Olyan soakt hallani, hogy kik vannak "elrejtve" a pod race alatt a tribunon.
Valami vorodhaju no meg a Grim Fandangobol stb. en ezeket mind nem lattam ezert kepet probaltam rola szerezni, de nem talaltam
van valakinek ilyen a birtokaba?
amikor mi láttuk szombaton a feliratos verziót, valami lököttnek az jutott eszébe, hogy elviszi rá a 4-5 éves gyerekeit. Ez még önmagában nem zavarna, de persze szegény lurkók semmit nem értettek az angol filmből, gondolom olvasni nem tudtak, úgyhogy helyette kiabáltak, meg vagy 4-szer fel-alá rohangáltak a teremben a mozi közben. A szülei meg hagyták.
Na EZ már zavart.
Már háromszor láttam a filmet a moziban, és nem is tudom hányszor a Z verziót. Mérföldek a különbségek. Ami azt illeti nem értem miért vitatkoztok azon, hogy Palpatine szenátor megegyezik-e Darth Sidious-szal. Szerintem teljesen egyértelmű, hogy a két személy egy és ugyanaz.
1. Palpatin a Naboo bolygó szenátora, és azzal, hogy a kereskedelmi flotta blokád alá vette a bolygót, ő húzta a legtöbb hasznot, hiszen még mondja is, hogy a többi szenátor az új főkancellár választásnál tekintettel lesz arra, hogy ő ennek a szegény kis bolygónak a szenátora!
2. Amikor Amidala bejelenti, hogy elhagyja a Coruscantot a jelenet végén látszik, hogy Palpatin ha egy picit is, de mosolyog! A könyvben ez egyébként egyértelműen le van írva, Jar-Jar Binks csodálkozik is azon, hogy a szenátor mosolyog.
3. A könyv végén (ez nincs benne a filmben) Sidious-nak van egy monológja, amiben azt mondja, hogy habár megölték szerencsétlen tanítványát, de (idézem) MINDENNEK ELLENÉRE MEGSZEREZTE AZT, AMIT IGAZÁN AKART. Vagyis a főkancellári címet. Ez olyan egyértelmű!!!!!!!
4. És az, hogy a Jedi tanács nem érzékeli a Palpatine sötét erejét egyszerű, Yoda is megmondja: a Sötét oldal NEHEZEN LÁTHATÓ. De egyébként is biztos van olyan módszere, amivel rejtve maradhat a Jedik előtt, hiszen egy Szith mester és gondolom nem most kezdte a szakmáját.
A szinkronról annyit, hogy bár nem rossz, de nem az igazi. Anakin hangjától nem vagyok elragadtatva, és a kereskedelmi főderáció tagjaié szarok. A Szith lovagok hangja sem az igazi, valahogy nem adja vissza az eredetinek a hatását. És Kenobi-nak is találhattak volna valaki mást. Viszont Amidala és Qui-Gon hangja határozottan jó, és Jar Jar is tűrhető.
Egyébként szerintem Darth Maul tökéletes találat volt a gonosz szerepére, csak Lucas vehette volna a fáradtságot és több szerepet is írhatott volna neki. Jobban ki kellett volna domborítani a Szith lovagok jellemét, hiszen mégis csak ők azok a bizonyos Baljós Árnyak.
Azért mindent egybefoglalva nekem tetszett a film, csak azt utálom, hogy mindenki azzal jön, hogy gyerekeknek szól a film, szerintem ez baromság. Ma egy jó hetvenéves nagymamát láttam kijönni az előadásról, és az apám is odavan érte, pedig ő sem gyerek már. Különben is mit ért meg egy 8-9 éves gyerek a filmből. Szerintem, ha jól folytatja a történetet, akkor a következő filmben a szerelmi szál mellett a klón háborúra teszi a hangsúlyt és végre egy kicsit a Sötét oldallal is megismertet bennünket. Szeretném teljességében látni végre ezt a távoli galaxist. És hozza vissza Dart Mault!!! Klónoztassa vagy bánom is én ,csináljon valamit vele, ha Anakin kijött abból a kohoból, akkor Maul is föltámasztható.
Ui: Nem tudom hátha van valaki, aki esetleg megvette azt a nyomorult Episode I.-es matricásalbumot. Én csak a Darth Maul képért vettem meg a végén, de ha már itt van gondoltam kitöltöm, de már egy vagyont költöttem rá és van egy csomó felesleges képem, ha esetleg valaki szívesen cserélne velem könyörgök írjon e-mailt.
Most hetvegen lattam, nekem nagyon tetszett, megerte, hogy nem neztem meg a haverom CDjen.
Eszrevetelek:
-Miert van az, hogy minden gonosz egy atomreaktorban vegzi? ;-)
Na jo ez volt a poen, most jojjenek a komolyak:
-Jar Jarrol eleg ketfelek az erzeseim, helyenkent tenyleg idetlen, de vannak jo pillanatai
-Liam Neesonban nagyon pozitivan csalodtam, mar ami az SWben valo szerepleset illeti...Qui Gon Jinn rulez!
-Amidala kiralyno is jo lett...szerintem nagyon eltalaltak a stilusat.
-Dramaturgiailag a legnagyobb hulyeseget szerintem a midikloriannekkel csinaltak, illetve azzal, hogy az eljovendo Darth Vader epiti C3PO-t!
-Negativumnak lehet ertekelni azt is, hogy a droidkatonak szavakkal kommunikalnak, de ez nyilvanvaloan csak azert van, hogy a nezo is ertse, hogy mi tortenik
-A szinkron azert lett olyan kiraly, mert _minden_ szinkronszineszt valahol San Franciscoban hallgattak meg, hogy a hangjuk a leheto legtokeletesebben passzoljon. MEg arra is ugyeltek, hogy a szineszek arcai is hasonlitsanak, hogy a hangszinuk minel hasonlobb legyen.
-Egy eszrevetel:a SW szerepjatek konyvben a bukott Jedi karakternel eleg felismerhetoen Obi-Wan-t abrazoljak...most akkor o elbukott...ha igen miert? Mert Anakint elcsabitotta a sotet oldal?
Most hirtelen ennyi....majd meg megnezem a szinkront is.
Régebben felmerült a kérdés, hogy miért nem érzik meg a Jedi-lovagok&mesterek a sötét Erő jelenlétét, mikor együtt ácsorognak a zárójelenetnél pl., vagy akár a Tatooine-on Maul-t?
Erre a Tanácsban Yoda mester válasza tökéletesen kielégítő: "Hard to see the Dark Side is." (A Sötét Oldal nehezen észlelhető.) Így állhat melletted is egy Sith, és vagy érzed, vagy nem. Észre sem veszed, hacsak nem visel szarvakat és nem támad rád ördögi ügyességgel forgatott lézerkardjával...:)
A magyar szinkronok régen voltak jók. Ma egy nap alatt készül el egy film. Ez a mozi másfél hónapig készűlt. Ha érdekel valakit írok róla részleteket, volt hozzá szerencsém. Ha van konkrét kérdés tegyétek fel. Üdv:Panaka hangja.
Nekem is csak a moziban tűnt fel az a Maul-féle ajtónyitás! Igazi klasszis az a töretlen mozdulatsor! Másik dolog, amit szintén most vettem észre, vagy csak nekem tűnt úgy, hogy a párbaj végén (illetve a legvége előtt) Darh Maul Kenobit az erő segítségével löki az aknába, nem fizikai erővel. Cáfolat? Megerősítés?
Jabba mellett Gardulla, egy másik hutt, de női gengszter áll.
A köny puhafedelesben nyolcszáz forint körül van. Ha ennyit sajnálsz "kidobni", akkor a mozira (elröppenő élmény) nem sajnáltál majdnem ennyit?
---------------------------------
Más: Már a pizzériában felvetettem, de most újra írom, hogy Wattónak teljesen úgy néz ki (pl. a fogathangárban a kockavetésnél és a boltjában), hogy a pocakján köldöke van. Mint egy emlősnek... Vajon már születéskor tud repülni, vagy azt később tanulja meg? Ír erről valamit az Insiders Guide?
Egy bakinak tűnő dolog: Qui-Gon Jinn mintha nem tudna mit kezdeni a lebernyeg alól kiszabadult jobb kezével, és kétségbeesve próbálja visszatenni, mikor Anakin elviharzik Padméval és Artuval a szobája felé, a mester pedig ottmarad Shmivel a hallban.
Harmadszor is megnézve még erősebben az a véleményem, hogy a gunganokat a jelenlegi technikai színvonal miatt ki kellett volna hagyni, mert hiteltelenek (a mozgásuk). De azért nem baj, hogy megcsinálták, ez sem tökéletes, ahogy az előzők sem voltak azok, így is szerethető marad a film!
A szinkron és a feliratozás: Megfigyeltétek, hogy míg angolul Anakint rengetegszer becézik, magyarul ezt következetesen kerülték mind a feliratnál, mind a szinkronnál. Vajon miért nem merték "leanizni"? A későbbi Sith Lord iránti tiszteletből? :)))
Tegnap néztem meg, és kicsit meg vagyok lepve sokak utálkozásán. Igaz, hogy én kibírtam, hogy ne nézzem meg a cd-t, annak ellenére, hogy igen hamar megvolt már, de úgy döntöttem, hogy "engem nyűgözzön le a film OTT a moziban". Megérte. Lucas látványban verhetetlen (a Matrix trükkök szempontjából szerintem sehol nincs ehhez képest) - amivel persze lehet kekeckedni, meg szőrszálhasogatni, belekötni minden apró "hibába", de úgy gondolom, hogy a mozizás amúgy sem erről szól. Engem elvarázsolt, de igaz, hogy megpróbáltam ÚGY beülni a filmre, hogy nem 24 éves vagyok, hanem csak 12 és nem láttam a másik hármat, nem tudom, hogy milyennek is kellene lennie egy mai korban készült sci-fi-nek.
Jar Jar figuráját egyszerűen nem értem, hogy miért kell "anyázni". A szerintem is zseniális magyar szinkronnal együtt számomra ő volt a film meglepetése - ezt nem vártam abszolút Lucastól. Maga a figura képileg is vigyorkeltő, de a hangjával együtt... amikor megizébigyózza a nyelvét a pod-racernek az a... hmm... villanylőcszsírje (na, lehet cikizni ezt is T. szakikáim), az egyszerűen beszarás. Úgy röhögtem, hogy a környezetemben azon röhögtek, hogy én..... de sok Jar Jar jelenet van, amin szerintem csak a sznobok nem nevetnek. Szóval - bár világ életemben szinkronellenes voltam - ezt CSAK szinkronnal szabad megnézni, mert _nagyon_ visszaadja az eredeti Jar-Jar-i nyelvi világát (persze vannak bakik, de hol nincsenek?).
most egy iszonyu nagy kerdesem lenne
mi az az SZVSZ?
mert mar tobb helyen olvastam, de nem tudok rajonni a szovegkornyezetbol
es nem szeretnem ha kirohognetek emiatt, gondlom ti se az anyatejbol szoptatok
dear axe-c, most mondhatnam hogy ez biztosan hulyeseg, de egesz egyszeruen ezt csak a Lucasfilm dolgozok tudjak. Mindenesetre en erosen ketlem hogy mar forgattak volna barmit is.
Ha McCallum igazat mond akkor meg csak szereplovalogatas folyik es meg a forgatokonyv sincs kesz. SZVSZ eddig ok az Episode I-el voltak elfoglalva.
>Hevesen folynak viták, találgatások a Star Wars következő felvonása kapcsán. A második részt ugyanis már azelőtt elkezdték forgatni, mielőtt az Episode I feltűnt volna a vásznakon.
ezt az internetto-n olvastam
most ez hulyeseg?
mert eddig ugy tudtam, hogy 2000-be kezdik el a forgatast
ebbe az evbe csak a helyszineket valasztjak ki
vagy en tudom rosszul?
Na hali, szombat ota eloszor ulok halohoz, addig osszegyujtottem nehany dolgot ami esetleg erdekel titeket. Foleg azok figyeljenek akik mar sokadik alkalommal ulnek be megnezni es nincs jobb dolguk mint aprosagokat nezegetni (Ubul? :)
- a szenatus jelenet az E.T.-kkel es a wookiee szenator(ok)kal. Szoval Amidala bejelenti a bizalmatlansagi inditvanyt, utana van a wookiee szenator (a CD-n nem latszik jol de szerintem a bal felso paholyban van(nak), viszont tisztan hallani). Aztan van egy vagas, Valorum leul, jon a "Vote now! Vote now!" es a KOVETKEZO kepen vannak az E.T.-k, harman, a bal also paholyban.
- A Grim Fandango figura felbukkanasa a podrace-n: Ez eleg nehez, a CD-n egyaltalan
nem lehet kivenni de a moziban nekem sikerult. Nem art ha jatszottal a jatekkal (amugy kiraly) hogy tudd hogy nez ki, hosszu feher feje van es idetlenul rarajzolt szeme meg fogsora. Szoval Anakin megnyeri a versenyt, athalad a celon, utana mutatjak Kitstert meg Waldot, majd C-3PO mond valamit ("I can't believe it"), aztan egy kep van a ketfeju musorvezetorol. Na ezutan van KOZVETLENUL egy kep a tomegrol, kb. kozepen van a figura, ha jol emlekszem meg fel is all a helyerol.
- Aurra Sing: o egy fejvadasz no, allitolag lesz szerepe az Episode 2-ben, a podrace elso koreben lathato a kep aljan, feher a feje es piros haja van.
- Millennium Falcon: szerintem ez egyertelmu, a felrobbano droid iranyito hajo az, mikor leszakad egy darab jobb oldalon akkor latszik a legjobban. Meg baloldalon felul a radar tanyer is rajta van.
- Nem tudom ti eszrevettetek-e azonnal, nekem csak nemreg esett le. Amikor elkezdenek vivni, Maul, Obi-Wan es Qui-Gon, es ugye jon az a resz hogy Maul kinyitja maga mogott az ajtot, akkor valojaban a foldrol kap fel valami tormeleket az Erovel, es nekihajitja az ajto nyitoberendezesenek a falon, ami szepet szikrazik majd kinyilik az ajto.
- Kicsit kesobb a vivasban, van az a resz, amikor Maul hatrafele szaltozva atugrik egy szakadekon majd Obi-Wan es Qui-Gon is utanaugranak. Mikozben a ket Jedi ugrik, Darth Maul, Sith sotet lovagja, kicsit mellenyul es szepen megfogja a fenykardot a bal kezevel (marmint NEM a markolatot :)
- Jar Jar poenok: amikor leszallnak Coruscant-ra es elobb Palpatine bemutatja Valorum-ot Amidala-nak, majd valt a kep es Palpatine, Amidala, Valorum elindulnak, a hatterben (Palpatine mogott, aki a bal oldalon van) Jar Jar latszik ahogyan az egyik or szeme elott integet a kezevel.
- A masik, amikor bejonnek a homokviharbol Anakin otthonaba, Jar Jar probalja a fulebol kiszedni a beleragadt homokszemeket.
- Obi-Wan hajfonata: ami vegig a jobb oldalon log, kiveve amikor a Tatooine-on Qui-Gonnal beszelget, aki egy eopie-n ul (feher hatasallat). Na akkor a baloldalon van a bizonyos hajfonat.
- Boss Nass azert nez ki mashogyan mint a tobbi gungan, mert mas alfajhoz tartozik, forras: Episode I Insider's Guide.
Ennyi jutott most eszembe, akit az ilyesmi melyebben erdekel annak ajanlom a Star Wars Database-t (www.swdatabase.com), ott talalhat maganak kedvere olvasnivalot.
Yoda azt mondta luke-nak a jediben, hogy ne becsülje le az uralkodó hatalmát. Gondoltatok már rá mi van ha nem dobja el a kardját? vagy ha yoda figyelmezteti a villámokra (vagy nem tudta ?).
Valamelyik könyvbe olvastam, hogy amikor yoda a dagbah-ra érkezett követte őt egy sötét jedi (két jedi mester küzdelme stb stb.) Tulajdonképpen ahol legyőzte "ott" erős a sötét oldal. Mármint a barlang...Jó ötlet nem?
Ugyan, ugyan. Legyünk egy kicsit konstruktívabbak ebben a hátsó ágyú ügyben. Jelenleg is létezik néhány olyan repülő önvédelmi ágyú (TU-95) és hajóvédelmi eszköz (CIVS, Phalanx), melyek teljesen önállóak, kombinált radar/infravörös vezérléssel képesek közeledő rakétákat és egyéb repülő eszközöket megsemmisíteni, gyakorlatilag csak be kell őket kapcsolni.
Mivel nekem úgy tűnt, hogy egy Y-Wing némileg fejletteb technológiát alkalmaz mint egy TU-95 valószínüleg az irányítórendszert kissé precízebbre tudnák építeni, mint manapság.
A szükséges energiáról annyit, hogy a torpedók kilövéséhez nem szükséges energia az egyéb (előre irányított) fegyvereknek a szellőzőaknában semmi hasznát nem vették és nem is vehették, ezért ezek energiáját át lehetett volna csoportosítani az önvédelmi fegyverzetre, nem is beszélve a partikuláris fegyverekről, melyek igen kis energiafogyasztásúak lehetnének.
Persze mindez csak játék, nem kell komolyan venni! :)
Egyébként megfigyeltétek, hogy az "eredeti" három részben egyre életszerűbbé váltak a harci jelenetek? Az elsőben (IV) azok a szerencsétlen felkelők 10 méterről képtelenek voltak fedezni egy egy embernyi lyukat a hajójukon és ekkora távolságból a rohamosztagosok és a felkelők sikeresen mellélőttek egymásnak. Ehhez képest az ewokok bolygóján vívott csatában hatalmas fejlődés figyelhető meg mindkét oldalon.
1.) a vukikat es az E.T-ket lattam, de a festett korom bakit en nem vettem eszre, ja es a Milleneum Falcon-t se lattam
2.) Jabba mellett balra az ki? fia/lanya?
3.) nem ertek egyet azokkal akik gyulolik Jar Jar-t. Szerintem az lehet a baj, hogy az eredeti hangja nem lett jo. Viszont Mo-on meg sokan azert nem szeretik, mert amerikaban ez a stilus?
nem kene.
3.) Nekem szemelyszerint nem annyira tetszik a film mint vartam, de meg jonehanyszor meg fogom nezni, mert nem birom ki nelkule :) tehat megis csak kell lennie feeling-nek
3.) Lucas amint hallottam azt is tervezi, hogy Anakint Leo fogja jatszani es ezt azzal indokolja, hogy a lany nezoket is meg akarja fogni
ez biztos sikerulne is neki ezzel a hozassal, viszont szerintem sok fiu (akik ugye tobben vannak) nezot meg elveszitene
4.) Szerintem kicsit sok az a penz amit a konyvert kernek. Megeri megvenni?
most ennyi, de biztos fog meg nehany hulyeseg az eszembe jutni
ui: ezt en taltam ki (remelem nem volt elottem senki :))
Most mar zavarna, ha elpusztulna a Fold, vagy kitorne a III. vilaghaboru
2007 elott, mert akkor nem latnam az SW 2-ot es a III-at {c}.
egy igazi sw fuggo :)
Nagyon sok hozzászóláson rágtam át magam az elmúlt napokban, sok gondolat, érzés kavarog, megpróbálom ezeket címszavak köré rendszerezni(bocs, ha hosszú lesz):
Jar-Jar:
Kellemes meglepetés volt, a nagy anyázás után legalábbis. Másrészt neki legalább van karaktere, ha kicsit idióta is, de emberek közt is van ilyen.
Idegen lények:
Tetszett, hogy több ilyen főszereplő van. Már kamasz fejjel feltűnt, hogy mondjuk jó néhány helyen nyüzsögnek a nem humanoidok, de a főszereplők közt csak elvétve...Nem értek egyet a kritikával, hogy túl sokan vannak, és hogy nem reálisak. Egy galaxisban (ami marha nagy) szükségképpen sokan vannak, másrészt szükségképpen mások mint amilyennek mi elképzeljük őket. (szinte bármilyen kitalált életformához ki lehet találni olyan bolygót,körülményeket, ahol az kifejlődhetett). Szóval a 'reálisság' az elég 'szubjektív' kategória. Sőt, a kukacoskodóknak inkább az okozhat fejtörést, hogy miért ilyen humanoidok(na jó,a hutokat leszámítva;2 kar,2 láb, 2 szem, fej aggyal, szájjal, füllel, kézen,lábon ujjak) mindannyian!
Dart Maul:
Csalódás volt. Persze lehet, hogy csak a nagy várakozás miatt, de belegondolva, nem lehet vkit csak a maszkja, meg a mozgása miatt(ezek valóban pazarok voltak) 'megkedvelni'. Rajta látom leginkább, hogy mi a legnagyobb bajom a filmmel.
Gyenge a történet:
Háát, igen. Azóta minden ismerősömnek azt terjesztem, hogy olvassa el előbb a könyvet. Arról látszik(bár abban is vannak likak és bakik), hogy ki van ez találva... Szvsz a filmbe belefért volna még legalább egy óra 'story', ami a könyvben megvan és máris nem hallgathatnánk, hogy milyen bárgyúak a figurák, kevés a 'feeling', meghogy nem kapcsolódik a többi részhez. A könyvet olvasva ezek nem tűntek fel, (nagyrészt) minden megokoltnak tűnt. De a filmet nézve átéreztem azok helyzetét, akik nem olvasták előtte. Nem voltak pl. túl informatívak és előbbrevivőek a kezdő jelenetsorok (átlag 3 mondat/helyszín). Kimaradt egy 'pod-race' Anakinnal, a könyv elejét ez szerintem nagyon feldobta...+kiderült vmi arról, hogy ki is ő.
Mára ennyi, holnap megpróbálom folytatni...
Szerintem a Neimoidianok (a Trade Federation "emberei") is nagyon jók. Na jó, talán nem egy Tarkin, de azért jók. (És ők SEM számítógéppel készültek, mint ahogyan sokan mások sem.)
Ja és a robotok, amelyek tüzelőállást elfoglalva két "kézzel" tüzeltek, tiszta western figurák voltak. Helyenként azért lehetett érezni valamit a "feeling"-ből. A film eleje pl. egészen jó volt, de pl. a gonosz karakterek felületesek voltak. Az Episode IV. -ben nagyon eltalálták a birodalmi vezetőket, pl. Moff Tarkin-t stb. Hát ez itt nem annyira sikerült.
Az egyik kedvencem, amikor Jabba lepöcköl egy-két miniatür nagyságú dinoszaurusz-szerü lényt a verseny alatt. Coool!
Qui-Gon haja hol lebegett Wattoo előtt, hol meg nem. Tök véletelnszerűnek tűnt. Mindenesetre nagyon kellett figyelnem, hogy mikor lobog és mikor nem...
Ugyan, ugyan. Legyunk egy kicsit konstruktivabbak az onvedelmi fegyver ugyebe. Miert ne lehetne automata vezerlesu? A TU-95-os bombazokon jelenleg is teljesen automata radar/infravoros vezerlesu hatso gepagyu talalhato. Mindezek mellett lehet, hogy egy olyan technologiaval, ami olyan urhajokat epit amiket lattunk, lehet, hogy nem is lenne olyan nehez es nagy fogyasztasu az elektronika (ez ugye csak vicc volt?). Ha az Y szarnyuaknak amugy is full forgathato a tornya akkor ez mindenkeppen megoldhato lenne. Az elulso agyu rovasara pedig az ominoszus szellozoaknas jelenetben pedig nyugodtan at lehetett volna csoportositani az energiat.
Egyebkent az ominozus pizzaevesen en voltam az aki ezt az otletet felvetette. :)
Hát.... Azért én maradok az eredeti SW filmek mellett. Szerintem kicsit túl vigjáték lett a dologból. Helyenként azt hittem egy Walt Disney filmet látok. Jar-JAr meg társai nagyon bénák. Darth Maul nem sikeredett túl félelmetesre egy Darth Vader-i karaktert meg sem közelit. Keveset is szerepelt, azt hiszem túlságosan a gyerek-közönséget célozták meg a filmmel. Ezenkivül hemzsegnek az idegen lények, helyenként már nyomasztóan sok van belölük. Szóval van mit fejlődni a következő részekben.