Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Én erőteljes metszést alkalmaznék szüret után, fűrészt is igénybe véve. Pl. a balra kinyúló hosszú vastag ág minimum háromnegyedét levágnám, stb. A vágások alatt még az idén erőteljes hajtások fejlődnek, amiket tavasszal megválogatva kedvem szerinti koronájúvá alakulna a fa.
Nekem van 25 éves gönci és magyar kajszi fàm, egyik sem kapta el a kertben lévő beteg fàktól a vírust. Univerzális fajta, lekvárnak és pàlinkànak is, meg frissen se rossz. Amit nem szeretek benne, az öntermékenysége miatti túlkötődés, a szakaszos érés és lehetne kicsit savasabb a gyümölcse.
A Göncit nem ajánlom, ha a vírus ekkora problémát okoz a környéken. Én sajnos már vírusosan vettem az oltványt, és nagyon jó minőségű fekete földbe ültettem. Folyamatosan gondoztam, mégis menthetetlen volt a Gönci kajszi, mivel az első termését féléretten elszórta a vírus miatt. Hiába nőtt évente több, mint 1 métert, a gyümölcsöt nem bírta felnevelni.Meg se tudtam kóstolni a termését.
vegyél göncit, és minden évben adjál neki 5-10 kg marhatrágyát+ 0,5-1 kg patent kálit, + egy kis alginitet... ettől jobban nőnek a fák és kevésbe kapják el a betegséget...
+ lemosó permetezést kell kapniuk, ősszel, tavasszal, + ősszel a fa törzsét le kell meszelni...
egyedül a virágzás után kell picit figyelni...ha valami baj van akkor a metsző ollóval ki kell vágni a fertőzött részt + sebkezelés...
igy BIO lekvárod lehet... ha a többi fánál is ezt csinálod kevésbé lesznek porlémásak a fáid...szilvánál a toptaste, elenat -t ajánlom ha jó szilva lekvárt szeretnél vagy finom gombocót...
A fajtanévben kérnék tanácsot, ha van valakinek kedvező tapasztalata valamelyik fajtáról.
Rendkívűl fertőzött területen van a kertem. Termőrefordulás után 1 - 2 évvel vírusossá vált sznte minden fám, a nem rezisztens szilvák is. Eddigi kivétel a Kuresia, a Big Red, a Spring Blush és az Orange Red.
A Kuresia minősége megfelelő lenne, de olyan jól sikerült törpésítő alanyon van, hogy a 8 éves fán mindössze 2 kg termett. Az Orange Red jóízű lekvárt adott, de relatív koraisága miatt inkább friisen lelegeljük.
A mandulakajszimon idén előszpr már a termésen is ott vannak a himlőfoltok. Ekső helyen ezt szeretném kiváltani hasonlóan lédús, nagyszemű bőtermő, de reziztens fajtával.
Igyekeztem :) most látszik igazán, hogy mennyit számít a törődés: a szomszéd telken pusztulnak ki a csemeték a szárazságtól, az enyémek a nagy melegben napi 10l vizet kaptak esténként (homoktalaj).
A göncinel a 2 belső függőlegest vágd ki tőből. Jobb oldalt az elagazasokat szüntesd meg, egyenes vonalban neveld tovabb a vazkart. Szép fák. Van egy kis sztigminad, szórd meg gombaolovel.
Az őszibarack téma csak marginális volt, az olasz nemesítő leginkább még folyamatban lévő (csak kódszámmal rendelkező, kereskedelmi forgalomban még Olaszországban sem kapható) őszikről, nektarinokról beszélt, amelyek elsősorban 1-2 menetben szedhető, ipari célú fajták voltak. Megmondom őszintén, ezeknél már nem nagyon jegyzeteltem, illetve az ültetvényen is eléggé ad hoc volt a végén az őszis bemutató - "aki akar még maradhat nézegetni őszi fajtákat" (én nem maradtam már).
Többféle alanyon is volt ott Albinova (én csak az egyikről kóstoltam), illetve nem volt még 100%-os érettségben a fa - ez nem tudom, hogy a magvaválóságnál jelent-e valamit.