Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2015.10.10 0 0 37140

A kivi esetében az öntözés jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni.

A lugas gazdája minden tőle telhetőt megtett a nagy aszály idején a vízellátás érdekében. A második képen látható lugasrészlet területén jóval nagyobb árnyékhatás van, mint a lugas többi részén. Ugyanazon vízellátás mellett itt a termések 1,5-2-szer nagyobb tömegűek, mint odébb. Már az is ennyit jelentett, hogy itt korlátozottabb volt a párolgás.

Az a sok eltérő példa, amit a különböző talaj-, mikroklíma-, művelési és öntözési viszonyok mellett művelt kivi nyújt számunkra, tökéletesen körülírja mindazt, ami az ideális és optimális a faj számára. Ha szisztematikus a megfigyelés, ez a heterogeneitás sokkal több tapasztalattal gazdagít bennünket, mintha csupán előírás szerint művelt ültetvényeket követnénk nyomon.

Előzmény: ninovarga (37131)
Publi Creative Commons License 2015.10.10 0 0 37139

Na milyen ízű volt az első termés? :)

Esetleg nincsen róla egy képed? Érdekelne, hogyan is néz ki ez a fajta.

Előzmény: Martinez Narancs (37072)
Publi Creative Commons License 2015.10.10 0 0 37138

Megkérhetlek, hogy dobj egy üzit az e-mail címemre?

Nem látok lehetőséget itt az indexen magánjellegű levelezésre...

Előzmény: Dmitrij Petrovic (37071)
ninovarga Creative Commons License 2015.10.10 0 0 37137

Az a "valamire menés" azt jelenti, hogy ennyire aprók lesznek a gyümölcsök és csökevényesek a jövő évi termővesszők, de nagy gyökérzetű, idős növény lévén, már képes legalább túlélni. Ugyanakkor a fiatalabb növények öntözés nélkül életveszélyben vannak: vagy közvetlenül kiszáradnak, vagy "érthetetlen módon" akkor pusztulnak el, amikor a kiszáradás után megkapják az első nagyobb adag vizet, vagy télen "fagynak el", úgy, hogy kéregrepedést szenvednek, stb..

Előzmény: successful77 (37135)
Floo2 Creative Commons License 2015.10.09 0 0 37136

Azannyamindenit!

Akad rajta pár kiló! :)

Előzmény: ninovarga (37131)
successful77 Creative Commons License 2015.10.09 0 0 37135

Anno bemutatott öreg kivitő termésméretei. Teljesen locsolásmentes éve volt. 

Szóval valamire azért megy magától is, de sokra nem. )))

 

ninovarga Creative Commons License 2015.10.09 0 0 37134

Tízéves Tipo a letenyei patakparton

 

ninovarga Creative Commons License 2015.10.09 0 0 37133

A baromfiudvari kivi, az ültetvényi pergolettákra "hajazván"...

 

ninovarga Creative Commons License 2015.10.09 0 0 37132

A képek egyben azt is bizonyítják, hogy adottságaink a kivitermesztés terén SEMMIBEN nem maradnak el az olasz és egyéb mediterrán térség termőhelyeitől. Azt csak halkan merem írni, hogy talán azokénál is jobbak!

Előzmény: ninovarga (37131)
ninovarga Creative Commons License 2015.10.09 0 0 37131

Tavaly télen a magyarlakta szlovéniai Lendván tartottunk egy előadást a kivi termeszthetőségéről, metszéséről, műveléséről. Hangsúlyoztuk, hogy a termővesszőket nem szabad lemetszeni. Az eredményt az egyik helyen ma konstatálhattuk:

 

ninovarga Creative Commons License 2015.10.09 0 0 37130

Az alma esetében azt kell megérteni, hogy a virágrügyek mindig a növekmények csúcsán vannak és a második évben differenciálódnak. Az egyes fajták metszése azért lehet eltérő, mert vannak olyanok, amelyek sok sarkantyút fejlesztenek és azokon hozzák a virágrügyeket, másokon ezek nincsenek, vagy csak alig. Az utóbbiak ágvégeinek visszavágása a virágoktól/terméstől való teljes megfosztást jelenti.

Előzmény: Jbori (37128)
ninovarga Creative Commons License 2015.10.09 0 0 37129

Igen, a sorközökben elég szépen megnőtt, de ez csupán esztétikai kérdés. Az eredményt, láthatóan, egyáltalán nem befolyásolja.

Előzmény: Floo2 (37127)
Jbori Creative Commons License 2015.10.09 0 0 37128

Almából olyan sok fajta van, hogy lehet adni általános tanácsot?

 

Sokáig metszetlen almás nálunk egyre apróbbakat termett. Ezután megmetszettem, és szép nagy almák lettek. Idén megfogadtam a tanácsod, és kihagytam a metszést, ez most éppen jó, sok van és kellemes a méret. Ha jövőre megint metszetlenül hagyom elkezd újra aprózódni.

Előzmény: ninovarga (37126)
Floo2 Creative Commons License 2015.10.08 0 0 37127

Annyira kontroll alatt tartja, hogy van ahol térdig ér a fű! :))

Előzmény: ninovarga (37122)
ninovarga Creative Commons License 2015.10.08 0 0 37126

Nem tudom, melyik lehet a leírt eset, miután rengeteg helyen adtam hasonló tanácsot. Úgy gondolom, azt is hozzátehettem, hogy az első normális termés a metszés elhagyását követő második éven várható, amint a mellékelt ábra is mutatja.

Előzmény: kukucsibaba (37124)
successful77 Creative Commons License 2015.10.08 0 0 37125
Sőt, a kivit sem szabad , csak előírásszerűen! )))

bár, hogy hol férne nálatok el nem tudom (((((

Előzmény: kukucsibaba (37124)
kukucsibaba Creative Commons License 2015.10.08 0 0 37124

Kedves NINOVARGA , meg köszönöm a 2013 - as javaslatodat azzal kapcsolatban , hogy ne metsszük  meg az almafát úgy teremni fog . Nagyon igazad lett mert  az idén már bőségesen hozott termést. A többi almafánkkal viszont nincs ilyen gond , azok metszve is bőven teremnek . Még egyszer köszönjük a jó tanácsot . Remélem észre Veszed ezt a hozzászólást. 

ninovarga Creative Commons License 2015.10.08 0 0 37123

Jav.: 'A folyamatos öntözésnek köszönhetően, a kivi buja vegetációjából fakadó árnyékhatás kontroll alatt tartja a gyökérzónában a gyomok fejlődését.'

Előzmény: ninovarga (37122)
ninovarga Creative Commons License 2015.10.08 0 2 37122

Kiviültetvény Emilia-Romagnában (Olaszország). Jól látható, hogy a kiviművelés nem csupán az egyéb kultúrák esetén rendkívül költséges növényvédelmet, de a gyommentesítés költségeit is meg tudja spórolni. A kivi, a folyamatos öntözésnek köszönhető, buja vegetációja jól beárnyékolja a növények alatti gyökérzónát, kontroll alatt tartva a gyepet.

Az immár hagyományosnak nevezhető pergoletta művelésmód ugyanolyan képet mutat, mint például a mi "baromfiudvari" kivink.

 

 

 

Mediterránum Creative Commons License 2015.10.05 0 0 37121

A Tipo lemaradt

Előzmény: Mediterránum (37117)
Totya0024 Creative Commons License 2015.10.05 0 0 37120

az a nagy pálma...gyönyörű :))

Előzmény: Mediterránum (37117)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.05 0 0 37119

Na!

Végre finnyáskodás nélkül (ún: kétpofára) ehetek fügét. Most váltott át tömegesre az ujjas óriás fajtacsopotba sorolt fügém másodtermésének érése.

A fügék tyúktojásnyi nagyságrendűek. Külsejük matt, kissé smirglis tapintatúak. Színük barnás taplógomba színű. Belsejük halvány lilásbarna. Édes , zamatos, pici savtartalom is érzékileg detektálható. Finomak!

Egyet egyet a hangyák elkezdtek széthordani , ezek mennek a cefrébe.

Lactarius Curtis Creative Commons License 2015.10.04 0 0 37118

nem semmi, hány méteren? :O

Előzmény: Mediterránum (37117)
Mediterránum Creative Commons License 2015.10.04 0 2 37117

Mai képek!

Törölt nick Creative Commons License 2015.10.04 0 2 37116
Előzmény: Totya0024 (37115)
Totya0024 Creative Commons License 2015.10.04 0 0 37115

Ez komoly?:O
Akkor nagyon meg kell fontolni az ültetést majd :/
Zotya papa nálad a nagy Costata milyen méretekkel büszkélkedik?

Előzmény: Törölt nick (37112)
zakkwylde873 Creative Commons License 2015.10.03 0 1 37114

Ugy nezem hogy a sargak is lilulnak. Egyelore meg kemenynek erzem nyomasra, tegnap egyet megettem, az finom volt.

Előzmény: unartis: (37113)
unartis: Creative Commons License 2015.10.03 0 0 37113

Opuntia ficus-indica termését még nem ettem, a magja gondolom, hasonlóan kemény mint a télállók magja. Szerintem az a "sárga" olyan szelekció, tehát ha puha akkor fogyasztható akár a lilás színűek!

Előzmény: zakkwylde873 (37110)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.03 0 0 37112

Cseresznye fányi,de kedvezőbb helyeken lehet olyan nagy is mint egy csenevész platánfa.

Ha nem fagy ki.

Előzmény: Totya0024 (37111)
Totya0024 Creative Commons License 2015.10.03 0 0 37111

sziasztok!

Datolyaszilvák kiültetésénél milyen távolságra tegyem őket kb ?
mekkora alapterületű lesz a koronája kb?
(persze ha nem fog elfagyni majd sok sok éven keresztül) :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!