Kicsit vissza kellett volna olvasnod burgonya-ügyben:
Burgonyavész- és vírus-ellenálló (tehát jóformán permetezést alig igénylő), magyar nemesítésű burgonya: a Sárpo Mira. Korai változata az Una, ha jól tudom. Mindössze 120 Ft/kg a vetőgumók ára, bár még nem kaptam választ, ez darabra kb. hány gumónak felel meg. És amúgy sem árt támogatni a dolgot, mert a vegyszerlobbi nem hagy könnyen teret az ilyen "alulról jövő", ellenálló fajtáknak, túl nagy biznisz ahhoz a burgonyatermesztés.
Persze mindent meg lehet oldani:-) Ennek ellenére úgy gondolom hogy egy ősszel, traktorral felszántott területnek jobb lesz, ha a traktor egyengeti egy. Kb. fél óra alatt:-) Aztán mehetünk krumplit rakni....:-) Ha az én férjem is itt lakna, akkor lehet hogy már csak unalmában is megcsinálná a kapálógéppel, de így hogy egy hetünk lesz amibe be kell sűríteni millió kerti, udvari és házimunkát, így inkább rábízzuk a traktorosra a talajmarózást:-)
Nekünk is van rotakapánk:-) A múltkor feltettem egy képet a "kis" kertemről...amit ha valaki rotakapával eligazgat.....az dícséretet érdemel:-)) Nem elég hogy hatalmas a terület még baromira lejtős is:-))
Azért ez nem kispályás krumpliültetvény:-)) Az enyém 18 sor x 7 m szokott lenni kb.:-)) Én pedig beszéltem ma a traktorossal, amint szól neki a faluból mindenki aki szokott, hogy jöjjön dolgozni, akkor fog jönni..mert ugye a szomszéd faluból az én két szememért nem jön át. Majd ha szólnak neki a falubeli öregasszonyok is, akkor igen..pedig nekik nem is olyan szép a szemük:-)))
Ma el lett ültetve a krumpli. Ennyire jó talaj még nem volt soha, puha, mélyen átdolgozott, porhanyós. A rota mögé akasztott szerkezettel elsőre nyílegyenes sorokat tudtam húzni. 11 sor lett, olyan 35 méter körüliek. Amúgy szépen sorol a fokhagyma, keleget az ugyanakkor elduggatott első vöröshagyma, a hó előtt és a hó után elültetett borsó, kint vannak a retkek, de ezektől azért félek egy kicsit, ekkora korban nem fagyállók, de hát van még egy marék mag. Ma meg egy sor főzni való kukoricát ültettünk, van még vagy 10 csővel, ha elfagy, nem nagy kár, de ha nem fagy el, akkor nagyon korai lesz. Holnap, ha esik, lesznek fotók is. (Ha nem esik, akkor metszeni leszek, ma meg már nem megyek haza.)
Csak halkan megjegyzem, hogy a nevük ellenére ezek, amiket most tárgyaltunk ki, nem répák, (ernyősvirágzatúak), hanem káposztafélék (keresztes virágzatúak), így termesztésükre is a káposztaféléknél alkalmazottakat kell figyelembe venni.
Még a hajdinán gondolkodom. Kiváncsiságból azt is kellene egyszer vetni...
Il nagyon jó leirásokat adott a répákról! Hálás köszönet!
Sikerült kisebb csomagolásu tarlórépát venni. Horpácsi Lila.
Mindenféle répát szeretek mennél változatosabban elkésziteni, ezért a termesztésük engem nagyon érdekel. Az sem utolsó szempont, hogy pincében nagyon egyszerűen tárolhatók.
Minden elismerésem. Meglesz a tavaszi erősitő tréning.
Én egyenlőre még a palántákat pátyolgatom. Hétvégén megvolt a talajfertőtlenités és egyengetés. Egy kis eső kellene a felületre, de az nagyon. Ha igy megy tovább, akkor én is erősiteni fogok a korai veteményeknél az öntözéssel.
Vettem korai vetőburgonyát. Nem volt nagy választék. Egy kis házi primőrre gondoltunk, igy cherie nevűt vettem. Mérgelődöm, hogy valami jó magyar fajta, az nem volt.
aztaaa ez a webshop nem semmi, össze bírnék válogatni egy csomó magot innen még... csak az a baj hogy az ára borsos, bár ha lehetne 10 szem magot kapni mindenből úgy megérné még nekem :)))
pár paradicsom palántát ma ültettem poharakba, szegények még kicsit kókadtak, remélem rendbe jönnek.
Az az igazság, hogy még a férjemre se szívesen bíznám rá. Csak én tudom, hogy hol milyen növényt kell kikerülni. És csak egy talicskánk van. De nem baj, úgyis kellene egy kicsit fogyni. A buxusokat már kiszabadítottam, a fűről is fogy, aztán a járdáról kell még letakarítani, utána már ráér. Le is fogok vele lassulni, mert a sürgősségi lapátolás után a szamócákat szeretném minél előbb áttelepíteni jó trágyázott földbe, már alig vártam ezt a kupacot, hogy megcsinálhassam.
Ugyan....! Húsvéthétfőn a locsolófiúkat be kell fogni, aztán egy-kettőre a helyére pakolják a cuccost! Max. a piros tojás mellé bele lehet ígérni egy kis sonkát, és némi sikosítót a toroknak:-))
Köszi, elfogadom, aztán majd én is fogok róla magot:-) Majd megnézem, hogy publikus-e az email-ed, és megírom a címemet! Körömvirág mag nem kell véletlenül? Vagy lila akác?
A Juvagro webshopban szétnéztél? Általában van 100 magos csomagolás is a profi kiszerelésű paradicsom vetőmagokból, három évig is jó, annyi idő alatt csak elfogy. Tök mindegy, hol laksz, mindenüvé ugyanannyi a kiszállítás :)
Lesz, lesz, csak most olyan gyorsan robbant be a tavasz, hogy semmire nincs időm, nemhogy blogolni :) Komolyan, a fele lemosó permetezés még háravan (az almákon, amik még épp csak rügyfakadnak itt nálunk, szóval nem késő még, pláne, hogy tavaly ősszel is lemosóztam), amit nagyon gyorsan be kell még fejeznem, de folyton fúj az őrült szél. Kordában kell tartani a gyomokat, veteményezni is kell, van még metszetlen fa is. Sűrű volt az elmúlt két hét. :) Majd bepótolom a beharangozott kezdést. Lesz egy külön kertészkedős rovat, és a "kertészet" tagre kattintva csak ezek láthatók majd, úgyhogy az egyéb magánéleti meg művészeti sallangoktól mentesen is lehet majd olvasni. Idén sok képet is szeretnék készíteni - igaz, csak telefonnal, de jobb a semminél.
Hát olyan téren van szerencsém, hogy én itt lakom. :) Bárki tudja termeszteni, aki nem hagyja kiszáradni, és kicseréli neki a földet, és árnyékba rakja. Eredetileg főként patakpartokon nő az erdőkben, azért kell neki ilyen körülményeket teremteni.
Egy vastag, szalma vagy széna talajtakarással még megpróbálkozhatsz. Amikor szedni kell, amikor egyáltalán van levele, ez bőven megtartja a nedvességet egy hétig; amikor már visszahúzódott, akkor meg rá lehet húzni az egészre és megvastagítani 15-20 centisre, ekkor még aszályban is bírja egy hétig. Érdemes vele szenvedni, mert nagyon finom tud lenni, mi kecskesajtba is szoktunk tenni.
Oh, én tévesztettem, délnyugatra gondoltam, és valamiért délkeletet mondtam. :DDD Megesik velem az ilyen élőszóban is, mert elég szórakozott vagyok, úgyhogy ne csodálkozzatok, és nyugodtan javítsatok ki! :D
Hát persze, hogy délnyugaton, nyugaton van sok medvehagyma. Arrafelé amúgy, a Kaposvár környéki mezőkön nem csak ez van sok, hanem rengeteg kamilla és szegfűgomba is. Egy botanikai havaii az egész a meleg mediterrán közelsége, a kiegyenlített időjárás miatt; ha nem volna olyan távol a fővárostól, egyszer biztos a Mecsek környékére költöznék.
Az én répám hosszúkás és sárga. Egyébként az Őrségből kaptam a magját. Ha érdekel, van még elég sok magom, bár egy egész állatsereglet + a család számára nem biztos, hogy elég. Már pár éves, idén szeretnék újra magot fogni.