Azóta beszéltünk már párszor telefonon az ügynökkel. Érkezésemkor elmegyünk majd pár helyre, megnézem milyen helyeket néztek ki nekem. Optimista lélekként bízom bennük. Ha nem sikerülne mégsem ilyen gyorsan, akkor pár nap szálloda lesz a megoldás (már le is van foglalva a biztonság kedvéért).
Nem sok képet látni ebben a fórumban, néhányat küldök, ami hirtelen úgy előkerült az archívumomból. Mindegyik fotót Lisszabonban készítettem. Remélem ismerős azoknak akik már jártak arra, és tetszik azoknak, akik még nem.
Az első a Tejo partjáról. Bárki lemehet és megkeresheti :o)
Visszaindulva a város szíve felé két utcakép készült,
és egy a villamosról.
Ha elég sokat gyalogol az ember, akkor a Corte Inglés felé talál egy kis parkocskát, szépen rendezett fákkal.
Csodaszép abból a magasságból visszanézni, le a partra.
Készült erről egy éjszakai fotó is. Lisszabon szép.
Köszönöm a tanácsot, az a baj, hogy már korábban is keresgéltem ilyen módon, de sajnos a legtöbb hirdetés úgymond falsnak bizonyult, mert az adott lakás már régen ki volt adva, csak nem szedték le magát a hirdetést. Most egy Lisszabonban élő baráttól kaptam egy ügynökség telefonszámát, akikkel beszélve már ígéretet is kaptam szerencsére :o)
Szerintem interneten is talalhatsz lakast januarra. Ha a google.com keresoprogramban beirod, hogy "aluga-se Lisboa" vagy valami hasonlot, akkor talalsz majd jopar honlapot, ahol lisszaboni lakasokat vagy szobakat hirdetnek...
En kivancsian varom a nem tipikus kepeket :o) Kozelebb vagyok most ehhez fizikailg, mint te, de megis naaagyon messze attol, hogy odajussak. Szoval muti :o)
A portugaliai sieles eleg kulonlegesre sikeredett,mert zarasra ertunk oda, igy - bar eleg sok ho volt - nem sieltunk. A taj viszont nagyon szep volt.....:)))
Hat a sin meg elegge girbegurba, de talan... semmi nem megy gyorsan, sot :o( Na de latinok... de mi ez a vakvagany? ha gondolod, mailben is szivesen veszem...
Lisboa... hat hol van az tolem? :o)) Fenyevekre egyelore... de alkalomadtan felhasznalom az infot.
Tavasszl mikor mi bereltunk lakast, az ellenben be volt butorozva, hogy mindezt mennyiert azt nem tudom, azota szerencsere erre mar nincsen szukseg, csak idore, hogy ez a nem kis lakas rendben legyen tartva. Van azert valami jo az otthoni kisebb meretu lakasokban :o))
látom neked kezd sinen lenni a dolgod. Én kicsit vakvágányra futottam.
Azzal egyetértek, hogy nem sok magyar van kint, de a lisszaboni nagykövetségen elvileg feljegyezenk minden magyart aki hosszabb időre szándékozik kint maradni és minden hónapban egyszer szerveznek nekik egy találkozót. Részletek a kinti nagykövetségtől.
Én ismerek valakit aki ismer két vegyes házaspárt...lehet hogy ugyanezeket...
Azzal is egyetértek, hogy a fűtés ritkaság. Az én "családom" egy kis méretű elektromos hő ventillátorral oldja meg hogy ne vacogjanak a fűrdőszobában meg a a TV előtt esténként.
Az albérletek nem szoktak bebútorozva lenni. A havi költség albérlettel, rezsivel, kajával kb. 500 Eur per fő ha jól emlékszem a tavalyi kalkulációmra.
A vegleget nem tudom... lehet is meg nem is, de egyelore ez igy nincs eldontve. Ugy vagyok, mint a meseben, hol volt hol nem volt :o)) Nem tul sok magyar van itt a kornyeken... Bence ugye most a hetvegevel hazament, maradt meg egy lany, aki ide jott ferjhez mar jo ideje es magyar tanfolyamokat is tart tobbek kozott, na most eppen o is odahaza van karacsonyra. O ismer meg egy vegyesparost es kifujt a magyar tema egyelore, jele tudasom szerint. Illetve dehogy, itt lejebb is irta valaki, hogy decemberben keszul kijonni a baratjahoz, hat jon is, jovo vasarnap erkezik, ha minden igaz :o))
Talajt talalni nem is lenne annyira nehez nekem, ami nehezito korulmeny az a gyerek es az ovodak arai...egyelore fabol vaskarika, ez meg nem megoldott kerdes.
... pontosítok: 2é + 7h, biztos imádnák egymást. érdekel, hogy éltek ott, vannak-e barátok, magyarok, te végleg kiköltöztél? barátnőm Rómába ment férjhez, elég magányos. persze gondolom ez is lelki alkat kérdése, ki mennyire képes talajt találni, befogadni az újat, változni és változtatni.
kezdetnek szállás Carvoeiro-ban, tengerpart és kandalló, tömény giccs, nem :-) ? persze ha elgondolom, hogy más fűtés nem lesz, a romantika is oda :-).
meglátjuk...
észak is érdekel, de ha beleszeretünk az országba, még mindig visszamehetünk, néha több a kevesebb. nincs konkrét úttervünk, az akkori hangulatunk dönti majd el, mit fogunk csinálni. a picik miatt se működik majd a szokásos maximalizmusom :-), inkább elidőzni szeretnénk egy-egy szép helyen, látni, enni, inni, tapintani, egy komplexebb élményt hazahozni. lehet, hogy nem látunk majd mindent, mégis remélem, hogy az országról több benyomásunk lesz így - nem feltétlenül a tudatos szférában -, mintha átrohannánk rajta, és a feldolgozást a fényképnézegetés idejére hagynánk.
ez rém aranyos tőled, ígérem, így lesz, ha netán olyan jó az idő, hogy elindulunk fölfelé. nem tudom, mekkora a gyereked, de mi 8 hónapos, 2,5 éves és 10 éves kicsikkel utazunk. valamelyik korosztály csak stimmel :-).
nalunk meg lóg a hó lába, épp indulunk, mire leesik. jövő héten, ha minden jól megy, már a tengernél álmélkodunk. a 10 fok kicsit riasztó, nálunk a hálóban kb. 15 van, családi házban lakunk, nehéz átfűteni, de a 10 azért durva. meglátjuk... hálósipkákat bekészítettem, összebújunk majd, akár a hajléktalanok. ha lesz igény rá, igérem, beszámolok. mindenkinek üdv!
Hat itt Portoban is luxus. Nekunk nincsen, marmint futes. Nem tulzas hanem mért tény, hogy a haloszobankban stabilan 10 fok van, nappal akar felmegy 12-ig is. A konyha is hasonlo klimaval bir. A nappaliban csak azert megy 18 kozelebe, mert ott megy egy olajradiator a gyerek miatt. Kandallo az van, szep es jo szorakozas de olyan mint a tabortuz, lokalis meleget ad.
De valoban vannak 'luxuslakasok' errefele is, ahol kitalaltak mar a futest... de vezetekes gaz hianyaban arammal. Vagy van mar vezetekes gaz is helyenkent talan...?
Január 2-3-án leugrottunk Lisszabonba Portóból, és kellemesen meleg volt. Pólóban lehetett mászkálni délben (20-22C). Jó, nem volt annyira meleg, de pl. a "szállodában" sem volt fűtés (értsd: nem volt semmi, amivel fűteni lehetett volna). Persze jól be kellett takarózni, de nem vészes.
Annyira hozzá lehet szokni, hogy amikor hazajöttem, majdnem rosszul lettem a távfűtéses lakásban, annyira meleg és száraz volt a levegő.
Ha az idodbe belefer meg, inkabb ne kockaztasd az utlevelet, Bence irta is lentebb, hogy hogyan jart a hataron, nem hittek el neki, hogy Magyarorszag EU tag. Ki tudja mennyire muvelt hatarort fogsz ki a repteren, bar az egesz sztori nonszensz, de ha biztosra akarsz menni, szerintem csinaltasd meg az utlevelet. En egyebkent mindig azzal jovok, meg sosem probaltam szemelyivel, es velem is van mindig egy kish«gyerek, neki ugye amugy is kotelezo.
Mivel en Portoban vagyok, lakastemaban nem tudok segiteni.
Lisszabonba megyünk a gyerekekkel januárban. Nekik már csináltattunk útlevelet, de mi nem hosszabbíttattuk meg a sajátunkat, hiszen elvileg személyivel is beléphetünk Portugáliába.
Tudtok olyanról, akinek sikerült már személyivel belépni Portugáliába? Vagy muszáj volna nekünk is útlevéllel mennünk?
Azt gondolom, hogy talán meg lehet velük beszélni ezt, de azért két gyerekkel az ember inkább a "járt utat" választja. Egyébként repülővel mennénk.
Másik téma: mivel hosszabb időt tervezek kinn tölteni, ezért lakást keresek pár hónapra, mondjuk max 800-1000 Euróért havonta.
Nagyon hálás lennék, ha valaki tudna néhány tippel, jótanáccsal, esetleg címel támogatni. (Egyébként vagy én vagyok ilyen ügyetlen, vagy tényleg nem lehet internetről albérletet találni.) A feltételek egyszerűek lennének: két felnőtt + két picur, mosógép, min. 2 ágy, főzési lehetőség, hűtőgép, szekrények, fűtés, bútor, ilyesmi...
Szia! Az ido most nagyon kellemes, meleg, bar ma esett, viszont az elozo heten vegig napos volt, de ahhoz kepest hideg. Most hogy felho van tenyleg meleg, este egy laza vekony puloverben jottem a gepterembe, de az eso veszelye jelenleg fenn all. De remelem nem lesz belole semmi!!!!!!