"De azért az elvárható, hogy ha egy normális boltban veszel rendes áron fajtaazonos magot, akkor három csomagból legalább egy kikeljen? Vagy ha annyira speciális igényei vannak az adott növénynek, akkor azt feltüntessék a zacskón?" - Ezek nem fémzárolt magok, mindenféle szállítási körülmény befolyásolja a csíraképességüket. Magyarországon nagyon gány a hobbi-vetőmagkultúra. A II. VH. előtt volt utoljára elfogadható, vagy legalábbis nem elmaradott a profi vetőmagokhoz képest. Ma a profi vetőmagok szinte mind külföldi licenszűek, mert itthon nem folyik kutatás, ezért nagyon drágák is, és a hobbi vetőmagoktól különbözőek általában. (Kivételt képeznek pl. egyes hibrid uborkafajták, amiket nagyüzemben is vetnek.)
"Ősszel le kéne talicskázni az egészet hátra, aztán később föl az ágyásokra." - Na, mi pontosan ezt csináljuk, csak sok-sok utánfutónyi trágyával. Tavaly számolni is elkezdtem, de háromszáz púpos talicskánál meguntam.
"Akit tudok, széthordásnál visszaköltöztetek a helyén maradó komposzt részbe, a többi kihordásra kerül." - Ugye azért a pajorokat és lótücsköket csak nem? :S
(Visszafele olvasom a kommenteket, szóval lehet h megint többször fogok valakinek válaszolni. :D)
Homokon érdemes tavasszal trágyázni, mert ősszel nem jó felforgatni a talajt: a lazább homokból még könnyebben kimosódik ősszel és télvízkor az egyéb tápanyag. Ez az, amiért a homokot műtrágyázni egyáltalán nem szokás (a trágyát szokták nitrogénezni az érést elősegítendő), mert nincs is értelme.
Kötöttebb, tápanyagtartóbb talajon ősszel kell trágyázni, hogy vetés és ültetés idejére már elvegyülhessen a talajjal némileg, és hogy a csapadék könnyebben átjárhassa a megmozgatott földet. A műtrágyázás itt pedig évi többszöri, már ha van, ugye. Kellő, megfelelő nitrogénszintű istállótrágya bedolgozása mellett általában nem szükséges, csak ilyen kevés állat mellett nehéz hozzájutni. Nekünk vannak kecskéink, és két ló trágyájának nagy részét is megkapjuk mindig, így ez itt nem gond.
A trágya, ha elég érett - földszerű, már szinte szalma nélküli, nedvesen szétmorzsolható - már nem éget megfelelően beleforgatva a talajba. Persze a mag ne közvetlenül bele kerüljön, így pl. a vetőároknál erre ügyeljünk. Érdekes egyébként, hogy a cserebogárpajorral fertőzött trágya elég jó minőségű, mert jól megdolgozzák, átrágják. Csak aztán hatalmas munka kiválogatni, és óhatatlanul is kerül egy-kettő a talajba is.
Mindig ennyit szoktunk és bevált. A tápanyag igényesek és részben a dísznövények kapják, a többi gazdálkodik a 2-3 éves trágyázásból. Nekünk az őszi rendelés nem jöhet szóba, mert nagyon sok minden bent marad tavaszig az ágyásokban, még most is szedjük a madársalátát és a káposztarépát. A paradicsom állványokat is ki kell a mostani helyükről szedni, az a férjem dolga, de nem nagyon ér rá. A betárolás nálunk elég sok plusz munkát jelentene, mert elöl a kocsibeállóra, részben a konyhaablak elé lehet lerakni a trágyát, a veteményes meg a kert hátsó részében van és 89 m hosszú a kert. Ősszel le kéne talicskázni az egészet hátra, aztán később föl az ágyásokra. Érett trágyát szoktak hozni, azzal nincs gond ilyenkor sem. Pajorok, lótücskök, pinceászkák, ilyen-olyan apró állatok a komposztban is vannak bőven. Akit tudok, széthordásnál visszaköltöztetek a helyén maradó komposzt részbe, a többi kihordásra kerül. Még soha semmi probléma nem adódott ebből. Egyébként úgy gondolom, hogy az az állat, aki a trágyakupacban jól érezte magát, egyáltalán nem biztos, hogy megmarad a talajba beásva.
Megérkezett a melegházikóm:-))) Az a kérdésem, hogy hány fokos nappali és éjszakai hőmérsékletnél lehet kint hagyni a kis pikírozott palántákat a melegházban? Trágyázás: nekem itt mindenki azt mondta, hogy tavasszal nem jó trágyázni, mert nagyon erős és kiégeti a veteményt... Ezért én tavalyelőtt ősszel hozattam, amit aztán beleszántottak a talajba.
köszönöm az eddigi válaszokat, akkor is, ha nem mondom külön, mert nagyon változó, mikor és mennyit tudok a gép előtt lenni. ugyan még nincs sok munka kint, de itt bent annál több.
az történt, hogy áttűzdeltem a kis paprikapalántákat, és néhány nap múlva néhány palánta leveleinek a vége sötétbarna és hegyes lett. tud erről valaki valami okosat? hogy mi ez, miért és mit csináljak vele?
Mi szántás előtt, ősszel teritettük le vékonyan. Igaz az idén nem kaptunk traktort s ásás lett belőle karácsony előtt röviddel, amikor már egy kicsit megfagyott a felület és a hó is leesett.
Nem lesz sok az az IFA-nyi? Mi egy pótkocsira való érett trágyát kaptunk. 1/4 lett szétteritve, a többit betároltuk. A betárolásnál tartok attól, hogy pajorok, egyéb lárvák melegágya lesz.
Nekem se a GW, se a Garafarm vetőmagokkal soha semmi bajom nem volt. Csupán az uborkánál kell vigyázni. A hosszú, salátauborkák ugyan megteremnek, viszont a csemegeuborkának való nem. Az utóbbiból viszont a Mohikán F1 és az Express F1 nagyon szépen termett. Meg kell, hogy jegyezzem, hogy csak ebben a kertben volt gondunk a nem F1-es csemege uborkákkal, amin nem csodálkozom, mert a kertünk körül sok a műveletlen terület.
kedden voltam Metroba és láttam a Metro saját, Aro márkájú vetőmagjait, ha jól emlékszem 49 vagy 59 ft volt, a lényeg hogy az olcsóbb kategóriába tartozott, megnéztem a csomagolást és az állt rajta, hogy kiszerelei a Budapest Kertimag... mellette persze ott voltak a Bp kertimag cég magjai is, 90-100 ft-ért... és az Aro-s magok közül az össze 2009-es volt, míg Bp kertimag legtöbbje 2007-es :S én idén Budapest Kertimag, Garafarm, Rédei, Zki és ínyencségnek Green Way vetőmagot vettem, utóbbiból nem mertem több fajtát venni csak egy kígyóuborkát, félek én ettől (kemény 39 ft volt tescoba...) a többi közül majd kiderül melyik válik be a legjobban bár az jelent valamit hogy Rédeit meg ZKI-t csakis gazdaboltokban lehet kapni, egyetlen multiba se láttam még...
De azért az elvárható, hogy ha egy normális boltban veszel rendes áron fajtaazonos magot, akkor három csomagból legalább egy kikeljen? Vagy ha annyira speciális igényei vannak az adott növénynek, akkor azt feltüntessék a zacskón? Nagyon kíváncsi leszek erre a harmadik kísérletre.
Semmi bajom a 49 Ft-os magokkal, csak az, hogy ez már annyira olcsó, hogy nem biztos, hogy minőségileg minden rendben van. Van ára a csomagoló anyagnak, a csomagoló személyzetnek, a nagykereskedelmi, kiskereskedelmi árrés, a mag termelés ára, energia, szállítás, tartósítás, tárolás, stb. Tehát az igazi terméket, a magot fillérekért kell előállítani. Az ültetőmagnál elsőrendű szempont a tökéletes beérettségi fok. Ezt csak szakaszosan lehet elérni, ami pedig megdrágítja a termelést, betakarítást, tehát tömeges magbetakarítást alkalmaznak. Ezért fordulhat elő, hogy egy zacskó magból csak pár szál növény kel ki. Ilyenkor az a teendő, hogy más termelőtől kell utánültetni.
Rajnai törpét kétszer szoktam ültetni általában, február végén, és március közepén. Most még havas a föld, és nem ültettem, de fogok egyszer, kb 1 hét múlva. Utána már csak kései borsót fogok. A Zsuzsi borsó elég nagy kedvenc, próbáld meg, sok helyen lehet kapni. Mindenképpen ajánlatos szakaszosan 3 fajtát ültetni, mert nagyon függ a termés az időjárástól. A Rajnai törpe mindig terem, mert még korán van annyi nedvesség a földben, hogy táplálja. A későbbieket ki kell fogni, ha csapadékot kap, akkor, jól terem. Ezért is kell külön parcellába ültetni, hogy az esetleges locsolást időben kapja. Tavaly kétszer belocsoltam öntözőkannával a kései borsót, 1 sort (5m) nem locsoltam. Hatalmas különbség volt a szár növekedésben és a termés mennyiségben is. Hűtőládába, zacskóba általában vagy 20 kg borsót szoktunk tartósítani, ami elkopik tavaszra, pedig csak a hétvégén van saját főzés. A gyerekek is megmondják, hogy a levesben az íze után melyik fajta.
Mindennap nézek egy német soap filmet. Valamelyik nap éppen valami ilyesmiről volt szó a filmben. A főhős valami saját keverésű sárga löttyel öntözgette a fűszernövényeket a vendéglőjük télikertjében s arról áradozott, hogy a mama növényei mindig milyen szépek voltak ettől.
A paradicsomot nagyon jól be lehet ám főzni. Én mindig csinálok sűritett paradicsomot jó néhány üveggel. Lecsóalapot és paradicsomlét.
A nyuszit én bizony száműzném a zöldségesből. Kikeriteném.
egyik kertészeti árudába láttam jó nagy faládákat, simán lehetne benne krumplit is termelni meg minden mást, csak az árával van problémám :(
de mivel a leandereket idén kint felejtettük és megfagytak sok szabad cserepem lesz asszem amibe ültethetek... meg ebben a ládás/cserepes ültetésben még az a jó, hogy se a nyuszim se a macska nem bántja így... törpenyulam Szösz a kertben él és iszonyat rossz, macskával szoktak a veteményesben bandázni, kikaparnak és lehemperegnek mindent... Szösz valamiért a petrezselymet közellenségnek tekinti és hihetetlen mennyit melózik vele hogy mindent kipusztítsa, de a paradicsomot nem szereti azt legalább elkerüli :D
most jutottam el odáig, hogy valamelyik hozzászólásban szó volt a komposztteáról, de semmi kiemelkedő a témában, szerintem lemondok róla, inkább elmegyek a gazdaboltba és csak ajánlanak majd ott valamit amitől szépek lesznek a növénykéim :) már nem is emlékszem valaki írta hogy SM-et meg vuxalt használt, ezektől várható szép termés? :)
hááát ha lesz egy pár feles magvacskád lehet kérnék belőle :) cserébe egy különleges mag fajtát fel tudok ajánlani, legalábbis nekem az, idén láttam először gömb alakú cukkinit... bolognai szósszal töltve sütőben állítólag isteni :)
piacon vettem dughagymának valót, 1 hete a földben pihen, jó mélyre raktam... de majd a ládákba is rakok, csak lenne már jobb az idő...
én itt kaptam a topikon sarjadék hagymát, magot, és hagymát is, most már nagyon szép, és főleg nem kukacos, valahová a kert szélébe, kell ültetni, hogy ásákor ne legyen útba.
Az új hagymám minden évben meg kukacosodott, feladtam a végén, evvel meg nincs semmi baj.
jövőre én a sarjadékhagymát szeretném kipróbálni, mindig irigykedtem amikor láttam a sok szép képet kipostolva hogy, ti már saját újhagymát esztek húsvétkor. Csak erre külön magot/hagymát nem találtam... lehet ősszel ledugok pár fej vöröshagymát... de nem ám azt a nagyfejű vizeset amit a nagyobb multik árulnak és 2 hétig se áll el, mert megrohad... krumplival is ugyanígy jártam, borzalom, piacolni meg munka mellett nem mindig van időm :/
Anyu egyébként nagyon szereti azt amit termelek, lényegében nem lakik már velünk, de a ház azért az övé... (csak szoktatni kell egy picit az új dolgokhoz) tavaly is minden héten tuti elvitt vagy 5 kiló paradicsomot, nem tudtam már kinek osztogatni annyi lett :) meg a másik ami nagy kedvencem a kelbimbó, utánaolvastam de kicsit félek a termesztéstől, azt hiszem CBNorának vannak nagyon szép képei róla, mivel locsoltad+tápoztad őket? :)
Elkezdtem szervezni az idei trágyavásárlást. Tavalyelőtt vettünk innen Besnyőről a templom mellől. Az újságban elég régóta hirdeti egy Imre nevű ember, hogy van teje meg trágyája. Úgy emlékeztem, hogy tőle vettük tavalyelőtt. Most fölhívtam, hogy kéne egy ifányi trágya, állította, hogy ő soha nem adott el ifával trágyát. Én meg erősködtem, hogy pedig én tőle vettem. Miután nem tudtunk megegyezni, elkezdtem keresni a tavalyelőtti telefonszámot. Szerencsére meglett. Imre volt az is, a vezetékneve is hasonló hangzású, de tényleg nem ugyanaz. De az a lényeg, hogy lesz érett trágya, jövő hét végén pontosítjuk a szállítást, addig összeszervezi a rakodást és a fuvart.
Az én szomszédaim nagyon korán dugdosnak hagymát balkonládába, és már akkor zöldhagymát esznek, amikor én még csak álmodozok a kertben a veteményezésről.
Úgyhogy hajrá:-))
Szerintem próbáld meg egy nagy ládában. Legfeljebb befátyolfóliázod :) Ha annyira szereted a kertészkedést, akkor erkélyre, ablakba lehet ültetni sok mindent. A rendelkezésedre álló kertfelületet is meg lehet növelni teraszolással, plusz földmennyiségek bedolgozásával, vödrökbe ültetett növényekkel. Természetesen mindez rengeteg munkát, törődést igényel. De ha szereted és az idődet sem sajnálod, belefér a lehetőségeidbe, akkor mindenképpen megéri. Ha anyu ráharap a saját termés izeire, akkor lehet, hogy szivesebben átengedi majd Neked a kertet idővel.
3 hete olvasom a topikot az elejétől fogva, de még mindig nem végeztem vele, 2009 tél végén járok :) Már 5 éve van veteményesem, Pesten lakok szóval nincs valami sok helyem rá, pláne hogy a fele kert anyu dísznővényeivel van tele, de azért próbálok helyet szorítani mindennek. Szeretném mindenkinek megköszönni a sok jó tanácsot, a hibákból is rengeteget tanultam.
Idén megpróbálkozok az uborka, krumpli és kukorica termesztéssel (kukoricát sajnos csak a sziklakert melletti dísznádak mellé tudom bezsúfolni és persze azt mondom majd anyunak hogy ez " újfajta ciprusi sövénynád" különben kiakad... ha meg megnő a kukorica akkor meg úgyis mindegy mert annak meg tuti örül majd). Az egyik nagy álmom, hogy majd vidékre kiköltözünk a párommal, csak egyenlőre a munka Pesthez köt. A benti virágládákba már elszórtam a paradicsom és paprika magokat... én is azt az olcsó teszkós fajtát vettem... hát remélem lesz belőle valami :)
Nem tudjátok, retket lehet vetni mélyebb virágládába? Sajnos a pockok, kukacok és vakondok miatt egyik évben se sikerült szép retket csinálnom, gondoltam ládában hátha... Olvastam a komposzt teáról is ami úgy tudom helyettesít minden tápoldatot és mindenre jó... de lehet butaságot írok, vélemény? :)
Ha arra gondolsz nem a T...-ban vásárolt akciós mag volt. Nálunk ott nem is árulják ezt a fajtát. Általában normális helyen szoktam jó minőségű magokat venni. Nálunk a lakásban 23 fok van, a palántákat a konyhaablakban nevelem. Semmi mással nem volt ilyen gondom. Nem érzékeny ez a talaj összetételére?