Kála.
Tegnap megvizslattam a lefagyottat és mit látok?!
Igen, egy szép nagy bimbót rajta!Hétvégére kinyílik szerintem.
Sajnálom...Ez övön aluli volt...
??-Én nyertem
-
Miért van mostohán?Azt kérdezed?
Mert még mindig nincs meg a konyha, és a nappaliban van minden.Meg Ő is, és nincs elég helye, meg jó helye, meg minden.
Kicsit mélyebbre tettük, és persze falevél rá.
Tavasszal nagyon lassan éled fel, ezért nem csináltuk többet.Nem érdemes.
A karácsonyi kaktusz nekünk is tegnap nyílt ki.Szegénykém most nagyon mostohán van...
Ez a kinthagyásos dolog érdekelne,betakartad?úgy olvastam valahol,hogy nyáron nem kell babusgatni,akkor virágzik.Egyszer rendeltem sárgát,az nem bírta a kiképzést.
Viszont virágzik a karácsonyi kaktuszom!Remélem a Jézuska is méltányolja.:)
Én asszem a kálával tök mindegy mit csinálok, az mindig karácsonyra hoz virágot.
Egész nyáron (régebben)babusgattam, virág semmi, télire felvittem a padlásra, mert ott csináltam egy elkerített helyet a fűtési tágulási tartály körül.2 Fokos volt a tér, karácsonykor megyek fel, és három virág rajta.
Aztán hallottam, hogy kibírja a telet kint.Akkor kinthagytam, ki is bírta, egész nyáron babusgatás, virág semmi, ősszel bevittem, karácsonykor virág.
Aztán hallottam, hogy szeret vízben, betettem a dézsába a tündérrózsa mellé, egyész nyáron babusgatás, virág semmi.Ősszel betettem egy vödörbe, és be a házba.Elfelejtettem vizet tenni rá, és locsolni is.Karácsonykor virág.
Na ez a tő most lefagyasztotta a leveleit a múlt héten (képet láttátok), na most kiváncsi vagyok mi lesz.
Ezek után mondja meg valaki mi kell neki!
A kálát ki szoktam ültetni kertbe nyáron és csak ősszel szedem fel.Azt mondják,hogy ekkor sanyargatni kell,akkor virágzik.Ezek szerint idén nagyon sok virágja lesz az aszály miatt.
Nekem is van egy ujjam, ami minden növény földjét megkurkássza, ami mellett elmegyek, (sokszor vendégségben is)csak ebből még nehezen állapítom meg, milyen mélységig száraz. Ez a szerkezet jó lenne nekem is, ha megtudsz róla vmi konkrétat, írd meg légyszíves. A riasztót pótolhatja, ha egy másik cselekvéshez kötöd, pl. vacsora előtt, felkelés után.:-)
Elkerülhetetlen, hogy ne locsold túl ill. ne száritsd ki. Én tapogatom, nézem a szinét (kiszürkül a föld ha szárad) mindhiába. Láttam egyszer egy szerkezetet amit a földbe kell szúrni és egy mutató jelzi a föld nedvesség tartalmát. Nem volt olcsó de ha legközelebb látok akkor veszek. Akkor remélem néhány bonsaim túléli. No és egy riasztó is kell hogy ne felejtsem el méregetni a nedvességet. (30 másodperc alatt el tudok felejteni valamit)
Nem hagyok a cserép alatt állni vizet.
Engem most az izgat,hogy mit csináljak a kállámmal,hogy virágozzon. Kb. 3 éve vettem,akkor virág volt rajta.Nyáron kint szokott lenni a lugas alatt,ilyenkor átültetem, beviszem a lakásba. Szépen szaporodott,de virágát még nem láttam mióta az enyém.Mit csináljak vele?
Tápoldatozni nem nagyon szoktam.Lehet,hogy kellene?
Várom a tanácsaitokat!
A Gloxiniám nevében köszönöm a tanácsokat.
A Zamioculcas is topog egy helyben. A kertponthun írták, hogy nem nő folyamatosan, biztos pihenő időszaka van az enyémnek. Nálatok nő?
Azt is észrevettem, hogy Tozatuhoz hasonlóan minden növényemet túllocsolom. Most megpróbálom visszafogni magam. Mikor átültettem párat, meglepődtem, hogy mind lápi közegben volt.
Van, hogy pár napra magukra vagy a lányomra hagyom őket. A kettő közt nem sok különbség van, és érdekes, hogy ilyenkor jobban nőnek, mint gondos ápolásom idején. Tényleg csak akkor öntözök, ha száraz a felszíni föld és mégis fuldokolnak. Ti hogyan adagoljátok a vizet, hogy lehet ezt a hibát elkerülni?
Most csak a saját tapasztalataimbol tudok tanácsot adni.Nálam a kis fokföldi ibolya nagyon bejön sötét sarkokban.A futo philodendron is sötéttürö.A leghatásosabb viszont szerintem a (remélem jol tudom a magyar nevét) a kukorica levél.Na az kibir mindent és szép terebélyes,vagyis még mutatos is:-)Van egy pálma is,ami megél kevés fényen is.Nekem is van néhány belöle és nyugodtan állithatom,hogy valoban birják a sötétet.Csak a latin nevét tudom:Howeia.
De hogy valami szines is legyen,most igy tél idején Hyacinthus hagymákat is ültethetsz cserépbe.Szeretik a sötétet és még illatozik is.Ha valami érdekességet szeretnél,akkor a Paphiopedilum-ot tudom még ajánlani.Ez egy orchidea,nekem sajna nincs,de egy ismerösömnél gyönyörüen virágzik és abszolut árnyékos helyen van:-)))))Hát sok sikert a növényválogatáshoz:-)))
Nekem van egy bordo szinüm:-)))Egy jo világos helyen van,ahol télen tiz fok alatt van, és nyáron is elég hüvös.Mindig nedvesen tartom a földjét.Tavaj vettem öt és idén ujra gyönyörüen virágzott.Ne ijedj meg,ha télen kicsit elsatnyásodik.Az enyém is megnyurgult tavaj télen,de tavasszal ujra szépen kihajtott.Viszont ugy vettem észre,hogy nem igazán szereti,ha kiszárad a földje.Egyszer tullocsoltam,na az sem igazán teccett neki.Az álando gyenge nedvesség az ideális:-))))
Lehet csak pihenni akar.Az enyém kihajtott tavasszal,ki szoktam tenni félárnyékba.Aztán átültettem és túllocsoltam,már mondhatom,hogy volt egy gloxiniám.:(
Nem télálló!!!
Család: Gesneriaceae
Közönséges név:gloxinia, csuporka
Latinneve:Sininngia speciosa
Származása:Mexikó, Brazília
Eredetileg a gloxinia gumóból hajtatták ki és sininngiának hívták.De most inkább magról keltetik és a virágárúsok gloxiniaként ismerik. Általában a gloxiniát szobanövényként tartják, de amelyeket magról keltettek nem képesek újra kihajtani mert túl kicsik. Ha van egy öreg töved aminek a gumója nagyobb, azt a levelek elsárgulása után 15°C körüli helyen februárig. Ez idő alatt ne öntözzük. Február végén ültessük át friss, tápanyagban gazdag földbe, ezután 20°C-os helyre, hogy megindítsuk a csírázást.
Virág színe: piros, fehér, rózsaszín, lila, pettyes és szegélyezett.
Virágzási periódus: Május-Szeptember
Átlagos növénymagasság: 25 cm
Ültetési mélység: 5 cm
Tőtávolság: 15 cm
Átévelő szerve: gumó
Fényigénye: Világos, de ne tegyük ki tűző napnak.
Ültetése: Cserepes
Változatai: A legtöbb változatát 1900-ban nemesítették, de ők még mindig népszerűek.
Már kérdeztem egyszer, csak nem jött válasz: ismeri valaki a Gloxiniát?
Vettem egy nagyon szép példányt, de hullanak a levelei. Pár napra magára hagytam, akkor kicsit kiszáradt, meg nem is tudok róla semmit. Segítség!
Végre megnéztem egészben őket!
Felfedeztem, hogy neked is van olyan virágod az az integetős féle.
Vicces a férjed, jó poén lett volna!
Nagyon gondos vagy ezzel a vízzel is. Nekem most valahogy összegyűlt egy vödörnyi az erkélyen, el is locsolgattam, de az egy 10L-es veder, és kétszeri locsolásra volt elég! :)))
Lehet, hogy dobtok egy hátast, de egyik ismerősömnél láttam olyat, hgy ilyen körfolyosós házban az ablak elé beállított egy tükröt, ferdén az ég felé, így a fényt betükrözte a szobába.Hogy ne legyen törékeny, meg ne legyen fém (ellopják) egy müanyaglapra ragasztott fel fóliát.Kicsit mattot, mert nem nézni akarta az eget, és így nem vakít annyira.
Sziasztok! Az én lakásomban olyan sötét van, hogy rajtam és a hangyáimon kívül - hívatlan vendégek - mindenki kipusztult eddig. Már többször kaptam ilyen-olyan növényt, állítólag olyat is, mely az árnyékot kedveli, de az is hamar megadta magát. Földszinti lakásról van szó, körfolyosós házban, ebből kifolyólag még délben is csak a fény szelleme néz be ide. Van valami tippetek a szárított virágon kívül?
Ebből a reakcióból azt szűrtem le, hogy Te is látod!Gondoltam, ha a címet így illesztem, akkor menni fog neked is, hiába nem tudsz közvetlenül belépni.
Tegnap siettem, azért nem írtam kommentárt,- ez a lakás tényleg nem semmi.Ennyi virág szerintem már túl van az ún. "kritikus tömegen", már mindegy mit viszel oda, egymásnak segítenek élni.Klasszul párásítanak egymásnak gondolom...
Gyönyörüek a virágok! Nekem is van, pár így tudom, hogy egy rendesebb takarítás jó sokáig tart. Ha majd megint jó lesz a számítógépünk, én is csinálok egy szobanövény albumot.
Azt ajánlom Neked, hogy az adataidnál a homepage-nél írd be ezt:
http://kep.tar.hu/solboszi
Akkor mindenki rá találhat az albumodra.
Gratula, szia.
:-))))
Ablakpucolás?Hát örülök,ha egy évben egyszer rá birom magam venni,hogy mindent kibontsak az ablakbol.Minden helységben megy,csak a nappali vészes:-))))
A férjem is megnézte a szépséges oldalamat,amit rferinek köszönhetek,és az elsö reakcio,hogy már csak egy kép hiányzik a végéröl.Ö,mint egy kétségbeesett férj,kommentár:SEGITSČG!!!!!:-)))))))))))
Hetente kétszer hozom a vizet,kb.50 litert.A munkahelyemröl tudok hozni 10 literes étolajos kannákat és abban szállitnányozok:-)))))Persze elötte jol ki szoktam mosni:-))))Télen nem annyit kell locsizni,ha meg befagy minden forrás,akkor kénytelen vagyok vizet forralni:-((((
Melyik képen van az a cakkos levelü?
Magasra nő, inkább fut. Fölkaróztam, mert túl vékonyak az ágai, hogy virággal együtt elbírják. Szép bokros, tőről is hajt. Az alsó része kicsit fölkopott, de hoz ott is új hajtásokat.
Megnéztem a képeidet, hát fantasztikus mennyiséget gyűjtöttél be. Elképzeltem Nálad egy ablakpucolást, a költözés kész rémálom.:-)
Mennyi vizet hordtok a pataktól egyszerre?
Az egyik képen, a jobb sarokban van egy cakkos levelű szépség, alig látszik. Mi az? Az ablakban begónia, a kérdéses mellett shefflera van.
Rájöttem, alig van növényem.
Rferi köszi a képeket.