Szerintem még nincs vége! Minden növényem tele van bibmóval, csak várják, hogy megint egy kicsit melegebb legyen, és akkor újra lesz dús virágzás. Egyébként talán van még két haszna is ennek a fránya időnek: a most nyíló virágok sokkal élénkebb színűek, mint a hőségben voltak: a rózsszín pld szinte bordó. Másrészt pedig nem nyílik el hirtelen a sok bimbó, és így van esély rá, hogy időben kitolódik a virágzás.
Az elmúlt napokban búsultam az időjárás miatt, ernyőztem, amikor tudtam, de így is eléggé odalettek a leandereim. A táp-témához hozzászólva én Osmocote-ot és Vitaflórát használok, nálam eléggé bejön, a kopasz törzsrészeken szépen jönnek az új oldalhajtások.
Ez két egyéves növénykém, tavalyi gyökereztetés, a bal oldalit eleinte törzses fácskának szerettem volna, de miután nemrég Osmocote-ot szórtam a földre, valami hihetetlen gyorsasággal kinőtt alul az a hármas elágazás.
A férjem hozott haza valamelyik nap színes gémkapcsokat és ahogy megláttam őket, rögtön bevillant, hogy milyen jól lehetne őket a leanderek jelzésére használni. Leginkább a vízben gyökerezőknél praktikus, pár pillanat és rajtuk van. Talán tíz féle szín van, de lehet persze variálni, pl. a nagyvirágú lazacot egy rózsaszín és egy narancs kapoccsal jelölöm. Csak azt sajnálom, hogy ez csak most jutott el hozzám, ott áll a sok hajtás és legtöbbjükről fogalmam sincs, hogy milyen.
Próbáld elkerülni a virágzást azzal, hogy kopaszítod a szárat, ezáltal nőni akar jobban, valamint árnyékosabb helyre tedd, ezáltal nem ösztönzi a napsütés bimbóképződésre, inkább a növekedésre fordít energiát a növény.
Én fát azokból a növényekből szoktam nevelni, amelyik magasra nő, későn kezd virágozni. Virágzáskor ugyanis már elágazik a szár. (Azok a növények, amik már alacsonyan virágoznak nem tudnak szép egyenes törzset nevelni. Nehezen növik ki a metszés csonkjait.) Miután megtörtént az elágazás már csak metszeni kell tavaszonként, amíg el nem éri a kellő formát.
Azt vettem észre, hogy ez a sárga az eddigi tapasztalatokkal ellentétben most a sok esőtől nem hogy nem dobja el a bimbóit, de folyamatosan virágzik, szép, friss virágok nyílnak rajta, na nem sok, de nyílnak.