Keresés

Részletes keresés

kics_ee Creative Commons License 2010.03.26 0 0 10276
Nálunk azon kívül, hogy nem akart teremni semmi baja nem volt :)
Egyszerűen nem akart rajta paprika fejlődni... vagy csak nagyon kicsi... gondolom a víz lehetett neki kevés. De most a borsó helyére fog menni, az meg közel van a kúthoz.
Előzmény: CBNora (10272)
kics_ee Creative Commons License 2010.03.26 0 0 10275
nyugodtan vessed. Szórjad csak. Minnél sűrűbben annál jobb. Én így hoztam rendbe a kertet. 3 év alatt.

De ennél is jobbat akarsz, akkor ősszel vesd és szántsátok majd bele.
Előzmény: Mom (10266)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.25 0 0 10274
Előtte három évig nekem is működött, de aztán egyik évben beütött a krach. Egy évvel korábban már uborkán megjelent, és átterjedhetett később. (Ugye ezt is a levéltetvek terjesztik, védekezés csak Vektafid A-val vagy egyéb paraffinos kenceficével biztosítható 6 naponkénti permetezéssel, de az is csak 60-80%-os.) Idén még tesztelek egyet Amy-vel, az az igazi TV-paprika. Egyik évben annyi termett, hogy csak úgy roskadozott, alig győztem kikarózni. Ha nem működik, hát marad jövőre a két ellenálló. Kezdem unni, hogy a szomszédok hozzá nem értése miatt egy csomó kompromisszumot kell kötnöm, de ez van. Ám Édesalma idén is lesz, nagyon strapabíró és nagyon finom. :) A Startot csak most láttam meg, már késő volna szólni a palántázó ismerősnek...
Előzmény: CBNora (10272)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.25 0 0 10273
Fogj egy hosszú lécet, fúrógéppel fúrj bele 2 centinként egy lyukat, amibe aztán a magokat teszed. Ha megvan, már csak bele kell borítani a vetőárokba, vagy akár ezzel is benyomhatod a kellő mélységbe. Sokkal gyorsabb, mint kézzel egyenként bénázni. Ezt általában mindenféle veteményhez föl lehet használni. Kezelhető még a két méteres bramach léc.

De ezt csak a többi veteményre mondom, mulcs-alapanyagnak persze jó a szórás is, nehogy túl sokat szenvedj vele. :) (Ekkora helyre én inkább kukoricát vetnék, a talajtakarásra meg vásárolnék fillérekért rossz szénát vagy füstszínű fóliát.)
CBNora Creative Commons License 2010.03.25 0 0 10272
Nálunk eddig az Alba Regia mindig szép volt, nem tűnt kényesnek. Bár el ne kiabáljam, a paprikának eddig még soha semmi baja nem volt.
Előzmény: Törölt nick (10270)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.25 0 0 10271
Hát a juhok valóban elég gyépések. Bezzeg a kecskéket aztán nem érdekelné, vagy mégis: harcolnának, hogy ki van magasabban :DDD
Előzmény: Törölt nick (10262)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.25 0 0 10270
A paprika meg tud nőni több méteresre akár az én homokos kertemben is - olyan fajta kell. :) Múltkor nekem is voltak másfél méteres növények, a kosszarvú paprika simán megnőtt annyira. (Már nem a termés, csak a növény - szép is volna :D) De szabadföldre inkább ajánlom az Édesalma paprikát és a Start nevűt, mert ezek ellenállóak CMV-vel (uborka-mozaikvírus) szemben. (Ahol a dohány-mozaikvírus károsít, nyilván TM 0/1/2/3-as toleranciájút érdemes venni. De a CMV gyakoribb, mert rengeteg gazdanövénye van. Túlzott bokrosodást okoz, levéldeformációt és furcsa, tölgyfalevél-szerű eres rajzolatokat a levélen. Volt, hogy 120 tő Alba Regiám ment így gallyra, azóta kerülöm az érzékeny paprikák nagy részét.)
Előzmény: Lunni (10255)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.25 0 0 10269
Ha csak egy hely van, akkor vagy nem kell őket két évig tartani, és minden évben meg kell csinálni a fertőtlenítgetést, vagy egy évben elsőéveseink lesznek, második évben kétévesek, majd elölről. Még mindig jobban járunk, mintha tíz évig halmoznánk a fertőzéseiket. :)
Előzmény: Vezso (10253)
Deryan Creative Commons License 2010.03.25 0 0 10268
A veteményezési leirást érdemes követni ha eredményes ültetés szeretnél végezni.

Az imént nézegettem ezt az ötletes veteményező gereblyét. Szerintem kevésbé tetszetős kivitelben bárki tud ilyen jó ültető eszközt barkácsolni :)http://ilkertje.blogspot.com/
Deryan Creative Commons License 2010.03.25 0 0 10267
Bevallom, nekem is megfordult az eszemben, hogy mi minden egyebet irunk ebbe a topicba a zöldségeken.

Szerintem a várakozás "unalmát" vagy a kerti munka fáradságát jó ezzel a mindenféle témával elűzni. Ráadásul van mindig mit tanulni is, eddig nem igazán tudatosult dolgokat a helyére rakni.

Visszatérve a vén tyúkok témájára...
Drága jó anyám hajdanán nagy feladat elé állitott engem és a hugom, amikor elment a Balatonhoz dolgozni, mi pedig otthon maradtunk 40 tyúkkal. Nyár volt, nagy hőség. A tyúkok betetvesedtek. Már csak arra emlékszem, hogy a hugom valami porral űzgélte őket, azok meg borzasztóan kiabáltak.
A nyár folyamán aztán a javát elszállitották anyámnak, nekem meg itthon maradtak az öregek vágásra. Akkorák voltak, hogy ketten nem birtunk velük a vágáskor, amiből végülis nyakazás lett. Arra emlékszem, hogy forgott a gyomrom, amikor a feldolgozásnál könyékig zsiros véres lében úsztam és a hatalmas húsdrabokkal birkóztam. Az öregek terményen hizlalt totál elhájasodott 4-6 éves nagy állatok voltak. Egyik, másik még tele tojással, de voltak olyanok is, ahol a tojástartót elkövesedett háj szőtte át.
Előzmény: Lunni (10263)
Mom Creative Commons License 2010.03.25 0 0 10266
Anyu kertjének hátsó felében van egy kb 14m x 24m-es földrész, amin ma egy kistraktoros talajmaró átment. Hétvégére országos esőt ígérnek, tehát holnap szeretnék elvetni ide fehérmustárt, ebből nekünk lesz később mulcs, komposzt, stb.

Lehet ezt úgy vetni, mint ahogy a madaraknak szórják a magot? Csak úgy kisvödörből kiszórni, törekedve persze némi egyenletességre...és utána gereblyével bedolgozni? Mert amúgy azt írja a csomagolás, hogy 25 cm-es tőtávval 2-4 cm-ként kellene vetni. Egy kicsit borzasztónak tűnik ez, ekkora területen.....
Deryan Creative Commons License 2010.03.25 0 0 10265
Gondolom a hasuk meggyőzte őket, hogy felmásszanak a dombra :)
Előzmény: Törölt nick (10262)
Lunni Creative Commons License 2010.03.25 0 0 10263
hát a veteményesről most nem sok mindent lehet még írni... csíráznak a magok, de leginkább csak a virágládában lévő üres földet nézegetem és mérgelődök hol a kaliforniai paprikám :) és a föld minőségétől kezdve a karókig mindent kitárgyaltunk már :)
számomra a veteményeshez meg a háztáji állatok is hozzátartoznak és örülök ha valaki ír róluk is pár sort :))
Előzmény: Törölt nick (10259)
auretiel Creative Commons License 2010.03.25 0 0 10261
Meg az hogy hús sincs rajta. Egyszer vettem, többet sose. Szerencsétlenek napokig csak gubbasztottak mert soha nem volt lehetőségük sétálni, most meg csak néztek hogy mi a fene az a fényes az égen, hogy mekkora a baromfiudvar, a kakas meg nem értette miért kell neki ülve cicerélni:)
Vezso Creative Commons License 2010.03.25 0 0 10260
Főleg, hogy még annyira sem értek hozzá, mint a kerthez. :)
Előzmény: Törölt nick (10259)
skolikagi Creative Commons License 2010.03.25 0 0 10257
Ehhez előbb a ház mögött kell csinálni egy kerítést, mert most az egész udvar szabad préda a baromfinak, és ezt ki is használják maximálisan...:-))
Főleg a libák..ami rágható azt rágják:-)
Előzmény: Lunni (10256)
Lunni Creative Commons License 2010.03.25 0 0 10256
nekem nem nagy a veteményesem, elég hozzá egy ásó meg némi kitartás :)
de mondjuk a fűszerkertem kicsit arrébb van, jól mutat a ház és a grillező mellett és csak 1-2 négyzetméter, nem sok munka, olyat esetleg te is csinálhatsz, szépen hajt már benne a snidling, még a petrezselymet is el kéne szórnom oda meg 1-2 gerezd fokhagymát (1-1 fej saláta is jól mutat benne) és májusra amikor kezdődik a grill szezon már lehet mutogatni a barátoknak meg praktikus is :)
Előzmény: skolikagi (10252)
Lunni Creative Commons License 2010.03.25 0 0 10255
oh ééértem :)
én nem is szeretem a túl profi dolgokat egyébként, gondolok itt arra hogy láttam youtubeon paprika termesztéses videót, több méterre nő meg, mindenféle tápoldattal locsolják meg permetezik... annyi vegyszert meg mindenféle tartósítószert eszek hogy juj... ezért a saját kertemben csak természetes dolgokat igyekszek használni :) így ha lesz tyúkom az is a jól bevált régi dolgokat kapja majd, csak semmi tápszer, nem baj ha nem nő olyan nagyra van nem tojik minden nap :)

nagymamám néha mesél a régi dolgokról, ők tartottak csirkét... a 8. emeleten a panelban a spejzban :D mondjuk teljesen más idő volt akkoriban, de a csirke úgy is szépen meghízott pár hét alatt pedig csak krumplihéjat meg mindenféle maradékot kapott :)
Előzmény: Vezso (10254)
Vezso Creative Commons License 2010.03.25 0 0 10254
De azt is levágjuk, csak öregebb korban. A fehér nem éri meg azt a kort, hogy tojjon. :)
Azért abból amit eddig is leírtam, látszik, hogy közel nem olyan professzionális felénk a tyúktartás. :)
Ahol most lakunk az a szokás, hogy kitojt tyúkot vesznek és hozzák rendbe többé-kevésbé. Nyilván ez se az optimális eredményt hozza.
Előzmény: Lunni (10247)
Vezso Creative Commons License 2010.03.25 0 0 10253
Nyilván igazad van, arra akartam csak utalni, hogy nem kell kétségbe esni, nem agysebészetről van szó. Nem mindenkinek van meg a lehetősége két tyúkudvarra. :)
Tényleg bántják az öregek a fiatalokat. Ilyen szempontból nem túl szimpatikus társaság. A beteg, sérült társukat is bántják.
Előzmény: Törölt nick (10246)
skolikagi Creative Commons License 2010.03.25 0 0 10252
Irigyellek benneteket, hogy ilyen előrehaladott már a veteményezés...
TEgnap megnéztem a kertet, az alsó fele még olyan nedves ( a fenyőnk és a szomszéd fenyvese között) hogy arra traktor nem tud jönni egyhamar:-((
Előzmény: Lunni (10251)
Lunni Creative Commons License 2010.03.25 0 0 10251
borzalom, 20 fok van kint én meg itt ücsörgök a munkahelyen, holnap is 21 fok lesz, pont jó lenne a maradék dolgokat elvetni... persze hétvégére meg esőt mond, pont amikor lenne egy kis időm...
ma reggel néztem hogy kibújt a spenót, hát kicsit sűrűn ültettem, át lehet ültetni egy részét vagy inkább ne piszkáljam?
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.25 0 0 10250
Akkor kell meglocsolni, ha kiszáradna. Homokon értelemszerűen gyakrabban kell, kötött földön viszont vigyázz a locsolás utáni kicserepesedésre, mert esetleg meggátolhatja a csíra kibújását.
Előzmény: pearl12 (10248)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.25 0 0 10249
Eleve a két évesnél idősebb tojók már elég betegesek (még ha nem is látszik kívülről), nem érdemes meghagyni őket. Ez a módja a tojástermelésnek, és akkor a két éves turnus még a kevésbé intenzív forma, mert sok helyütt csak azévieket tartanak.

A háztájiban vegyes hasznosítású, lehetőleg hagyományos tyúkokat érdemes tartani. Pl. van a New Hampshire fajta, ez elég mutatós is. Ajánlottak a magyar fajták, mint pl. a magyar sárga, vagy az ezekkel rokon erdélyi kopasznyakú is. Vannak mindenféle színben. Ezek ugyan nem tojnak 320-at évente, mint egy tojóhibrid, csak ennek a felét, de költségben sokkal jobban kijöhetünk kisüzemnél, mert nem kell költeni az intenzív takarmányozásra. A tojóhibrideket intenzív tartásra, azaz erős tápozásra és tökéletes tápanyagkeverékekre szelektálták, azaz nem elég nekik gabonakeveréket meg zöldeket adni, míg a hagyományos fajtákat az évszázadok edzették meg.
Előzmény: Lunni (10247)
pearl12 Creative Commons License 2010.03.25 0 0 10248
Sziasztok! Kezdő kertészként segítségre lenne szükségem. A hétvégén jó nedves földbe ültettem fehérrépa, sóska, borsó, saláta, retek, paraj magokat. Nem locsoltam őket meg, és azóta nem volt eső. Mikortól kellene elkezdenem a locsolást? Vagy már elkéstem vele? Csak mert olvastam, hogy ha a magok már csíráznak, akkor nem szabad kiszáradniuk. Ha reggelente meglocsolom őket, akkor az kitart egész napra? Vagy várjak meg egy nagyobb esőt, és utána kezdjem el a locsolást? Szóval nem tudom, hogy hogyan kellene...
Lunni Creative Commons License 2010.03.25 0 0 10247
és a sárga tojók végelgyengülésben halnak meg? :) és a húscsirke akkor nem is tojik vagy csak keveset? :) bocsi ha nagy marhaságot kérdezek de igazi pesti lány vagyok... tyúkot is eddig csak képen láttam, veteményesről is mindent amit tudok azt az interneten tanultam magamtól, senki nem tud ilyen dolgokban segíteni :))
Előzmény: Vezso (10244)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.25 0 0 10246
A különválasztás és a fertőzések esélyének minimalizálása nem túlbonyolítás, hanem szakszerűség. A korcsoportok vegyes tartása, akárhogyan is láttuk nagyanyáinknál, elavult és a termelést drasztikusan lerontó módszer. Egyszerűen minden tyúk, mire a második évét kezdi, összeszed egy csomó fertőzést és mindenféle baktériumot, amit az ürülékével átadna a fiatalabbaknak. A tünetek legtöbbször kimerülnek annyiban, hogy kevesebb tojást tojik a fiatal is, de ez éppen elég... Azon kívül az idősek gyakran szekálják a fiatalokat, ami stresszt jelent, azaz további termeléscsökkenést.
Előzmény: Vezso (10244)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.25 0 0 10245
Hát a tyúkokkal igazán nincs sok macera, észre sem veszi őket az ember szinte, csak a kakas kukorékolását :) Erdélyi kopasznyakú tyúk kis helyen is eredménnyel tartható, ha mindig adsz be neki zöldet. Persze kicsit kevesebbet tojik úgy, mint ha volna nekik 200 m2 gyepük, de azért tojik, ráadásul 70+ grammos tojásokat! Mi ebből veszünk most 24-et, 3 kakassal.

Ha igazán nincs helyed, akkor lehet japán fürjekkel is próbálkozni, azok még ketrecben is elvannak. Csak néha hangosak és télen is melegen kell őket tartani.
Előzmény: Lunni (10243)
Vezso Creative Commons License 2010.03.25 0 0 10244
Mifelén nem bonyolítják ennyire. Minden tavasszal jönek az újak, aztán amikor beállnak és rendesen tojnak, mennek a régiek. Egy udvarban, külön ólban. Meszelni érdemes, a kakukkfű távol tartja a tetveket, a trágyát komposztálni kell és kihordani a kertbe. Érdemes a kifutót is fedni, mert ha felázik nagyon büdös, egyébbként nincs erős szaguk.
Mifelén kétféle van elterjedve. A "fehér" húscsirke, a "sárga" tojó, abból csak a kappanok kerülnek vágóhídra.
Előzmény: Lunni (10243)
Lunni Creative Commons License 2010.03.25 0 0 10243
húha, nem tudtam hogy ilyen macerás dolog ez :)
akkor inkább megvárom, hogy új házunk legyen nagyobb kerttel. Mostani szomszédaink meg még tyúkot se láttak szerintem, nem hogy megöljék :D
meg az is a baj hogy a mostani munkahelyem mellett a növénykéimre is alig jut idő, de majd egy pár év múlva ha arra kerül a sor hogy gyereket vállalunk és otthon leszek úgyis akkor szerintem egy pár tyúk is simán belefér... csak akkor tényleg kell olyan szomszéd aki le tudja vágni őket :)
Előzmény: Törölt nick (10241)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!