Sajnos nem. A JSTV 1-2 van, de újabban mindkettő kódolt. Régebben a kábeltévén jött az NHK, most is az ő híradóikat veszi át a JSTV. (Ha ugyan nem ugyanarról a cégről van szó.) Akkoriban kifejezetten elkapcsoltam a szumóról, még nem jöttem rá, mekkora királyság. Persze Csijotaikai-t csak egyszer kellett látni, amint bemutat egy oshidashit...
Ha valakivel meg akarja kedveltetni a szumót az ember, annak ajánlom - a már emlegetett - társasjátékot. Fenomenális. Persze hol van ez ahhoz képest, amikor beindul az Óceán Fia és megtisztítja a dohjót... :)
A JSTV-n úgy tűnik, kódolatlanok a híradók. A 11 óraiban már mutatnak 2-4 meccset (11.20 körül). De sajnos a hiradó után már jön a "scrambled signal", pedig pont kezdődne a szumó. Tegnap az első meccs elejét még lehetett látni, ahogy egy - számomra ismeretlen, gondolom juryo osztályú - rikisi telesózta az egész küzdőteret. A közönség örjöngött...
Ma nagy meccsek lesznek, gondolom a Csijotaikai-Wakanoszato, Muszojama-Kaio és a Tocsiazuma-Takamiszakari benne lesznek az összefoglalóban. Amúgy a későbbi híradókban előfordul, hogy más kameraállásból adják a meccset, mint az megszokott.
Sajna az ES valószínüleg csak február végén adja a mostanit. Egy weboldal igérte, hogy élőben adja, direkt ezért keltem ilyen korán fel de semmi.
A banzuke.com-os letöltés is egyre szarabb egyre kevesebb meccset egyre később tesznek fel. :(
Tegnap láttam a Kyushu Basho utolsó napját, amit decemberben nem láttam. Egyrészt elámultam Tochiazumán, másrészt mi a fene volt Kaio fenekén az a rengeteg ragasztószalag??? És tudjátok, hogy mikor adja az ES a mostani tornát?
Kösz. F.
Főleg, ahogy védekezik és amilyen yorkiriket csinál. És nem akármekkora palikkal!
Amúgy ismeritek a Hasbro szumós társasjátékát? (Ami inkább egy 1-1 elleni kártyajáték, a dohjo-val, mint segédeszközzel + két figurával "Fehér Fuji Hegy"-gyel és "Kék Lótuszvirág"-gal) Szerintem félelmetesen jó.
Parabola. De most éppen nincs rajta semmi. Lehet, hogy csak az angol nyelvű híreket nem kódolják, nem tudom. Tulajdonképpen próba-szerencse alapon kapcsoltam egyáltalán oda, a parabola-adók közül többnyire csak a DSF-et, meg a RaiSportSat-ot nézem. (Bár a női röpi EB-n a TRT-t, valamint a férfi kézi VB-döntőnél a TV Tunéziát is jó volt fogni...) :)
Amúgy nagyon jó volt az az öt meccs, különösen a Tochiazuma-Wakanosato derbi tetszett.
A maiakat kb olyan 11 óra körül rakták fel tehát elég gyorsan frissítik.
Egyébként, hogy sikerült behoznod a JSTV-t?Parabola antennán vagy neten keresztül?
Nem tudjátok véletlenül, hogy a JSTV nevű hotbird-adón hány óra körül lehet esetleg élőben elkapni szumó-közvetítést? Most egész véletlenül 11 óra tájban belenéztem az ottani hírekbe, és mutattak a mai napi termésből 5 meccset + az eredményeket, de mivel a japán jeleket nem értem, így nem tudtam meg, hogy a kedvencek hogy végeztek (kivétel Aszasorju, akinek a meccse persze benne volt a bemutatottakban).
Én azóta figyelem a szumót többé-kevésbé rendszeresen, mióta egy kollégám, aki két évet élt Japánban, mutatott egy filmet Chiyonofujiról,az - úgy emlékszem - utolsó előtti japán jokozunáról. Neki tényleg volt presztízse, aurája. Londonban a Mme Tussaud's-ban le is fényképezkedtem a viaszbábjával :-)
Jaja, ezzel én is így vagyok! Velem mindig a tesóm szokott kiszúrni, mindig megnézi a neten az eredményeket, és valamikor "véletlenül" elsüti otthon :))
Azt nem szeretem az ilyen tippelős játékokban, hogyha játszom velük megtudom az eredményt, én pedig jobban szeretem úgy nézni a szumót az eurosporton, hogy nem tudom mi lesz a vége.
Szerintem ezzel sokan így vannak.
A szumós levelezőlistán már négy éve folyik sikerrel két, az aktuális szumótornákhoz kapcsolódó játék. Az egyikben kipróbálhatod, mennyire vagy vakmerő az elkövetkező torna eseményeire leadott tippek összeállításában, a másikban pedig az aktív rikisikből alkothatsz egy csapatot, és ők kemény pontokat gyűjtögetnek neked a baso folyamán. Mi szeretjük ezeket a játékokat, de sajnos kevesen vagyunk, ezért próbálunk új játékosokat toborozni. Ha van kedved, nevezz be, várunk!
Ahhoz, hogy játssz, egyáltalán nem muszáj feliratkoznod a szumó listára, ha nem akarsz, az eredményeket követheted itt a weben is, a játékok saját honlapján, illetve a Szumó Fórumon is közzé lesznek téve az eredmények.
Jelentkezési határidő: 2004. január 9., éjfél."
Van egy kis statisztikám a jokozunákról a
70-es évektől:
Átlaglagosan 26,11 évesen váltak jokozunává és
átlagosan mindössze 30,41 évesen vonultak vissza!
Egy átlagos jokozuna 185 cm magas és 157 kg.
1.) Ashasoryu tudásával nincs semmi bajom. Pontosan a versenyeken kívül nem igazi yokozuna még. Nem érzem benne azt a lenyűgöző tekintélyt, mint amit Takanohanában, vagy Musashimaruban érezni lehetett. Jut eszembe: Milyen szerencse, hogy az ozeki Konishiki nem lett yokozuna 1991 körül! Ő tényleg nem volt képes visszavonulni idejében és végül megashira 14-re zuhanva nagyon-nagyon méltatlanul vonult vissza.
2.) Itthon volt egy kis családi perpatvar, szívem hölgye ugyanis Toki rajongó, én pedig vigyorogva szembesítettem a Musashimaruval szembeni mérleggel (0:15) amin ugyebár már nem áll módjában javítani. Nálam a kedvencek között most nagy űr maradt az ő visszavonulásával.