Az elmúlt bo egy hétben kísértem figyelemmel az egyre érdekfeszítöbb vitátokat, hozzászólásaitokat a topichoz. Meg kell, hogy mondjam lenyugözo mennyiségu (és minoségu)adatot szedtetek össze! Jó magam szintén a trilógián nottem fel és számomra is az elso dolog volt a mozi megtekintése. Egészen e hét keddig nem kívántam hozzászólni a dologhoz, mert úgy éreztem nálam sokkal avatottabb ismeroi vannak ennek a biz. távoli galaxisnak. Ami miatt mégis rávettem magam, hogy dilettáns módon hozzászóljak, az az a tény, hogy 6 hónap után ismét megnéztem egy másik amerikai filmet, nevezetesen az Amerikai Históriát. Kedves SW rajongók, józanodjatok ki egy pillanatra, egy kicsit figyeljetek másra is mint (az egyébként dramaturgiai szempontból igen lényeges) hátratüzelo lézerekre és börtönblokkszámokra. Ez egy szép mese, az AH X viszont a valóság. Életem legszebb napja lenne, mikor hasonló, több héten tartó strukturalista elemzést olvashatnék az említett filmben látható brilliáns operatori munkáról, esetleg az emberi tekintetek sokféleségérol vagy a magyar skinheadekrol.
Végezetül:
Kedves SW rajongók (persze ez rám is vonatkozik) ne a legendát nézzétek meg, hanem a F I L M E T ! Legyetek sokkal igényesebbek!
Varázsosbarát, Dob: Örülök, hogy bejött az aussie site, engem is ledöbbentett az a részletesség.Főleg ahogyan kielemzik a roham droidok irányítási rendszerét és hierarchiáját.Továbbá a másik döbbenet, ahogyan bemutatják a Jedi párbaj egyes elemeit összehasonlítva a Kendó alap elemeivel (amiből tudvalevőleg építkezik a Jedi harcművészet).
Tegnap az official homepage-en(starwars.com), volt egy snapshot a filmből amin egy naboo vadászt és egy kereskedelmi vadászt láthatunk, amint 1mást üldözik a control hajó közelében.Itt szintén kivehetőek a Falcon körvonalai a felszínen.Az archívban még megnézhető.
Pár szó a "hátralövő lézer" témához:
Szerintem a Naboo Royal N-1 Starfighter-eken igenis van valamilyen hátrafelé lövő valami. Anakin ezzel lövi szét a robotkontroll hajó reaktorát. A lövedékek (2 db) engem leginkább a protontorpedóra emlékeztetett (kékesfehér és gombóc szerű), de persze nem tudhatom, hogy az volt-e. :) A Starfighter azon része, amelyikből kijön a két lövedék, kb 2-3 mp-ig látható, de nem hasonlít a gép orrára. ( + a gép előre repül és mögötte robban a reaktor )
Mindenki a Cinemat szídja, de jöjjön egy kis tücsök-bogár a Total Filmből, az ujság utolsó előtti oldalán mindig van egy oldal, ahol sztárokról képek és autogramm címek, meg a főbb adatok vannak. A mostani számban ezt a TPM-nek szentelték, ahol olyan frankó dolgokat olvashat az ember, hogy Darth Maul a birodalomnak!!!!!!! dolgozik, míg Artu Detu a szövetség!?, most melyiknek a kereskelmi vagy a felkelőkhőz, akik ugyan még nem is léteznek, és C-3PO is ugyan azt a cimkét kapta. A Total Film szerint Darth Maul 2 méter magas, pedig van egy pár jelenet, ahol jól látszik, hogy kb 175. De a fő baki ömlengenek Palpatine-ről(aki ugyancsak birodalmi :)) és a címke túl oldalán a szöveghez tartozó képen Darth Maul hologrammos képe van. Mi ez, ha nem pancserság, és ezt a számot az SW rajongóknak szánták, nevetséges!
Pont azon gondolkodtam, ha annak idején 1979-ben a TPM sztorijával mutatták be volna a filmet, valószinűleg ma nem lenne az ami, ti mit gondoltok erről?
Még nem voltam ebben a topicban, úgyhogy lehet, hogy sok dolgot fogok ismételni ezért előre is bocs, de eddig szándékosan kihagytam minden, a filmmel kapcsolatos felhajtást, mert el akartam kerülni, hogy mire a moziba ülök már teljesen bennfentesként kelljen végignéznem a filmet.
Szóval tegnap este megnéztem.
A feliratos változatra vadásztam, mert kitörölhetetlen sebet hagyott bennem a magyar szinkron, amikor anno Darth Vader olyan hanghordozással döbbent rá, hogy Luke tulajdonképpen nem más, mit a fia, mintha csak azt éppen közölte volna vele, hogy nem ide szól a jegyed öcsikém.
Na _ezt_ nem hagyom - gondoltam és kitartóan vadásztam két feliratos jegyre ami Budapesten kapható bárhová, ami a 3. sornál hátrébb van. Kedd estére sikerült (n.b. a 4. sorba :-))
Amikor aztán elindultak a sárga betűk a távoli űrbe és végre elhallgattak a közönség hujjogató Taigetos pozitív tagjai is (biztos rájöttek, hogy itt majd olvasni kell...kopp), akkor hátradőltem és úgy éreztem ismét az a kisfiú vagyok aki cca. 15 éve csillogó szemmel bámulta, amint a hatalmas máglya lassan körbenyaldossa a jó útra tért Vader páncélos testét. Valóságos kis időutazás. Ott hagytuk abba és most folytatódik. Pedig ha jól számolom, több mint a duplájára nőt azóta az életéveim száma. Annak a generációnak a számára, amelyik gyerekként/kamaszként elmerült a Star Wars világába, most egy 2-3 órás visszatérés ez a film a gondtalan gyerekkorba. És biztosan egy kicsit mást is jelent, mint azoknak akik 84 táján még csak azt sem tudták, mi fán terem egy birodalmi lépegető :-)
Nem tudom, hogy az Episode I-nak milyennek kellett volna lennie ahhoz, hogy csalódjak benne. Ebben a legendakörben talán még Pirx pilóta kávédarálóból készült űrhajóit is tátott szájjal bámultam volna, mert az Lucas. Szóval nem csalódtam benne. De többet vártam. Azt vártam, hogy a film majd felülmúlja a várakozásaimat. És ez nem jött be.
Valahogy még a felénél is azt éreztem, mintha a téma bevezetőjénél járnánk. "Mikor térünk már a lényegre ?" - ez az érzés járt át rajtam.
Kicsit zavart az is - és gondolom ez egy filmtörténeti legenda mellékhatása kell, hogy legyen -, hogy a cselekmény időnként érezhetően ráment arra, hogy minél többet adhassanak el valamelyik figurából a játékboltban, mert hát "ez olyan aranyos".
Délutáni napközisek humorérzékére kihegyezett poénok és szituációk. Ezek kissé lejáratták a nagy elődöket, de Lucas valószínűleg tudta, hogy bele fog férni. Belefért.
A technika ma már önmagában nem lenyűgöző, de egy Star Wars filmből nem is maradhat ki. Ebben aztán nem is szenvedett hiányt, a Jedi Visszatér óta Terminátoron, Jurassic Parkon és Mátrixon edződött generáció.
Van azonban egy jelenet ami - szerintem - kiemelkedően rossz a filmben:
Anakin búcsúja az anyjától. Egy olyan storyban, amelyikben mindig is központi szerepet játszottak az emóciók, hogy lehet ennyire slamposan lerendezni egy gyerek elválását az anyjától ??? Borzasztó !
Az egész jelenet fílingje valami olyasmi volt, mintha csak suliba küldené a kis srácot. Anakin még elsütött néhány klisét ("egy nap majd visszajövök érted, megígérem") de az anyja arcán csak az volt, hogy "menjél már Anakin, lekésed a buszt, majd estére csinálok neked tejbepapit". Úgy tűnt, mintha az asszony szinte toporogna, hogy mikor indulnak már el, mert neki közben odaég a mákos rétes a sütőben.
Nemcool ! Ez rossz volt ! Nagyon.
Mint egy kihagyott ziccer. Hol van ez attól a jelenettől, mint Yoda halála, vagy amikor Luke felfedte Leiának, hogy ők testvérek, vagy amikor Vader szövetséget ajánl Skywalkernek a felhőváros gigantikus légcsatornájában ? Nyomába sem ér !
A másik dolog - kövezzetek meg érte, de akkor is le kell írnom - Darth Maul. Abszolút mellékfigura ! A Gonosznak nincs egyetlen markáns alakja (jó-jó tudom a leendő Császár hologramja...) akivel konfrontálni lehetne ! Az ördögpofa alig jellegzetes hörgésétől bizony nem mehettek tönkre a színész hanxálai, mert biztos nem volt több a szövege két flepninél. Ami viszont megdöbbentett - figyelem ! itt lehet kiröhögni -, hogy mielőtt összecsapott volna Kenobival, totál olyan volt a tekintete mint Simicskának. De télleg ! Más is észrevette ? vagy aszongyátok begolyóztam ? ;-)))
Aztán volt néhány utánérzése is a filmnek, de ezt nem negatívumként mondom, mert a nagyoktól tanulni még más nagyoknak sem szégyen.
Anakin szűznemzése kissé az Krisztusra asszociál, pláne, hogy már tudjuk a fiú maga lesz az Antikrisztus.
A fogathajtó versenyről pedig kinek ne jutna eszébe a Ben Hur. Nem lepődtem volna meg ha valamelyik szerkentyűben ott ül maga Charlton Heston :-)
Azért teccett. Nem tetszett annyira, hogy már az első alkalom után, a moziból kijövet úgy gondoljam, ezt a filmet többször is meg kell néznem. De talán majd a második után.... ;-)
hali
Na ma este megint megneztem.
Egy par dolog , ahibakrol amit paran irtak , de mar nem tudom ki.
Szoval amikor Anakint betakarja amidala , nincs kifestve a korme egyik snitt utan se.
Darth maul nem fog ra a kardja sugarara , hanem jobb kezzel tartja a kardot , es a bal keze a sugar alatt van , ha megnezitek jol latszik.
Obi van nak vegig , jobb oldalt van a hajfonata (legalabbios erosen figyeltem , de mindig ott lattam) .En ugy gondolom ez a tanitvanyok hagyomanyos hajfurtje lehet , mert a vegen (az unneplesnel ) Obi van nak mar nincs (mert ugye mar nem tanitvany), viszont Anakin amikor egy picit elforditja a fejet latszik , hogy van neki is egy rovid fonat a hajaba (jol megnyirtak szegenyt :))
Varazsos Barat
Watto-nak tenyleg van koldoke , van egy ket jhelenet ahol kozelrol tisztan latszik:))
A falconrol :) Hat en ugy gondolom , hogy a robbanas utan , kb a kozepetol balra elegge hasonlit egy oldalrol mutatott yt-1300 ra .
Valaki irta , hogy a THX-1138 valamelyik robot hatan van , hat en nem talalom .Segitsen mar valaki ,hol keressem .
Szerintem nem kell ezen gondolkozni. Majd minden újságíró tájékozatlan, dilettáns, amatőr akinek fogalma sincs semmiről.
Olvasgassál Mai Napot és hogy miket írnak filmekről meg ilyenek ( de bármelyik magyar újság szóba jöhet ).
röhej
Szerintem is erdemes lenne egy konyv erejeig kitargyalni a Naboo bolygo eletet benne Panakaval.
Egyebkent Panaka Amidalanak olyan, mint Obi-wan-nak Qui Gon vagyis amolyan mestere.
O volt az, aki a kiralynot mesteri fokon kikepezte a harcmuveszetekben.
Velhetoen nagyon jo kapcsolatban volt Panaka es Amidala nagymamaja, Winima hiszen ok ketten rengeteget segitettek Amidalanak( persze nem csak ok ), hogy az legyen ami most.
Sziasztok! EZT NÉZZÉTEK!!!!!!
Bizonyára sokan ismeritek a 'METALHAMMER' nevü magazint. Én sokszor olvasom mert szeretem az ilyen stilus zenét, de ne tudjatok meg, hogy mi van a mostani számban!!!!
Egy bizonyos Kovács Péter ezeket írja:
"Azt hiszem a cikk elején illik köszönetet mondani 'Z'-nek akinek sikerüt föltolnia a netre a Csillagok Háborúja legújabb részét. Nem hiszem, hogy Spielbergéket (Lucas!!!!!!)nagyon meghuzta volna a dolog, viszont igy a CS.H. fanatikusok lehetőséget kapnak arra, hogy a hazai premier elött kielemezzék a mesterművet."
(ja persze nem mindenki nézte ám meg a kis szar mpeget)
"...sikerült minden szereplőnek igazi karaktert adni, legyen szó akár Jar Jar Inks -ről (Binks!!!!!!)..."
"A két Jedi, Liam Neelson (Neeson!!!!)és Evan McGregor remekül játszanak..."
"viszont Samual Jackson hiába Yoda jobb keze, nekem már csak egy papoló gengszter marad. Dehát a sors már csak ilyen. Spielberg (!!!) nem hibázott sikerült úgy összehoznia a trilológia folytatását, hogy az magasan kiemelkedik a filmes tömegtermelésből."
a gyereknek nem tünt föl hogy a cik címe a "Star Wars Episode1" alatt ott van zárójelben a LUCASFILM.
hogy engedhetnek egy ilyen embert egy szerkeztőségbe????????????????
Sziasztok!
Most azokhoz szolnek akikkel egyutt pizzaztunk a hetvegen.
Bocsi OFFTOPIC leszek.
Kerdesem melyikotok emlitette, hogy mikent lehet megoldani a szerver nevebol eredo valtozas problemait. S.O.S. helpet varnek e-mailben.Elore is koszi.
Maggie
Ezt a Macromedia Director nevű (igen drága, de baromi profi) multimédiás fejlesztőprogrammal tudod megnézni. Asszem valahol lehet freeware viewer is a neten, próbálj meg rákeresni.
Ha nem is különkiadás, de a leutóbbi MAD képregényben foglalkozik az Episode One-nal. HÁÁÁT IGEN OTROMBÁRA SIKERÜLT... (van benne néhány jó (jobb) poén, de az egész nagyon erőltetett, igen fárasztó olvasmány... Olyan igazi MAD-es.
aszonta nem fair lucastol hogy ezt a sracot valasztotta, mert amint megjelent a kepen konnyek szoktek a szemebe... szoval azert van akinek bejott a ficok (egyebkent nekem is tetszett amit osszehozott mint young skywalker ;)
Letoltottem a http://www.starwars.com/droids/viewer/droid.html oldalt a teleport pro-val de csak a droid.html-t es egy dd.dcr nevu file-t szedett
es arra lennek kivancsi, hogy ezt mivel lehet megnezni
mert ha megnezitek ezt az oldalt akkor egy az sw1-ben lathato robotok mozgasa van ott flash-ban
erdemes megnezni
Industrial Light & Magic
Lucas bácsi cége, ami az elmult 20 évben a jobb filmek spec effekjit készítette. A starwars.com -on van pár cikk az ilm-es pofákkal (Dennis Murren a vezetőjük). De az saját homepédzsén van több infó róluk.
ez Lucas azon cége amely az elmúlt 15-20 évben a legigényesebb produkciók ( Terminator 2, Jurassic Park 1-2 etc ) legigényesebb trükkjeit készítette.A SW kihagytam ,de ez természetes, hiszen a céget ezért csinálták.
Letoltottem a forumunkat most, nem tudom hogy hibadzik-e belole valami, de ugy tunik hogy minden megvan. 700k zippelve.
Probalkoztam hogy hogyan lehetne hetente pl. egyszer automatikusan leszedni, de wget nem akar ilyen URL-t leszedni, massal meg nem tudom hogyan lehetne script-elni (lynx-et sose sikerult).
A tobbi resze nem lenne gond, crontab, ilyesmi kell csak. Ha valaki tud segiteni irjon emailt.
Egyébként ma megnéztem a filmet a szinkronos változatban, ami teszett.
Nagyon jók JarJar dumái, szerintem a szinkron jól sikerült, bár Yoda hangja lehetett volna jobb és Boss Nass is lehetett volna egy kicsit közelebb az eredetihez és Amidala hanghordozása is lehetett volna egy kicsit más ( mondjuk mélyebb ), de egyébként nincs baj vele, tényleg jól sikerült.
Egy dolog zavart, az pedig az a mondat ami az angolban " Wipe them out, all of them " névre hallgat, ez a filmben "Őljétek meg, mindnyájukat " -ra lett leegyszerűsítve, pedig a trailerben használt zseniális volt, nem is tudom miért nem az maradt:
" Pusztuljanak, mind egy szálig " ez szerintem annyira jó, hogy már fáj és az angolhoz ez áll a legközelebb, ezt nagyon sajnálom.
Még valami most, hogy nem kellett olvasnom a feliratot ( mert azért múltkor olvastam, kontroll szempontjából ) láttam meg olyan részeket amit egyébként tudtam, hogy ott van csak eddig nem volt rá lehetőség.
Az egyik legjobb az a jelent amikor a robotok bevonulnak Theed-be és Amidala ott áll az ablakban a világítós ruhájában, ő a kép bal oldalán áll az ablaknál ( mindenki azt nézi persze ) míg a kép legjobb szélén a fal alján piros-narancssárgás felirat: ILM.
Elég jó.
A mai előadásra elrángattam apámat is ( 55 éves ), évek óta nem volt moziban ( nem is nagyon van rá ideje ), kérem szépen neki nagyon tetszett a film, azt mondta, hogy körülbelül erre számított nagyon jól meg van csinálva és egyébként az előző részek is nagyon tetszettek neki, bár azt mondta, hogy az igazi azért a Csillagok Háborúja volt, mert mégis csak az volt az első :))))
Zombie, én ezt a Variety-ben olvastam, nem tudom, ez a Csütörtöktől Vasárnapig eredmény.
Vásznanként, cca. 10.000 Usd azaz 2.400.000 Ft, egy jegy 690 Ft, tehát 3478 fizető néző, de kerekítsünk 4000-re, tekintve, hogy a 10.000 dollárnál több az átlag is csak lusta vagyok számolni.
Mondjuk az előadások száma termenként átlagban napi 5 ( a Plazaban nem termenként, de 13 előadás van a Lurdyban egy teremben 6 ).
Tehát Cs-P-SZ-V, az 20, azaz, ha egy teremben csak ( !) 200-an látták már akkor megvan 4000 ember/ vászon.
Egyébként az Intercom oldalán 170.000 néző van feltüntetve.