Naná, hogy élőhelyfüggő és nem is állítottam föl semmilyen szabályt (hogy jönnék én ahhoz a makrélakonzerveimmel), csak én úgy - és itt idéznem magam - "gondolom". Az biztos, hogy ha választhatok - maradjunk a pontynál - két 2 kg-os és egy 4 kg-os között, habozás nélkül az előbbi mellett döntök.
Szerintem ez nagyon nagymértékben élőhelyfüggő, nem lehet általánosan ilyen szabályt felállítani. Egy tiszta vízből a 4-5s kiló ponty is nagyon finom, egy iszaposból a kétkilós is gáz. Ezenfelül a kor-súly reláció is táplálozási lehetőség függő, tehát lehet a kistestű ponty is öreg, rossz ízű. Valaki mesélte, hogy a németeknél a nagy csukák drágábbak, mint a süllő, mert a nagy méret miatt már nem olyan zavaróak a szálkák és intenzív ízük miatt kedvelik őket.
Sajna akkora süllőkhöz még nem volt szerencsém, de én valahogy úgy tapasztaltam, hogy minden halnak van egy optimális súlya, aminél ha nagyobb, már nem olyan jó az íze. Pontynál pl. sztem 2-2,5 kg.
Utálom a jóskabácsikat, akik nem látnak, mondjuk siófoknál messzebb. Jóskabácsi! jelentem a Balatonon lehet sült keszeget kapni!!! Habár már biztos olvastad, amiket írtam.
Most harmadszor aírom, mert elszáll! Van keszeg Almádiban és Fűzfőn is és finom. Aki meg arcol az 5-6 kilós süllőkkel és még nem evett gardát, nem tudom mit írjak rá. Garda, olyan hal mint a süllő, tudni kell fogni és sütni is. Finom hal a garda. Jóska bácsi fogtál már 13 kilós süllőt a Balatonban??????
Nem értem! Keszeg van, balatoni, legalábbis be vagyok rúgva, most. Fűzfőn is van, meg almádiban is. Most mi van????? Éljenek a rabsicok, akik keszeget visznek a halsütőkhöz és nem hekket. Abalatonban meg van hal csak kik kelll fogni.
Nem, nem lehet. Mert ha bemennél háromszor keszeget enni potyára, negyedszer már nem fogsz odamenni, akármit is akarsz enni, meg sose többet. Oda mennél, ahol mindig van, az meg valszeg orvhalásztól venné, azért volna.
Háát... a vendéglőknek megbízható, folyamatos szállításra van szükségük, a horgászok szabályos módszerekkel ezt nemigen tudnák biztosítani. Hacsaknem elkezdenek halászni, de akkor megint ott vagyunk, ahol voltunk.
A Balatonban van hal, de a vendéglős kénytelen a kereskedőtöl venni, aki pedig nem a Balatonról szerzi be, mert a BHG csak busát halászik (ami meg nem busa az megy a személyzetnek, vezetőknek és azok barátainak)
A megoldás az lenne, hogy horgászkezelésbe kellene adni a vizet - persze rendes ellenőrzéssel - és a horgászegyesülettől vehessen hivatalosan a vendéglős süllőt!
Én meg röhögök rajtuk amikor a hűtönben van még kb 10 kg osztályon felüli fogasfilé (5-6kilós halakból) amiket májusban fogtam !
Látod, ezt sohasem értettem. Én még sosem nyaraltam a Balatonnál (meg seholse, a középkor röghöz kötött parasztjai hozzám képest megannyi Marco Polo), de mindenki mondja, hogy mindenütt csak a sült hekket kapni. Közben meg ott van mellettük a bazi nagy víz, teli hallal.
Igen, itáliában fogják azt a tokhalfélét, attól itáliai. Orosz pedig attól lesz a burgonya, hogy úgy készítik el (max. 1 evőkanál olajban és max 6-8 perc alatt készül el ez a fajta sült krumpli - azaz nem órákig, és nem tocsog a zsiradéktól, mint az itthon népszerű társa). A mungóbab csíra egy délkelet-ázsiai növény csírája (ebből készül pl. az üvegtészta is, de " a mungó szó a hindi mung-ból származik, és zöld szójaként is emlegetik, alakja és élettani sajátosságai miatt"). A penne pedig egy olasz tésztafajta, magyarul asszem tollhegy tésztának fordítják (és így nagyon sehol sem használják)
Semmit nem értek. Mitől itáliai egy tokhalszelet? Ott fogják, vagy a készítés módja? Mitől lesz orosz a sült burgonya? Mi az a mungóbab? Pláne csíra? És a penne? Nem kötözködés, de ez nekem tényleg kínaiul van. Igaz, én csak sima sült halban max. halászlében vagyok otthon :-(