Creative Commons License 2007.07.23 0 0 1474
Semmit nem értek. Mitől itáliai egy tokhalszelet? Ott fogják, vagy a készítés módja? Mitől lesz orosz a sült burgonya? Mi az a mungóbab? Pláne csíra? És a penne? Nem kötözködés, de ez nekem tényleg kínaiul van. Igaz, én csak sima sült halban max. halászlében vagyok otthon :-(
Előzmény: Dydand (1473)
Dydand Creative Commons License 2007.07.23 0 0 1473
Hogy ne maradjunk kép nélkül:

Itáliai tokhalszeletek háromféle fűszerben, csőben sütve, orosz sült burgonyával, és sült tintahal karikák olajbogyós mungóbab-csírával, fokhagymás pennével:




comad Creative Commons License 2007.07.23 0 0 1472
Magamnak is gyanús, hogy orgazda vagyok...
Előzmény: joskabacsi (1471)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!