Keresés

Részletes keresés

Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2014.09.13 0 0 9234

1999-ben és nem váratlanul. Ha túlterhelnek egy alulméretezett elektromosvezetéket, akkor tuti, hogy kár keletkezik... de mivel nem volt biztosítás, ezért a tüzet egy db. égő gyertyára fogták. Az a hüje viasz, az, az volt a hibás...

Előzmény: Törölt nick (9232)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.13 0 0 9233

Budapesti Nagycsarnok programok

Egyiptomi napok 2014. augusztus 7-9.
Thai napok         2014. augusztus 14-16.
Izraeli napok      2014. augusztus 28-30.
Székely napok    2014. szeptember 11-13.

Koreai napok      2014. szeptember 18-20
Magyar napok     2014. október 2-4.
Perui napok        2014. október 9-11.
Lengyel napok    2014. október 16-18.
Bolgár napok      2014. október 29-31.
Japán napok       2014. november 6-8.

Francia napok     2014. november 13-15.
Madagaszkár      2014. november 20-22. (Afrikai napok)
Finn napok         2014. december 4-6.
Brit napok          2014. december 11-13.

Előzmény: Alexander Demeter (9231)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.13 0 0 9232

Előzmény: Alexander Demeter (9231)
Alexander Demeter Creative Commons License 2014.09.13 0 0 9231

Nem ma volt valami ünnepség a csarnok születésére emlékezve?

Mintha tegnap valami ilyesmit hallottam volna a "Székely napokon"?

Előzmény: VEE (9229)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.09.13 0 0 9230

Te egy ösztönös hagyományőrző vagy. Amikor elkezdtem az éjszaka kellős közepén felébredni, utánaolvastam, és találtam egy cikket, mely szerint pár száz évvel ezelőtt még pontosan úgy aludtak az emberek, ahogy te. Korán feküdtek, aztán éjfél körül-után olykor órákra fölkeltek, olvastak, tettek-vettek, majd újabb pár órára ismét nyugovóra tértek.

Ez nagyon megnyugtatott, hogy tulképpen normálisan alszom, csak a biológiai órám képtelen felfogni, hogy nekem más az időbeosztásom, mint neki. :)

Előzmény: VEE (9229)
VEE Creative Commons License 2014.09.13 0 0 9229

Ha valamiért hajnalban kelek, előfordul, hogy este elálmosodom és aránylag korán lefekszem, majd 3-4 óra alvás után frissen felkelek, dolgozom, olvasgatok egy kicsit. Persze lehet, hogy pár óra múlva elálmosodom és visszafekszem 1-2 órára. Ma is ez történt, de a Nagycsarnok hat órai nyitása előtt már ott voltam, így is az utolsó szabad parkolóhelyre tudtam beállni.

Előzmény: Goldman Emma (9223)
vízbe mártott test Creative Commons License 2014.09.13 0 0 9228

Hurrá!

Előzmény: Goldman Emma (9224)
vízbe mártott test Creative Commons License 2014.09.13 0 0 9227

Ilyenkor mindig arra gondolok, hogy milyen szegényes lehetett anno a nyelvünk, ha - jelen esetben - a rendre, módra soha egy szavunk nem volt, és kénytelenek voltunk várni addig, amíg a szlávok voltak olyan kegyesek, hogy elmagyarázták, és átadták nekünk...

:)
Ez esetben valószínűbb, hogy volt szavunk rá, csak lecseréltük. A szer szó például hasonló értelemben volt használatos és egyenesen uráli eredetű, tehát a legősibb rétegbe tartozik.

A mély i (hátul képzett, fölső nyelvállású, ajakkerekítés nélküli hang) számunkra legkézenfekvőbb példája az orosz jeri (ы). 

Előzmény: Tamas(Ottawa) (9222)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.13 0 0 9226

A 55299 sz. fortepan fotó (balra lent) hazatért Hűvösvölgybe.

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.13 0 0 9225

"Ez a mély "i" hang viszont érdekel."

Amíg merülőforraló a víz alatt keresgél, pl.: ivókútszivattyú 

(pardon:))

Előzmény: Tamas(Ottawa) (9222)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.09.13 0 0 9224

Végre egy jó hír.

A BUDAPEST FOLYÓIRAT RÉGI FOLYAMAI AZ INTERNETEN

Kedves Budapest-támogató barátaink!
Örömmel tájékoztatunk benneteket, hogy a második 90 napos periódus végére, augusztusra összegyűlt a régi Budapest számok digitalizálására a szükséges összesen 1.2M Ft, ennek túlnyomó része az adjukossze.hu portálon. A portál a napokban utalja át az összeget a Budapest folyóiratot képviselő Summa Artiumnak.
Aláírtuk a szerződést az Arcanum Adatbázis Kft-vel. Ennek megfelelően az anyag október folyamán az internetre kerül, és szabadon hozzáférhetővé válik a Budapest folyóirat honlapjáról. Ha ez megtörtént, újabb értesítést küldünk.
Még egyszer köszönjük az adományokat!

Buza Péter főszerkesztő
Vadász Ágnes és Török András projektfelelősök

Goldman Emma Creative Commons License 2014.09.13 0 0 9223

VEE, te most már egyáltalán nem alszol? Mit csináltál a gép előtt hajnali 2-kor?!

Előzmény: VEE (9220)
Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2014.09.13 0 0 9222

Ilyenkor mindig arra gondolok, hogy milyen szegényes lehetett anno a nyelvünk, ha - jelen esetben - a rendre, módra soha egy szavunk nem volt, és kénytelenek voltunk várni addig, amíg a szlávok voltak olyan kegyesek, hogy elmagyarázták, és átadták nekünk... na, mindegy, vedd úgy, hogy most csintalankodtam egyet. :-)

Ez a mély "i" hang viszont érdekel. Volna rá egy példád?

Előzmény: vízbe mártott test (9218)
vízbe mártott test Creative Commons License 2014.09.13 0 0 9221

A rövidülés szabályos, hiszen: víz-vizes, tűz-tüzes, hír-híres... öööö.... vagy mégsem? Tíz-tízes... ;-)

A nyelvtani szabályok általában nem kizárólagosak, vagyis elég sok a kivétel. Sőt, a kivételekre is lehet szabály

Amúgy meg a tizes is rövid i. :) Valamely számomra megmagyarázahatatlan okból néhány formájának helyesírásában hosszú í kanonizálódott, de ezek nagy részét is röviden ejtjük, l. tizes. De a sor nagyobb része az Akadámia szerint is rövid (tized, tizen- stb).

Nade akkor nem az lenne, hogy csín-csines? Hiszen a ragok-képzők hangrendje igazodni szokott az alapszó hangrendjéhez

Nem véletlenül írtam, hogy „a mai magyar köznyelvben” csak magas hangrendű i létezik: azokat a szavakat azért írtam oda, mert jelentésük van. Mai és köz~, fontos ez a két jelző. Az elterjedtebb nézet, hogy az ősmagyarban volt veláris (mély) i hang. (Van komolyan vehető ellenvélemény is, de most ne foglalkozzunk ezzel.) Mindenesetre az, hogy ma nincs, nem azt jelenti, hogy soha nem is volt. 

Igen, a toldalék valóban igazodni szokott a tőhöz. Szokott, megint lényeges a szó: a toldalékharmónia erős szabály, de több kivétel is van alóla. A csín speciel szabálytalan kivétel, de van szabályosabb is.

ezért is van mindenből mély és magas hangrendű toldalékunk is

Még ez alól is van kivétel, ott van például az -ik, aminek ez az egy formája van. Más toldalékoknak meg három vagy négy. Tényleg kicsit bonyolult. :)

Előzmény: John Howard (9219)
VEE Creative Commons License 2014.09.13 0 0 9220

Erről az jut eszembe – amit talán már szintén elmondtam itt –, hogy negyedszázada egy szakközépiskola esti tagozatának egyik osztályáról mondta nekem a magyartanár, hogy a nappal szakmunkásként dolgozók írásánál sokkal jobb volt a helyesírása az észak-afrikai fiatalember osztálytársuknak, akit a párt küldött ide okosodni. (Bár neki napközben nem kellett dolgoznia, az ösztöndíjából élt. Később a követség sajtóattaséja lett.).

John Howard Creative Commons License 2014.09.13 0 0 9219

A rövidülés szabályos, hiszen: víz-vizes, tűz-tüzes, hír-híres... öööö.... vagy mégsem? Tíz-tízes... ;-)

"Mindkettőben magas hangrendű (palatális) i van, hiszen a mai magyar köznyelvben csak ilyen létezik."

Nade akkor nem az lenne, hogy csín-csines? Hiszen a ragok-képzők hangrendje igazodni szokott az alapszó hangrendjéhez - ezért is van mindenből mély és magas hangrendű toldalékunk is: az egy szótagú alapszavaknál egyértelmű, a több szótagúaknál pedig - mihez is?

Aztán ott van pl. kín-kínos, csík-csíkos; nem rövidül, viszont mély...

Mondom, bonyolult ez az egész...

Előzmény: vízbe mártott test (9218)
vízbe mártott test Creative Commons License 2014.09.13 0 0 9218

A csín szláv eredetű, eredeti jelentése kb. 'rend, mód'. Így aki csinos, az rendesen öltözött, aki csintalan, az meg rendetlen. A magánhangzó rövidülése teljesen szabályos, l. kéz-kezes.

A csíny valószínűleg az olaszból került hozzánk, tehát nincs közvetlen összefüggés a két szó között (de a magyarban hathatttak egymásra).

Mindkettőben magas hangrendű (palatális) i van, hiszen a mai magyar köznyelvben csak ilyen létezik.

Előzmény: John Howard (9216)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.09.12 0 0 9217

És akkor még ott van a csinn, úgy is mint csinnbe megy, esetleg csinnadratta, netán csinn-bumm cirkusz... :-)

Előzmény: John Howard (9216)
John Howard Creative Commons License 2014.09.12 0 0 9216

Megint elgondolkodtam anyanyelvünk érdekességein...

Van ugye a csín szavunk. Bár általában a külcsín összetételben használatosabb, de nyilván ebből származik a csinos szavunk. Érdekes, hogy az "i" megrövidült, ez egy dolog.

Aztán van a csíny, amit komisz gyerekek szoktak elkövetni. Ők a csintalan-ok. Na, itt elgondolkodtam egy pillanatra. Ha vannak csínyjeik, tehát csínyes-ek, akkor csintalanok? Ha nincsenek, akkor csínytelenek?

Hab a tortán, hogy az első esetben az "i" mély hangrendű, míg a másodiknál magas hangrendű? Vagy csak a hosszú "í" számít magasnak, a rövid "i" mélynek?

Vagy hogy is van ez?

Kezdem érteni a magyarul tanuló külföldieket, amikor azt mondják: "nehéz nyelv az magyar"... ;-)

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.12 0 0 9215

Jövőre rizst és babot! ültess.

Előzmény: gybind (9212)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.12 0 0 9214

A leszármazott paradicsom ültetvénye 1600 m (tengerszint felett) magasságban tenyész.

Ott éppen az elmúlt éjszaka volt egy kis lehűlés (0, +2), a kertben lepedőkkel, odabent Bourbonnal védekeztek :)

Előzmény: gybind (9212)
Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2014.09.12 0 0 9213

(Ez egyébként IRL sem lenne lehetetlen: alig 2 órányira vagyunk Montréaltól... majd időben feleleveníthetjük még ezt)

Előzmény: Csokis (9211)
gybind Creative Commons License 2014.09.12 0 0 9212

Milyen esőköppenyt adtál rájuk, tiborpapa? Mert az enyém a sok esőtől elrohadt... Holnap ki is fogom mind a 6 tövet szedni. :(

Előzmény: Törölt nick (9160)
Csokis Creative Commons License 2014.09.12 0 0 9211

Átmentem oda offolni, köszi! (Aztán majd csak belédbotlok. :-))

Előzmény: Tamas(Ottawa) (9207)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.12 0 0 9210

Drága Emma, nincsen nekem az ég egy adta világon semmi bajom a magyariságoddal, csak olykor-olykor nem állom meg, hogy kétértelmű legyek. :)

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.12 0 0 9209

Természetesen úgy értettem, hogy amennyiben a Kalef-téri metró állomáson nagyjából a a szerelvény közepén kezdeményezem az utazást, akkor a Deák téri kiszállásnál az ottani peron közepére érkezem, ahol már csak azt kell eldönteni, hogy ki- vagy átszállok.

Amúgy engem a haverok a Kalefon búcsúztattak, amikor 1961-ben önként bevonultam tényleges katonai szolgálatra. :(

Előzmény: oldrad (9208)
oldrad Creative Commons License 2014.09.12 0 0 9208

Derűs napot mindenkinek !

"Szerintem a Kalef és a Deák tér nagyjából egy helyre pozicionálható..."

Vagy nem...

(fiatal vagy ezekhez a történésekhez :-)))

https://www.google.hu/search?sourceid=navclient&hl=hu&ie=UTF-8&rlz=1T4IRFE_huHU467HU467&q=kalef

Előzmény: Törölt nick (9198)
Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2014.09.11 0 0 9207

OFF

Erre csak akkor tudnék érdemben válaszolni, ha az úticélod ismert lenne.

Két lehetőséged van - mindkét esetben belémbotolhatsz :-) - :

1. írsz nekem (az itteni e-mail nem kamu)

2. felkeresed a szaktopikot és ott kicsit részletesebben teszed fel ugyanezt a kérdést (érdemes végigböngészni a topikot, sok hasznos info van ott)

Előzmény: Csokis (9197)
incitatus Creative Commons License 2014.09.11 0 0 9206

A Kalef pozicionálható, ha valaki ad erre (ma is öt kocsi van, mint régen), de a Deáknál nem mindegy, melyik lyukon akarsz felfelé menni. Én az Örsre megyek legtöbbet, nem tudom, hányszor fordult elő, hogy nem az utolsó kocsiba szálltam.

Előzmény: Törölt nick (9198)
Goldman Emma Creative Commons License 2014.09.11 0 0 9205

Azt gondolom, aláírásgyűjtést kezdeményezek ezügyben. Már vagyunk hárman, plusz Yogi, ahogy ismerem... Tuti siker.

Előzmény: Boszorka (9204)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!