Tegnap tápoztam vele ! Folyamatosan ontja a virágot, és az új leveleket is ! Tavaly is használtam már, kb. augusztus végéig. Nem lett következménye az idén, bár féltem egy kicsit, hogy nem-e üt vissza a "sürgetés" ! De semmi ! Sőt korábban, és bőven kezdtek virágozni.
És az eredmény tetszik? Elég kevés képet raksz fel, nem tudom ebből eldönteni, hogy elégedett vagy é? Említetted, hogy Wuxál helyett Nálad ez hozta ki a hajtásokat, de a virágzási aktivitásra nem emlékszem. És permeteztél is vele?Végülis a leander tényleg az a növény, aminek folyamatosan kellhet a virágzásindító, és egyre inkább úgy érzem, most, még így aug. elején nem árthatna, hiszen a pihenés azt jelenntii, hogy hideg, sötét, kevés víz. Ha valamitől, inkább attól aggódnék, hogy túl gyorsan fejlődik bimbó és elkezd esetleg szeptember közepén virágozni, amit nem szeretnék. Azért módjával alkalmazom, de kipróbálom:-)
Na jó, bár nem vagyok biztos a dologban, azért megadom magam! De tudod mit, van elég alanyom, kipróbálom néhányon, aztán majd meglátjuk. Megpróbálok teljesen egyforma készültségüeket kiválasztani és szemmel tartani. Igen, ezt fogom csinálni!
Lekopogom, talán igen :) Földben csücsül életem első gyökereztetett dugványa ! :DDDDDDDDDD Már 5 napja ! És szemmel láthatóan jól érzi magát ! Számomra ez akkora élmény :)
Én is azt hiszem, a leandereknél nem kell az előírásokat annyira betartani, persze csak akkor nem, ha megfelelően hideg helyen tudjuk őket tartani. Ha meleg a hely, akkor fejlődik szegény tovább, a hidegben meg a leállás miatt pont úgy hozzuk fel, ahogy levittük.
Mindig kikaptam a feleségemtől, ha lefekvés előtt kezdtem a gyerekekkel hülyéskedni. Gondolom, a növényeket sem kell tápozásssal felspannolni a pihenő időszak előtt, nem?
Szóval szerintem virágzásifokozót a nyár végén már nem kéne adni, legfeljebb egy kicsit vmiből, ami jó kondícióban tartja a növényt, de nem csinál semmi extrát
hali! nem akarnak leleombozni,de nincsenek igazából tápozási szokásaim , :) tavasszal amikor felhozom őket a telelőből,akkor szoktam ozmokótot kiszórni a földjükre, wuxált akkor használok,amikor valami ellen permetezek,mondjuk levéltetű vagy gomba ellen,belekeverem a permetbe, és ez új,de narancssárga szubsztrált szoktam locsolni,ha úgy látom,hogy világosak a virágszínek. az idei virágzásom szerintem annak köszönhető, hogy ősszel későn lettek behozva,a kini-benti hőmérőm csak későn jöttem rá,hogy nem objektívet mutat, az első teraszon,ahol a leanderek vannak,3 fokkal hidegebb van legalább,úgyhogy ezek tavaly kaptak -6-ot is,hozzáteszem,ennyi fagyott ágam még sosem volt. nem biztos,hogy szeretnék ennyi virágot jövőre is,néha azon gondolkodtam,hogy levágok 1-2 virágbugát,mert szinte beleszakad a növény, :)
Ezt én nagyjából tudom, de azt is, hogy a most kifejlett bimbókból nőnek korán tavasszal a virágok, ez a leandereken kívül nem sok növénynél van így, legalábbis én nem tudok róla. Ilyen szempontból kivételes helyzetben van. Óckodtam az Osmocote nyári kiszórásától éppen e miatt, de a virágzásindítóval a bimbókat hozhatná ki. Én eddig tényleg nem foglalkoztam ilyesmivel, de néhányak leandereit látva lehet, hogy nem kellene ennyire a természetre bízni a dolgot. Na, ez megint egy olyan dolog, amivel elindítottam egy gondolatmenetet, de mindenki úgyis maga dönti el, mit hogyan csinál. Azért Cserella részletesebb tápozási szokásait szívesen olvasnám, olyan virágtömeget kevesen tudnak produkálni, mint ő.
Egyáltalán nem vagyok szakértő ilyen tápozás témában, de laikusként úgy gondolom, inkább tavasszal praktikus virágzásindítózni. Akár már áprilisban el lehet kezdeni.
Rágica! Én foglalkozom azzal a gondolattal, hogy esetleg most adnék a virágaimnak olyan virágzásindítót, hogy tavaszra jó sok bimbóm legyen. Vagy ne tegyem, mert az elkövetkező hetekben bizonyára fejlődni fognak a nélkül is? Mennyi dilemma!!! Talán tényleg elég, ha szeptemberig simán tápozok, majd kora tavasszal jöhet a másik.
Aggódtam, hogy esetleg a másik Chopinom rózsaszín lesz, most már nem aggódom, mert ugyan nem nyílnak, de mindkettő néhány bimbója nyílás előtt áll és egyértelműen látszódik a különbség köztük. Remélem kisüt a nap és akkor talán holnapra ki is nyílnak.
Bizony, jó nagy esőnk volt, ennyi talán már elég is lesz! Aki eddig nem jött el hozzám, annak már sajnos kár lesz eljönni az idén, mert nem sok virágom maradt-( És valami okból elég kevés bimbó van rajtuk, úgyhogy....Bár még csak aug. eleje van, de azt hiszem, a szezonnak nálam vége:-(
Szia Balázs, vagy Bálint!? De a 3 az biztos! Ha törzseset szeretnél nevelni, akkor ne vágd vissza 30cm-en, mert abból már csak bokor lesz. Ha szétszeded, és nevelhető fásnak, akkor pálca mellett lehet erősíteni a törzsét. Ha többet teszel 1 cserépbe, akkor hamarabb eléred a bokros hatást. Kérdezz még, segítek, ha tudok!
Ez nem ennyire egyértelmű, hogy mindig 3 felé ágazik. Van, hogy csak 1 új hajtást hoz, de általában inkább 2-3-at. Ha bokrosítani akarod a növényed, akkor 30 cm-nél semmiképp sem magasabban kell elvágni, de inkább 20-25 cm körül. Ha egyszálas a dugványod, növényed és nem törzsesre, hanem bokrosra szeretnéd, akkor már akár a 2. évben lehet. Ezt úgy éretem, hogy az 1. évben dugványozod, hagyod nőni, majd a következő tavasszal lehet metszeni. De ha korán tavasszal történt a szaporítás, akár már abban az évben ilyenkor lehet szerintem metszeni. De nálam ez nem ennyire lelkiismereti kérdés. Úgy csinálom és kész.
Tanácstalan vagyok. Négy tő van egy cserépben, faszerűen önhordónak szeretném, hogy a virágok szemmagasságban legyenek. A száruk girbegurba, vézna, a korona mint Csontváry Szélfútta cédrusa. Teljes magasságuk 100 cm és tele van virággal. Szétültetés esetén csak karó tartaná meg őket. Ültessem szét és erősen vágjam vissza a föld felett úgy 30-40 cm-re? Úgy hogy ne maradjon rajtuk levél? Vagy szabaduljak meg tőle, mivel ilyen rózsaszínű van másik is, normális faszerű alkattal. A szépalkatú fák első hármas elágazása 60-70 cm-re van a földtől. Egyébként jó módszer az, hogy gyökereztetés után 3-5 db.-ot teszek egy cserépbe? Először vagyok itt, üdvözlök mindenkit aki a leandert szereti!
Hát már bizony sok a jóból. Tegnap még csak helyes szeplők mutatkopztak a feháér virágokon, de az újabb zuhé után már teljesen bebarnultak. Félő, az idei dús virágzásnak már annyi.