Keresés

Részletes keresés

Hesperos Creative Commons License 2010.04.07 0 0 10651
Hát, kicsit érdekes neve van az tény.
Előzmény: Törölt nick (10649)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.07 0 0 10650
Hát én nem tudom, nincs mikrónk, anyám nincs kibékülve a mikrohullámmal, ha ételről van szó. De nem biztos, hogy biztonságos, kérdés, az üveg kibírja-e...
Előzmény: Törölt nick (10646)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.07 0 0 10649
Kurodát sosem vennék, miféle név ez... :D
Előzmény: Hesperos (10645)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.07 0 0 10648
Na, hát az már majdnem ott van, mint a mienk, vagy talán édesítésben több is, mert mi ugye szőlőcukrot használunk, ami kevésbé édesít, mint a hagyományos vagy a gyümölcscukor. Ti ezek szerint 20%, mi 33% cukor aránnyal szoktuk. Hogy tisztán a cukortól elálljon, ahhoz meg 50% kellene. :D
Előzmény: CBNora (10643)
Hesperos Creative Commons License 2010.04.07 0 0 10645
Sziasztok!

Volt már valaha valakinek Kuroda nevű burgonyája? Kondort kerestem, de sehol nem kaptam és ezt ajánlották helyette, úgy hogy ez a Kondor felújított változata. Van valakinek esetleg valami tapasztalata ezzel a fajtával?
Deryan Creative Commons License 2010.04.07 0 0 10644
A mézet én is szeretem nyalogatni. Néhány mokkáskanál hegynyit. Vagy teába egy kávéskanálnyit. Mindig termelőtől szeretem venni, de a teába bármilyen megteszi csak jó méz legyen :)

Leutóbb télen vettem a piacon hárs és bodza mézet. Renkivül erős virágillata volt, teában élvezhetetlen. Felmerült bennem a gondolat, hogy valami mézidegen anyagtól lehetett, valami illatfokozó, vevő kábitó....
Előzmény: CBNora (10643)
CBNora Creative Commons License 2010.04.07 0 0 10643
A mézet én is szeretem magában nyalogatni, a gödöllői piacon nagyon finomakat lehet kapni, sokféle növényről nagyon tisztán. Időnként van somkóró is, azt nagyon szeretem.
A lekvárokat viszont nem szeretem túl édesen, a boltiak többek között ezért sem ízlenek, meg a kocsonyásítás miatt sem. Általában kilónként 20-30 dkg cukorral főzöm.
Előzmény: Törölt nick (10639)
CBNora Creative Commons License 2010.04.07 0 0 10642
Én 90 fokra állítom a sütőt és úgy teszem be, ha csak kevés van egyszerre. Az bevált, és az üvegek is bírták. Légkeveréses a sütő.
Előzmény: Hanga444 (10640)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.07 0 0 10641
Van egy-két baci, ami még túléli a 70 fokot, de a 80-at vagy 85-öt már egyik sem. Érdemes olyan üvegeket venni, amik bírják a hőt, nekünk van néhány ilyen. Amúgy ez hathat, a konzerviparban éppen ezt csinálják, csak 100 fokos, egyórás vízfürdővel.
Előzmény: Hanga444 (10640)
Hanga444 Creative Commons License 2010.04.07 0 0 10640
Valahol olvastam, hogy lezárás után még be kell tenni asütőbe az üvegeket és 40-50percig 70fokon tartani. Aztán mehet a száraz dunsztba. Állítólag a sütőben a maradék csíra is kipusztul. Próbálta valaki?
Előzmény: CBNora (10638)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.07 0 0 10639
Nekünk azért néha megpenészedik, gyakrabban bealkoholosodik, mondjuk száz üvegből öt. :) Fájdalmas dolog kidobni egy egész üveg, eredetileg ínycsiklandó baracklekvárt...

De halkan beszéljetek, nehogy meghallják (...) itthon, mert anyám is cukorellenes, én viszont nem vagyok képes savanyú lekvárt enni. :D Mint mondottam, számomra az ideális édesség maga a méz. Ha már édesség, minek egyek kevésbé finomat? :P (Ja,és hangsúlyozom, savanyú-keserű mezei cucc nálunk az alapanyag. Nekünk nincs több száz kiló gyümölcsünk egyelőre. Aztán lehet, hogy mire lenne, addigra pont eladjuk majd a telket.)
Előzmény: CBNora (10638)
CBNora Creative Commons License 2010.04.07 0 0 10638
Annyi cukrot én se teszek a lekvárba, hogy attól elálljon, a paradicsomlébe se rakok semmit. Arra ügyelek, hogy hibátlan legyen a tető, forrón száraz dunsztba teszem az üvegeket, nem is szoktam megfordítani. Amelyiknek kihűlés után homorú a teteje, az kibontásig akármeddig eláll. Amelyiknek nem, azt ki kell bontani és megenni, vagy újrafőzni.
Előzmény: Törölt nick (10637)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.07 0 0 10637
Ja, természetesen mi is így vákuumozunk, máshogy nehéz volna :D Még pluszban annyit csinálunk, hogy patikai alkohollal bekenjük a tetejét, és az alkoholpára még csírátlanít egy keveset. De tudni kell, hogy minimális baci így is maradhat benne, hiszen a lezárás után már nem lehet egy óráig főzni, csírátlanítani, így a lezáráskor bekerülhet a levegővel... Mi meg tartósítót nem használunk, mert anyám allergiás rá. Konzervezéssel még a lezárás után egy óráig forró vízben áztatva három (!) évig minimum eltárolható bármi, nem csak a lekvár, hanem akár a lecsó vagy a padlizsánkrém is. Már csak egy konzervező gép kellene. :)

(A szőlőcukor a legegyszerűbb és leggyorsabban felszívódó cukor, a méz egyik fő alkotóeleme, és mondhatni, a legegészségesebb. Az összetett cukroknál egyértelműen jobb választás, de ha külön cukrot kell adagolni valamibe, akkor még a gyümölcscukornál is, mert nem idéz elő egykönnyen cukorbetegséget, nincs lebontásakor energiaráfordítás, nem von el kalciumot a fogakból, stb. És szerintem ennek a legjobb az íze. :) A méz szőlőcukrot és gyümölcscukrot is tartalmaz, de rengeteg egyéb makro- és mikroelemmel együtt, szóval talán az a legeslegegészségesebb, de persze hőkezelés hatására az alkotóelemek jelentős része tönkremegy, tehát lekvárba a sima szőlőcukor éppúgy megteszi. A gyorsan kristályosodó mézekben, mint a selyemfű- vagy napraforgóméz, van a legtöbb szőlőcukor, tehát a mézek közt táplálkozásilag ezek az értékesebbek.)
Előzmény: Deryan (10636)
Deryan Creative Commons License 2010.04.07 0 0 10636
A vákumozást a lekvárféléknél úgy oldom meg, hogy az üvegeket a szárazdunsztban egyszerűen fejre állitom. A hibátlan és jól rászoritott csavartetőknél még nem romlott el semmi.

Természetesen annak, aki édesen szereti ennek a megoldásnak nincs jelentősége.

A szőkőcukrot még nem próbáltam ki, de majd erre is sort keritek, mert nem mindenkinek izlik az én "savanyú" lekvárom.
Előzmény: Törölt nick (10634)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.07 0 0 10635
No igen, a nikotin sem túl bio. De ha bio és levéltetű, akkor olajos készítmény, pl. a vazelines Agrol Plusz, vagy a paraffinos Vektafid A. Teljesen bio, szépen megfullasztja a levéltetveket - csak éppen jól körül kel permetezni a növényt.

Én, a nem bio vonalon ilyenkor még szintén az Actarát ajánlom, ebben az időszakban még - szigorúan virágzás előtt - nem öl meg túlzottan sok hasznos rovart, de a levéltetveket a leghatékonyabban kiirtja. Bizony a ribizli tápanyag- és cukortartalmára nagy hatással lehet egy nagy arányú levéltetű-fertőzés, akárcsak ha teljes árnyékban nevelkedne.
Előzmény: CBNora (10629)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.07 0 0 10634
Hát, ha saját gyümölcsből volna, én is biztos így csinálnám, bár az eltarthatóságot azért rontja, ha egyharmadnál kisebb a cukor aránya. (A méz is a magas cukortartalom miatt nem romlik meg.) Tökéletesen légmentesen kellene lezárni, de arra még a vákuumos befőttesüvegezés sem teljesen jó, konzervezni kellene. Ám hozzátenném azt is, hogy a mezei gyümölcsök - régi, elhagyatott kertekből - konkrétan savanyúak és kicsit keserűek, a sárgabarack nagy része is, a bozótszilva meg íztelen, vagy durván savanyú :) Cukor nélkül elég... rossz.

És különben is, én eszméletlenül édesszájú vagyok, számomra a tiszta méz az ideális édesség. ;] Szőlőcukorral szinte sosem lesz természetellenesen édes valami, én úgy vettem észre.
Előzmény: Deryan (10617)
Flanell Creative Commons License 2010.04.06 0 0 10633
Ja, Actara jó, ahogy írják, még virágzás előtt, hogy a bogarak nyugodtan mászkálhassanak.
Előzmény: zsebi41 (10615)
Lunni Creative Commons License 2010.04.06 0 0 10631
szép nagyok már, látom kiszoktad őket rakni levegőzni :)
nekem is el kéne kezdeni, csak pont akkor vagyok otthon mindig amikor esik...
Előzmény: zsebi41 (10630)
zsebi41 Creative Commons License 2010.04.06 0 0 10630

Nézd meg ezt a lapot, és nem lesz gond a pikirozás

http://ilkertje.blogspot.com/2010/02/hogyan-tuzdeljuk-palantakat.html

Más ügyben is rengeteg hasznos tanácsot találsz, és minden amit ott kapsz jó tanács, nem puszta okoskodás, hanem sokszor kiprobált jó dolog.

egész biztos fog sikerülni a pikirozás is, kedv csinálónak küldök egy kis paradicsom palántát

Mire eljön az ideje a kiültetésnek ilyen lesz a Tiéd is, csak bátran fogj hozzá.
Előzmény: Törölt nick (10628)
CBNora Creative Commons License 2010.04.06 0 0 10629
Én a két doboz cigarettát se mondanám bio módszernek. A nikotin erős méreg.
Nálunk is ilyen a ribizli, nem csinálunk vele semmit. Évek óta él, nő, és rengeteget terem.
Előzmény: Törölt nick (10618)
beetee Creative Commons License 2010.04.06 0 0 10627
Mit vétettek? Beszóltak? ;)
Előzmény: Törölt nick (10625)
beetee Creative Commons License 2010.04.06 0 0 10626

Ezt írtad:

...egy tő két levelet hoz, de abból csak egyet lehet megenni...."
Ez igaz?

Mondom hogy nem... :) meg lehet mindegyiket enni, tehát nem mérgező, vagy rosszabb ízű az egyik a másiknál...

Valóban általában 2 domináns levelet hoz 1 tő, de előferdül, hogy több is van, sőt általában csokrosan hajt ki egy-egy tőről..., aztán válogasd.

Valószínű visszaveti a fejlődésben ha mindkét levél le lesz szakítva, de ilyen álományoknál ez nem szempont:

6. kép és még sok másik

Előzmény: skolikagi (10622)
nbanna Creative Commons License 2010.04.06 0 0 10623
Ha olyan sokat szedtél, hogy nem tudod elfogyasztani pár nap alatt, megmosva, durván felaprítva rakd aprítógépbe, pici sóval és pár kanál olívaolajjal, aprítsd pépesre, tedd kis csavaros üvegekbe. Hűtőben sokáig eláll - de teheted vajkrémes dobozban mélyhűtőbe is.
Előzmény: skolikagi (10619)
skolikagi Creative Commons License 2010.04.06 0 0 10622
Közben rátaláltam a neten, és de igen:-)
Pontosabban: ami még a földben van, annak csak az egyuik levelét javasolt leszedni, hogy a másik éljen és szaporodjon tovább:-)
Nekem már itt zacskóban vannak, tehát ennek mindkét levele fogyasztható:-)
Előzmény: beetee (10620)
beetee Creative Commons License 2010.04.06 0 0 10621
Az Actara ó'ccsóbb... :)))
Előzmény: Törölt nick (10618)
beetee Creative Commons License 2010.04.06 0 0 10620
Nem
Előzmény: skolikagi (10619)
skolikagi Creative Commons License 2010.04.06 0 0 10619
Na itt van egy szatyor medvehagyma, és fogalmam sincs mit kezdjek vele???:-)
A mindenmegette fórumon ezt olvastam:
...egy tő két levelet hoz, de abból csak egyet lehet megenni...."
Ez igaz?
Deryan Creative Commons License 2010.04.06 0 0 10617
A lekvárokat cukor nélkül szoktam befőzni. Ahol csak lehet max. érett gyümölcsöt használok fel s lassú tűzön, alátéttel addig főzöm, amig nem marad leve hanem tömény masszává válik.
Az izetlennek tűnő gyümölcskészitményeket szegfűszeggel, fahéjjal, ánizzsal, borsmentával, gyömbérrel és némi cukorral szoktam izesiteni.

Nem szeretem a természetellenesen édes gyümölcskészitményeket. Zamatosan enyhén fűszeres, illatos viszont lehet :)
Előzmény: Törölt nick (10612)
kiseg Creative Commons License 2010.04.06 0 0 10616

Köszi Il!

Minden írásod után alig várom, hogy már csinálhassam a kertem, de sajnos tegnap délután óta szakad az eső. Meg dolgozni is kell!

Pesze, mindenképpen oltott fát vennék ill. veszek, engem inkább a kert méretéhez viszonyított nagy diófa telepítése lepett meg.

Előzmény: il1321 (10598)
zsebi41 Creative Commons License 2010.04.06 0 0 10615
Akkor sürgőssen írd meg mit szórjak rá mert az enyámen is előjött.
Előzmény: Flanell (10613)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!