Mert olyan nagyon mélyre lemegy a gyökerük, hogy találnak maguknak vizet. Nemrég mutattam egy képet az Algériában kiszáradt folyók medrében tömegesen élő leanderekről.
Most már elég sok tanúm van annak a leandernek az illatára, majd meséljenek róla mások, van aki vanilíának, van aki púdernak mondja, de tény, nem hasonlítható a leander jellegzetes illatához. És ezt a leandert a piacon vettem valakitől valamikor nagyon régen, ki tudja honnan volt neki. Érdekes módon mindig tudtam, hogy illatos, de valahogy eddig nem tudatosodott bennem sem annyira a különlegessége. Talán most, hogy megismertem sok fanatikus gyűjtőt, és senki nem ismerte, talán most jöttem rá, hogy kuriózum.Amikor az első esős idő volt bevittem a nappaliba és isteni illatba burkolóztunk!
Azt nem értem,hogyan maradnak fent víz nélkül. Az útszélén nem locsolja őket senki,csak az eső...És ha hetekig nincs csapadék?
Én otthon a melegebb időszakokban ha egy nap kihagytam az öntözést,másnapra lekonyult az egész. Ott meg semmi ilyet nem tapasztaltam,dúsan virágoznak,szépek,nagyok,formásak.
Szerintem ez teljesen olyan, mint az enyémek közül a második, ami nagyon olyannak tűnik, mint Leandra szerzeménye. Na mindegy, ez is mutatja, hogy mennyi variáció van egy ilyen egyszerű színre is.
De azért Leandra tapasztalata is mutatja, hogy viszonylag kevés fajta túlélő, ott, ahol csak úgy kezelik, mint nálunk mondjuk az orgonát, ott nincs olyan sokféle, csak a dilis (már elnézést!) gyűjtők dédelgetése segít nekik fennmaradni.
Nálam ez a kis közönséges rózsaszín mostanában a kedvenc, de valóban nem anyira a szépsége, mint az illata miatt. Talán ez ugyanolyan mint a Tied, szoktad szagolgatni?
Én úgy tudom Cserellával mi is közel lakunk egymáshoz., talán én is elmegyek a kertje elött minden nap, csak nem tudom hová kell becsöngetni kunyizni hajtásért.
Ehhez túl nagy! Még nem is ismerek senkit, aki pesti, ez érdekes. Pedig már elég sokmindenkivel találkoztam a topicból, de egy sem Pesten lakik, talán két hét múlva Manóvilág lesz az első.