Keresés

Részletes keresés

mézontófű Creative Commons License 2003.11.05 0 0 515
Feri!
A kála nálad rizómás vagy gumós fajta?

Van egy gumósom, s most látom, hogy valószínűleg túlöntöztem és penészedni kezdett a gumója. Kivettem a cserépből és kitettem száradni!:-)))
Azt látom, hogy számos kis nyúlványa van és mindegyiken látható az egészséges rügy, szerinted ha a "rossz " részt ki/levágom, akkor müködni fog?
Nagyon sajnálnám, zöldessárga virágja van.

Elbénáztam:-(((

Mézontófű

Előzmény: rferi (495)
verdin Creative Commons License 2003.11.05 0 0 514
köszönöm! :)
remélem, jövő tavasszal is produkálnak valami ilyesmit a húsvétiak...
mert a karácsonyi, ami most virágzik, nyomába sem ér a tavalyi önmagának, amit a képen láttok...
Előzmény: molnarnei (513)
molnarnei Creative Commons License 2003.11.05 0 0 513
Nagyon szépek a kaktuszaid!

Előzmény: verdin (512)
verdin Creative Commons License 2003.11.05 0 0 512
itt van az utolsó is nagyban:
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
_Zotya_ Creative Commons License 2003.11.05 0 0 511
Egyszerű a megkülönböztetés. A karácsonyi kaktusz és a húsvéti is módosult levelekből állnak, amit szárnak hívunk. Ezek hasonlítanak ugyan, de a karácsoninak kis "kampók, tüskék" vannak a végein (nem szúrnak!), míg a húsvétinek nincsenek, vagy sokkal csökevényesebbek. :-) Nézzétek meg a képeket, látszik is. :-)
Zotya
Előzmény: verdin (510)
verdin Creative Commons License 2003.11.05 0 0 510
a karácsonyi és húsvéti kaktusznak más a virágja.
karácsonyi kaktusz:

ezek pedig húsvéti kaktuszok:

ha nem virágzik, akkor nem tudom, hogy lehet megkülönböztetni őket!
a karácsonyi kaktusz elvileg rövidnappalos, napi 10-12 órát sötétben kell lennie a virágzáshoz. én még tavaly fabrikáltam két hatalmas kartondobozt nekik, tavaly szépen virágoztak, idén valamiért sokkal gyengébben.
ezek tényleg csak pár évig élnek? ezt olvastam valahol, és tényleg évről évre rosszabb állapotban vannak az enyémek, akármit is csinálok velük. de lehet, hogy csak nem szeretnek engem :( szerencsére a többi növényem szeret :)

Előzmény: taramiram (504)
rferi Creative Commons License 2003.11.05 0 0 509
Itt nincs verseny csak "bódottá"....:--))
Körözzetek légyszi!
Előzmény: Tozatu (508)
Tozatu Creative Commons License 2003.11.04 0 0 508
Remélem beindul a zenyém is és lekörözünk.:)
Tozatu Creative Commons License 2003.11.04 0 0 507
Van egy nagyon hosszú,tüskés kaktuszom,dupla tüsivel,kampós,hogy nehezen lehessen kihúzni.Ez tavaly beleállt a fejembe,csakúgy reccsentek.Tetanuszt adott a doki nagy mosolygás közepette.Aztán a szomszéd fejét is megszúrta,aki szegény segített bevinni.Idén már elrejtettük,nem mozgatjuk.Az ízeket ledugva tudod szaporítani.
krimo Creative Commons License 2003.11.04 0 0 506
Sziasztok!

Hétvégén a PECSÁBAN kisállat és növény börze lessz.
Volt már esetleg ilyenen valaki? Ott csereberélni lehet, vagy venni? Vagy esetleg mindkettő?

mézontófű Creative Commons License 2003.11.04 0 0 505
Lehet.
Ez a karácsonyi kaktusz, nálam is most kezd virágozni. Nem kell különösebb ápolás hozzá, csak néhány szabályt betartani:
- amikor a bimbók megjelennek nem szabad mozgatni
- ha elvirágzott utána a locsolást abba kell hagyni, jószerivel összefonnyadt az enyém
- tavasszal ki a szabadba
- októberben be kell vinni a szobába és jönnek a bimbók.
Én csak ennyit tettem vele.
Mézontófű
taramiram Creative Commons License 2003.11.04 0 0 504
A kaktusz azon kevés növény közé tartozik, amit nem szeretek. Ők sem engem. A napokban bementem egy virágüzletbe földért. A pénztartó tálca (nem jut eszembe a rendes neve?)mellett ült egy tüskés kis gömb, hát nem belekaptam. A kisujjamba beleugrott rögtön egy tucatnyi hosszú tüske. Amit tudtam kicibáltam, napokig fájt.
Most van egy karácsonyi vagy húsvéti kaktuszom. Kaptam. A virágzási időn kívül miről lehet ezeket megkülönböztetni? Ez nem tüskés, tetszik is, hát még ha virágozna is! Virágnak nyoma sincs rajta. Úgy néz ki, hogy 1 íz + még egy, aztán elágazva újabb ízek. Lehet ebből tudni róla valamit?
Előzmény: rferi (499)
mézontófű Creative Commons License 2003.11.04 0 0 503
Azért a jathropáról is csinálok egy linket, ha nem bénázom el:
Jathropa

Mézontófű

mézontófű Creative Commons License 2003.11.04 0 0 502
A lányomé az idei nyarat megszenvedte. (Kint lakik a nyírfán nyaranta). Most kezd valamelyest magához térni. Igaz, szorgalmasan spricelem ordhidea táppal.
Felköltözött egy jathropára (kutyatej féle, virágzó bokor(?),Weltrából szülinapi ajándék).
:-)))

Mézontófű

Előzmény: _Zotya_ (501)
_Zotya_ Creative Commons License 2003.11.04 0 0 501
Sziasztok! Nagyon tetszik a fórum, bár elvileg dísznövénykertész vagyok, de többet lehet tanulni a tapasztalatokból, mint bármilyen könyvből. :-))
Nekem most van egy (remélem jól tudom) Tillandsia usneoides. Elvileg ez az. :-)) Nincs gyökere, nem kell neki föld (bromélia a kicsike), a levegő párájából veszi a tápanyagot. Nagyon aranyos, egzotikus, mindenki megcsodálja, elvan árnyékban és még virágzik is, bár a virága nem feltünő. Ezüstösen szürkés az egész növény. Nemsoká lesz fényképezőgépem és küldök róla képet nektek. :-)
Zotya
Előzmény: molnarnei (500)
molnarnei Creative Commons License 2003.11.04 0 0 500
Igazd van!A virágoknál csak a kutyámamat és a macskákat szeretem jobban, és ha a kála szúrni fog akkor repül is!
Előzmény: rferi (499)
rferi Creative Commons License 2003.11.04 0 0 499
Dehogynem dobnád, csak nem tudsz még róla :--))
Volt nekünk egy kaktuszunk.Kinézetre tök jó volt, piros-zöld, gyorsan nőtt, ágas-bogas, olyan kis hurkákat csinált magából.Szép volt.
De a tüskék!Komolyan mondom elég volt elmenni !mellette!, húsz centiről biztosan rádugrott.És semmivel nem lehetett kivenni.Legfeljebb az egyik kezedről a másikra ment át.Esküszöm úgy "ragadt", hogy még az üveglapot is felragadta volna.Persze a mikroszkopikus horgok a tüsik végén okozták, és azok bele is törtek rendesen az emberbe, állatba egyaránt, és fájt utána hetekig.Egyszer a macsekunk meg akarta szagolni, mire odaugrottam volna, hogy megakadályozzam, már késő volt.Szegénynek beleragadt az orrába, aztán reflexből odanyalt, akkor a nyelvébe,, végül jól megrágta és lenyelte.Másnaptól két hétig olyan rekedten nyávogott, mintha nyolcvan éves lenne.
Na ekkor kivágtam, pedig az asszonyé volt. :--))
És pézért vettük!
Előzmény: molnarnei (498)
molnarnei Creative Commons License 2003.11.04 0 0 498
Nem is gondoltam komolyan ,soha semmit ki nem dobnék (virág)
Előzmény: rferi (497)
rferi Creative Commons License 2003.11.04 0 0 497
Most ne csinálj vele semmit, de tavasszal ültesd ki.Eleinte a cseréppel szoktasd a Naphoz, aztán bírja a teljes tűző napot is.Ősszel beviszed, és virágozni fog.Tuti.Ha nem akkor kidobhatod.
Előzmény: molnarnei (496)
molnarnei Creative Commons License 2003.11.04 0 0 496
Ezek szerint a kála csak nekem nem virágzik,ki fogom dobni! Ekkora égést!
rferi Creative Commons License 2003.11.04 0 0 495
Kála.
Tegnap megvizslattam a lefagyottat és mit látok?!
Igen, egy szép nagy bimbót rajta!Hétvégére kinyílik szerintem.
Sajnálom...Ez övön aluli volt...
rferi Creative Commons License 2003.11.04 0 0 494
??-Én nyertem
-
Miért van mostohán?Azt kérdezed?
Mert még mindig nincs meg a konyha, és a nappaliban van minden.Meg Ő is, és nincs elég helye, meg jó helye, meg minden.
Előzmény: Tozatu (493)
Tozatu Creative Commons License 2003.11.03 0 0 493
?
Előzmény: rferi (492)
rferi Creative Commons License 2003.11.03 0 0 492
Kicsit mélyebbre tettük, és persze falevél rá.
Tavasszal nagyon lassan éled fel, ezért nem csináltuk többet.Nem érdemes.
A karácsonyi kaktusz nekünk is tegnap nyílt ki.Szegénykém most nagyon mostohán van...
Előzmény: Tozatu (491)
Tozatu Creative Commons License 2003.11.01 0 0 491
Ez a kinthagyásos dolog érdekelne,betakartad?úgy olvastam valahol,hogy nyáron nem kell babusgatni,akkor virágzik.Egyszer rendeltem sárgát,az nem bírta a kiképzést.
Viszont virágzik a karácsonyi kaktuszom!Remélem a Jézuska is méltányolja.:)
Előzmény: rferi (490)
rferi Creative Commons License 2003.11.01 0 0 490
Én asszem a kálával tök mindegy mit csinálok, az mindig karácsonyra hoz virágot.
Egész nyáron (régebben)babusgattam, virág semmi, télire felvittem a padlásra, mert ott csináltam egy elkerített helyet a fűtési tágulási tartály körül.2 Fokos volt a tér, karácsonykor megyek fel, és három virág rajta.
Aztán hallottam, hogy kibírja a telet kint.Akkor kinthagytam, ki is bírta, egész nyáron babusgatás, virág semmi, ősszel bevittem, karácsonykor virág.
Aztán hallottam, hogy szeret vízben, betettem a dézsába a tündérrózsa mellé, egyész nyáron babusgatás, virág semmi.Ősszel betettem egy vödörbe, és be a házba.Elfelejtettem vizet tenni rá, és locsolni is.Karácsonykor virág.
Na ez a tő most lefagyasztotta a leveleit a múlt héten (képet láttátok), na most kiváncsi vagyok mi lesz.
Ezek után mondja meg valaki mi kell neki!
Előzmény: Tozatu (489)
Tozatu Creative Commons License 2003.10.31 0 0 489
A kálát ki szoktam ültetni kertbe nyáron és csak ősszel szedem fel.Azt mondják,hogy ekkor sanyargatni kell,akkor virágzik.Ezek szerint idén nagyon sok virágja lesz az aszály miatt.
Előzmény: molnarnei (485)
taramiram Creative Commons License 2003.10.31 0 0 488
Nekem is van egy ujjam, ami minden növény földjét megkurkássza, ami mellett elmegyek, (sokszor vendégségben is)csak ebből még nehezen állapítom meg, milyen mélységig száraz. Ez a szerkezet jó lenne nekem is, ha megtudsz róla vmi konkrétat, írd meg légyszíves. A riasztót pótolhatja, ha egy másik cselekvéshez kötöd, pl. vacsora előtt, felkelés után.:-)
Előzmény: endru (487)
endru Creative Commons License 2003.10.31 0 0 487
Elkerülhetetlen, hogy ne locsold túl ill. ne száritsd ki. Én tapogatom, nézem a szinét (kiszürkül a föld ha szárad) mindhiába. Láttam egyszer egy szerkezetet amit a földbe kell szúrni és egy mutató jelzi a föld nedvesség tartalmát. Nem volt olcsó de ha legközelebb látok akkor veszek. Akkor remélem néhány bonsaim túléli. No és egy riasztó is kell hogy ne felejtsem el méregetni a nedvességet. (30 másodperc alatt el tudok felejteni valamit)
Nem hagyok a cserép alatt állni vizet.
Előzmény: taramiram (484)
krimo Creative Commons License 2003.10.31 0 0 486
:))) Én szimplán megfeledkezem (pirul) és mikor látom, hogy kókad a levél, akkor locsolok!
Na jó nem mindíg, felejtem el a locsolást.
Előzmény: taramiram (484)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!