Az avokádót én mindig földbe szoktam vetni oldalra teszem be a magot ,lefedem egy centinyi földdel és néha locsolom néha kell neki egy hónap is a keléshez de igy mind kikel .Van hogy csak beledugom valami másik növény mellé a magot.
Sajnos nem megy jól nekem a fényképezés az ös-digital-kamerámmal, ráadásul most otthonfelejtettem a kártyaolvasómat is:-) Nagyon hirtelen jöttem el tegnap, épp emiatt, mert tavasszal nem tudok kihagyni egy hetet se, mert mindent megesz a fene. még ez a kéthetenkénti ritmus is túl ritka ilyenkor. Nos a palánták egyszerüen eldölnek, nincsenek kiszáradva és a szárukon se látok semmit. Kidölés után persze elhaláloznak. Valahogy nincs, vagy elsorvad a gyökerük. kb 1-2 cm-es korukban történik ez, röviddel kelés után, mindig ugyanolyan forgatókönyv alapján.
Az avokadó nagyon lassan kel ki, talán még hónapok is kellenek neki. Én már csíráztattam, meg is nőtt szép nagyra. Ha megtalálom a képet róla, akkor felteszem:-)
Kelés után már nem kell takarni, apára nem is tesz jót neki.
Üveglap heléyett alkalmazható nagy zacskó is. De kikelés után mindegyik növényt fény közelébe kell teni, és ekkor már elég neki alacsonyabb hőmérséklet.
mit jelent az, hogy kidőltek? el is száradt, vagy csak elborult, a tövén látszik valami elszíneződés? A dőlés után el is pusztulnak?
Ha porhanyós a föld, és sokáig utánna nem tudsz rámenni, én a fokhagymát, hagymát, borsót zöldségfélét, karalábét, retket elvetném most a helyedben. Az a kis fagy a magoknak nem árt, és utána elvileg rohamos melegedés várható. A csírázás még nem indul meg, így a csíranövényt nem fenyegeti a fagy. Rosszabbul nem jársz vele, mintha elhalasztanád. Talán a hagymából lesz több esély felmagzásra, de azt majd megeszitek zölden. ha magról veted, akkor meg mindegy.
Nem tudom biztosan, de asszem az avocado magja elég erösen be van vonva csírázásgátló anyagokkal, hogy nehogy elkezdjen még a gyümölcsben kicsírázni. Alaposan lemostad?
Az apró magú vetemények; összes füszer, bazsalikom, amit ugye takarás nélkül, vagy alig takarva vetek, meg az apró virágmagvak, amiket csak ládába tudok, mind kidöltek. Kezdhetem elölröl. nem tudom, fertözés-e, vagy tartási hiba, de a nagymagvú növények, paradicsom, paprika mind jól vannak. Mindig írtátok, hogy üveglappal le kell takarni a veteményt, én ezt régen sose csináltam, nem is nagyon sikerült a vetés. Most mindent szobai üvegházba vetek, de lehet, hogy kelés után jobb lenne rögtön kivenni a növényeket a párás helyröl?
Avokádót sikerült már valakinek csíráztatni. Egy könyvben leírtak szerint csinálva már a negyedik nem sikerül. Először beáztatom langyos vízbe, aztán úgy van üvegben, hogy csak az alsó harmada legyen víz alatt. (egyébként nem szeretem az avokádót, de van aki a magot félre teszi nekünk.:)
Szerinted erre vasárnap elött lehet számítani? Csak addig vagyok itt; a metszést ma megcsináljuk, utána megpermetezek aztán mehet a vetemény. Most nagyon jó száraz porhanyós a föld, de ha csak egy esö is megint rájön, április közepéig nem tudok rámenni. nem tudjátok, várható-e mostanában csapadék?
Kiváncsiságból szeretném kipróbálni és virág helyett is jól mutat. :) Szerintem is az igazi, szabadföldi paradicsommal semmiképpen sem veszi fel a versenyt.
De jobb mint semmi, annak, akinek más sajártermesztésű paradicsomra nincs lehetősége.
Ez nem lesz nagy növésű. Nekem pár éve volt ládába, virágok között. 25 cm-nél nem volt magasabb. A bogyói tényleg aprók (kb1,5 cm) bár elég édesek. Aki szereti az érdekességet, az termeszthet ilyet. én szeretek a paradicsomba is beleharapni.
Elég igénytelen volt, de naponta napos helyen levő ládában öntözni kellett.
Ezt a magot vettem meg. A fénykép persze csalóka lehet. Magad is tudod milyenek a reklámok. Mindent lényegesen nagyobbnak mutatnak. Szendvicsparadicsomom már volt. Azon is olyan pici fürtös paradicsomok nőnek, de a növény hatalmasra képes megnőni.
Ha teszel fel képet, annak nagyon örülök és köszönöm. Az infót is köszönettel vettem.
Konkrétan erre a magra gondolsz, vagy általában a balkonparadicsomra? Mert én vetettem egyik évben és rengeteg termett rajta. Azok nem nőttek meg ilyen hatalmasra, kisebb bokrok voltak, de rogyásig tele paradicsommal. Én nem vagyok egy nagy műtrágyázó, úgyhogy sokat nem kaptak, de a nap sütötte őket egész nap. Ha találok róla képet, akkor felteszem. Ja..és nagyon finom édes volt:-)
A paradicsomot már többször is megpróbáltam mindenféle nagy edényben vödörben az erkélyen termeszteni. Több kevesebb sikerrel. Egy pár darab lett rajta.
A mostani nagy fagyok elmúltával el lehet vetni a hidegtűrő zöldségeket (borsó, petrezselyem, kapor, fokhagyma stb.), és lehet ültetni a fákat is.
Azt hiszem nálam megint késői faültetés lesz, de tavaly is szépen megeredtek, pedig április közepén raktam el őket! A tavalyi meleg tavaszban már javában rügyeztek :D (Idén talán később fognak a hideg miatt, nem tudom.) De hiába, csak akkor sikerült leutaznom Dánszentmiklósra a sarka-rezisztens szilvákért.
Én semmivel nem kezelem a földet, amióta palánta földbe ültetem a magot, azóta nálam /5 éve/ nincs palánta dőlés.
Addig vannak a magok a keltető ládában, míg át törik a földet akkor rögtön kiveszem, és a lakásban az étkező ablakaiban növekednek még pikirozás után is. Ha majd az idő engedi akkor mennek a külső párkányra, onnan meg a kertbe, és minden este behurcolom őket, később meg a taeraszra viszem és ha kell fátyol foliával letakarom.
Mivel elég korán ültetem, nem az a célom, hogy gyorsan nőjenek, hanem, hogy zömök erőteljes paláták legyenek, általában már virágos paradicsom palántát ültetek ki.
Fűtetlen fólia alá is a szabadföldi vetés érvényes, hiszen az onnantól ugyanaz, május közepéig mini-fólia alatt kell őket nevelni. A nappali hőmérséklet stabilan 10-15 fok fölött legyen. 20 fokban a kelés kb 8 nap, így ha szerencsénk lesz, május közepére már három hetes növénykék lehetnek a fólia alatt, amikor is levehetjük róluk.