Keresés

Részletes keresés

hannabori Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10906

Úristen!!!

Én meg hallgattam anyósomra hogy ráér még május-júniusban is, bár ő nem vet mert eddig soha nem jött össze....hát ezért.

De ugye szabadföldbe?

Megyek akkor gyorsan mégegy kört a kertben.

Köszi!

Előzmény: inérhátiszupernagyi (10901)
katka51 Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10905

Köszönöm a válaszokat!

Lehet, hogy előbb meg kellett volna néznem, hogy mennyire hasznosak, hogy ne bántsam őket. Mert ha igen akkor  nem teszem. Csak sajnos bejönnek a lakásba is, nem tudom, hogy hogyan, de a múlt héten reggelente a fürdőkádam tele volt sima+ szárnyashangyával. A lefolyóból jöhettek fel, de jönnek máshol is a csapok környékén... csak ennyi. ....

kics_ee Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10904
Az első részhez tudnék érdemben hozzászólni:

Az hogy megnyúltak a palánták sajnos a mostani időjárásban természetes. Hideg volt, fényt sem kaptak eleget, de a növekedés nem állhatott meg ezért nyúltak.
Most hogy süt a nap, majd erőre kapnak.

A megnyúlás nem jelent túl nagy hátrányt a termésre, sőt talán még jó is egy kicsit, mert amikor ülteted majd nem mélyedésbe, hanem egy kis vályúba rakd elfektetve a palántát. A szárából gyökérzet lesz majd és nagyobb felületen tudja felvenni a vizet és a tápanyagokat.
Előzmény: peti444 (10898)
kics_ee Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10903
Egyáltalán ne értsd félre, de lenne két kérdésem:

A hangyák mit ártottak neked? Nagyon hasznos állatok.

A darazsakra miért haragszol? Ha te nem bántod őket, ők sem téged.

Ne pusztítsd el őket. Egyet esetleg tehetsz a hangyák ellen, hogy csak a sort ahova vetsz Force- szal beszórod nagyon finoman és begerebjézed a földbe.
Előzmény: katka51 (10900)
CBNora Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10902
Szerintem törődj bele. Egy normális kertben mindig vannak hangyák, nem hinném, hogy hosszabb távon meg lehetne szabadulni tőlük. Nem is kell. Egy egész kertet beszórni elég durva dolog lenne. Ami a hangyát kiirtja, az valószínűleg más rovarokat is kiirt, ha eddig volt valamiféle egyensúly az élőlények között, az felborul.
A tetőn akkor érdemes irtani a darazsakat, ha tetőt kell javítani. Egyébként meg ott sem baj, ha vannak.
A mi kis 2x3 m alapterületű üvegházunkban 2 nagy tavalyi és 2 épülő fészek van. A palántanevelő állványokat fészekkel együtt szoktam időnként mozgatni. A fészektől 20-30 centire is szoktam szöszmötölni, nem izgatják magukat. Annyi kényelmetlenséget jelentenek, hogy reggel, ha besüt a nap, ki kell engedni őket, és este nem lehet korán becsukni az ajtót, hogy haza tudjanak menni.
Előzmény: katka51 (10900)
inérhátiszupernagyi Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10901
Én már elvetettem,de május 10 ig érdemes ültetni aztán már késő!
Előzmény: hannabori (10899)
katka51 Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10900

Sziasztok, üdvözlet Mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni. Nálunk minden évben újra és újra megjelennek a hangyák a kertben. Ahol találok ott be szoktam szórni porral (most nem jut eszembe a neve, bocs..DDD), de szeretnék hosszabb távra megszabadulni tőlük. Mivel szórjam le esetleg az egész kertet, hogy legalább ez évre eltűnjenek.

Másik gondom a darazsakkal van. Valahol éldegélnek a padláson, amikor kisüt a nap előjönnek, leginkább ősszel van belőlük sok, egyik másik jó nagy példány.

Gondolom, ezt is úgy oldhatnám meg, hogy akár az egész tető alatt permetezni?

De mivel?

Köszönöm, ha valaki tud segíteni.

További szép napot!

hannabori Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10899

Sziasztok!

Had kérdezzem meg hogy a sütőtök, tök magokat mikor ültetitek?

Köszi!

peti444 Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10898
Jó reggelt!

Szabadföldbe szeretnék vetni paradicsomot, próba cseresznye alapon, mert a palántáim szerintem picit nyúlánkak (amúgy van ennek valami hátránya hogy megnyúlnak, a termést ez befolyásolja?), kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy elvethettem-e ma attól, hogy holnap éjszakára elég hideget, 3 fokot mondanak?

az esetleg jó megoldás lenne, hogy egy helyre vetném elég sűrűn a magokat és azt kelésig valami kartonnal vagy valamivel takarnám, és amikor már megnőttek onnan ültetném szét őket?

esetleg aki a profi palántanevelésben otthon van, tudna tanácsot adni, hogy mibe érdemes palántát nevelni? üvegház? fóliasátor? és pl ezekbe hogyan lehet megoldani a fűtést? gondolkozom rajta, hogy jövőre szeretnék csinálni valami palántanevelő építményt, mert hiába van jó fekvése a szobának ahol a palánták vannak, a nap nem mindig éri őket és ahogy besüt a nap a szobába attól meg meleg van...
köszönöm előre is a választ!
Deryan Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10897
Nem lehet rossz a csigából készült innyencség ha az embernek készen feltálalják:)

Az éticsigát a szegény ember szedi a gazdag embernek
Előzmény: taormina1 (10896)
taormina1 Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10896
No, csak nem csigát eszel, Nóra?És mekkorára nö még a képen levö példány?
Ha elfogyasztás után marad utána két szoba összkonfort, akkor én is beneveznék egy páldányra!
Előzmény: Deryan (10895)
Deryan Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10895
Jó étvágyat! Biztosan sokat nőttek azóta mióta lefényképezted őket.
A mi fagyzugos kertünkben a tavaszi fóliázáshoz nagyobb ráforditásra lenne szükség, amihez pillanatnyilag nem jött még össze minden idő hijján.

Egész héten szakadt az eső. Tegnap kivételével. Most reménykedem, hogy valamelyest rá tudok majd menni a földre veteményezni. A legmelegebbnek tűnő helyre kiteszek néhány tesztpalántát....
Előzmény: CBNora (10892)
taormina1 Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10894
Nem.
Előzmény: Flanell (10893)
Flanell Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10893
Talán mához 2 hét, de lehet, hogy 4.
2 hét múlva itthon leszel?
Előzmény: taormina1 (10891)
CBNora Creative Commons License 2010.04.16 0 0 10892
Ennél sokkal szebbek is vannak! Jó sok és sokféle.
Újhagymát ettem vacsorára. Elkezdtük szedni a fóliából.
Előzmény: taormina1 (10889)
taormina1 Creative Commons License 2010.04.16 0 0 10891
És ide mikor jössz?
Előzmény: Flanell (10890)
Flanell Creative Commons License 2010.04.16 0 0 10890
Pár napja volt egy nagy jégeső a faluban, ahol a kertem van. Tegnap szerencsére olyan hírt kaptam, hogy a falu másik részén volt veszélyes, nálam nem csinált nagy kárt. Holnap délután megyek megnézni.
taormina1 Creative Commons License 2010.04.16 0 0 10889
Jaj milyen bájos teremtés! nálunk csupa rondák laknak!
Előzmény: CBNora (10853)
Lunni Creative Commons License 2010.04.16 0 0 10888
sajnos csak kedden van időm kertészkedni, az pont 20.-a, akkor szeretnék pár paradicsom palántát kiültetni, van 5 tő ami szép erős és sok satnya, próba szerencse :)
a ládát már kinőtték, kezdenek megnyúlni, egy-kettőnek meg a levele széle is elkezdett száradni, hátha kint rendbe jön, mert a ládában biztos elpusztulnak.
Előzmény: il1321 (10862)
Hesperos Creative Commons License 2010.04.16 0 0 10887
Pest megyében lakom. A palántákkal viszont el vagyok maradva, még csak most bújnak ki a paradicsomok.
Előzmény: skolikagi (10884)
janijani Creative Commons License 2010.04.15 0 0 10886
Hagymát még tavaly ősszel dugtam 2 sort, most esszük.
Előzmény: skolikagi (10884)
janijani Creative Commons License 2010.04.15 0 0 10885

Kikelt a csemegekukoricám, tavaly is így csináltam korán elvetettem és termett rendesen. Amelyiket a rendes idejében április végén vetettünk semmi nem lett belőle mert mire nőni kellett volna neki jött az aszály.

Palántáztam cukkinit is, vadon keltek a tavalyi kintmaradt és bekapált cukkiniből. Tulajdonképpen nem is palántázás volt hanem egy ásónyi földdel áttettem a megfelelő helyre. Tettem alá a gödörbe marhatrágyát is.

Vetettem szabadföldi paradicsomot is, egy nylonnal letakarva hamar ki fognak kelni és megelőzik majd a palántázottakat.

skolikagi Creative Commons License 2010.04.15 0 0 10884
Nem tudom, hogy merre laksz, de tutira jóval előbbre jár nálad minden, mint nálam:-(
A ribizli pl. nem virágzik és a kertben is csak a hagyma bújt ki...:-(
Hatalmas a zöldborsód is:-)
Előzmény: Hesperos (10883)
Hesperos Creative Commons License 2010.04.15 0 0 10883
Sziasztok!

Tegnap én is bóklásztam kinn egy kicsit két eső között a kertben és fényképezgettem. Már szépen kibújt minden, aminek ki kellett, és eddig úgy néz ki még az eső miatt előretörő gazzal is elbírok.

Nőnek a saláták, nemsoká szétültetem őket

A hagyma és mögötte az őszi borsó

Virágzik a ribizli

Az idén vetett borsó

Elvetettem a krumplit is, összesen 400 tő lett.
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.15 0 0 10882
Jaj de jó! látom azért nem teljesen reménytelen az esetem.Én is készítek majd képet,és nutatom,ha lesz mit .
Köszönöm!
Előzmény: il1321 (10881)
il1321 Creative Commons License 2010.04.15 0 0 10881

A teljes hatásig 10-14 nap szükséges. El fog teljesen sárgulni. Ekkor érdemes fűnyíróval levágni. Permetezés után négy óráig nem kell eső, de utána akár eshet is. Elszáradás utá nincs már vegyszer benne.

Kertemben a  képen balra a tiszta tarackos régihelyzet. Permetezés után két héttel jobbra.

Majd utánna már ásva is lett, és művelésbe lett vonva

Előzmény: Törölt nick (10880)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.15 0 0 10880
Végre ma ki tudtam menni a kertbe,nem esett az eső.Kb 1m2 megfordítása és tarack kiszedése után elővettem a permetezőt és gyomírtóztam :-) Most várom a hatását.Ha látom hogy KO a tarack fújjam le mégegyszer? A rotálás előtt érdemes összegereblyézni a tarack maradványokat? A kimúlt levelek elég vegyszeresek lehetnek ugye?
rebondo Creative Commons License 2010.04.15 0 0 10879
Talán Flanell mondta, hogy ecsettel írt gyomot...
A fóliámban nem tűnt el a tarack, gondoltam én is ecsetelek, eddig nem tettem, mert azt gondoltam párolog.
Előzmény: il1321 (10876)
CBNora Creative Commons License 2010.04.15 0 0 10878
Én nem is permetezővel szoktam fújni, hanem kézi ruhaspriccelő jellegű dologgal. Az nem porlaszt annyira, a szél nem fújja el. Igaz, hogy nagy területen még nem kellett alkalmazni. A szomszéd növényeket én is le szoktam takarni.
Előzmény: il1321 (10876)
il1321 Creative Commons License 2010.04.15 0 0 10877

Mindkettőt szabadba, eredeti helyére vetem. lehet ilyenkor, és lehet késő ősszel elszórni, vagy akár sorba vetni a magokat, és belegereblyézni a talajba. Tavasszal ki fog kelni. Az őszi vetés hamarabb. Ahol később nincs rá szükség levégom, kikapálom. Ahol nincs útban, ágyásszélen, sorközökben megmarad. A paprika helyére tavasszal vetettem, sorba. Ahova a paprika kerül kikapálom, a sorközben meg marad. Addig, míg a paprika kicsi, azt óvja a széltől, kiszáradástól. Ha a paprika megnó,. makkor talajszinten levágom, és sortakaró lesz.

Hasonló a büdöske is, de ebből elég kevesebb. Az áttelelt mak is kikel, de ilyenkor is lehet helybevetni, vagy ládába előnevelni. A büdöske jól palántázható. A sűrű kelést így szét lehet rakni. A körömvirág kevésbé szereti a palántázást.

Régebben egyes különleges büdöskéket még külön poharakba tűzdeltem is.

Előzmény: kiseg (10874)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!