Nem a szer párolog, hanem a permetező által porlasztott cseppek érhetik a közelben lévő növényeket, főleg ha szél van. Sok permetezőnek olyan finom porlasztása van, hogy szinte ködöt képez. ezért kell vigyázni az átszóródásra, mert sokszor ezt a ködöt több 10 méterre is elviszi a szél, ha nem vigyázunk. Ha a véddendő növény közel van, akkor érdemes egy tábla kartonpapírral, vagy fólia darabbal abban a sávban takarni. A fújás minél közelebb van a földhöz, annál kisebb a szer elsodródásának a veszélye.
Akkor viszont mégegyszer köszi a linket!:-) Idén már nem kell töltögetőeke, de reményeim szerint jövőre is lesz tavasz:-) (bár ki tudja ebben a nagy globális felmelegedésben...ahol majd meg lehet fagyni...)
Köszi a linket, de nekem nem a kapálógépem, hanem a férjem Robi...:-)) A kapálógép neve más...de most így fejből nem tudom mi...valami MTD azt hiszem:-)
Nálunk is azt volt a szempont, hogy ha már egyszer van kapagép, akkor kapálja ő a krumplit. Ehhez eke nincs, azt lehet külön venni hozzá? Szerintem itt is kb. 80 cm a sortáv. Úgy mértem ki, hogy beleálltam a sor egyik gödrébe. és amilyen hosszan nyúlt a kezem a kapával, odatettem a következő sor gödrét. Hozzátartozik, hogy 158 cm vagyok, tehát azért olyan baromi hosszú kezem nincs:-))
Amikor termeltem többet, akkor 80 cm volt a sortáv. Felénk már vetéskor elkészítik a feltöltést. Ezt lehet kézikapával, vagy robira szerelt töltögető ekével. Aztán a sorköz két kapataggal jól kepálható volt.
Háromféle retek van benne: óriás vaj -ez a hagyományos piros retek-, aztán húsvéti rózsa retek, ez is piros, de hosszúkás alakú, Jánosnapi retek, ez barna (?), aztán még cékla, saláta, karalábé, kapor. És vetettem még gyöngyhagymát, amit eddig egyszer vetettem talán, de nem sikerült, és rendes hagymamagot is. És a málna és eper telep földjét megszórtam mustármaggal:-)) Ti a krumplisorokat milyen távolságra rakjátok? Nekünk eddig mindig kevésnek bizonyult a hely a betöltéshez, most szerintem elég lesz...:-) Lehet hogy kicsit túl sok helyet is hagytunk két sor között...
Szia Il! A te ötleted nyomán idén én is csináltam magkeveréket, kiváncsi leszek mi lesz belőle:-) Retket nem is vetettem külön, csak ebben a keverékben van.
Míg nedves a felszín, ne locsold a retket, de amint szárad a talajfelszín, locsoló kanna rózsájával naponta öntözheted. nem kell a talajt átáztatni, csak nedves legyen. A reteknek folyamatos vízellátás kell, a ritka, de nagy adagoktól kireped, szárazságban csípős lesz. A nedves talajt ráadásul a földibolhák sem szeretik.
Fagyosszentek tájékán is locsolhatsz.
Érdekesség: fagyveszély esetén finoman porlasztott vízzel estefelé le szokták locsolni a növényeket, akár még a virágzó fákat is, mert ez a permet fog megfagyni, és mintegy védőréteget képez a növényen. Kerti gizgazok meggyujtásával, főleg völgyzugokban füstöléssel is lehet csökkenteni a fagy hatását. Kényes , kevésszámú növényt fóliával, fátyolfóliával, papírral le lehet takarni, éjjelre akár egy kassal, vödörrel le lehet borítani.
Április 20-ig egy része a jól fejlett paradicsom palántáknak kiültethető. Ezek a május fagyokig jól megerednek, begyökeresednek. Így korábban lesz termés 1-2 héttel. Ha lenne fagy, ezek megerősödve jobban újrahajtanak, vagy pótolni lehet a megmaradt tartalékból. 20-a után már NE ültessük ki, mert az a fagyokig nem erősödik meg. Remélhetőleg a hétvégén jó idő lesz, a talajban van nedvesség, így minden adott a palántázáshoz.
Szabadban vethetők a kabakosok: uborka, tökfélék, cukkini. Szakaszosan a csemege kukorica is.
Lehet nem sok embert érdekel, de 28-ból 25 Lugas F1 kikelt, és már a harmadik-negyedik levelüket nevelik. Egy még próbálkozik az előbújással, valamint az ugyan akkor vetett kakukkfű is kezd látszódni. Kint a hagyma kikelt, pár napja esik, így kb. a hét eleje óta nem láttam, de lehet már vagy pár centis. A retek még messzebb van, azt már előtte lehetett látni. Gondolom az eső elintézi a locsolást, de utána locsolhatom a retket rendszeresen? Vagy a fagyosszentek környékén várjak vele? Az öregek tudása ismét nyert, ültetés után egyetlen ágyást locsoltam meg, utána jól ki is cserepesedett, a többi viszont tökéletes állapotban volt, és az egyikben a pár szál gazon kívül már hagyma is nő, mint írtam :D Tanulság: ültetés után nem locsolunk... vagy max a magokat egy kicsit, és úgy temetjük be őket.
Szerintem még szárazon ért földet. Nem tudok nagyot dobni. Mióta rendszeresen átdobálom őket, észrevehetően kevesebb a kár, mint régebben. Mielőtt megépült a kerítés, százával áramlottak a patak felől, a kert alsó részén minden tönkre volt rágva. Most sokkal kevesebben vannak. Amúgy elég sokféle csigánk van, egyszer jó lenne meghatározni őket.
:-)) A baba tuti nem a permet miatt:-))) Szerintem van egy olyan betegség, ami miatt a bab levele sárgul, legalábbis tavaly és permeteztem valamivel emiatt, de gyomírtót nem használtam a kertben tehát ez ki van zárva.
Kics ee -nek igaza van. ...egyik szomszédomnak szép kajszifája van. Minden évben terem két szemet. Lefagyott, mondja. Idén vettem neki szereket, pontosan időben szóltam , hogy mikor mivel permetezzen. Permetezett. Mindent, meggyet, almát szőlőt...de kajszit nem. Kérdem miért, mert virágzik, majd ha levirágzott, ad azoknak is. Idén is lesz két szem barack a fán. Tőle tíz méterre az enyémen roskadásig. A krumplival hasonlóképp állunk.
Az a tapasztalatom, hogy a permetezett szer párolog, ha fúj a szél, a szélirányban is hat kicsit. Krumpli, paradicsom nagyon érzékeny rá. Másfelől meg a tarack nem irtható mással, az tuti.