Te vagy Flanell szomszédja? Nem akartalak megbántani. Egyszerűen nevetnem kellett azon, hogy a szomszéd a falut szidta a rögös föld miatt. Ennyi. Senkit nem kivántam ezzel személy szerint kinevetni. Nekem sem sikerül minden úgy ahogyan szeretném, de nem sértődöm meg azért ha valaki a helyzet abszurditásán nevet.
Nagyon oda kell figyelni az öntözésre. Mármint arra, hogy az ember visszafogja magát. Óhatatlanul, amikor arra jár, megöntözi a növénykéket. Ha egy nap nem voltak meglocsolva, már aggódik, jajj mi lesz velük. Pedig elég 3 - 4 naponta megöntözni, azt is alulról, abban a tálcában, amiben az edénye van.
Az üvegházadba pedig a sarkokba, vagy akár edényben felakasztva tegyél be egy pár tő körömvirágot, mézontófüvet. Melegben úgyis ki kell nyitnod, és akkor az bevonzza a hasznos rovarokat. Segítve a beporzást is.
Ági! Azt a topicot meg hagyd ott. Nem ér annyit, hogy felbosszantsd magad rajta. Ahol az ember nem érzi jól magát, oda nem megy
Tao! Azt a "parasztos" szerelést én is megnézném:)
A fóliasátort meg szerintem legolcsóbb házilag elkészíteni, ráadásul olyan méretben, amilyen kell. (pl:D 20 SDR11 PE cső 20 mm-es)Fóliát meg itthon is lehet, akár méretre venni bármelyik gazdaboltban.
Köszi, akkor megnézzük ott ahol a férjem lakik, aztán talán szerencséje lesz:-) Hódos van itt ( Nagykanizsa) úgyhogy én meg itt nézem meg holnap...aztán majdcsak lesz valami:-)
Németországban van, de nem tudom, hogy mindenhol-e, nem is tudom, kitöl hallottam a napokban, hogy nem egyforma a sortiment. Hanem Hodos, az nem tudom hol van, valahol Szerbiában, nem? Te arra lax?
Más, ilyen nagyon ritkán fordul elö, de tegnap vásárolni voltam. Az egyik ilyen százforintos boltban elég érdekes kertészeti választék is van. Az egyik érdekesség az, hogy a termékek vagy 10 nyelven vannak beárazva. Többségükön pl ez áll: D: 1 € H: 350 Ft. Hát ennyit a parasztvakításról, meg az olcsó magyar árakról. de nem is ezt akartam mondani: A múltkor láttam ott ilyen tözegcserepet elég sokfélét és csomagonként sokat. Pontosan nem tudom, mert elöbb utána akartam nézni, jó-e ez valamire, de nem nagyon sikerült megbarátkoznom a gondolattal. Tegnapra egyetlen csomag se maradt. El tudom képzelni, kik vásárolhatták föl. Ugyanitt 1 €-ért 3db 26 cm-es ültetökosarat lehetett venni. Asszem Magyarországon ennyiért kb. 1-et kapni. És végre végre kaptam ilyen kis jelölöcímkéket is (ami helyett Il kávéskanálkát javasolt) 50 db-ot 1 €-ért, meg ilyen kis táblácskákat is, azok stabilabbak és nagyobbak; 16 db volt 1 €.
Lehet, hogy valójában nem is palántadölés ez, hanem tényleg valami tartási hiba, mert rendre csak az ilyen mikroszkopikus magokat súlytja. (meg sajnos a dísznövénydugványaimat, aminél ugye valamilyen vegetatív részt gyökér nélkül dugunk le) kikel, megpenészedik, eldöl, és így tovább.
Kérdeztem tőled tegnap, hogy melyik ország az ahol 50 euró a fóliasátor, Ausztria vagy Németország? Bár utána írta valaki hogy a hódosban is van, de ha már ekkora a választék megnéznénk mindkettőt..persze csak ha No-ban van:-)
REmélem igazatok van! Csak éppen volt egy sajnálatos eset tegnap itt a fórumon, 8másik topikon) lehet ettől vagyok érzékenyebb a kelleténél. Meggyanusítottak azzal, hogy két nickkel írok egy topikba, holott ha valaki utánanézett volna az rájön hogy két külön világ a két nick...:-) Ennek ellenére képtelen voltak elhinni, hogy nem igaz az állításuk, és bizony nagyon eldurvultak a dolgok.
Megveri azokat a Jóisten! ha nem is bottal, de mindenféle nyavalyával! De amúgy tényleg így van; gigantikus lapulevelek, vagy 5m-re futó szár, de sehol egy virág. Ha mégis, akkor porzós, de ha mégis termös lenne, akkor lepotyog. Pedig nem tudom elképzelni, hogy a kertben ne lenne elég rovar.
Nehéz lenne másképp... nagyon elharapózott itt a lelki érzékenység, pedig ez egy piszkos szakma; én legalábbis nemritkán szügyig gázolok a trágyában, és boltba is gumicsizmában, fejkendöben szaladok le, mint a parasztok, hogy még a saját fiaim is rajtam köszörülik a nyelvüket:DDD. (De azért a finom friss paradicsomot szívesen fogyasztják, más meg úgyse terem meg:-))
És ezt is kivonták? Mekkora f.-ság! Én amúgy se vagyok a kontakt szerek barátja, mert úgyse tudok soha minden kórokozót eltalálni, akár állat, akár gomba, az atkákkal meg még valami külön bajom is van (olyasmi ez, mint a színvakság:D): nem bírom meglátni öket, csak a kártételt észlelem, de sose vagyok egész biztos benne. Ehhez Flanellt vagy CBNorát kell vendégségbe hívnom, azok 100m-röl kiszúrják. A fölszívódó szerrel meg szépen preventíven megöntözöm, oszt jó szél!
A miénk is ilyen, tavaly lett új szomszéd, télen költözött, tavasszal szántatott, jött a nagy tavaszi aszály, és a nagyobb esőkig a rotációs kapációval sem tudta szétveretni a hantokat. Elátkozta magát százszor, hogy ebben a büdös faluban vett házat. :)
Ha rám célzol ezzel a megjegyzéssel, akkor azt mondhatom hogy nem értek hozzá. Soha nem is állítottam hogy értek hozzá, hiszen akkor nem kérnék tanácsokat. De ahogy nézem vagyunk így ezzel páran hogy nem értünk a kertészkedéshez annyira, de szeretnénk minél jobban művelni és minél többet tudni róla. Szerencsére van itt néhány segítőkész emberke aki nem nevet ki ezért...
A múltkoriban a férjem kedvenc felvágottját megfőztem mint a virslit. A vize rózsaszin lett. Na, én biztosan nem eszem meg többé. Neki változatlanul izlik. Vért izzadtam, amig a műanyag üditőkről sikerült lebeszélni.
Azt hiszem ott is úgy lesz, hogy tapsikolva fogadják az EU-t, aztán majd jön a nagy kiábrándulás.
Milyen takarás mellet fagyott ki? Nekem elsőre csak föld kupacolás (2 tő)volt kifagyott, most ősszel kis kupacolás és kukoricaszár most kirohadt. Talán én is megpróbálkozok vele még1szer, én itt kint többször ettem és nagyon-nagyon bejön, ezért 8-10 tő ami elfogyna most azthiszem 12 tő ami kirohadt.
Talajfertőtlenítés: Itt egy 2007-es cikk A magvetések és a palánták károsítói címmel a Gazdabolt.hu-n, Dr. Némethy Zsuzsanna egyetemi adjunktus tollából. Azóta egyes szereket kivontak a forgalomból, de talán még hasznos lehet. Dithane-t (mankoceb hatóanyagot) és kaptánt inkább csávázásra szoktak használni. Meg kell nézni az ott fölsorolt szerekből mi az, ami még kapható.
Én amúgy régen, mikor palántáztam, mindig a két éves trágyahalom alól a "fekete homokot" kapartam elő. Az előző évek bomlási hőmérséklete miatt kórokozók ott nemigen maradtak meg, és minden növényem szép maradt benne fertőtlenítés nélkül is. :) Persze akkor csak simán tudatlan voltam, ma már a biztonság kedvéért azért megcsinálnám, amit kell, de ma már nem palántázom, inkább helyre vetem, amit lehet, a paprikát meg olyanra bízom, akinek van hozzá megfelelő helye - nekem nincs.
"Annyiféle növénybetegséggel és kórokozóval nem volt gondja soha mint itt."
Minél délebbre kerül az ember, annál több a kár- és kórokozó, hiszen rendszerint annál kedvezőbb nekik a klíma. A mediterrán országokban pl. nagyon sok minden megterem, ellenben agyon kell permetezni rovarok ellen, és a gyakori eső+meleg párosítás miatt egyes gombás betegségeknek is nagyon ideális. (Igaz, ahol nincs télen -5 °C-nál hidegebb, ott a csonthéjasok rákos elhalása nagyon ritka, nálunk meg szinte általános. A mérsékelt öv már csak ilyen.)
Én nagyon sokféle gazdakönyvet olvasgattam az elmúlt évek során, de eddig leginkább mindig Bálint gazda tanácsai váltak be.
A Syngenta felszívódó atkaölőszere a Vertimec 1,8 EC. Gyümölcsben ugyan ált. két hét, de zöldségben csupán 3 nap az évi., tehát ez is jelzi, hogy nem valami eget rengetően veszélyes szerről van szó, hanem csak így licenszelték az EU-ban, ez érte meg.