A sárga Big MAX. A Lidl-ben láttam a magját több éven át. A fehéres úgy tudom Nagydobosi. Minden igényesebb kertészeti szaküzlet szokott árulni, sőt a tesco-ban is láttam már.
Ezt úgy érted, hogy egy cukkinit otthagysz a föld tetején, és az ott van egész télen, hóban-fagyban? Vagy beásod? Amikor kikelt, akkor meg átpalántázod?
Nekem ez tetszene, mert nagyon kényelmes megoldás.
Én pedig olyan tököt szeretnék vetni, amit gyerekkkoromban otthon szoktuk. A kukorica közé vetettük és a disznók, tyúkok ették meg télen. Olyan jó nagy embörös, mindenféleforma tökök voltak:-) Cukkinit talál nem is vetek, max. 1 bokorral, mert még a tavalyi is a fagyasztóban van. Valahogy nem fogy, persze lehet azért, mert nem szeretek panírozni:-))) Tudja valaki hogy milyen tökről beszélek, lehet-e kapni magot, és milyen néven?
Nem aludtál sokat.... Ha virágokról van szó, csakugyan ellenállhatatlan kiváncsiság vesz eröt rajtam. Meg az is érdekelt, hogy mi miatt bírsz úgy jönni, hogy csak 1-2 órával azelött elmész, hogy nekem esélyem legyen megérkezni:-(
Kíváncsiság, asszony a neved! :)) A virágok nem kimondott "oda menésből" lesznek, csak úgy útközben szedegetek fel ezt-azt reményeim szerint, cseréből és Fitoland-mentsmegpolcról, a Füvészkert mellől. De ez már erősen OFF.
Nálunk 1 bokor spárgatök lesz csupán, mert azt jobban fel tudjuk használni. Ami nem fogy el, megy dobálós savanyúságnak. Mivel mi max. 3-400 g-osan szedjük, még ezen a bokron is annyi nő mint a rojt. Ezen a képen a legnagyobb már kicsit "öreg", bár még ennek sem fejlődött ki teljesen a magháza, ezért teljes mértékben felhasználható többfajta ételhez.
Az erdőben tisztások és azokon vadmálna. Közvetlenül a fák tövében nem találsz még vadmálnát sem (vagy ha igen, legfeljebb csak 1-2 nyomorúságos szemet terem), de szántóföldre kitenyésztett málnát meg főleg nem. Vasárnap muszáj korábban hazajönni, mert az egyéb dolgok mellett hozni fogok mindenféle növényt, és azokat is el kell ültetni.
Te csak a talaj tetejét műveled, a fák gyilkos gyökerei főleg 20-50 cm mélyen vannak. Meglepődnél, ha ásnál a kerítés mellett egy 2 ásónyom mély árkot, csuklónál vastagabb gyökereket találnál.
Meg fox lepődni, az is Autumn Bliss. :) Nálam gyengébb években 2,5 méter magas, és a legvadabb irtás ellenére a tőtől 1 méterre hozza a sarjakat. Felét déltől, felét reggel 8-tól éri a tűző nap. Kipróbáltam, tökéletesen hajszálgyökér nélkül, csak a szár meghosszabbítását képező főgyökeret "leszúrva" is hozott majdnem egy méteres hajtást őszre.
Én is ezt hittem először, de nem, a talajmaró olyan szerkezet, mint a rota, csak traktor húzza. Jó lenne éppen, de nagyon korán a traktor elsüllyedne a vizes földön, aminek csak a teteje száraz, később meg már minek.
Általában legényvirág és csillagrózsa a legtöbb, 2-2 sor. Valamint most ördögszem és egy olyan van még, aminek a neve nem jut eszembe, csokorlazításhoz való, rengeteg kis fehér virágja van. Más években más is előfordul. De amúgy évelőket és hagymásokat, palántásokat termelünk piacra, mindenből egy kicsit, hogy egész nyáron legyen egy kis virág a zöldség és gyümölcs mellé. Ezek az egynyáriak csak simán el vannak vetve a kertbe.
Felénk nincs talajmaró, óvodás korom óta kertészkedem, de csak két éve tudom, hogy ilyen is létezik. :) Akinek ilyen nagyobb telke van, annak van rotációs kapája is, és azzal eldolgozza a földet. Nálunk április elején veteményezni és április végén krumplit ültetni már felesleges lenne. :)
A Daturanak elég nagy drappszínü magja van; lapos, kb 3 mm átméröjü. Jellegzetes a már fiatalon is lila szár. Hagyhattad volna, míg egy kicsit megerösödik.
Na nem biztos, hogy az, elég nagy, drapp színű mag. Majd valahogy megpróbálom leoperálni róla a maghéjat. Már kiszedtem külön pohárba. Aztán lehet, hogy valami közönséges gaz lesz, de szerintem ilyen gazom még nem volt.
Komolyan? Ez nagyon mulatságos; a mellette levö ládában Datura magokat melengetek már vagy egy hónapja, de nekem nincs ekkora szerencsém. sok sikert hozzá; a lila Daturám gyönyörü dupla lila-fehér.
Ha sikerülne nyélbe ütni, amiről írtam Neked, úgyis kell majd valamikor találkozzunk. Akkor kaphatsz. Ez a kertünk kötött talajú részén érzi jól magát. Közel van hozzá az almafa és néha itt-ott benövi a komló, de egész jól bírja. Persze lehet, hogy szabadon állva még jobban teremne, de azt az állapotot nem próbáltuk. Kibújt egy Achimenes hajtáscsúcs meg valami magonc, aminek fölül lilás árnyalatú szára van. Csak sajnos nem akar kijönni a sziklevél a maghéjból. Esetleg Datura magokat nem hullattál el a cserép fölött?
Tényleg nem hiszek. nincs is arra fa, se nálunk, se a szomszédban! Legalábbis a málna közelében nem. Persze aki olyan dimenziókhoz szokott, mint te, hogy ameddig a szem ellát, monokultúra van, annak elképzelhetetlen hogy ügyes beosztással egy ilyen kis kertben is sokminden megterem. Olyan tökéletes "légüres tér", amilyet te elképzelsz, hogy közel s távol csak egyféle növény van, házikertben szinte elképzelhetetlen. A málnák helye majdnem egész nap napos (ellentétben az eredeti élöhelyével), és annál fogva, hogy állandóan müvelve van, gyökerekkel sincs átszöve (szintén ellentétben az eredeti élöhelyével). A vízhiány és a nem éppen savanyú kémhatású talaj persze itt is megteszi a hatását., de ezen meg nemigen tudok változtatni. szerintem épphogy jobb lenne nekik egy kicsit árnyékosabb hely.