Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10936
Az biztos. A csirkecombot, meg a más állatformájú (inak, erek, porcogók) húsokat sem eszi meg.
Előzmény: Deryan (10934)
Deryan Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10935
A sarkantyúkánál viszont jól lehet majd alkalmazni a mézes csalit :)
Bár csak akkor tudtam volna!
Előzmény: il1321 (10928)
Deryan Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10934
:D

El tudom képzelni, hogy szenvedett szegény akkor.
Előzmény: CBNora (10931)
Deryan Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10933
Ma szedtem én is egy párat. :)
Most koplalnak egy tésztaszűrőben tányérral lefedve.

20 évvel ezelőtt már próbáltam egy adagot előkésziteni, amikor egy francia szakemberrel dolgoztam együtt. Olyan élvezettel beszélt a csigáról, hogy kedvet kaptam volna én is. De hát utálatosabb volt számomra akkor mint a haltisztitás. Végül eleresztettem a csigákat a réten.

Na ezek most nem menekülnek. Olyan szép nagyok. Időnként átmosom őket, hadd tisztuljanak és ne száradjanak össze.
Előzmény: inérhátiszupernagyi (10926)
CBNora Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10932
Én a kelbimbót csak júniusban szoktam kiültetni, és őszre megnő.
Előzmény: il1321 (10930)
CBNora Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10931
Apámmal egyszer etettek Párizsban olyan petrezselymes vajas csigaházba visszatöltöttet. Egyben lenyelt egyet udvariasságból, és hőstette bizonyítékául hazahozta a házát.
il1321 Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10930

10909-ben írtam erről:)

"A palánták nyúlását lehet szabályozni locsolás csökkentésével (heti egyszer) Nagyobb térállásra rakással, hőmérséklet csökkentéssel."

Káposztaféléket egyébként már ki kellene ültetni a szabadföldbe.

Előzmény: Lunni (10914)
rebondo Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10929
Egyék a franciák!
200 l víz a tisztításhoz.Félnapi munka...úgy félkiló csiga.
Én megettem . A család kiköpte.
A kutya kiválogatta főzve is. A szomszéd macskája sem ette meg.
Földízű.
il1321 Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10928
Valóban, a sarkantyúka a legjobb  csali, de vigyázni kell, mert, ha ezt lerágják, visszatérnek:)
Előzmény: Deryan (10913)
Deryan Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10927
Milyen volt? Meg is etted?
Előzmény: rebondo (10925)
inérhátiszupernagyi Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10926
És milyen volt????Egyszer kaptam egy kolégámtól egy csomagnyit mélyhütve,de.....hát szóval kidobtam vagy pár hónap után,addig rakosgattam.....de nagyon régóta készülök (lelkileg ) megkóstolni....csak.....talán a magyar népre oly jellemző konzervativizmusom...az ami eddig megakadályozott........de lehet ha elém tennék belevágnék,....nagyon csábít például a petrezselymes vajas csigaházba visszatöltött.....Szóval irj a tapasztalatodról

Rengeteg erre a csiga!!!
Előzmény: rebondo (10925)
rebondo Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10925
Én egyszer főztem csigát.
Előzmény: Deryan (10897)
Lunni Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10924
ezeknek adok még egy esélyt akkor és szétültetem őket és mennek ki a napra, de azért biztos ami biztos vetek még gyorsan egy adag kelbimbót, nagyon rákapott a család, megnyúznak ha ne lesz belőle semmi :)
Előzmény: Deryan (10922)
Lunni Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10923
az a baj nálam hogy a palánták egy részét nem ültettem szét, ládában maradtak sokan együtt azért nyúlhattak meg :) de ha végre vége a kiállításnak és lesz 2 perc szabadidőm szétültetem őket, a poharasok nagyon szépek.

nekem a kertben új bio rovarölőm van: mamám mesélte hogy a macska a kertben ma egész nap káposztalepkére vadászott és jó pár hangyát is megevett... sajnos a csigára csak bután néz, pár retek áldozatul is esett neki :)))
Előzmény: Deryan (10919)
Deryan Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10922
Ládába ültetem, májusban palántázom.

Szerintem ültesd szét egy virágos ládában olyan 2 cm-es közökkel, ha beálltak adj nekik kevesebb vizet és lehetőleg napoztasd.
A káposztaféléimet nem szoktam behozni éjszakára az erkélyről.
Előzmény: Lunni (10914)
Deryan Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10921
De aranyos!!! :))
Előzmény: katka51 (10916)
Lunni Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10920
ajj remélem azért megmaradnak, holnap akkor jó árnyékos helyre rakom őket, köszi :)
Előzmény: rebondo (10918)
Deryan Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10919
Az én palántáim fele a lépcsőházban van. Reggeltől délig süti őket a nap és nagyon szépen fejlődnek.

A palánták másik fele a lakásban van. Reggeltől estig kinn vannak az erkélyen, de csak déltől süti őket a nap. Ezek lassabban nőnek, a déli melegben megkókadnak. A gyengébb karalábéknak kicsit megsárgult a levélszéle. Ezeket árnyékosabb helyre teszem.

Szerintem vigyáznod kell, hogy a palántáid ne kapjanak erős napot. Délben nagy ereje van a napnak.

A múlt évben a hangyák valósággal ellepték a kertünket. Az út mentén lévő porhanyós földbe májusba gumós köményt akartam ültetni. 2-3 méteres szakaszon tojásokkal teli hangyaboly volt. Aztán kiderült, hogy a zöldséges oldal parcelláinak a három oldalán hangyák vertek tanyát. Elkeseritő volt.
Megkérdeztem az egyik bácsikát a környékről, hogy mit tehetnék.
DECIS-t javasolt. Rovarölő permetezőszer. 5 kis ampulla. 1000 Ft. Levéltetvekre, hangyákra kiváló. 1 stampo 10 %-os ectet is öntöttem hozzá, amikor a levéltetveket irtottam. A lépcsőházi virágokat is ezzel permetezem végig a nyár közepén egyszer.
Azóta nincs hangyainvázió, a levéltetvek pedig úgy eltűnnek mintha lesöpörtem volna.
Előzmény: Lunni (10912)
rebondo Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10918
A paprika valszeg megégett a napon.
(a napfény ma pl csak válogatott minőségben volt elérhető :))
Előzmény: Lunni (10912)
kics_ee Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10917
Más megvilágításba került a dolog :D

Ebben az esetben Actellic, Unifosz (nem tudom melyik kapható) a padláson, majd nagyon gyorsan lejönni, mert gázosodik.

Hangyákra a hangyacsapdát javaslom. Vagy sziloplasttal körbetömíteni a rést. Azzal a fehér fajtával, ami nem gombásodik.
Előzmény: katka51 (10915)
katka51 Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10916
Kis levelibékánk is van napok óta a pöttyös labdán sütteti magát! Őket nagyon szeretem és óvom....!
katka51 Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10915

A vizcsap fali csatlakozásánál jönnek be.... és mint írtam, reggelre a fürdőkádban a lefolyóból a szárnyashangyák.... Nappal azért nem, mert sűrűn használom valamelyik csapot és gyakran megy a víz lefelé - gondolom én.. -.

A darazsakkal meg annyi a bajom, hogy hiába a nagy terasz, ha kiülünk - lassan már csak ott férünk el a nagy családdal (6 unoka), jönnek a darazsak az étel illatára.

Féltem a gyerekeket és ezért már lassan ki sem tudunk ülni.

Nekem a gyerekeim fontosabbak, mint a darazsak!! Ezért hát utána néztem, hogy mit is tehetnék ellenük. Nekem ne repdessen a tányékok körül... és főként ne okozzon bajt senkinek!!

Hát ezért nem örülök a jelenlétüknek!

Előzmény: kics_ee (10911)
Lunni Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10914
kelbimbót helybe veted vagy palántázod? sajnos enyémek nagyon megnyúltak, nemtudom most micsináljak velük? :(
Előzmény: Deryan (10913)
Deryan Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10913
A múlt évben én azt tapasztaltam, hogy a földi bolhák imádják a sarkantyúka levelét. Ha volt választási lehetőségük, akkor addig lógtak a satkantyúka levelein, amig azt tüllszerúre ki nem rágták. Csak ezután mentek át a karalábéra, kelbimbóra.
Előzmény: il1321 (10910)
Lunni Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10912
nálunk is minden tavasszal megjelennek bent a házban a hangyák, én fújós hangyaölővel szoktam ezért körbefújni a házat kívül-belül, így egy hónapra megint eltűnnek :) amúgy meg néha a kertben is irtom a hangyát, teljesen lerágták az orgona virágát...

Krumpli nő már valakinél? 2 hete ültettem de nálam még semmi, az újhagyma viszont már kinőtt amit vele egy időben ültettem.

Én paradicsomjaim is megnyúltak nagyon, de kísérletképpen kiültettem most egy párat a kertbe jó mélyre, mellé a másik sorba meg a szép tőerős pohárba átültetetteket raktam, versenyezhetnek ki nő gyorsabban :)

A paprikákkal viszont bajban vagyok, elkezdett párnak fehéredni a levele, ez miért van? pedig 2 napja kicipelem őket már a szabadba a napra.
Előzmény: kics_ee (10911)
kics_ee Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10911
A lakásban semmi keresnivalója a hangyáknak ebben nagyon igazad van. Én csak a kertre értettem amit mondtam.

A járásukat illetve azt a pontot kellene megtalálni ahol bejönnek a lakásba, bár a szárnyashangyikkal nem lesz egyszerű dolgod.
Előzmény: katka51 (10905)
il1321 Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10910

Lassan kelnek a retkek, karalábék, és megjelennek a földibolhák.

aktuális lesz egy régebbi írás. amit most újra beteszek:

Riasszuk, csapdázzuk a földibolhákat

A földibolha fajok a káposztafélékben kora tavasztól meleg időjárás esetén jelentős károkat okozhatnak, ha a kártételt követően nedves az időjárás, mert a rágásoknál rothadás indul el. Kárképük a szitaszerűen átlyuggatott levelek. A nagy káposztabolha a káposzta levelére rakja a tojásait, a kikelő lárvák nyáron aknát készítenek a levelekbe. Más fajok tojásaikat a talajra, vagy a növény gyökérnyaki részére rakják, ahol a kikelő lárvák szintén járatokat rágnak.

Legveszedelmesebbek a fiatal, fejlődő palántákra, ezért csak jól fejlett palántákat ültessünk ki, jól előkészített talajba. A kicsipkézett leveleket távolítsuk el, és ritkítsuk meg a növényállományt.

Riasztónövénye a fokhagyma, fehérüröm, mentafélék. A bolhák nem tűrik az ürömfű és a varádics szagát, ezért heti rendszerességgel öntözzük meg a növényeket ezek vízzel hígított kivonatával.zsázsa szintén riasztó hatású a földibolhákra, de a reteknél ezt a növényt inkább kerüljük, mert ízét nagyon csípőssé teszi. Növénytársításként a káposztafélék közé salátát, vagy spenótot vethetünk.

A növényeket, és körülöttük a talajt fahamuval szórjuk meg, ugyanis a földibolhák a fahamu fehér színét és lúgos kémhatását nem kedvelik, ezért gyorsan elhagyják a területet. Használhatunk ellenük természetes piretrin készítményeket is. Sárga ragadós lappal gyéríthetők, és előre is jelezhetők. Hetenként öntözzük, mert a földibolhák az alacsony páratartalmat kedvelik. A talajt tartsuk nedvesen és mulcsozzuk. A palántákat és a talajt szórjuk meg zeolittal. Minden nap ragasztócsíkot húzzunk ki a sorok közé délben, mert ilyenkor a legaktívabbak a bolhák. Tárkonylevet találtak hatásosnak ellenük

Vegyünk egy 60x40 cm-es műanyag dobozt, aminek a mélysége 15 cm. A színe lényegtelen, de nem legyen fekete, mert a ráugráló rovarokat nehezebb észrevenni. A doboz belsejét kenjük meg mézzel, és függőlegesen tartsuk a káposztához, majd üssünk egyet a káposztára a dobozzal szemben levő oldalon, és a rajta levő bolhák a mézzel megkent felületre ugranak, abba tapadnak. A mézet időnként újra kell kenni egy ecsettel Ez utóbbihoz hasonló módszer, amikor a növények felett kb. 2-3 cm magasságba csak egy nyélen lévő lapot húznak el, aminek az alsó felülete ragacsos, és ebbe ugrálnak bele a rovarok. A talajt tartsuk állandóan nedvesen, mert a bolhák a poros talajban szaporodnak.

forrás: http://www.biokultura.org/kiadvanyok/biokultura_folyoiratok/2001/2001_2.htm

il1321 Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10909

A palánták nyúlását lehet szabályozni locsolás csökkentésével (heti egyszer) Nagyobb térállásra rakással, hőmérséklet csökkentéssel.

A megnyult palánták később teremnek. Kiültetéskor kell egy idő, mígbeáll a megfelelő lombozat gyökér egyensúly. A döntött ültetéskor igaz, hogy a száron is gyökeret nevel, de ennek is idő kell.

A üzdelés egyik oka, hogy megfelelő gyökér-lomb egyensúlyú palánt legyen kiültetésig.

A tűzdeléssel kb egy kéttel hosszabb a palánt előállítás ideje, de ze terméskor kompenzálódik. Látszólag szebbek a hosszú, leveles palánták, csak nem jobbak.

Tűzdeléskor a gyökerek megszaggatásával generatív növekedés felé indul meg a növény fejlődése, tehát termésre hajt. Míg a szálas, nem tűzdelt palánták vegetatív növekedésnek indulnak, lombot, szárat nevelnek, Íg a tűzdelt, de kisebb palánták hamarabb fordulnak termőre.

Ez nem csak a paradicsomra igaz.

Megfigyelhető a cukkininál is ez a jelenség. A palántáról nevelt növény lombja kisebb, mint a helybe vetetté, de hamarabb hoz termést, míg a helyben vetett elente nagy lombot nevel.

Előzmény: peti444 (10898)
il1321 Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10908

Szabadföldbe már lehet vetni a paradicsomot. Kelésig takarhatod, akkor hamarabb kel.

Palántaneveléssel kapcsolatban nézz be a blogomba, ott elég sokat írtam róla.

Előzmény: peti444 (10898)
il1321 Creative Commons License 2010.04.17 0 0 10907

Április 10-től lehet már vetni.

Ültetni lehet később is, ha van palánt. Bár sütőtököt nem nagyon ültetik.

Előzmény: hannabori (10899)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!