Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Ha másfél méterre vannak egymástól, akkor hogy fogom leszedni? : ) Gondolom fél méter csak kell az ágaknak, azaz marad fél méter, hogy bekússzak középre? :P
Gondoltam, hogy két fa elég lesz saját fogyasztásra, de ha azt mondod, hogy ennyire közel is lehet ültetni, akkor lehet lesz több.
Köszönöm a fajtaajánlásokat, illetve az ültetésre vonatkozó segítségedet is. Egy 80x80x80-as gödörre gondoltam minden fa alá, és csak az aljába tettem volna kis földdel összekeverve az érett trágyát. Ha koronásakat találok, akkor azokat metszem meg még ültetéskor, vagy ráér tavasszal?
Nem lesz kevés kettő? Egy másfél méteres négyzet négy sarkába ültethetsz négy féle fát is. Én javasolnám még a Rita (korai) és a Margit (késői) fajtákat. Aztán valamelyikbe oltasz majd sárga és fekete színűeket, hogy a választék még nagyobb legyen.
Nyugodtan ültetheted ősszel is. Olyat vegyél, amelyik vagy suháng (alól is meglévő rügyekkel), vagy ha koronás akkor az elágazások minél közelebb legyenek a földhöz. Abból is nevelhető a szuperorsó.
Trágyát (inkább csak földdé érettet) tehetsz az ültetőgödörbe, de csak ha mélyen kiásod, az aljába rakod, arra földet teszel és csak aztán teszed bele a fát. A gyökér nehogy érintkezzen a (friss) trágyával. Csak a föld.
Az általad linkelt tanulmányra alapozva döntéseinket a Katalin és Linda mellett tettük le voksunkat. A most ősszel ültetett fákat mi alapján választanád ki? Vagy inkább ültessem tavasszal és akkor látom, hogy melyiken mennyi oldalrügy van?
Ültetéskor tu szoktatok istállótrágyát tenni a gödörbe? Tegnap az egyik faiskola honlapján azt írták, hogy nehogy tegyen, mert akkor leégnek a hajszálgyökerek...Eddig viszont mindenhol azt olvastam, hogy lehet alá rakni és apám is így ültette régebben a fákat.
A Sumburst már kezdi érezni az őszt, kezd sárgulni a lombja. A Katalin lombja még haragos zöld.
(A Katalin középső harmada sajnos még elég üres, de a Sumburst már elég jól pótolta a türelmetlenségemből következő metszési hibát. Annó túl hosszúra hagytam a központi tengelyt az első netszéskor.)
Köszönöm az invitálást a fórumra, és a sok hasznos infót. Ez a szuperorsóra nevelt cseresznye igen jól hangzik.
Viszont ha jól olvastam, akkor a husángot tavasszal veszitek/ültetitek, amikor látszik, hogy mennyi oldalrügy van rajta.
Akkor ha ilyen alakra akarom nevelni a fát, akkor most ősszel még nincs értelme ültetni?
A másik kérdés, hogy életkorban mennyit bírnak ezek a fák, vagy erre nincs hatással a rendszeres metszés? Esetleg nem érzékenyebbek a betegségre az ilyen fák a sok metszéstől?
Kedves cseresznye- (és meggy-)kedvelők, nagyon kicsi a kertünk, de olvasgatván e fórumot, fellelkesültem, hogy egy szuperorsó cseresznye- és meggyfa elférne benne. Milyen fajtákat ajánlanátok? Tudom, hogy a cseresznye porzója a meggynek, de fordítva is igaz? Vagy mindkettőből öntermő kellene? Kedvencem a germersdorfi, ami sajnos nem az... Kb. mennyi termést ad egy ilyen fa? Köszönöm a segítséget.
A meggy sarjakat át lehet ültetni lombhullás után, de nem ajánlom (inkább ajándékozd olyannak, akivel ki akarsz tolni), mert az a fajta állandóan sarjadzik és szinte kiírthatatlan. Jobb más fajtával foglalkozni. (A meggyfajtákat is megtalálod itt a Fórumon, ha elég türelmesen visszaolvasol. Legjobb télviz idején az egész cseresznye fórumot elejétől végigolvasni, akkor mindennel képben leszel.)
A Van cseresznye jó porzó, ha Neked az tetszik, ültess azt. (Megjegyzem, ha nagy koronás fát nevelsz belőlük akkor túl közel vannak és nem is fogod győzni leszedni, megenni olyan sok lesz a termésed néhány év múlva.)
A cseresznye-fajtákat nézd meg a 121. és 206. hozzászólásban itt ezen a Fórumon!
Milyen ez a "Gershmein" cseresznye? Nem hallottam még róla, és a keresőbe is hiába írtam, azt mondja, hogy nincs ilyen. Persze ettől még lehet, hogy van. Melyik kertészetből való?
Kezdő vagyok. Nagyon ebben a témában. 2db Van-t teszek még a maradék helyre.A katalógus szerint ez a porzoja a gershmein-nek. És majd megtanulom a metszés és oltás, szemzés rejtelmeit.
Az említett cseresznyék . Fekete, sárga, korai stb azoknak a nevűk mi??
Más: 30 tyúk szaladgál a fák között és kakálnak ahol épp állnak. Trágyázásnak megfelel ha évente 2-3x felrotálom a földet a pipikakával??
Olvasgatva a fórumot úgy látom nem vagyok egyedül a problémával. A dolgot sejtem, tudom, csak azt nem hogy mi okozhatja. Valami nagyon komoly tápanyagellátási probléma merült fel a 8-10 éves cseresznyfámon, nagyon úgy tünik megadja magát. a 4m-re mellette állónak pedig szerencsére semmi baja, bár ez volt a nagy kedvenc(Bigarreau Burlat)