Szerintem ne kapáld, hanem takard a tövét. Megint esedékes a veteményesbe benőtt tövek elajándékozása, ha esetleg kipróbálnád az Autumn Blisst. Flanell nincs oda érte, de mi szeretjük, és szívós fajta. Még nem halottam, hogy valahol ne maradt volna meg.
Jaj nem, csak amikor írtam a hsz-t nem jutott eszembe a név, aki ígérte a képeket...:-) Gergerg írta tegnap, hogy ma lefotózza a málnását..és ezt várom:-)
Hát igen mi is tavaly egy szőlőbirtokról kaptunk kiszuperált karókat a paradicsom mellé, előtte éven pedig a telek alján lévő "csalitos" ritkítottuk és onnan lettek. Nem tudom hogy veteményesben jó ötlet-e de azért leírom:-) Vastelepen lehet venni ún. betonvasat, ami 6 m hosszú és 6-8 mm az átmérője. Én egy ilyen szálat vettem nemrég, elvágattam ott, hogy beférjen a kocsiba és kerítés oszlopokat csináltam belőle. Pontosabban a kiscsirkék kifutójának a csirkedrótját tettem rá. Mezőgazdasági boltban is lehet kapni ilyen átmérőjű és hosszúságú műanyag karókat de azok szerintem nem sokat érnek... És a vasboltban lehet venni zártszelvényt, azt szerintem ha lefestjük jó lesz málnatámoszlopnak, de kiváncsian várom a mára ígért képeket:-)
Na ez is a szomorú fejezetek közé tartozik a kertmüvelésem történetében. nem tudom elérni, hogy a málna rendesen fejlödjön, szaporodjon, teremjen, vagy egyáltalán megfoganjon. A meglevök se hoznak rendes erös vesszöket, csak ilyen gyönge girbegurbákat, újat telepíteni meg már harmadszor próbálok, de az új tövek egyszerüen nem maradnak meg. Pedig minden jót kapnak; locsolom, trágyázom, kapálom, (ezt mindig a tölem telhetö keretek közt kell érteni:-) És itt is probléma nekem a már többször említett krónikus karóhiány:-(
Azért néha egy-egy rendes málnaszemnek is hasonló poloska íze és szaga tud lenni, ha előtte már meglátogatta egy példány. :D Ezért nem is lehet két pofára tömni...
Úgy bizony! Bár nem árt megnézni, mit kapok be, a poloska nem túl finom. Egyszer meg alig tudtam kihalászni a tejszínes málnából a szegény fuldokló fülbemászót.
Akkor a Tied nagyon szépen száradt. A zöld szín jó esetben sárgára fakul. Foltos is szokott lenni, de ezek általában szép mintázatot adnak (van külön ilyen lopótökmintázat képtáram is). Az enyémek szürke penészfoltosak. Nem voltak elég érettek, vékony a héjuk is. A cirmokat eltakarja a penész.
Mi sem kordonoztuk a szülői háznál. Egyszerűen a drótkerités mellé ültettük és a szomszéd is jól lakott. Aztán időnként málnázás cim alatt leskelődött, amikor az udvaron napoztunk. Mi 16 évesek voltunk, ő ugy 50 körül.
Nekünk is ilyen legolcsóbb változat van. Mikor megvettük a málnát, úgy terveztük, hogy csinálunk neki kordont. Aztán volt egy csomó más dolgunk, a málna meg szépen megállt a saját lábán. Ennek már 9 éve. A kerítés mellett van, így nem hozzánk nő át a szomszédból, hanem tőlünk nő át oda. Szerencsére örülnek neki. A másik oldalán fű van, ott lenyírjuk. A vége belenő a veteményesbe, ezeket a sarjakat évente kétszer kiásom és elajándékozom. Én ritkítani se szoktam, és egész jól terem. Teljesen nem érem át, szedéskor be szoktam fúrni magam közé.
HA nem baj a kis rendezetlennek tünés, és a nem elvágólagos sorok, akkor valamilyen karó leverve a négy sarokra, ha hosszabb akkor közben is, és dróttal körbecéce, hogy nagyon ne bukjon szét.
Nagyanyámék sem csináltak belőle nagy ügyet, nekem a régi kertemben is egy iylen kb 2m *5m-es darab volt. Na abban volt élvezet málnázni:) a málnának nem kell erős , sem magas kordon.
De ha fontos az esztétikum, akkor nem szóltam. :)
De ez a leg olcsóbb. Körülötte meg kapálni kell , és nem terjed.
Azon a részen - a szomszéd kerítése mellett- magától hajtott ki, pontosabban a szomszédból jött át a málna. Ez ne egy művelt terület, úgyhogy ha nem tudom kiírtani az sem baj, de egy normális sort akarok csinálni lugasrendszerrel a kert másik felén:-) Mellette eper lesz, aztán a hagyma, fokhagyma és majd az olyan növények, amik télen is maradnak, spenót, sóska, kelbimbó. Ez lesz az évelőkertem:-)
Hát onnan ahol most van, ki akarom írtani..ami tudom hogy nem lesz egyszerű, hiszen hajtani fog sok-sok friss hajtást....:-) Akkor viszont amit ott kiszedek, azt átteszem a másik helyre:-)
Az a kérdés, hogy ha az ott lévő szálakat megmetszem és azt ledugom a másik helyre, az úgy jó lesz?
Nem, mert ki kell ásni a meglévő tövek közül azokat, amik sűrűbben vannnak. Esetleg azokat is szétszedni, és átültetni ahova akarod. A málna tősarjakkal szaporodik, nem lehet dugványozni. Sőt a letermett vesszőket is le kell tőből vágni, mert az azévi új hajtáson terem.
Sziasztok! Én tavaly vettem balkonparadicsomot. Isteni finom, nagyon gusztusos és elég sokat termett, még késő ősszel is. Szerintem nem egyenlő a koktélparadicsommal, sokkal édesebb. Ültettem a kis balkon ládámba, virágföldbe, de a kertben is ugyanolyan szép volt.