Nincs sok rózsám, de ezekkel azt tapasztaltam, hogy nem jó méhcsalogatók. Az egyszerű virágú dáliák sokkal jobbak és az Allium tuberosum zúg virágzáskor.
Nálunk a diófa alatt van a medvehagyma. Még nincs sok, de már szépen kihajtott, és tele van a környéke magoncokkal. Egyszer elültettem, azóta nem foglalkoztam vele. Még nem szedem, de talán jövőre már lehet egy keveset.
Aki foglalkozik igazi olasz paradicsommal, annak nem maradt esetleg egy két mag tavalyról? Ha lenne rá mód küldene nekem valamelyikőtök egy pár szem magot?
Nem ingyen kívánom, csak erre felé nem lehet kapni különlegesebb paradicsom vetőmagot.
Na..jól megkutyultuk akkor a répa kérdést:-) Szóval nekem volt tavaly kerekrépa -mi így hívjuk- lila színben. Ebből készül a füstölt csülkös- babos répaleves és társai....:-)) Megnézem neked fehéret - Kanizsán:-)- és ha kapok akkor veszek. Aztán volt nekem tavaly a karórépa, azt ették az állatok....:-)
Én Kanizsán szereztem régen magját. Arra savanyítják is, és nagyon finom babos-répaéleves készül belőle. Az fehér volt. Utána csak a lilát kaptam. Ha esetleg valakinek lenne fehér fajta, kérnék belőle.
Azért tarlórépa, mert másodvetésben kell vetni, ha jól tudom. Főleg másodnövényként termesztik, hasznosítva a letermett területeket.
(eléggé kiment a divatból, sokfelé rossz emlékek fűződnek hozzá, ún. ínségnövény volt)
Káposztarépát már találtam. Itt tarlórépa néven fut.
Azért nem pontosan:)
Tarlórépa /Kerekrépa/ (Brassica rapa L. var rapifera Mtzg.) Takarmányozásra és emberi fogyasztásra egyaránt alkalmas. Édeskés ízű. Régebben kerékrépának is nevezték és az étkezési káposztáshoz hasonlóan savanyítva is fogyasztották. Kétéves növény, az első évben húsosan megvastagodott gyökeret fejleszt, majd a második évben hozza virágait. A csapadékos éghajlatot kedveli. Szinte minden talajon megterem. A fagyokat jól tűri. Jól előkészített, mélyen megmunkált magágyat igényel. Nem szükséges a közvetlen tápanyag-utánpótlás.
Vetési idő: májustól augusztusig. Júniustól másodvetésű növényként tarlóba vethető. Vetése: 2-3 centiméter mélyre vetünk, 40 centiméteres sor- és 15- 20 centiméteres tőtávra. Vetőmagszükséglet: 30-50 g / 100 m2 Szedése: októberben, november elején szedjük fel, amikor az idős levelek elszáradtak, a fiatalok világoszöldek, földre lapultak. A fagyokra nem érzékeny.
Van lilás (Horpácsi lila), és teljesen fehér változata
Karórépa vagy kápossztarépa
töves répa, helyesebben töves repce (növ.), a Brassica Napus L., vagyis a vetett repce fajtája (var. rapifera Metzg. vagy napobrassica Döll, répakáposzta). Gyökere cövek- v. orsóforma húsos, levele sima, a felső szivded lándsás, az alsó félbeszárnyas. Két fajtája ismeretesebb: 1. Br. Nap. var. esculenta, fehér gyökérrel (földi kalaráb), 2. a sárgagyökerü v. svéd kélrépa. Táplálóbb a kerekrépánál, kitünő takarmány, de főzik is. Tartalomrésze 1,548 fehérjés anyag, 0,079 zsiradék, 1,974 cukor, 4,817 más nitrogéntelen anyag. 1,3335 celluloza, 0,957 hamu és 89,390 viz. L. Álgumó. A K. nyirkos éghajlat alatt díszlik csak, mely okból főleg Angol-, Svéd- és északi Németországban termesztik, ellenben hazánkban csak az É-i megyékben, a káposzta között művelik, épp ugy, mint a káposztát, azaz rászákat nevelnek, melyeket tavaszkor kiültetnek. Egyébkénti művelése a takarmányrépáéval megegyez, csakhogy nem tartható oly jól el, mint emez. Nagyban való termelésnél késő őszig künn hagyják s az állatokkal a helyszinén föletetik. Kataszt. holdjáról 150-250 q gyökér nyerhető.
Nóra leírása szerint:
Karórépa, Brassica napus var. napobrassica. Finom nyersen is és főve is, jól bírja a hideget. Tavaly még tavasszal is szedtem belőle. A zsengébb leveleit is meg szoktam enni. Ahonnan a magot kaptam, ott tavasszal vetik. Próbáltam akkor is, de nagyon ellepték a káposztapoloskák, nálunk jobb a nyár végi vetés. Így télre megnő, ha nem is olyan nagyra, mint a tavaszi, és pont az ínséges időben lehet frissen enni.
Mézontófüvet virágmagok között árusítják (Facélia, phacélia néven is)
A vetésidő, a használat meghatározója. Magtermesztési céllal a facélia március végén-április elején vetendő. Méhlegelőnek szintén áprilisban kezdhető a vetése, ami 1-2 hetes szakaszolással akár június közepéig is eltarthat. A túl korai vetések az állomány „megfázását” ritkulsáát, sőt kipusztulását is eredményezhetik. Zöldtrágyának az év bármely szakában vethető, az ugaroltatni kívánt táblába akár önmaga után is. Mulcsnak még az augusztusi vetések is sikeresek lehetnek.
Soha nem hallottam még, hogy a tarlórépa az káposztarépa:-) Nekem is volt tavaly. Azért tarlórépa, mert másodvetésben kell vetni, ha jól tudom. Hatalmas levelei vannak, amit szeretnek az állatok és persze a répáját is:-) Nekem sajnos tavaly sok elfagyott, mert kint hagytam a faházban, és ott hideg volt télen. Érdemes jó sűrűn vetni és kiritkítani később, amikor már van egy kis gyökere, aztán mehet az állatoknak. Én a takarmánytökből vettem két zacskóval, de szerintem fogok még venni, mert azt is nagyon szerették a pipik tavaly. Pontosabban tavaly spárgatököt kaptak ami elöregedett a kertben:-) Ja és kölest is vettem. Van egy linkem -ha érdekel valakit- hogy hogyan kell termeszteni a fürtös kölest:-)
Köszönöm szépen, örömmel veszem ha küldesz. A részleteket majd megbeszéljük e-mailben.
Sikerült vennem bohócsipkás paprikát. Már szépen kelegetnek is. Úgy nézem az idén megint sok palántám lesz. Fele kertet hagyjuk meg zöldségesnek, a többi inkább kis gyümölcsös lesz.
Néhány rózsát is kellene ültetni a pihenő részek köré. Azt hiszem valami alacsony bokfajták illenének a legjobban. Kevésbé kényesek, de jó méhcsalogatók Van valakinek valami jó ötlete?
Apropó méhek! Most mézontó füvet keresgélek.
Káposztarépát már találtam. Itt tarlórépa néven fut. A boltban a cukorrépa mellett rostokol a polcon jelentéktelen csomagolásban, latin nevű feliratozás nélkül és jókora adagban, ami kettőnknek 10 évre biztos elég lenne. Majd belelkesitem a szomszédokat, hadd termelje a hegyoldal :)
Neked szerencséd volt a termesztéssel. Megfelelő mikroklíma, na meg a rendszeres öntözés és talaj. Én az élőhelyétől kb: 1 km-re próbáltam és nem sikerült termeszteni. Azért nem mert nem tudtam öntözni csak hét végeken. De se baj, évente lesétálom azt az 1 km-t.
Én megpróbálom felderíteni itt a környéken a lelőhelyet, és ha tudok szedni szívesen küldök neked! Ja...a vetőmagboltban láttam tulipánpaprikát, a virágmagok között, bohócpaprika néven futott ha jól emlékszem:-)
Nem akarok kötözködni, de ha Kaposvárról vitték neked a medvehagymát, az nem dél-keleten van, hanem délen vagy dél-nyugaton:-) Persze lehet hogy félreértettelek, akkor bocs:-) Az viszont tény, hogy a Mecsekben, és az ország déli, nyugati részén sok medvehagyma van, hogy délkeleten mennyi van azt nem tudom. A honlapunkon van egy riport Nagy-Bandó Andrással, aki szintén imádja a medvehagymát, és receptkönyvet is írt róla:-)
Egy ideje én is gondolkodom a medvehagymán, de ezeket az internetes árudákat nézve az embernek elmegy a kedve. A Siebers sem olcsó, de a Starkl... Szóval megnyugtattál, hogy kellő gondoskodással néhány azért gyorsan elszaporitható.
Gratulálok a honlapodhoz! Reménykedem, hogy a kertészkedésedről idővel egy albumot is készitesz :)
Amúgy megoldódott a cukkini-gond: feltűnt a Juvagron valamikor a közelmúltban egy Cigal F1 nevű, ugyancsak mérsékelten vírus- és lisztharmatrezisztens fajta. Ez majdnem kétszer drágább ezer magra számítva, mint a Mikonos F1, de ebből van 100 magos kiszerelés is! Azon kívül rezisztens még a CMV-re is, ami nem utolsó szempont. Úgyhogy ezt rendeltük meg végül, a két kapható fitoftóra-rezisztens paradicsom (Magnus F1, Phantasia F1) 100-100 magos kiszerelésével együtt. Ez talán így két-három évig elég is lesz, a kevesebb permetezésen pedig ennyi idő alatt többet spórolok (főleg csapadékos évben), mint amennyibe a magok kerültek.
Nekünk tavaly, elvirágzás után hozott Kaposvárról ide Pest megyébe a nagynénémtől a nagyanyám kocsiban három kiemelt medvehagyma tövet. Elültettem őket erdei humuszos földre cserélt talajba a kertünk déli oldalára, ahol a szomszéd növényei miatt nagy árnyék van, és mindig locsolom. Szépen visszahúzódtak, és most gyönyörűen kihajtott.
Nem szükséges mindenképp palánta, csak így biztosabb és gyorsabb. Nagyon sok magot hoz, amiket simán el lehet vetni. Helyben hagyva sarjadzással és magokkal is terjed, szóval egy tövet egész szépen el lehet terjeszteni. Nem igazán igényel sok ápolást, nem komplikált a termesztése sem, és ott délkeleten egész tömegek vannak az erdőkben, úgyhogy a növényáruházak kissé kizsákmányolnak - ahogy szokás -, de mint mondtam, ha rendel tőlük egy keveset az ember, akkor abból már ki lehet gazdálkodni egy jó adagot.
Nézd csak meg a megoldásokat! A II/3. feladatnál csak a C. a jó válasz, tehát az etilénes rész piros ceruzával áthúzva, pontlevonás! :)
Az auxin csak a sejt alakját befolyásolja (megnyúlás), a növekedést nem. A fényen tartott növény is nő, a jobb fotoszintézis miatt még erősebben is, de nem csak a fény felé, hanem széltében is.
Biológia - 7.hét - feladatok A fény hatására etilén képződik, és az gátolja a növekedést. Az árnyékos oldalon nagyobb az auxin koncentrációja, és ott fokozza a sejtmegnyúlást. ...
Örülök, hogy tetszik, amit írok, és tudsz is alkalmazni belőle. Remélem jövőre is lesz miről írnom. Ísmétlés pedig mndíg is lesz. A kertezés is egy nagy körforgás. Ugyanaz, csak másképp. Na meg itt is, ezeken a fórumokon is van ismétlés bőven. sok kérdés hányszor felmerül? De akkor miről beszélnénk? De, mint ahogyan mondják:
nincsennek régi viccek, csak öreg emberek. Egy újszülöttnek minden vicc új. Azt hiszem, hogy amíg lesznek új olvasók, addig tudunkírni újat is. legalábbis a számukra:)
Próbáld meg a talajt gondozni. Az igazi kertész nem a növényt táplálja, hanem a talajt. (állítják) Javítanod kellene az összetételét, szerkezetét, tápanyagtartalmát. Vessél zöldtrágya növényeket, készíts komposztot, óvd a felületet a kiszáradástól.
Biztosan jobbak lesznek az eredmények. A kudarc pedig ne keserítsen el, mert az bárkivel előfordulhat.
Elvileg kiskertben is meg él, ha azt a klímát tudod biztosítani mint ami a természetes lelőhelyén van. Bár ez nem lehet egyszerű. Van ahol cserépben árulják, kb.: 1900 Ft.
köszi :) a paradicsomokat még nem rakom ki levegőzni, sajni nincs rá időm, munkából este 10re érek haza addig meg tuti megfáznának. Levelei így is szépen fejlődnek csak néhányat ki kéne ültetnem poharakba a ládából mert sokan vannak és lehet azért nyúlt meg 1-2nek a szára. ...ha nem hagytam volna el a fényképező gép zsinórját fel tudnám tölteni a képeket :)
Ha nyúlik, akkor kevés neki a fény. A sok fény nem a növekedést gátolja, csak a megnyúlást. A levelei szépen fognak fejlődni, csak rövidebb szára lesz. Arra viszont vigyázz, hogy hirtelen ne rakd ki a szabadba erős napra, mert megéghet. Éjszakára még nem lehet kint hagyni (nálunk ma -1,5 fok volt), de napközben kint lehetnek, először árnyékos helyen, majd fokozatosan szoktatva napon is.