Remélem, olvastad ds9 remek válaszát, én csak megpróbálom kiegészíteni.
Nem hinném, hogy véletlen, ha bizonyos kamerabeállításokat, párbeszédeket túl bombasztikusnak éreztél. Nekem ilyenkor a Face off (Ál/Arc) jelenete bukkan fel az emlékezetemben, mikor Nicolas Cage kiszáll a reptéren a kocsijából (amely a Mátrixnál és a Pengénél is eszembe jutott - félreértés elkerülése végett: nem azonos súlycsoport!). Biztos, hogy szándékolt a dolog. Szerintem ez mostanában eccrűjen divatos, még ha a TPM-ben sokkalta letompítva jelenik is meg.
Anakin: nem (teljesen) tudatosan használja az Erőt, de mégis használja. A véletlenek a másik három epizódban is jelentős szerepet játszottak, és hogy a véletleneknek van-e közük az Erőhöz, vagy sem, az olyan filozofáláshoz vezetne (predesztináció vs. szabad akarat), amelyben nem vagyok járatos. Ugyanis az Erő vezeti is azokat, akik rá hagyatkoznak... akár tudatosan, akár ösztönösen.
Minél inkább gondolkodsz a filmen, annál inkább a hatása alá kerültél... TPM has you... :)))
A kommercializálódás engem is elszomorít alapban, főleg a végletes formái, de végül is ha nem lenne, akkor nem lenne most könyvem (mert csak a film lenne), se képeslapom, és esetleg pólóm majdan... Plusz, ebből (a díjakból) is születik a következő két rész!
Az a "Titanic-süllyesztő csapat" pólóval kapcsolatos korábbi hozzászólás megragadta a fantáziámat! ;))
A nosztalgiáról lásd ds9-et!
Az intézkedések függetlenül attól, hogy okosak vagy sem, léteznek. Talán eszedbe sem jut, hogy pont a Te érdekedben, jelen esetben történetesen arról van szó, hogy ne állhasson oda a pénztárhoz néhány seggfej, vásárolja fel az összes jegyet két hétre előre, aztán vehess jegyet négyezerért vagy várhatsz további három hetet, hogy bejuss a filmre. Ez a Te szempontodból most épp nem előnyös - na ja, protekciósnak lenni jó - de a többség érdekét szolgálja.
Ugye nem haragszol, hogy stílusod alapján az empírikus vállalati gondolkodásról szóló elméleted nem keltette fel az érdeklődésemet?
Kedves ds9!
Szívemből szóltál! Csak az eleje nem stimmel, mert egyelőre csak a nem túl klassz felbontású Z verziót kuksiztam CD-ROM-on. A többi detto, bizony, a nosztalgia megszépíti a régit, és túl sokat vár az újtól. Lásd a korábban berakott interjút Lucas-szal, a második és harmadik résszel kapcsolatban.
Mint ezen topic elindítója és ( részben ) életben tartója, igen nagyon köszönöm, hogy idejöttél és beleszartál a levesestálba.
Mint a SW téma relatíve jó ismerője, én teljesen tisztában vagyok a LucasFilm által hozott intézkedésekkel, ha lefelé haladsz a topicban pontosan meg is találod őket.
Azonban úgy gondolom, hogy azok az intézkedések amelyek az USA-ban ( és valószínüleg máshol is ) a LucasFilm jogosnak tart nem biztos, hogy egy ilyen komoly országban mint a miénk is nagyon okosak.
És akkor már ne is beszéljünk katasztrofális cégetekről, lásd ocsmány SW multiplakát és az egész no-kampány amit csináltok, pedig már csak 24 nap a bemutatóig .
Azt hiszem egyébként a legjobb negatív kampányt itt te adtad elő, mert ha tényleg az InterComnál dolgozol akkor talán nem egy ostoba hotmail címmel kellett volna itt téríteni és ha aggályaid lettek volna akkor nem itt nyílvánosan hanem emilben Mónikának kellett volna elküldened ezeket.
Mivel nem ezt tetted ezért szerintem egy igazi pöcs vagy, már elnézést a többiek felé elitélhető viselkedésem miatt. Tökéletesen bebizonyítottad nekem eddigi elméletemet az empírikus vállalati gondolkodásról, amitől eddig is forgott a gyomrom. Gratula !!
Az az egyetlen dolog nyugtat meg, hogy én már Májusban láttam az USA-ban a filmet 5x és eddig is fel voltam háborodva azon ( főleg embertársaim miatt ) , hogy nem mutattátok be a filmet legalább Augusztusban, úgyhogy te ne nagyon okoskodjál, foglalkoznátok inkább azzal, hogy a filmeket ÉRTELMESEN, HELYESEN FORDÍTVA FELIRATOZZÁTOK, vagy NE CSINÁLJATOK OLYAN SZAR SZINKRONOKAT !!!!!!!
Arról nem is beszélve, hogy megnézvén a filmes híreiteket, épp most olvastam, hogy biztossá vált a MIB folytatása, csak úgy közölném, hogy a legutolsó hírek szerint Barry Sonnenfeld azt nyilatkozta, hogy a filmet nem lehet megcsinálni, mert a sztárok, Spielberg és ő annyi pénzt vinnének el, hogy a Sony-nak minden befolyó 100 dollárból nekik 110-et kellene fizetni.
Vagy nem ő rendezné, nem Spielberg lenne a producer és nem ugYanazok a főszereplők.
OFF
Az intercom meg csak akkor dumáljon, ha már megtanult legalább normálisan szinkronizálni egy filmet és nem haszonleső hiéna módjára tálal valami szöveget, mert a filmet úgyis megnézik....
ON
Tudod, Atesz, mivel ez a jóember, wing commander, mint kiderült, valami vezető beosztású Intercomos, ezért most nem állok neki részletezni a megoldást. Az tény, hogy nem lesz zártkörű vetítés sajnos, nem is hírdethetjük meg, pedig király oldalt csináltak hozzá a fiúk. Viszont akik eddig befizették és a szerkesztőség ott lesz, a garancia pusztán csak én vagyok. Akinek ez nem elég, annak visszafizetjük a jegy árát.
Sajnálom, hogy így alakult, álmomban sem gondoltam volna hónapokkal ezelőtt, amikor az ötlet felmerült, hogy ez lesz belőle. Ha másra nem, arra jó lesz mindenesetre, hogy mi megismerkedünk egymással és majd lyól kibeszéljük utána a filmet.
Valóban engem sem érdekel, hogy hogyan csinálod, de igen jó lenne, ha valmiféle valós garanciát fel tudnál mutatni, ugyanis sok embernek (én pl. egyetemista) nem kevés pénz ez, főleg egy vidéki úttal együtt. Ma már túl ahhoz sok átverésről hallott az ember, hogy elég legyen az, hogy elég legyen az, hogy "csak nem fogok a saját nevemben hazudni, ráadásul a munkáltatómon kersztül".
Én Valóban Neked (és egyben magamnak) szurkolok, de azért egy komolyabb garancia jó lenne.
Engem igazából nem érdekel, hogy honnan lesz jegy (sorbanállás, vagy egyéb úton szerzik meg). A bizalmam az Indexé. Amíg nem tesznek ellene, meg is marad. ;)
Drukkolásról szó sincs, a cél inkább a tájékoztatás. Biztos hihetetlen, de van akkora fantáziám, hogy ki tudok találni alternatív jegyszerzési módszereket, ezzel nincs is semmi probléma, amíg valaki erre garanciát nem vállal. Ez a dolog nem fair része, hiszen akik jelentkeznek, számítanak arra, hogy lesz is jegy, ami aztán vagy lesz, vagy nem, attól függően, hogy Mónika és csapata milyen sebességgel előzi az előtte állókat.
Hat, megvolt. Norvegiaban aug 20-an mutattak be a filmet, juli 23-tol lehetett jegyet rendelni. Az elso hetvegere a tuti THX moziban 15.000 jegy volt kaphato (vetites around the clock), ebbol juli 23-an mindossze 3.000 (!) db fogyott el. 22. vasarnapra vettunk jegyet, mert tudtuk hogy szombaton nem fogunk raerni. Erre mit hallok aug 20-an penteken: meg mindig van jegy. Besetaltunk az uresen kongo jegypenztarhoz, es vettunk jegyet ejfelre a 10. sor kozepere, 18 oraval az orszagos bemutato utan gyakorlatilag aznapra.
A demo filmek utan (sorrendben THX, SDDS, Dolby Digital Surround EX ) az elso dobbenet: az egyebkent MINDENT eredetiben hagyo norvegok a "Long time ago..." feliratot norvegul irtak ki. Futtykoncert. Nana, ejfelkor csupa expert ult a nezoteren. Star Wars felirat: ujjongas, taps. Alcim: "Den skjulte trussel" majd az egesz bevezeto szoveg norvegul. Hoborges.
Amugy nem is tudom hogy igazabol tetszett-e, neha nagyon lassu volt, egy 5 percet bele is aludtam (tudom hogy ez gyalazat), mindenesetre elmentem megnezni vasarnap is. Az biztos hogy sajnalom azokat akik megneztek a CD-t, mert a remego moziepuletet PC-n nehez helyettesiteni....
Ja, nem tudom elhangzott-e mar: a vegen a stablista zene elhalkul es ket Darth Vader lelegzes hallhato....
Végre én is visszatértem... (két hét kórház)
Beszereztem a könyv változatot :), be is faltam két infúzió között. :)))
A régebbi robot témában ujra felmerült bennem egy kérdés. Anakin Threepio-t az annyának csinálta. De mihez kezd egy rabszolganő egy protokoll droiddal ?
Az enciklopédia rulez! Vannak benne kicsit szájbarágós dolgok is, de szép.
Mivel nem tudom, hogy ki vagy, nem szeretnék veled vitatkozni, de szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy azon kijelentésem, miszerint "306 jegy áll rendelkezésünkre", tökéletesen helytálló. Saját néven, a munkáltatómon keresztül szervezett vetítéssel kapcsolatban csak nem fogok hazudni. Privátban bárkinek szívesen szolgálok részletekkel.
Maradjunk annyiban, hogy a népek bíznak abban, hogy a Mónika megoldja a dolgot és valószíű így is lesz. Máskülönben meg az általad leírt feltételek mellett is meg lehet oldani egy kvázi zártkörű vetítés úgy, hogy a filmforgalmazónak, sőt a mozinak sem fog feltűnni a dolog. Az, hogy neked ehhez nincs elég fantáziád....
Teljesen igazad van, Star Wars vetítés valóban lesz, mint ahogy minden nap lesz szeptember 16-tól kezdve. Abban is igazad van, hogy felesleges vitatkozni azon, hogy zártkörű lesz-e a vetítés, merthogy biztosan nem lesz zártkörű. Viszont azt gondolom, hogy olyasmit ígérni, aminek a teljesítését nem tudod garantálni szerintem nem szép dolog - ebbe a kategóriába sorolnám a "306 jegy áll rendelkezésünkre ill. az Index vetítés" kijelentéseidet. Van egy olyan érzésem, hogy ha 306 ember - vagy akár 150 - jelentkezne, lennének nehézségeid a jegyek előteremtésével. A tények ismerete talán megkímél néhány olvasót a csalódástól.
Megjelenet az EPISODE I képes enciklopédia magyarul is!!! Itt vidéken (Békéscsaba) már a hétvégén láttam a boltok kirakatában!!! Nemsokára lesz nekem is belőle, csak jussak ma el a könyvesboltig!!!
Megjelenet az EPISODE I képes wnciklopédia magyarul is!!! Itt vidéken (Békéscsaba) már a hétvégén láttam a boltok kirakatában!!! Nemsokára lesz nekem is belőle, csak jussak ma el a könyvesboltig!!!
Jeee visszatértem, a képregény elég cool, van benne egy érdekes utalás, arra, hogy előbb készült, mint a film, pedig egy az egyben képek vannak kiszedve a filmből, talán a rajzos forgatókönyv alapján készült. Érdekeséég továbba, hogy a víz alatt csak egyszer kapja be a hajót egy hal, ami sokkal kevésbé Tom és Jerry-s, mint a filmben.
A vetítéssel kapcsolatban felesleges azon vitatkozni, hogy zártkörű vagy sem. A lényeg az, hogy lesz.
Maradjunk annyiban, hogy egy rakás rajongó egyszerre nézi meg.
Kedves Varázsos Barát!
Most nincs sok időm, gyorsan reagálok csak egy-két dologra.
Hogy hol éreztem a sulykolás? Hááát, igen. Nem konkrét dolgok miatt, hanem adott esetben a szereplők felvonultatása, egy kamerabeállítás, párbeszédek stílusa és egyébb nem tudatosítható dolgok miatt. Ez így elég szubjektív, tehát feltehető, hogy mindenkire másképp hatott. Nekem ez a benyomásom támadt.
Anakin "felnőttsége" téma. Hogy ő a férfi a családban? Igen, de nem a galaxisban, az egészen más léptéknek tűnik. Vele van az Erő? Biztosan, de szerintem még nem tudja használni, a sikerei is túlnyomó részt a véletlennek köszönhetőek, úgy láttam. (A verseny megnyerése, ahogy belecsöppen abba a harci gépbe...), tehát nem a benne levő Erőnek. Akkor hogy van ez? Egyszer számít az Erő, másszor meg nem?
Huhh, lehet, hogy egy kicsit így már túllihegtem ezt a témát, igazából nem is tudok már értelemes érveket hozni.
Igazából olyan dolgokról próbálok tényszerűen vitázni, amik teljesen szubjektívek. :)
Talán némi keserűség beszél belőlem, hogy egy számomra legendás trilógia kezd elsekélyesedni és végletesen kommercializálódni. Lehet, hogy csak egy gyerekkori legendámnak a vélt-valós elvesztése felett kesergek.
Ja bocs, a Luke-os párhuzam. Ebben tényleg igazat adok, a szitu majdnem ugyanaz.
Várom a következő filmet, hátha az megfelel az elvárásaimnak.
Az teljesen egyértelműen a filmből ( de a könyvből ) sem derül ki, hogy hogyan jutnak a nyomukra, tekintve, hogy nem adnak le semmi üzenetet kifelé.
A filmben Darth Maul a Corruscanton ( a három mondata egyikében ) arra hivatkozik, hogy ha a trace ( nyom, vagy ilyesmi ) helyes akkor a Tattooine-on vannak, de hogy milyen trace és, hogy nyomozták le az rejtve marad.
Ilyen ügyesek.
1. Megjelent a Baljós Árnyak képregényváltozata.
A borítója sajnos ritka ronda, először azt hittem, magyar gyártmány, de
kiderült, hogy mégsem. Ez a négy részben megjelent amerikai változat első
darabjának a borítója. Ennek tudható be, hogy a festményen csak Amidala,
Qui-Gonn, Obi-Wan és Jar Jar látható, ugyanis a sztoriból az első füzet
alapján csak őket ismerjük meg. A képregény maga 116 oldal és korrekt
munka. Van benn egy-két hülye fordítás és szerintem a film megtekintése erősen ajánlott előtte, de azért bejön. Külön kiemelném a gunga nyelv fordítójának,
Tóth Tamásnak a munkáját, aki szerintem nagyon eltalálta, hogy
milyennek is kell ennek lennie.
Akartok idézeteket?
"Tö-öbb? Aszmondi, még több? Boccsátot
kérlelek, de maxibiztonsági elbújhely lenne Ganga-vára. Ott nőttem meg.
Azza rejtetváros."
"Maxihosszú mese, de példamondjuk... Jar Jar... ügyetlen."
"Gunganok csak harcban kampeca. Mi küzdölünk. Maxivitéz a mi
hadsereg."
Emellett Yoda is úgy beszél, ahogy a filmben,
szóval odafigyeltek az apró részletekre is.
2. Lusta vagyok végigolvasni a topicot,
ezért ha volt, ha nem, újra felteszem a kérdést: hogy találják meg a
Sith-ek a Tatuinon a királynőt?
Tegnap a Fóti Búcsúban sikerült szereznem (valószínű made in netuddhol) de elég minőséginek kinéző Jar Jar és Darth Maul-os pólót 750 pénzért... Igen állatul néz ki mindkettő...
Kedvesemé lett a Jar Jar, az enyém pedig a Darth Maul. Egyébként gumírozott, full color matrica, a póló mindkét oldalán SW Episode One logo, Az előoldalon pedig a szereplő A3-asnál nagyobb méretű arcképe...
Érdemes lehet körülnéznetek a pesti kínai vagy józsefvárosi vagy kőbányai piacokon hasonló "leletekért".
" az oriasplakat pedig olyan szar mint az allat. se tipografiailag, se keposszeallitasaban nem lattam meg rosszabbat. de sebaj, legalabb van valami. az amidalas pepsi, meg ez a gyik plakat, hat ez eddig nem tul eros reklamkampany..."
visszatertem :)
ennyit a nyaralasrol...
naszoval, az ahmed best koruli "vitahoz" csak annyit (hogy tisztazzuk a soksok felreertest), hogy ahmed best (a mozgasszinhaz tagja, jar-jar megtestesitoje) be volt oltoztetve jar-jarnak (hogy a tobbi szereplo jobban el tudja kepzelni), elprobaltak 1-2x a jelenetet amit fel kellett venni ugy hogy ahmed a szineszekkel eygutt jatszott, majd felvettek a jelenetet ugy hogy ahmed NEM volt a kamera elott, csak a kamera mogul mondta be a sorait. ezutan meg fel kellett venni jar-jar mozgasait egy nagydarab (es jo nehez) motion capture ruhaval, ami a mozgast bedigizte, es innen mar csak egy kis compozitalas, egy kis karakter anim, es kesz a kep.
pl. volt egy kep a pod race utan, amikor jar-jar felemeli anakint (rovid, 1-2 mpes snitt. mar a hangarban). itt egy kek ruhas ficko emelte fel a szinesz sracot, kek hatter elott, (a ruha kontroll pontokkal elatva, hogy utolag bedigizhessek a mozgas), amit aztan osszekompozitaltak a jarjar modellel, anakinnal, es a hatterrel...
az oriasplakat pedig olyan szar mint az allat. se tipografiailag, se keposszeallitasaban nem lattam meg rosszabbat. de sebaj, legalabb van valami. az amidalas pepsi, meg ez a gyik plakat, hat ez eddig nem tul eros reklamkampany...
Nagyon régen, még Májusban írtam erről amikor is az USA-ban láttam a filmet, el kell mondanom neked, hogy a 21 termes mozi IMAX terme volt, tehát nagyon-nagy vásznas és ültünk benne vagy 25-en, igaz d.e. 11 óra volt 36 fok és Orlandoban, ahol gondolom ezidőben a népség ( katonaság ) nagy része a parkokban ( Universal, Disney, SeaWorld etc. ) múlatta az időt.
Ennek ellenére ez a bemutató után 8 nappal volt és a második héten a film hozott 86 millió dollárt, ezen a napon 7,72 milliót, tehát más mozikban ( főleg inkább d.u. ) azért kellett, hogy legyenek.
Ezt csak azért írtam le, hogy érzékeltessem, hogy azért mert egy moziban kevesen vannak attól még lehet, hogy máshol nem.
A másik ( vagyis hát a fődolog, csak kicsinyt elkalandoztam ) maga a történet, lehet búslakodni azon, hogy ez az új film nem olyan mint az előző 3, hogy gyengék a szövegek, de én úgy vagyok vele mint Pelikán et. ( nem az APEH-os ) a "Tanú"-ban, " kicsi, savanyú, de a mienk ".
Jó nem ennyire rossz a helyzet, de kicsit ilyen.
Tizenvalahány évvel az utolsó film után ez a George Lucas vette a bátorságot, ahhoz, hogy hozzányúljon a SW-hoz megint ( nem kevés bátorság kellett hozzá és a reakciók is azt bizonyítják, hogy kellett hozzá).
Én ezt úgy érzem sokan úgy vannak ezzel mint én , az egyik kedvenc soul zenekarom esetével ( Earth Wind and Fire ) akik miután visszatértek egyre szarabb dolgokat csináltak/nak.
Vagyunk azzal is jónéhányan, hogy úgy gondoljuk, hogy kedvenc zenekarunk, szinészünk, írónk ( etc.) újabb és újabb működésekor úgy érezzük, hogy az előző sokkal jobb volt és az idő előrehaladtával ez az érzés egyre nő.
Szerintem ebben a filmben a kor mint faktor nagyon erősen benne van, sokan vagyunk akik tizenévesek vagy kevesebbek voltunk ( én 10 ) amikor a SW bejött hozzánk, ez a világ nekünk az ifjúságunk talán most is egy picit.
Mi azt vártuk, hogy ez ugyanolyan lesz, de nem. Ha belegondolsz a gyerekkorodban neked ízlő ételek újboli elfogyasztása nem mindig okoz felnőttfejjel ugyanolyan élvezetet.
Ezzel is valahogy így vagyunk sokan.
Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a filmet láttam 5x moziban , megvan itthon videon ( jó minőségben ) és sok időm van ( talán túl sok ) és gondolkodom ( ezen is ) sokat.
Szerintem sokan nem ezt vártátok ettől a filmtől és ez lehet, hogy természetes is. Felnőttünk. Sajnos. És most a kákán is csomót keresünk.
Mert nem szabad elvonatkoztatni attól , hogy ez egy mese, lehet, hogy nem egy kelta monda ( vagy brit ), de mind az Excalibur legendában itt is a kis ( egyébként esélytelen ) srác nyeri a pod-race-t ( ott húzza ki a kardot a kőből ).
Ez egy olyan mese, amiben vannak jók és rosszak ( szürkék, köztesek nemigen ), a rosszak könnyen modellezhetők: hatalomvágyók, kapzsiak, gonoszak etc. és a jóknak is megvannak a sajátos tulajdonságaik.
Nem egy bonyolult valami, de nem is törekszik többre.
Szerintem ( bár nagy SW rajongó vagyok, de reális ) az egész dolog az elejétől kezdve egy kicsit túl van dimenzionálva ( a 70-es évektől kezdve ) és ez a film meg nagyon komolyan túl lett lihegve ( nem feltétlen a LucasFilm részéről, hanem inkább a rajongók által ).
Itt győzni nem lehet, ahogy a mondás is tartja ( kiskorúak most menjenek át a www.disney.com-ra ) " Nem lehet kurvának is lenni és szűznek is maradni ".
Szerintem ez egy ilyen dolog. Az egész film szerintem igenis a technikáról szól ( egyébiránt ): szóljon mint az állat, legyenek benne fasza űrhajók, furcsa lények, lövöldezzenek lézerrel sokat és kardozzanak fényszablyával és ne keveset :).
Lehet, hogy ez egy kicsit gyerekes, de hát ez egy mese, nem egy ábrázoló geometriai feladatgyűjtemény vagy a ( általam nagyon nagyra tartott ) " Schindler listája ".
Mégegyszer: mese, bugyuta, nem mindig konzekvens, de hát az első három rész sem volr egy Alapítvány trilógia ( ég és föld, vagy Alapítvány és Föld, kinek mi tetszik jobban :).
Egyébként én nagyon hálás vagyok George Lucasnak, a mostani filmért azért, mert látom azt, hogy ( mint az elején említettem ) vette a bátorságot, hogy akár lerombolja a saját nimbuszát ( remélem nem így lesz ) és nem utolsósorban csinált nekem ( nekünk ?) egy olyan filmet amiben, ha elkezdenek lézerkarddal harcolni a hátamon futkároz a hideg és végre volt ( megint ) egy olyan film ami az elejétől a végéig azon a színvonalon amit vártam elszórakoztatott ( nem is egyszer és remélem fog is még ).
És még valamiért hálás vagyok neki és pedig azért, hogy 1979-ben megmutatott nekem egy olyan világot amit addig nem láttam és az érdeklődésemet a sci-fi felé fordította ( akkor még azt hittem, hogy a SW az ) és elkezdtem olvasni a SW:ANH hatására, Asimovot, C.Clarke-ot, Lem-et, Hoyle-t stb. és ez sem semmi, hogy mennyire meg tudta változtatni az ember ( akkor, emberke ) világnézetét egy film ( nem csak az enyémet úgy sejtem ).
"Dicsérni jöttem Cézárt, nem temetni "- mondhatnám és ez így is van, én sokat kaptam ettől a filmtől is és az előző háromtól szintúgy és nem akarom sem egymáshoz sem máshoz hasonlítani ( jöttek is többen másik kedvencem a Matrix és a SW:TPM összehasonlításával, minek ez ??!! ).
Ami most jutott eszembe ( miközben ezt a - sorry - kissé hosszú monológot nyomom ), hogy mivel eddig csak néhányan ( na jó, nem sokan ) látták a filmet idehaza és a nyelvi problémák miatt igazán majd csak a bemutató után lehet arra visszatérni amire most gondolok, tehát kérdezzünk már meg egy GYEREKET ( !!!! ) a magyar bemutató után, hogy hogy tetszett neki, ő mit mond és ne a 20/30 éves formánkkal próbáljunk nosztalgiázni, hogy AZ ( nem NEO ) milyen jó volt és EZ miért nem.
A mélységbe bukás/süllyedés csak kötelező szójáték, mert ugye, mélységekbe mégsem emelkedhet. Igazad lehet, hogy a meséknek is vannak szabályaik, de új mesében lehetnek új szabályok is. Olyan régi IM után most nem kezdek el kutakodni, de hát az előző három részben is mesterségesen heroizált alakokat láthatsz - az író/forgatókönyvíró fantáziája teszi őket hőssé. Ebben a történetben több fontos szereplő van, ez is igaz, de igazi kiemelkedő egyedüli hős talán egy sem. De ne feledd, az előző részekben is többen vitték végbe a nagy tetteket, itt is így van (Anakin, Amidala, a két Jedi, Artu és egy picit Jar Jar). Nem tudom, hol érezted, hogy a kiválóságukat belédsulykolták, szeretném, ha megírnád, hol éreztél ilyet!
Jar Jar-ban ez nekem is feltűnt, és bár kb. tíz éve nem láttam Disney-filmet a Herkules kivételével, de a bemutatókból nekem is kitűnt a hasonlóság. Ettől függetlenül már írtam, hogy C-3PO hasonló ügyefogyott szerepet tölt be a többi eddigi epizódban, hogy az ewokok bizonyos ténykedéseirőról már ne is szóljunk. Jar Jar szerintem is a gyerekek kedvéét került be, de szerintem jópofa abban, hogy olyan bosszantóan lökött. Viszont jóindulatú.
Anakin: a kettősség megvan - gyerek, de ő a férfi a csonkacsaládban + vele van az Erő. Ezek magyarázhatnak ilyen kettősséget.
Qui-gon ezek szerint közösen OK. Marad Obi-wan. Nem reagáltál a luke-os párhuzamomra, amely szerintem kielégítő magyarázat, hiszen még az apja kezét is levágja, és akkor döbben rá, mennyire hasonlítanak, plusz, hogy ő is haraggal verekszik.