Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Sziasztok, kb. augusztus második fleére szedte össze magát a Hedelfingeni óriás annyira, hogy elekzdett pár hajtása növekedni. Ezekből a legnagyobb most úgy 5-6 centi. Gondolom, nem tudom megakadályozni, hogy a tél le ne vigye őket, vagy tudtok rá valami működőképes bűbájt? Tavasszal mik lesznek a kihajtási esélyei?
Amilyenről oltod olyan lesz az új fa. Érdemes kipróbálni. Nekem is van így szerzett oszlopos almám, szép sudár fa lett (kb. 15 éves), de az almája nem valami jó minőségű. Az előkertben csak látványnak tartom a fát.
Kóstold meg a cseresznyét, vagy más gyümölcsöt, mielőtt oltanál belőle. (Ezt ajánlom mindenkinek mielőtt oltana.)
Ismét lenne kérdésem , a nagy csomagküldő kertészetek forgalmaznak oszlopos gyümölcsfákat az egyik "gazdag ismerősöm" rendelt tőlük és már terem is neki, ha tavasszal szerzek tőle oltóvesszőt és beoltom egy alanyba szerinted mi lesz a végeredmény ????
Cseresznyéről,körtéről és szilváról van szó és ezekhez van is alanyom.
A 3 éves fából is csinálhatsz valami hasonlót, ha az előírt metszéseket folytatod, de az 1,2 m-es törzsön már nem valószínű, hogy uj hajtások sarjadnak.
Ha van egy kis helyed ültess néhány fajtát, hogy korábbi-későbbi érésű is legyen és különböző ízű, színű is. Azokat nefelgetheted szép szabályosan.
Végigolvastam a gyümölcsfák és a cseresznyefák topikot és kedvet kaptam ( Ali-bá jóvoltából ) a szuper vagy karcsúorsó koronaformához.A kérdésem az lenne, hogy van egy VAN "típusú" 3 éves fám (kb 2,5m magas ,az oldalhajtások 1,2m -nél kezdődnek a törzse kb 5cm vastag ) lehet e ebből még karcsúorsót nevelni ?? vagy vegyek még most egy husángot és azzal gyakoroljak, esetleg csak tavasszal vegyem ????
Miből is akarsz szuperorsót? (Ha most ősszel vásárolandó csemetéből, akkor nézd meg a 24, 34, 104, 271, 288, 298-300, 392, 696, 757. sz. hozzászólásokat, képeket.)
6-8 m. A jobboldali vastag ág alatt kényelmesen eljárunk, de kézzel elérjük. A közepét már többször kivágtam, mert túl magasra nőtt volna. Igy is 8+8 fokú létráról szedjük a tetejét. /Nem véletlenül készül a 10 fős (ill. fás) szuperorsó ültetvényem./
Őkelmét egy puhahúsú, kis hosszúkás szemű, szerintem vadon kelt szép nagy fa magoncába oltottam, egy több napja a földön heverő, lemetszett vesszővel, tavasszal. (A magoncot az egyik szőlőskertben találtam, a megmetszett 2 éves Van cseresznyefát meg a másikban.)
A 2 méterre ültetés csak akkor javasolható, ha szuperorsót nevelsz, különben szétszedi a házadat a fa. Ha 3-at ültetsz az háromféle legyen, ne mind Van.
Azért négyszögletes a gödör, mert kötött talajban a nem mozgatott rész nagyon kemény, a visszatöltött puha, és íves gödöroldal esetén a gyökér képes a gödör oldalán körbe-körbe járni, mint egy cserépben, nem megy bele a keménybe.
Viszont a saroknál már valamiért nem kanyarodik éles szögben, ott belemegy a keménybe.
Miért van az, hogy négyszögletes ültetőgödröket ásunk? (Miközben ma én is ezen művelettel kinlódtam - kűzdve e száraz agyagos földel - ezen gondolkoztam.)
Sajnálhatod (az utóbbit). Rendjívül ízes, mélypiros,inkább bordó, a szilvalekvárnál világosabb, kissé kocsonyás, nem homogén állagú. Nagyon finom!!! Csinálj és kóstold meg, minden évben meg fogod ismételni.
Hát...lehet,hogy valamelyikünk összetéveszti vmivel...Én az Érdi fajtákat tartom a legtöbbre.A legjobb /lenne/ a nagygyümölcsű,kár,hogy ez keveset terem,megfelelő porzó kellene mellé....de a bőtermő és a jubileum is OK.Én a meglévők közül a Pándyt beszülöm a legkevesebbre,de term. ez izlés kérdése.
Biztos, hogy nem kevered a Pándyt valamivel? A P. a legfinomabb, legnagyobb, legszebben magozható, kevés levet eresztő fajta. Csak azért ment ki a divatból, mert viszonylag keveset terem, de semmivel nem téveszthető össze az íze. Az Érdi Jubileum egyik "szülője". Annak is azért finomabb az íze a többinél.
Nálam meg nagyon nő, rengeteget terem. Leginkább meggylekvár készül belőle. (Sárgabarack, meggy, őszibarack, szilva - ez a sorrend a családi tetszéslistán a lekvárokat illetően.)
Igaz, nem olyan sok van rajta, de nekem eddig az tetszett legjobban.
Az Érdi bőtermő jó ízű, de elég apró, és ezek a koraiak érzékenyebbek a fán is és az üvegben is. (Kb. idén szüreteltem róla utoljára, vagy esetleg még jövőre, a fa harmada még él.)
A Debreceni bőtermő fa nálam alig nő valamit, kb. 12 éves. Idén meg a kéregmoly is nekiesett, úgyhogy ez sem húzza sokáig. Íze átlagos.
"Érési idő: június vége - július eleje. Gyümölcs mérete középnagy, 5-6 gr. súlyú, átlagosan 22-23 mm átmérőjű. Színe éretten bordópiros, húsa piros, félkemény, íze édes-savas. Kiváló termőképességű és termésbiztonságú fajta. Fája a közepesnél valamivel erősebb növekedésű. " Mindezt tanúsíthatom.
Nekem mindegyik van amiről itt szó volt,sztem az Érdi bőtermő a legfinomabb, az Újfehértói fürtös a legstabilabb tömegtermő.Ezek jók magozott meggynek,a Pándyból magozás után csak a héj marad,van ennél jobb fajta is ,persze ez ízlés kérdése...