Én felszívódóval (Folicur) nyomom, amikor egyébként is permetezem a fákat. A lisztharmat más természetű gomba, mint a legtöbb, nem ugyanaz kell rá, réz nem jó.
Biztos, hogy kínai volt, rá volt írva? A kínaiak általában beáztatják olyan szerbe, hogy melegen tárolva se hajtson ki, mert rosszul mutat a pulton. (A magyar nagytermelők ugyanezt alkalmazzák a vöröshagymára, valamelyik évben a tuskóban és a cba-ban is vettem szép lila hagymát magnak, egy sem kelt ki.)
Könnyű eldönteni, hogy kínai-e. A kínainak az alján a gyökéralapot kivágják, a magyarnál meg csak a gyökereket nyírják le. Valamint, a kínai az szerintem mind őszi, legalábbis még nem láttam tavaszit tőlük. (Az őszi héja, ha kínai, akkor teljesen fehér, vagy ha magyar, akkor sárgás, a tavaszi héja meg lilás.)
már lassan kinővik a lakást a palánták.Még egy hetet kell várni és lassan kiültetem öket a szabadba,mert jön a jó idő.Már párat kiültettem kiváncsiságból ,hogy mit szól ehhez a hüvösebb időhőz,de jól birják a strapát.A magokat egyébként már január végén elvetettem.
Még megmutatom az első virágzó palántámat. Már napok óta megvan ez a virág, teleszór mindent maga körül virágporral. A többi Physalis ixocarpa is virágzik már.
Nálunk sok minden van sokfelé. Itt inkább magról, rotálni nem mindenütt szoktunk. Pl. a sóska is szanaszét van. A sziklák közé egyszer két tövet ültettem, azóta lett rengeteg, és a legkülönbözőbb helyeken a kertben máshol is. Már lehetne is főzni belőle, most a legjobb.
Nekünk csupa őszi fokhagymánk van. A legnagyobb fejű, kevés gerezdű fajtát évekkel ezelőtt Grazban vettük a piacon, a többit ismerősöktől kaptuk innen-onnan. Egyik se igazán jól tárolható, de mindig bent marad annyi véletlenül a földben, hogy bőven van újfokhagyma, míg kiszedem a fejeket az ágyásokból. A virágzatban lévő sarjhagymácskák is szanaszét szóródnak a kertben, így bőven el vagyunk látva. Már most is lehet enni az újfokhagymát.
Nyár közepén várható. De majd előtte küldők mélt, mert sajnos a boríték azzal a szöveggel érkezett meg hogy : sajnálatos esemény történt. A gépi levélfeldolgozás stb stb stb. Sűrű elnézések közepette átragasztották a borítékot, ha volt is rajta cím, nem sokra megyek vele. Szerencsére a magok megvoltak. És ez a fontos.
A zöld magtokokat fel lehet használni salátába. Mikor megjelennek, mindig van sok paradicsom, összevágom, meglocsolom tökmagolajjal, és megszórom a zöld termésekkel. Szerintem nagyon finom.
Ha tényleg olyan szép akkor megszárítom és befestem, felhasználom szárazkötészetben. Az íze is fokhagymás vagy csak az illata? Nagyon szeretem a fokhagymát csak nem szabad közel hajolni a beszélgetőpartneremhez:)
Igen én is azért hagytam meg, mert nagyon szép volt. Igazából a virágokat most is meghagyom, csak a magtokokat vágom le még zöld állapotban nyár közepe-vége felé. Normálisan ki lehet kapálni, csak ugye mi be is ástuk rendesen. Normális kapálásnál mi csak a zöldjét csapkodjuk le és szép rendesen kihajt a növény utánn. Persze sokat kiástam már azóta.
Én mindig meghagyom a virágot, magot is érlel. Tényleg rengeteg kikel, de azért ki lehet kapálni, és olyan mutatós, hogy nem baj, hogy sok van. Annyira szeretik a méhek, hogy virágzáskor zúg az ágyás.
Azért írtam, hogy vigyázz, mert én kb.4 éve úgy jártam, hogy meghagytam az egy bokromon a virágot, hogy milyen szép. Aztán a magtokokat is ugyanebből az okból. Szétszóródott a magok jelentős része és ásáskor szépen le lettek forgatva. Fel sem tűnt, csak tavasszal amikor millió cérnaszál kezdett kibújni a földből. Ha csak a zöldjét vágja le az ember attól újra hajt (végülis metélőhagyma), így mindenek a tövét kell megkeresni és kiszedni. Nekem még mindig van feleslegben a kertben. Amúgy szerintem jó íze van , az illata meg teljesen olyan minta fokhagymáé. Vajas kenyérrel nekem bejön, de salátákhoz is lehet adni. A knobi nekem inkább dísznek van, nincs szívem levagdosni. Nincs olyan erőteljes illata, mint a másiknak.
Nem, ez két különböző növény. Nekem van mindkettő. Igaz, a knobi nemsokra megy. Viszont a kínai metélőhagyma szép erőteljes. Teljesen más a levele is és a virága hagyma virág, fehér. A knobi lvelei nálam kb. 5centisek, a virágai pedig érdekes kékes színűek, de rövid száron. Vigyázz a kínai metélőhagymával, mert ha elszórja a magját tele lesz vele az egész kert.