Pontosan nem is tudom. Amikor rendeltem a magokat az a tájékoztató volt, hogy télálló. Ki lehet ültetni, takarni kell. majd most kiderül mit bír.-) Takarni fogom rendesen, a pótpéldányt teleltetem.:)
Félreértés történt, ez a példány a csongrádi ismerősömnél telelt a nagy csoporttal együtt a kertben, én júniusban kaptam az említett M. basjoo-t, még most lesz az első tele kint nálam
Nagyon szerencsés vagy,hogy a banánod ezt a kemény telet is túlélte.Az enyém nem bírta a napokig tartó -22fokokat,és elpusztult,de még a rizómák is elpusztultak.Szerencsére egy sarjat felszedtem még ősszel,most az van kiültetve.
Én kinn szeretném hagyni a M. skimmensis Red Tiger banánomat, amit mostanában ültettem ki. Van még egy pót példányom, ha történne valami gond a télen.:) Majd védem a hidegtől.
Ami kimaradt, ezek a méteres torzsák, tavasszal el kezdenek nőni, június elején már virágoztak és hozták a kicsiny banán fürtöket, kíváncsi vagyok mi lehet kojonó banánfürtjeivel, lehet az idei hosszú nyáron már beértek?!
Ez garantáltan télálló banán, akitől kaptam annak egy szép banán ligete van :-), ő a visszafagyott növényeket levágja, néhány db méteres törzset hagy belőle amit lombbal takar
A tudományos neve: Musa basjoo, nála már évek óta kint telel, a tavalyi itéletidőt is szépen átvészelte.
Szép példány? Tudod a nevét??? Nem vagyok mondjuk banán szaki, de.........
Volt vadbanánom, magról vetettem, tavaly télen bent teleltettem 2 méteres volt, a tavaszt nem élte meg.-( Lehet ki kellett volna ültetnem, de nem mertem.
Én már nem is emlékszem hogyan került hozzám a legelső Nana, talán egyik rokonomtól kaptam vagy 15 éve minimum az első sarjat.:) Sosem fogytam ki belőle, 1-2 mindig volt minimum. Sajnálom, hogy még nem virágzott egyszer sem.
A Nana is a világos teleltetést szereti. Az északi szobában majdnem kimúlt.
Igen,nagyon gyorsan nől a nana.kb.15-20 cm-es volt mikor megkaptam,leválasztottam róla a sarjakat,azóta a sarjak is rengeteg sarjat hoztak,a nagyját elosztogattam.Most is vannak leválasztott sarjaim.A nagyobbiknak 50cm-es a levele,és 90cm magas.
Volt régen egy nem tudom milyen banánom,na az aztán hatalmasra nőtt.Tudod,amit a boltban veszel,arra csak az van írva,hogy musa,na ebből találd ki,hogy melyik a sok közül.A nanát a netről rendeltem,ez legalább biztos,hogy az.
Musa nanám,nekem tavaly óta van.Télen a szobában tartottam,21-22 fokon.A paradisica is itt van,ezek ugye meleg kedvelők.A nanákat inkább félárnyékban tartom,nem nagyon szeretik a tűző napot.
A magoncokat,akkor én is a szobában fogom tartani még ezen a télen.Jövő tavasszal meg kiültetem....ja,és a paradisica is magról van nevelve,már 6 cseréppel van belőle,elég jól sarjadzik.
Nekem a meleg szobában volt a magonc, amit nagyon kellett locsolnom, mert szereti a vizet.
Musa Nana-m már, több, mint tizen valahány éve van. 1.2-őt mindig megtartok, a többi sarjat elajándékozom. Télen, ha melegben, olyan 20 fok körül szoktam tartani és a fontos nekik még, hogy világos legyen. Ha ezek a feltételek megvannak, akkor még télen ishozza a leveleket és, ha jól érzi magát, akkor vízcseppek jelennek meg a levelein. Most télen nem igazán volt jó helyük a M. Nanak-nak.-) De, ha világos van, vizet kap meglefelelően, akkor 2 hetenként hozta még télen is a leveleket. Nyáron én a napon tartom őket, bőven locsolva. Ha nem szélvédett helyen vannak, akkor a leveleiket a szél megtépázza-főleg, ha már azok nagyok.
20 cs-es levél?Akkor nagyon sokat fejlődött.Télen hol tartottad,hideg helyen,vagy a meleg szobában?Bocs,hogy ennyit kérdezek,de jó lenne tudni,hogy a mi a jó nekik az első időszakban.Nem szeretném,ha elpusztulnának.Régebben volt már magról ültetett sikkimensis banánom,de egy évet sem bírt ki,sikerült kipusztítanom....na meg utazóm is volt,az is elpusztult.Most abból is van 4 db,remélem megmaradnak.
kb. tavaly novemberi körüli lehet. A télen csak vegetást és a nyáron kissé el volt hanyagolva.Nem olyan kicsike,, a levele kb 20 cm vagy több biztos van., de majd lemérem.