Donovalyban csak a csákányos és a tányéros felvonókat és a hozzájuk tartozó pályákat tudtam kipróbálni feb. 23-án, szombaton(időhiány!). Viszont egész nap havazott és elegendő volt a hó, valamint a minősége is kiválló volt. Feltételezem ez az ülős lifteknél lévő pályákra is igaz.
Üdv minden síelőnek!
Én a családdal a múlt hetet Szlovákiában töltöttem, nagyrészt síeléssel és részben kiválló hóviszonyok közt.
febr. 18-19-én a Csorba tónál voltunk, ahol a hóviszonyok jók voltak, de a tömeg elviselhetetlenül nagy. Az "ülős" lanovkára ca 60-80 percet kellett várni, de a tányéros lifteknél is összejött úgy 15-20 perc. A napi bérlet 520 Sk volt, de nem igazán lehetett kihasznáni a már említett tömeg miatt. A Csorba tónál összesen 2 lanovka és 2 tányéros felvonó üzemel, ami kevés. A lényeg, hogy minnél több jegyet adjanak el, fejlesztésnek meg igazából nem láttam nyomát - talán csak a ratrakot és egy-két nem üzemelő hóágyút...
febr. 20-21-én már búcsút intettünk a Magas- Tátrának és inkább átmentünk az Alacsony-Tátrába Jasnára. Ez volt a legjobb húzás. Gyönyörűen karbantartott pályarendszerek kiválló hó, vagy 10-12 üzemelő felvonó (3 Lanovka 1 kabinos és 5-7 tányéros felvonó, a pályarendszer 70 %-a hóágyúval ellátva). Annak ellenére, hogy volt bőven hó, délután beindították a hóágyúkat, hogy a helyenként eljegesedett pályákon is le tudjanak jönni az amatőrök (én is az vagyok :()A várakozási idő soha nem lépte túl a 15-20 percet, de általában 5-10 perc volt.) A napi jegy 500 Sk volt, de 2 napra 900 Sk-t kellett letenni, ami korrekt. Olvastam egy hétvégi kedvezémnyről is: aki szombati egész napos jegyet vesz, az jogosult vasárnap is használni azt! Ez már egészen ok: 2 nap 500,- Sk-ért. Azt viszont nem sikerült kiderítenem, hogy ez minden hétvégén így van-e, vagy csak febr. 23-24-én. Egyébként interneten a www.skijasna.sk oldalon lehet további infókat gyűjteni.
Hazaúton Donovalyban álltunk meg 4-5 órás síelésre. Aránylag könnyebb pályákkal találkoztunk, megfelelő mennyiségű felvonóval, 5-10 perces várakozásokkal, korrekt árakkal (napijegy 420,- Sk.), illetve kiválló hóviszonyokkal. Szombaton majdnem egész nap havazott, és mesésen szép volt a téli táj. Ezen a fórumon olvastam, hogy valaki attól félt nem takarítják az utakat Szlovákiában. Cáfolat: Donovalynál 2-3 hóeke folyamatosan takarított és segített a kamionoknak a kritikus emelkedőkön.
Ha valaki esetlegesen további személyes tapasztalatok iránt érdeklődik szívesen segítek.
Hát, gondoltam, hogy nem igazak az értékek, mert akkor már egy deka hónak sem szabadna lenni a pályákon:-))Csak süti a nap a webcamot, gondolom benne van a hőmérő, aztán bemelexik..
Ma meleg volt,(6C) de csak délután, és nem sokáig mert megint megfagyott.
Minden este javitják a pályákat, és ezért jól lehet sielni. Fent kissé jeges a pálya, de ha jó léced van , nem gond.
Én is néztem a kamerát de ott 8C mutatott, ami nem valos.
Nem tudom AgentOrange, emlékszel-é 2 évvel ezelőtt Donovalyban kb ugyan ilyen meleg lehetett, ha nem melegebb, (csak akkor nem láttuk a hőmérőn, mert ott voltunk) mert pl az egyik nap én csak pulóverben meg esődzsekiben síeltem, mert olyan meleg volt. És akkor sem tudott olyan gyorsan olvadni, mert azt azért észre vettük volna. Szóval szerintem most is ez a helyzet, csak akkor pont "ezen a héten" voltunk.
Ahol webcam van, ott azért nem lehet azt mondani, amit akarsz, mert ott mindenki látja. Nem hinném, hogy Donovalyban befestették volna fehérre a kamerák azon részét, ahol hónak kellene lennie. Ennek ellenére a cm jelentéseknek nem mindig szabad hinni, mert az inkább csak idegenforgalmi csalogatás. Olyan helyet kell választani, ahol van webcam, (no meg hó :-))) ) mert azt azért tudod ellenőrizni, hogy érdemes-e egyáltalán elindulni, vagy sem.
Hajaj a régi szép idők, amikor nem idegeskedtünk percről-percre, csak kimentünk, aztán volt hó, vagy nem.
Mi vasárnap mentünk ki Sachtickyhez, hogy ott leszünk egy hétig, de hétfőn délután már jöttünk is vissza. Reggel 6-kor 5-6 fok meleg, napközben 12-re is felment, és esett az eső. Hó az sehol, feketéllenek a pályák.
Mivel ez Donovalyhoz nagyon közel van, sokkal jobb helyzet Donovalyn se lehetett.
(Még, jó hogy semmi előleget nem fizettünk.)
Egyébként még aznap este visszanéztem a weben található idő és hójelentést a www.ski.sk-n. Hát röhögnöm kellett! A közelében sincs a valóságnak!
Ott 55 centis very good minősítése van a hóra, és 0 körüli nappali időt ír.(Mint most Donovalyra.)
A valóság ezzel szemben az, hogy mégcsak a felvonó se működött, meg a kölcsönző se, olyannyira "very good" volt a helyzet. Ellenben kellemes meleg (12 fok), plusz eső : az égvilágon semmit nem lehetett csinálni a szabadban.
Biztos ki fog tartani a hó, mivel a meleg dacára, a hó nem olvad, mivel nincs napsütés. Az egyetlen negativ dolog hogy kásás a hó. Azért a csékényos melletti rész azért kissé füves, de az a régebbi erős szél miatt van.
sziasztok,
Les Arcs-ra (Fr.o) indulunk és van még egy hely az autóban. Márc 2-9, szállás+heti bérlet 64.000Ft plusz benzin+autópálya max. 20.000 Ft.
Ha valami jóarc és lehetőleg fiú szeretne társulni akkor várom az e-mailjét.
Hétfő reggel +4fok, meg foltosodik a pálya..szerinted meddig bírja a terep??
Remélem tizedikére történik valami pozitív fordulat, durva lene idén is ugyanakkorát bukni ,mint tavaly...
Nem Donovaly, de majdnem...
Segítség kellene!
Megyünk (sokan, 4 család) Körmöcbánya mellé síelni. Még nem jártunk arra...Skalka.
1. Ki mit tud?
Gyerekek tudnak ott jót síelni?
Van itt olyan aki szlovákiai magyar és ha szépen megkérem 1-2 kérdésemre magánban válaszol?
Végül Donovaly-t választottuk, és nagyon jó volt! Szikrázó napsütés, rengeteg hó, kevés ember!
Egy napra tökéletes volt! Az ülős felvonó alatti pálya nagyon jó volt, bár én meredekebbre emlékeztem!