Léteznek a gyári rádiók helyére beépíthető, a gyárinál olcsóbb, nagyobb tudású és egyszerűbb kezelésű készülékek. Vajon miben jobbak, miben rosszabbak?
Csak nem hagyott nyugodni a dolog, informatikus is vagyok, szóval nekiálltam nyaggatni a factory settings-et, mert nagyon gyanús volt, hogy a back kamera, és az AUX VIN is ugyan úgy esik szét. A lényeg, hogy a protocoll settings-ben kellett átállítani a kamera felbontását HD 25P-ről SD-re. Így műxik.
Next mission: RDS beállítása, ugyanis a szoftver nem, de a chip tudja, és érdekes módon a Notify értesítéseknél, amikor háttérbe teszem a rádiót, akkor mutatja is az adó nevét, valamint mindig a kínai időt GMT+8-at mutatja, és a GPS sem állítja be jól, szóval ezzel kell még valamit kezdeni.
Igen, eléggé gyanús volt a „kékség”, s mivel „Cam” is jelölve volt, azért nem volt számomra egyértelmű.
A végleges döntés meghozatala előtt azért, én még más kamerával is kipróbálnám, vagy egyértelműsíteném, hogy a jelzett kamera jó. Lehet még felbontásból eredő is a jelenség. Esetleg, ha lehetséges – többnyire igen – állítani a fejegység felbontását az is megpróbálható.
Felhívom viszont a figyelmed, hogy sok menüben olyan felbontás is állítható, amit a készülék nem tud megjeleníteni, s gyakran még visszaállításra sincs lehetőség – SZERVIZ. Tehát a próbálkozás inkább lefelé történjék.
Ha semmiképp nem jön össze, akkor sem javaslom a külföldre történő visszaszállítást, mert nem olcsó. Inkább itthon kellene tőle megválni!
A „Reverse” (barna) vezetékre rá van kötve a tolatólámpáról jövő + 12V? A korábban linkelt videó kb. 7. perctől tárgyalja (ott lila színű címkével van jelölve):
Sajnos nem tudom a fejegység típusát, Imars-nak volt hirdetve, de amint megkaptam, kiderült, hogy nem az. Univerzális termék, küllemre, és hardveres beltartalomra ilyen:
Megnéztem a videobemenetre téve a kamerát, a jelenség ugyan az, szürke, szétdobott kép. Lehet ez szoftveres hiba? Mert hogy két videobemeneten is ugyan azt a jelenséget csinálja.
Az asztalon való összeépítés jó javaslat, legközelebb megfogadom :)
Közben kiderült, hogy a kékkel lezárt kábelek a wifi és bluetooht antenna "csökevények" lennének. Megpróbálom visszaküldeni az eladónak, hátha visszaveszi.
Adott egy Kínából vett Androidos multimédiás eszköz ami pont illik a Ford Focus C-max-omba. Tök jól működik.
Vettem hozzá tolató kamerát ami a rendszám tábla tartó helyére megy be.
Megkértem egy autó villamossági szerelőt, hogy építse és kösse össze nekem. Berakta de sajnos ezzel a multimédiás egységgel nem működik valamiért.
Egy másik kijelzővel próbálta azzal igen. Ha hátra menetbe kapcsolok akkor egy fekete háttér jön be rajta a parkolást segítő sávok és egy nagy felkiáltó jel, de a kamera képe nem.
Hogy lehetne ezt megoldani?
Beállítási probléma? De nem találok semmi beállítási lehetőséget.
Lehetne tudnia fejegység nevét, modellszámát, akkor talán több minden kiderülhet…? Az első linken látható, 3-mal jelölt kábel esetében nem tudni, hogy az említett (kékkel lezárt) vezeték végig fut-e a kb. 6 m-es RCA kábelen. Amennyiben igen, akkor feltehetően ugyanazt a célt szolgálja, mint a jellemzően piros vezeték (+ 12 V), vagyis ugyanúgy kell bekötni. Ilyennel azonban még nem találkoztam! Természetesen nem árt multiméterrel mindent ellenőrizni, mielőtt valami elkötésből baj származna!!!
A mellékelt képen (1) látható kábelkötegek alapján autóspecifikus készülékre tippelek. Így lenne?
Még egy megjegyzés: én minden alkalommal a mellékelt videóhoz hasonlóan – stabil tápot használva – asztalon szoktam összekábelezni, beüzemelni minden berendezést, így a beszereléskor többnyire már nem merülhet fel kérdés, s probléma sem.
A leírtak és a látottak alapján ennyit tudok mondani. Mindenesetre a korábban már javasolt fejegység – videobemenet – ellenőrzést elvégezném!
A bekötés biztosan helyes, megnéztem a videót is, így jártam el. Mindent többször ellenőriztem, az rca kábelt, a 12V-ot próbáltam a tolatólámpáról, aztán egy fix 12V-ról is, az eredmény ugyan az lett, kapcsol a fejegység hátramenet esetén, de a kép minden esetben ugyan úgy esik szét.
Itt látható az a tolatókamera bemeneti kábel, ami az enyémhez volt, a fejegység hasonló, típusazonos keret nélkül:
Kérdés, hogy ugyan a plusz szál melyik lábra mehet, és kell-e egyáltalán, ha a dobozban nem ilyen volt. A kapcsoláshoz a fő aljzatban megvan a szál, az működik.
Minden egyéb külön magyarázat helyett: az alábbi videón egy szemléletes, tipikus bekötés látható. Ez a helyes kamera bekötés és fejegységhez csatlakoztatás.
A kép szétesésével kapcsolatban: mivel a kamera más kijelzővel megfelelően működött, ezért a fejegység körül kell keresni a hibát. Külső videóforrásról jelet adni mindkét RCA video bemenetre. A „reverse” esetén nem elfeledkezni a bemenet aktiválásához a + 12 V-ra kapcsolásról. (A videón is látható, az RCA kábelbe applikált tápvezetékről van szó.)
Megjegyzés: a +12 V-ot a tolatólámpáról kell biztosítani!
Az alábbi jelenség okára lennék kíváncsi, sajnos gyér rutinommal nem jöttem rá mi a baj. Az alany egy nevenincs (jofogasos vétel volt) fejegység, 1 gb ram, 1.3 4 magos processzor, 8.1 droid, fejegység. A tolatókamerával van problémám, az interneten összeszedett információk alapján bekötöttem, kapott tolatólámpáról tápot a kamera, vezérlőszál bekötve, kapcsol is a fejegység tolatáskor, viszont a kép minden esetben az alább látható módon szétesik. Fejegységhiba, vagy valami nem jól van bekötve? A kamera előtte egy sima kínai kijelzővel működött, tehát elvileg azzal nem kellene, hogy baj legyen.
Próbáltam másik helyről tápot venni, próbáltam másik kamerával, ugyan ez a jelenség.
Ami nem tiszta teljesen, hogy a neten többféle verziót láttam a kamera csatlakozóra, ami belemegy a fejegység hátába. Amit kaptam, abból csak az RCA és 2db rövid kék vezeték megy ki, de láttam olyat is, amihez még külön megy egy rózsaszín 12V-os szál. Lehet nekem olyan kellene? A dobozban a fenti csatlakozó volt (a + 12V nélküli).
Üdv. Kérdezni szeretnék. Wondefoo android 9 fejegységről lenne szó. Az idő automatikus frissítéssel illetve a gps-ről való frissítéssel van gondom. A fej pont -1 órára áll be a gps ről, menüben a gps idő szintén -1 óra. Időzóna jól van beállítva, de próbáltam már váltani +1 el, ez addig jó amíg nem frissít. Szval frissítés után -1 óra. Kaptam firmwaret akkor is ez maradt. Ellenben ha az időt nem frissítem automatán és a fej autó ACC-re van állítv a fej gyújtás után azonnal indul de az óra az autó leállításkori idejét mutatja. Ha a fej újraindul pl alvás késleltetés 10 perc és sz idő jól volt beállítva akkor jó időt mutat. Tehát valahol a háttérben fut az órája de csak újrainduláskor áll rá, alvómódban nem, a gps időt pedig rosdzul mutatja. Marad hogy minden gyújtás ráadáskor újraindul így meg kell várni a 40 mp bootolást. Bosszantó. Valaki tudna megoldást a problémára? Köszönöm
A fejegység TMC (Traffic Message Channel) szolgáltatást (leírás szerint) nem, csak RDS-t tud. Az a kis bizonyos fekete (3M ragasztós) „doboz” nem más, mint a navigációhoz szükséges GPS antenna.
A Waze révén azonban elérhetők a valós idejű forgalmi információk, de többek között az IGO,
Adott egy Reakosound 7157g típusú kínából rendelt fejegység.
A kérdésem az lenne, hogy ez tudja a TMC-t? Van hozzá egy kis fekete doboz, ami elvileg GPS antenna. Ez ahhoz kellene?
A menüjében vannak tmcre utaló jelek, illetve valahogy ha internetet is tudnék neki osztani (mondjuk mobilról), akkor tudná az online forgalmat, elkerüléseket, stb.
A leírtakból kitűnik, hogy csupán a jel- és a tápvezeték ellenőrzése történt meg. A piros vezetéket csak azért említettem, mivel annak bekötése eredményezi, hogy a fejegység átváltson reverse (backup) kamera állásba.
A kamera és a fejegység ellenőrzése a látottak alapján kimaradt, pedig mindkettőben elképzelhető a hiba.
A kamerát a rendszertől függetlenül ellenőrizni lehet egy külső videomegjelenítővel. Meghagyva a tápbekötést, a kameráról induló RCA kábelt csatlakoztatni a korábban már említettek valamelyikéhez.
Ha itt is minden rendben van, akkor már csak a fejegységben lehet a hiba. Természetesen, a biztonság kedvéért kiszerelhető, s ellenőrizhető.
Több különböző típusú és évjáratú (Honda, Kia, Skoda) autóba szereltem már fejegységet, tolatókamerát stb., de eddig még az autó rendszere (CAN-Bus stb.) nem jelentett problémát. Az viszont igaz, hogy francia kocsival még nem volt dolgom.
Röviden – látatlanban – a következőket tudom mondani, feltételezve, hogy nincs bekötési probléma.
A jelhiány az alábbi esetekben jelentkezhet:
– hibás tolatókamera;
– kamerát a fejegységgel összekötő (RCA) kábel vagy valamelyik csatalakozó hibája (szakadás, kontakthiba);
– készülékhiba.
Az első és második probléma egyszerűen behatárolható bármilyen videó bemenettel (RCA, Jack) rendelkező videó bemenettel rendelkező képmegjelenítővel (GPS, videorekorder, vagy valamilyen egyéb monitor) egyszerűen megállapítható. A kameráról közvetlenül jövő, vagy a fejegységhez csatlakozó RCA kábel csatlakoztatásával mindkét hiba kizárható, vagy igazolható.
Amennyiben a fenti két esetben megjelenik a kamera jele, már csak a fejegységben lehet a hiba.
Feltételezem, hogy az RCA kábelbe integrált tápvezeték (piros) is mindkét végén be van kötve.
Sziasztok! Suzuki SX4-be volt egy univerzális multimédiám, ami egy gyárilag csatlakoztatott Sim-es modemen keresztül tudott direktben felcsatlakozni a netre. Ehhez vettem külön egy 12 gigás SIM kártyát anno. Most van egy autóspecifikus multimédiám, ami gyárilag csak WIFI-t tud. Át lehet szerintetek alakítani, hogy ez is tudja a 4 v. 3 G-s modemet? Tehát, hogy direktbe csatlakozzon a nethez?
USB csatlakozobol a DVR nevü program már készit felvételt. De a többi amit én tettem fel nem látja az USB kamerát. Ez már azt mondom használhato. Egy RCA/USB átalakitot kell vennem, vagy egy megosztót.