Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Kedves cseresznye- (és meggy-)kedvelők, nagyon kicsi a kertünk, de olvasgatván e fórumot, fellelkesültem, hogy egy szuperorsó cseresznye- és meggyfa elférne benne. Milyen fajtákat ajánlanátok? Tudom, hogy a cseresznye porzója a meggynek, de fordítva is igaz? Vagy mindkettőből öntermő kellene? Kedvencem a germersdorfi, ami sajnos nem az... Kb. mennyi termést ad egy ilyen fa? Köszönöm a segítséget.
A meggy sarjakat át lehet ültetni lombhullás után, de nem ajánlom (inkább ajándékozd olyannak, akivel ki akarsz tolni), mert az a fajta állandóan sarjadzik és szinte kiírthatatlan. Jobb más fajtával foglalkozni. (A meggyfajtákat is megtalálod itt a Fórumon, ha elég türelmesen visszaolvasol. Legjobb télviz idején az egész cseresznye fórumot elejétől végigolvasni, akkor mindennel képben leszel.)
A Van cseresznye jó porzó, ha Neked az tetszik, ültess azt. (Megjegyzem, ha nagy koronás fát nevelsz belőlük akkor túl közel vannak és nem is fogod győzni leszedni, megenni olyan sok lesz a termésed néhány év múlva.)
A cseresznye-fajtákat nézd meg a 121. és 206. hozzászólásban itt ezen a Fórumon!
Milyen ez a "Gershmein" cseresznye? Nem hallottam még róla, és a keresőbe is hiába írtam, azt mondja, hogy nincs ilyen. Persze ettől még lehet, hogy van. Melyik kertészetből való?
Kezdő vagyok. Nagyon ebben a témában. 2db Van-t teszek még a maradék helyre.A katalógus szerint ez a porzoja a gershmein-nek. És majd megtanulom a metszés és oltás, szemzés rejtelmeit.
Az említett cseresznyék . Fekete, sárga, korai stb azoknak a nevűk mi??
Más: 30 tyúk szaladgál a fák között és kakálnak ahol épp állnak. Trágyázásnak megfelel ha évente 2-3x felrotálom a földet a pipikakával??
Olvasgatva a fórumot úgy látom nem vagyok egyedül a problémával. A dolgot sejtem, tudom, csak azt nem hogy mi okozhatja. Valami nagyon komoly tápanyagellátási probléma merült fel a 8-10 éves cseresznyfámon, nagyon úgy tünik megadja magát. a 4m-re mellette állónak pedig szerencsére semmi baja, bár ez volt a nagy kedvenc(Bigarreau Burlat)
Most már nem érdemes kapirgálni az én cseresznyém is bármelyik részen megkapirgálva zöld volt. Függetlenül, legyen az ág vagy törzs, mindegy volt. A végén megadta magát és kivételkor derült ki a turpisság.
Kérlek nézd meg a kedvemért a *meggysövényedet*, hogy van-e közte olyan, amelyik nem kopaszodik fel. A szuperorson ugyanis idönként ifjitani kell a termöalapokat.