Minden az iPodról, egy kivétellel, légyszi ne kérdezd meg, hogy:"az iPodra Intézővel másolt zenét le tudom játszani?"
Mert a válasz: NEM. Az iPodra csak megfelelő szoftverrel, leginkább a hozzá tartozó iTunes használatával tudsz zenét másolni úgy, hogy le is tudd vele játszani.
Nem rossz megoldás!:) Csak megint ott a patthekyzet, mert van, ahol véletlenszerűen ellenőrzik, hogy mit osztasz meg, és ha nemkívánt tartalmat, akkor kikpacsolnak. Illetve ha mindenki csak a képeit osztaná meg, akkor nem tudnál zenét letölteni sehonnan, tehát ezzel a törvénnyel már a csírájában akarják elfolytani a zenecserélgetést. A megvásárolt cd-ket sem minden esetben zenék másolására használják, holott akkor is fizetsz érte díjat. Mennyire vagy bennfentes a témába, hogy honnan lehetne vadiúj 20Gb-s iPodot szerezni az országban? Előre is köszi!
A tipikus tényleg az, hogy neked is meg kell osztani valamit és legtöbben a letöltött zenéket, filmeket osztják meg - ami illegális.
Viszont nekem nagy hobbim a fotózás, egy 7.1 mpx-es géppel nyomulok, amivel egy kép kb. 3-4 MB. Egy nyáron símán elfotózok 2 GB-ot is, azt osztom meg. Meg freeware telepítőket.
De Te is tudod, hogy általában a letöltés azzal jár, hogy meg is kell osztanod valamit. Itt viszont már ugyanaz a gond, akkor megint. Inkább kifizetném az iTunes árát, de akkor a pénzem tényleg ahhoz kerüljön, akinek szánom...
vettem egy 1G-s Shuffle-t. Nem hiszem el milyen bonyolult ez az egész ipod mizéria, már bánom. valami egyszerűbbet kellett volna vennem. most még abban sem hiszek, hogy valaha zenét hallgatok erről... help me!
"...úgy tudom, hogy ez sem legális, csak abban az esetben, ha megvan Neked az eredti példány is, és adatarchiválás okán készítesz róla egy biztonsági másolatot. Tehát ha minden igaz, akkor mégsem legális a letöltés."
Ezt rosszul tudod. A Szerzői jogi tv. szerint bármilyen forrásból származhat a zene (film nem!) ha azt Artisjus-os matricás adathordozóra írod ki, azzal a szerzői jogdíj el van intézve, kifizetted az elmaradt hasznukat. Jogász vagyok, tudom ezt - de az Artisjus jogásza is pont ezt mondta egy interjúban nem is olyan régen.
Illetve az artisjus.hu oldalon olvasható: http://artisjus.hu/felhasznaloknak/faq.html#02_01
"A másolás a szerzői jogban főszabályként engedélyköteles, a letöltés pedig másolatkészítést jelent . A törvény azonban egyes esetekben lehetővé teszi, hogy a magánszemély magáncélra szerzői jog által védett művekről másolatot készíthessen. A kivétel vonatkozik például a zeneművekre, filmekre - ha azokat nem védi másolásvédelem - , de nem vonatkozik a szoftverekre. Így az előbbiek lemásolása (letöltése) ma nem minősíthető jogellenesnek, míg a szoftverek másolása, letöltése a jogosult kifejezett engedélye jogellenes."
Azaz: zenét a netről (akár p2p hálózatról) magáncélra letölteni, CD-re magunknak kiírni teljesen legális, de zenét p2p hálózatba feltenni, neten megosztani tilos.
Jó lenne ezt tudatosítani és terjeszteni is, mert sokan félnek, pedig nem kellene. Nyugodtan lehet a vincsesztereden 29 GB mp3 zene, semmi probléma - csak ne oszd meg és ne csinálj belőle üzletet - magáncélra annyi zenét töltesz, másolsz, amennyit akarsz.
És egy szomorú hír a végére: még mindig nincs iPod...Elég elkeserítő, már azt sem hagyják, hogy az ember elköltse a pénzét. Ez azért nem emeli az Apple imázsát.
Én úgy tudom, hogy ez sem legális, csak abban az esetben, ha megvan Neked az eredti példány is, és adatarchiválás okán készítesz róla egy biztonsági másolatot. Tehát ha minden igaz, akkor mégsem legális a letöltés. Egyébként a büntetés témára térve szerintem pont a kishalakat vadásszák az illegális zenékkel. Inkább a komolyabb gazdasági hackerek ellen kéne fordítani az energiát, mint arra, hogy egy kissrácot lekapcsoljanak, aki letöltött néhány zenét, mert nem volt rá pénze. A kiadóknak pedig a felhasználokkal együttműködve kéne kitalálni egy jó megoldást, mert mint látjuk az iTunes működik, ahol van. Méghozzá nem is kis sikerrel, nem egyből büntetni kell, mert sokan hajlandóak lennének érte fizetni, ha egyáltalán lenne rá lehetőség. Persze abban, hogy nincs rá jelenleg mód az Artisjus is ludas (nem is kicsit).
Addig örüljetek, amíg itthon létezik és fizetünk az Artisjus féle jogdíj matricákért. Miért? Mert addig a zene letöltése (akár p2p hálózaton, netről, ismeretlen forrásból) és saját célre kiírása CD-ra, rátöltése iPod-ra, stb. legális.
Ha az USA utat választjuk, ott csakis a saját CD-d tartalmát másolhatod le magadnak, 1x. Minden más törvényellenes.
A 7végén elhagytam a 4G-s cuccom az A38-on, amit természetesen még csak véletlenül sem adtak le a "becsületes" megtalálók, ezért ELADÓ (csak egyben): -- 1db tavasszal vásárolt iPod hallócsatornába illeszthető mini fülhallgató (bolti ára kb. 13K HUF) - never used, csak kipróbálás szinten, így természtesen mint in condition; -- 1 db, a dec. 23-án vásárolt 4G-s iPodhoz járó - és a fenti ok miatt feleslegessé vált - fülhallgató, egyéb tartozék (pl. töltő, USB és firewire kábel, etc.) - állapotuk: jó; -- igény szerint doboz, leírás, stb., különösebb hasznukat már úgy sem veszem...
Irányár: 10.000.- HUF
Érdeklődni mailben: dae@axelero.hu, vagy dae@mithis.hu
Kösz, hogy kikerestétek ezt a cikket (ma kicsit alulmotivált vagyok a péntek este miatt :)) Abszurdba illik már az egész! Főleg az elosztás részénél akadt fenn a szemem. Szóval ha veszek egy iPodot, akkor a jogvédődíj nagy része Márióhoz megy, akinek egyetlen számát sem ismerem?! Megint az jár jól, akinek nem lenne szüksége még erre a plusz bevételre. A poén tényleg az, hogy akinek a zenéit valójában hallgatja egy "másoló", az semmit sem kap. Ez aztán az érdekvédelem! Visszatérve az árakhoz, a nyáron Berlinben 9 €-ért vettem 50-es cd-adagot. Philips, nem is márkátlan. Ki lehet számolni, hogy mit hol éri meg......... Egy szó jut eszembe: kabaré!
Mint azt Emanuele Massimo, az Apple hazai vezetője az Indexnek elmondta, az iPod Shuffle 512 megabájtos változata után például 2500 forint kerül az Artisjushoz. Míg Franciaországban 1300 forintot, Olaszországban 840 forintot, Németországban alig ötszáz forintot kell fizetnünk.