Én a borsónak egyszerű félbevágott horganyzott dróthálót teszek, két bottal földbe rögzítve, aztán néhol meg-megerősítve. Mivel van 1 méterre növő fajtám is, és úgyis fölkapaszkodik, ez bejött. :)
"Nálam muszáj elöbb metszeni, mert a gyümölcsfák bent vannak az ágyás közepén." - Amúgy a fának egyáltalán nem tesz jót, ha közvetlenül a törzsénél zölldséges van. A zöldségek nagyon tápanyagigényesek, másrészről a gyökerükön sokféle káros gomba és baci szaporodik el, amik lassíthatják a fa növekedését. Különösen 10 évnél fiatalabb fákra érvényes... Mindenesetre ajánlom neked a Trifender WP-t.
Az én kertemben minden fa körül minimum 3/4, de ha lehet, 1 m sugarú körben nincs vetemény, és utat is hagyok hozzá, hiszen minden fát kell nyáron is ápolni. (Különösen a csonthéjasokkal kell bíbelődni.) Ez azért is szükséges, mert a törzsüknél trágyából van talajtakarás ezen az üres területen.
A bimbós virágzatot eszik. Nálad talán jobbak az esélyei, mint itt a jégveremben. Hajlamos megtetvesedni, de különben nem olyan macerás. Viszont nagyon nagyra nő, ezt érdemes figyelembe venned.
Festőnövény, valódi sáfrány helyettesítésére. Meg szárítva csokrokba nagyon szép. Nekem a tüskés változat jobban tetszik, de boltban eddig csak a tüskétlennek a magját láttam.
Végül a többi benedvesített mag elrohadt, némileg meg is könnyebbültem. Sajnáltam volna kidobni, de két tő bőven elég. A zacskóban viszont maradt még egy csomó. Nem szoktam erőltetni, ha egy növény nem marad meg, de ez annyira szép, hogy teszek még egy kísérletet.
Reménykedjünk, hogy délelőttre még nem ér ide a hó. Most valamivel melegebb van, mint tegnap ilyenkor. Az ágyások már nálunk is rendbe vannak téve, ha fölmelegszik az idő, rögtön lehet vetni. A talaj itt is jó volt még pár napja, csak ez az erős fagy bezavart. Korábban próbálkoztam sáfrányos szeklicével. Alig pár szál lett, fölzabálták a csigák. Aztán próbáltam pohárban előnevelni, fölraktam a külső ablakprkányra, hogy ne férjenek hozzá. Fölmásztak, és ott rágták le.
Egy ismerösömnél láttam a következö zseniális technikai megoldást: lemetszett szölövesszöket félkörben meghajlítva kétoldalról leszúrt a borsó sorai közé úgy hogy a félkörív közepén kvan beszúrva a következö vesszö, így két sor vesszö között nö a borsó.
Jajjjajaj! Ma megcsináltam a helyét, holnap vetni akarok! Ma megvolt a metszés, holnap permetezek, aztán hadd szóljon! Nálam muszáj elöbb metszeni, mert a gyümölcsfák bent vannak az ágyás közepén. Azon gondolkodom, hogy a sorok között ne hagyjak-e 2-3 soronként egy utat ezúttal, de hát már így is olyan kevés a hely. Nem fogod elhinni, mit zsákmányoltam; sáfrányos szeklicét! Emléxel mikor meghatároztad nekem a fiam ballagási csojrában? 1 uborkahálót ís szereztem.
Reggel nálunk is meg volt fagyva a szántás, de a rota 10-kor már feltörte. Amit szombaton rotáltam, azt a részt teleültettük zöldséggel, répával, vörös- és fokhagymával, borsóval. Hétfőn folyt. köv., ha nem esik túl sok hó és eső a héten. A korai dolgoknak ilyenkor már jobb a földben, mivel a kert 33 km-re van, az Észak-Alföldön, és később esetleg minden szabadnapomon eső lesz. Aztán meg netalán jön egy hirtelen felmelegedés, és locsolás nélkül semmi nem kel ki. Holnap délelőtt, ha nem kell túl sokat dolgozni éjszaka, meg nem lesz túl nagy hó, akkor metszés, délután meg paradicsompalánta-gyártás.
Én pár éve, nyár végén ültettem cserépbe 4-et a többi nővénnyel együtt lett locsolva stb. nem kelt ki félre lett téve a cserép a földel tavasszal paprika mag lett bele vetve, akkor mind a 4 kikelt, de csak akkor amikor a palántákat ültettem ki. 1et meghagytam a többit szétosztottam , a metszőollóval nem bírtam kordában tartani annyira erős 1szálas növekedésű volt (nem bokrosodott) ősszel csak fél napfényes hely jutott neki (többet nem érdemelt) tavasszal meglátjuk mi lesz belőle. 1ébként élőhelyén a diófától nagyobb és nem fagytűrő. Talán nagyon gyenge talajban bonszáj vagy ahhoz hasonlót lehetne belőle nevelni (talán) Üdv trasgo
Azért 2 méternél én is többet (20 - 30 métert) tervezek, csak ennek hirtelen találtam helyet. A többi velőborsó lesz, most ez a kevéske Rajnai törpe. Abból ennyi elég, ha sokat vetek, rám szárad.
Minden kikelt magot rakj ki a szobai üvegházból! Jó neked, hogy egyáltalán gondolni mersz a kinti vetésre. Itt olyan hideg van, hogy nem tudtam kihúzni egy karót és egy elszáradt kelbimbót a földből, mert be van fagyva. A föld teteje épp, hogy megolvad napközben és el lehet csúszni a sikamlóssá váló vékony rétegen. Ha igazat mondanak (és azt szoktak) holnap már itt is havazni fog. Tegnap mondták az időjárás jelentésben, hogy a kerti szerszámok helyett vegyük elő a hólapátot. Egy 2 méteres sor borsót múlt héten elvetettem, meg a fóliába a retket és bedugdostam a hagymát. Mindre raktam egy réteg lyuggatott fóliát vagy fátylat. A fóliában remélem, megmarad, talán a kinti is. Ha nem, vesztettem egy marék borsót, ezt még kibírom.
Ha nálatok -5 foknál nem várható hidegebb éjjel (met.hu-n nézz utána), akkor az almatermésűeket megmetszhetitek. A csonthéjasokkal várni kell minden fagy elmúltáig!
Időjós nem vagyok, de úgy egy hétre saccolom még a hideget.
Csak tetszik hogy minden mag kikel ,most vettem egy oltottat arról majd a többit is be lehet oltani .Két három fokon áttelel kiváncsi leszek rá, cserépbe nem nőhet ekkorára .