Keresés

Részletes keresés

RhB Creative Commons License 2011.07.15 0 0 2706

Első osztályból csinálj ilyet, ezt most is le lehet fotózni és mérni...

http://www.freeweb.hu/vasutikocsi/jelleg/j1975%28158%29.jpg

http://www.freeweb.hu/vasutikocsi/jelleg/j1975%28157%29.jpg

Idén márciusi ill. májusi képek:

Előzmény: rizibácsi (2689)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.07.15 0 0 2705

OFF

Azt mondták, jó az nekem. Bár kicsit sok lesz a holnapi nap után a vasárnap egész nap, de majd túlélem. :-)

Előzmény: alkotasu (2702)
z.kabai Creative Commons License 2011.07.15 0 0 2704

Szia Alkotásu!

Az 1. és 2. osztályú - a képeden látható Az 10xxx és Bz 525xx - kocsik ablakai azonosak: 1.100 mm szélesek, 910 mm magasak. Az 526xx-as ablakai 800 mm szélesek.

Egy nagy ablakos Bz (7,0 méter tengelytávú) kocsit sikerült egykor lemérnem, a szekrény méretei (az ablak kivételével) kb. megfelelnek a jellgrajzalbumban közzétett Bz 40000-es méretének.

Üdv: z.kabai

Előzmény: alkotasu (2688)
RhB Creative Commons License 2011.07.15 0 0 2703

Hát ha nem dugod el a fülecskédet, akkor biztosan... :-)

Előzmény: _Nyuszi (2696)
alkotasu Creative Commons License 2011.07.15 0 0 2702

"Holnap is kint leszek"

Nem lesz sok a jóból? Vagy őrzöl valakit/valamit?

Előzmény: _Nyuszi (2698)
alkotasu Creative Commons License 2011.07.15 0 0 2701

Hááát, nem tudom. Ez inkább tolató, mint vonali gép, ilyen minőségben inkább zavaró a piros fény a végén. (Ha meg vontat, akkor úgysem látszik.) Viszont ha eladásra készíted, a csingiligivel könnyebben eladható.

Van egy ötletem: ha digitalizálod, akkor legyen benne tolató (fél lámpás) funkció.

Előzmény: Törölt nick (2699)
alkotasu Creative Commons License 2011.07.15 0 0 2700

Na, ha ma megetted mind a 10 kiló répát, akkor nem lesz nehéz Téged megtalálni. Te leszel a legkövérebb _Nyuszi az egész kiállításon. :-)

Előzmény: _Nyuszi (2698)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.15 0 0 2699

Kicsit megtöröm a személykocsikat egy kis réz modellel, már fél éve reszelgetem, gondoltam tolok fel róla pár képet

Még azon gondolkodom zárfénynek lenne e rajta értelme?

_Nyuszi Creative Commons License 2011.07.15 0 0 2698

OFF

Elfogyott mind. Holnap is kint leszek, muszáj volt megenni... :)

Előzmény: alkotasu (2697)
alkotasu Creative Commons License 2011.07.15 0 0 2697

Ott leszel a répák között... (Gondolom van még belőle 9 kiló. :-)

Előzmény: _Nyuszi (2696)
_Nyuszi Creative Commons License 2011.07.15 0 0 2696

OFF

Kiváncsi leszek, megtalálsz-e...

:)

Előzmény: RhB (2693)
alkotasu Creative Commons License 2011.07.15 0 0 2695

Én holnap délelőtt megyek ki. Azért fix ez, mert alapanyagot fogok venni egy újabb kéttengelyű kocsihoz, és az illető vidékről jön.

Előzmény: RhB (2693)
rizibácsi Creative Commons License 2011.07.15 0 0 2694

Szia!

Hé,hé,hé, én csak magamat biztatom ezzel a dumával.

Jól széttetted a tengelyt. A felirathoz nem tudok hozzászólni, nekem még messze van. Viszont azt hallottam, hogy már aki ért hozzá, otthon is tud nyomtatni vizes matricát.

Róbertke kocsiját tényleg elnéztem, biztos leesett a radír. Nagyon lapos a teteje. Röhej  de tényleg használok radirt, nincs közel unoka fakockával, így radírra tekerem a polírpapirt, vagy a polirvásznat. Rizmajer.

Előzmény: smnks (2690)
RhB Creative Commons License 2011.07.15 0 0 2693

Kijösz a vasútmodell kiállításra az Északiba? A kérdés rizibácsinak is szól! Én vasárnap délután kimegyek, szívesen hagynék ujjlenyomatot ezeken az épülőfélben lévő kocsikon... :-)))

Előzmény: alkotasu (2691)
rizibácsi Creative Commons License 2011.07.15 0 0 2692

Szia!

Igenis, arra tessék büszkének lenni. Az olyan elismerés, amit hozzáértők itélnek oda, és nem pofa (politika) alapján adják!!! Rizmajer.

Előzmény: alkotasu (2691)
alkotasu Creative Commons License 2011.07.15 0 0 2691

Bármelyiket. Én is öreg PIKO kocsiból csináltam mindkettőt. Csak az ablakokat kell szélesebbre reszelni, egyébként ugyanaz. De nézd meg a pár hozzászólással ezelőtti képet a készülő kocsimról. Soha nem gondoltam volna, hogy díjat kapok valaha is érte...

A kétkomponensűvel is kell háromszor csiszolni. A hibák egyre csökkennek, de harmadjánál nem tűnnek el hamarabb lényegében.

Nem baj, ha nekem szánod a tanácsot, mert adhatsz jó ötleteket Te is, függetlenül attól, hogy én már kész vagyok ezzel a kocsival. Hidd el, én is kezdő vagyok. Az előbb hivatkozott képem 2008 decemberében készült. Akkor álltam ott, ahol Te most.

Előzmény: rizibácsi (2689)
smnks Creative Commons License 2011.07.15 0 0 2690

Szia Rizibácsi!

'Személykocsi' témánál tett hsz.-odra válaszolok itt, nehogy az 'OFF' -olás vádja érjen minket odaát!

"...Nem baj utolsókból lesz az első..."

Ez bizony könnyen lehet, legalábbis hozzám képest, mert Bz52000-es kocsijaim minősége  -mindenekelőtt a festés és feliratozás tekintetében-  inkább nevezhető 'pléhtájm' kategóriájúnak, mintsem modellnek. Pedig egy-két plusz ötletet is beletettem, úgymint pl. 9 mm-rel megnövelt tengelytáv, lehajtható átjárópallók és kihajtható átjárókorlátok, gőzfűtési fővezeték+kondenzszelep imitáció a kocsi alján (ahogy az a Fugi kocsiknál is tartozék). De hiába az ötletek, ha a kivitelezés minősége kívánnivalókat hagy maga után (:-()

Na mindegy, ha már szövegeltem róla, ide teszek egy képet is. Tehát, VasutTOM 'Puszta-expreszének' analógiájára, ez meg az én 'Pléhtájm-expreszem' (:-D)

Más: Róbertke egy MÁV feliratos kocsiról írt itt! De az nem 'X'-es kocsi. Én a szükségből kalauzkocsikká átalakított teherkocsikról (is) szeretnék jellegrajzot, vagy legalább az alaptípus(ok)ról. Mert az a gyanúm, hogy a jellegrajz albumokban (MÁV '67 és '75) ezek sem szerepelnek. Modellben 3 ötletem is lenne a kiindulási modellre, de rajzok, méretek nélkül nehéz lenne elindulni.

rizibácsi Creative Commons License 2011.07.15 0 0 2689

Szia alkotasu!

Akkor az első osztályú kocsi gyártására még várok típus javaslatot, hogy ebből a jó öreg PIKO kocsiból melyiket lehet, nem sok átalkítással, megcsinálni. Ja és nem makettversenyi minőségben.

Akkor viszont én most a Bz 52 600-ast utánzó kocsikat csinálok, z.kabai 2615-ös hozzászólásának megerősítésével. Terem és a WC ablak 800mm széles. Az alap 9,3 mm-es szélessége majd nem, sőt, tökéletes.

A Neoflex, hát vagy 10 éves, fehér, nem agresszív a kocsi műanyagjához, viszont 2mm vastagságon már zsugorodik. Ezért használtam én most másodjára a styrol csíkot, hogy ne 3-szor kelljen tapasztani. Én is használom a ragasztós papírt, aztán arra benyomom a műanyag csíkot, majd beöntözöm Faller ragasztóval. Ezt nem Neked mondtam, hanem ha van még aki rajtam kívül, itt tanul. Üdv, Rizmajer.

Előzmény: alkotasu (2688)
alkotasu Creative Commons License 2011.07.15 0 0 2688

Jaj, az 1. o. kocsi! Én a jellegrajz albumot vettem alapul. A pontos méretekre nem emlékszem, de mintha az 1. o. kocsi ablaka kicsit szélesebb lenne, mint a hozzá hasonló 2. osztályúé. Vigyázz, ez a 2. o. nem azonos a Bz 52649-cel! Na, teszek ide valami képeket is, hogy lássad a különbséget:

Itt az Az kocsi:

Itt a hozzáhasonló Bz két pályaszámmal is:

És itt a kisebb ablakos Bz, amilyen a Nosztalicskáé is, MÁV-os és GySEV-es kivitelben (a GySEV-es kép wrn30601 kollégától származik):

Na, ezeknek az ablakai hasonlítanak a német egységkocsiéra.

Előzmény: rizibácsi (2685)
alkotasu Creative Commons License 2011.07.15 0 0 2687

Én a végfali ablakokat úgy tüntettem el, hogy belülről beleragasztottam egy darabragsztószalagot, és kívülről begitteltem. Nem szórakoztam sztirolcsíkkal. Tulajdonképpen eszembe sem jutott.

A Fugi ajtóba a saját üvegét tettem. De be sem ragasztottam, hanem a gyári peronüveget a helyére tettem, és az megtámasztja a Fugi ablakot a helyén. Kisebb igy az esélye, hogy valamit összekenek a ragasztóval. Meg szűki is a hely a ragasztózáshoz. (Ha rázod a kocsit, lehet, hogy kicsit zörög. De az igazi kocsik ablakai is zörögtek ennyire. :-)  )

Én Mobihel 2 komponensű gittet használok, aminek meg van az a hátránya, hogy melegben 6-8 perc alatt használhatatlanná válik keverés után. Télen jó, mert a hideg garázsban 15-20 percig is lehet molyolni. Viszont a gyors kötés rövid technológiai szünetet tesz szükségessé.

Egy jó nagy (kb. töltöttkáposztás konzerv méretű) dobozt 4 éve vettem, valami 4000 Ft volt akkor. Máig megvan a nagy része - eredetileg nem is erre a célra vettem.

A Neoflex biztos olcsóbb. Neked mi a tapasztalatod vele?

Előzmény: rizibácsi (2685)
rizibácsi Creative Commons License 2011.07.15 0 0 2686

Szia!

Igazad van, én is így tapasztaltam. Tetszik is ez az osztott ablakos, de fénykép nincs hozzá, pedig a pályaszám miatt jó súgó lenne. Jók a kocsik, gratula. Rizmajer.

Előzmény: IP2000 (2684)
rizibácsi Creative Commons License 2011.07.15 0 0 2685

Szia!

Megint elment egy levelem valahová!

Nagyon jó leírást adtál, értem a hogyant. Nem, most nem csiszoltam le semmit a végfalon, csak a 2 szélső ablakba ragasztottam be styrol csíkokat. Kérdés: Te a Fugi ajtóba a hozzávaló Fugi ablakot tetted be, mert akkor annak is ki kell alakítani a helyét, hogy festés után belülről be lehessen ragasztani.

Igen, az egyik első osztályú akar lenni, ott az ablak méretek azonosak a 2. osztályúval?

Én Neoflex tapaszt használok, az vékony rétegben nagyon jó, vastaghoz többször kell rétegelni. Ha van ajánlatod egy gyorsabbra, azt megköszönöm. Szia, Rizmajer

Előzmény: alkotasu (2681)
IP2000 Creative Commons License 2011.07.15 0 0 2684

Üdvözöllek!

Köszönöm az észrevételeidet, és a didéretet.

A kocsik teteje a fotókon a fényviszonyok miatt egy kicsit sötétebbnek látszik, bár még

mindig a tört-fehérnél jóval szürkébb. Az emlékeimben koszos-szürkeként élt, a tört-fehér

idegenül hatott, lehet, hogy egy kicsit fehérítek rajta és kap egy kis koszolást is.

Az 52000-es pályaszámot az 1967-es kiadású "Vasúti kocsi jellegrajzalbum"-ból vettem.

Igaz a hozzá tartozó fotón nem osztott ablakos kocsi van. Lehet, hogy valamit bekutyúltak.

Tisztelettel:IP2000

Előzmény: z.kabai (2657)
IP2000 Creative Commons License 2011.07.15 0 0 2683

Szia!

0.2mm-es vörösréz lemezt használtam.

Előzmény: _Nyuszi (2646)
alkotasu Creative Commons License 2011.07.14 0 0 2682

"Most van négy olyan vagonom, aminek a 2 plusz ablaka már be van falazva"

De abból az egyik 1. o. kocsi lesz, ugye?

Előzmény: rizibácsi (2680)
alkotasu Creative Commons License 2011.07.14 0 0 2681

Hááát... Nem tudom megmondani így látatlanban. Én nem lecsiszoltam a végfalat, hanem gittel feltöltöttem. Az átjáró ajtó helyét pedig lecsiszoltam. Nem kellett sokat, csak az átjáró lemezt, meg az ajtó dombornyomásából egy kicsit. Abba pont belefekszik a Fugi ajtó. De ha lecsiszoltad az egész homlokfalat, akkor a Fugi ajtó ki fog valószínűleg lógni a síkból. Próbáltam keresni képet, igazán jó nincs, de azért ezen talán látható az Az kocsi kezdemény:

Itt az átjáró ajtó még le van ragasztva a gittelés miatt. A gittelés befejeztével leszedtem, és akkor végesztem el a csiszolást, pontosabban egy laposreszelővel a síkba reszelést az átjárón.

Az átjáró ablakát meg kell nagyítanod, mert a Fugi ajtóé nagyobb.

Na, itt van még egy kép:

Előzmény: rizibácsi (2680)
rizibácsi Creative Commons License 2011.07.14 0 0 2680

Szia!

"Innád az én boromat, ......". Most van négy olyan vagonom, aminek a 2 plusz ablaka már be van falazva. Multkorinál mondtad, hogy nagyon neki estem, na most, akkor hogyan. Fűrészeljem ki a fugi ajtó helyét? Rizmajer.

Előzmény: alkotasu (2679)
alkotasu Creative Commons License 2011.07.14 0 0 2679

Lehet azt a hűvös szobában is reszelni. Csak egy porszívót kell bekapcsolni hozzá.

Ja, meg egy tartalék porzsákot kell biztosítani arra az esetre, ha valami hasznos darabot sikerül felszippantatni a géppel... :-)

Előzmény: rizibácsi (2677)
RhB Creative Commons License 2011.07.14 0 0 2678

Mi nem únjuk, legföljebb te a reszelgetést.

Előzmény: rizibácsi (2677)
rizibácsi Creative Commons License 2011.07.14 0 0 2677

Szia!

Köszönöm, jó ez a fényképezés, jobban kijön a hiba mint ha csak úgy szemmel nézi az alkotója. Most láttam, hogy az egyik sarok még sántít. Most sorozatban lereszelem a többit, és ha csak ilyen lesz már jó, de ha több megy le, akkor ezt hozzá igazítom. Ma nem ülök ki az erkélyre, de lesz még hűvösebb is. 

Már befejeztem, biztos unjátok. Rizmajer.

Előzmény: alkotasu (2676)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!