Ma szedtem én is egy párat. :) Most koplalnak egy tésztaszűrőben tányérral lefedve.
20 évvel ezelőtt már próbáltam egy adagot előkésziteni, amikor egy francia szakemberrel dolgoztam együtt. Olyan élvezettel beszélt a csigáról, hogy kedvet kaptam volna én is. De hát utálatosabb volt számomra akkor mint a haltisztitás. Végül eleresztettem a csigákat a réten.
Na ezek most nem menekülnek. Olyan szép nagyok. Időnként átmosom őket, hadd tisztuljanak és ne száradjanak össze.
Apámmal egyszer etettek Párizsban olyan petrezselymes vajas csigaházba visszatöltöttet. Egyben lenyelt egyet udvariasságból, és hőstette bizonyítékául hazahozta a házát.
Egyék a franciák! 200 l víz a tisztításhoz.Félnapi munka...úgy félkiló csiga. Én megettem . A család kiköpte. A kutya kiválogatta főzve is. A szomszéd macskája sem ette meg. Földízű.
És milyen volt????Egyszer kaptam egy kolégámtól egy csomagnyit mélyhütve,de.....hát szóval kidobtam vagy pár hónap után,addig rakosgattam.....de nagyon régóta készülök (lelkileg ) megkóstolni....csak.....talán a magyar népre oly jellemző konzervativizmusom...az ami eddig megakadályozott........de lehet ha elém tennék belevágnék,....nagyon csábít például a petrezselymes vajas csigaházba visszatöltött.....Szóval irj a tapasztalatodról
ezeknek adok még egy esélyt akkor és szétültetem őket és mennek ki a napra, de azért biztos ami biztos vetek még gyorsan egy adag kelbimbót, nagyon rákapott a család, megnyúznak ha ne lesz belőle semmi :)
az a baj nálam hogy a palánták egy részét nem ültettem szét, ládában maradtak sokan együtt azért nyúlhattak meg :) de ha végre vége a kiállításnak és lesz 2 perc szabadidőm szétültetem őket, a poharasok nagyon szépek.
nekem a kertben új bio rovarölőm van: mamám mesélte hogy a macska a kertben ma egész nap káposztalepkére vadászott és jó pár hangyát is megevett... sajnos a csigára csak bután néz, pár retek áldozatul is esett neki :)))
Szerintem ültesd szét egy virágos ládában olyan 2 cm-es közökkel, ha beálltak adj nekik kevesebb vizet és lehetőleg napoztasd. A káposztaféléimet nem szoktam behozni éjszakára az erkélyről.
Az én palántáim fele a lépcsőházban van. Reggeltől délig süti őket a nap és nagyon szépen fejlődnek.
A palánták másik fele a lakásban van. Reggeltől estig kinn vannak az erkélyen, de csak déltől süti őket a nap. Ezek lassabban nőnek, a déli melegben megkókadnak. A gyengébb karalábéknak kicsit megsárgult a levélszéle. Ezeket árnyékosabb helyre teszem.
Szerintem vigyáznod kell, hogy a palántáid ne kapjanak erős napot. Délben nagy ereje van a napnak.
A múlt évben a hangyák valósággal ellepték a kertünket. Az út mentén lévő porhanyós földbe májusba gumós köményt akartam ültetni. 2-3 méteres szakaszon tojásokkal teli hangyaboly volt. Aztán kiderült, hogy a zöldséges oldal parcelláinak a három oldalán hangyák vertek tanyát. Elkeseritő volt. Megkérdeztem az egyik bácsikát a környékről, hogy mit tehetnék. DECIS-t javasolt. Rovarölő permetezőszer. 5 kis ampulla. 1000 Ft. Levéltetvekre, hangyákra kiváló. 1 stampo 10 %-os ectet is öntöttem hozzá, amikor a levéltetveket irtottam. A lépcsőházi virágokat is ezzel permetezem végig a nyár közepén egyszer. Azóta nincs hangyainvázió, a levéltetvek pedig úgy eltűnnek mintha lesöpörtem volna.
A vizcsap fali csatlakozásánál jönnek be.... és mint írtam, reggelre a fürdőkádban a lefolyóból a szárnyashangyák.... Nappal azért nem, mert sűrűn használom valamelyik csapot és gyakran megy a víz lefelé - gondolom én.. -.
A darazsakkal meg annyi a bajom, hogy hiába a nagy terasz, ha kiülünk - lassan már csak ott férünk el a nagy családdal (6 unoka), jönnek a darazsak az étel illatára.
Féltem a gyerekeket és ezért már lassan ki sem tudunk ülni.
Nekem a gyerekeim fontosabbak, mint a darazsak!! Ezért hát utána néztem, hogy mit is tehetnék ellenük. Nekem ne repdessen a tányékok körül... és főként ne okozzon bajt senkinek!!
A múlt évben én azt tapasztaltam, hogy a földi bolhák imádják a sarkantyúka levelét. Ha volt választási lehetőségük, akkor addig lógtak a satkantyúka levelein, amig azt tüllszerúre ki nem rágták. Csak ezután mentek át a karalábéra, kelbimbóra.
nálunk is minden tavasszal megjelennek bent a házban a hangyák, én fújós hangyaölővel szoktam ezért körbefújni a házat kívül-belül, így egy hónapra megint eltűnnek :) amúgy meg néha a kertben is irtom a hangyát, teljesen lerágták az orgona virágát...
Krumpli nő már valakinél? 2 hete ültettem de nálam még semmi, az újhagyma viszont már kinőtt amit vele egy időben ültettem.
Én paradicsomjaim is megnyúltak nagyon, de kísérletképpen kiültettem most egy párat a kertbe jó mélyre, mellé a másik sorba meg a szép tőerős pohárba átültetetteket raktam, versenyezhetnek ki nő gyorsabban :)
A paprikákkal viszont bajban vagyok, elkezdett párnak fehéredni a levele, ez miért van? pedig 2 napja kicipelem őket már a szabadba a napra.
Lassan kelnek a retkek, karalábék, és megjelennek a földibolhák.
aktuális lesz egy régebbi írás. amit most újra beteszek:
Riasszuk, csapdázzuk a földibolhákat
A földibolha fajok a káposztafélékben kora tavasztól meleg időjárás esetén jelentős károkat okozhatnak, ha a kártételt követően nedves az időjárás, mert a rágásoknál rothadás indul el. Kárképük a szitaszerűen átlyuggatott levelek. A nagy káposztabolha a káposzta levelére rakja a tojásait, a kikelő lárvák nyáron aknát készítenek a levelekbe. Más fajok tojásaikat a talajra, vagy a növény gyökérnyaki részére rakják, ahol a kikelő lárvák szintén járatokat rágnak.
Legveszedelmesebbek a fiatal, fejlődő palántákra, ezért csak jól fejlett palántákat ültessünk ki, jól előkészített talajba. A kicsipkézett leveleket távolítsuk el, és ritkítsuk meg a növényállományt.
Riasztónövénye a fokhagyma, fehérüröm, mentafélék. A bolhák nem tűrik az ürömfű és a varádics szagát, ezért heti rendszerességgel öntözzük meg a növényeket ezek vízzel hígított kivonatával.zsázsa szintén riasztó hatású a földibolhákra, de a reteknél ezt a növényt inkább kerüljük, mert ízét nagyon csípőssé teszi. Növénytársításként a káposztafélék közé salátát, vagy spenótot vethetünk.
A növényeket, és körülöttük a talajt fahamuval szórjuk meg, ugyanis a földibolhák a fahamu fehér színét és lúgos kémhatását nem kedvelik, ezért gyorsan elhagyják a területet. Használhatunk ellenük természetes piretrin készítményeket is. Sárga ragadós lappal gyéríthetők, és előre is jelezhetők. Hetenként öntözzük, mert a földibolhák az alacsony páratartalmat kedvelik. A talajt tartsuk nedvesen és mulcsozzuk. A palántákat és a talajt szórjuk meg zeolittal. Minden nap ragasztócsíkot húzzunk ki a sorok közé délben, mert ilyenkor a legaktívabbak a bolhák. Tárkonylevet találtak hatásosnak ellenük
Vegyünk egy 60x40 cm-es műanyag dobozt, aminek a mélysége 15 cm. A színe lényegtelen, de nem legyen fekete, mert a ráugráló rovarokat nehezebb észrevenni. A doboz belsejét kenjük meg mézzel, és függőlegesen tartsuk a káposztához, majd üssünk egyet a káposztára a dobozzal szemben levő oldalon, és a rajta levő bolhák a mézzel megkent felületre ugranak, abba tapadnak. A mézet időnként újra kell kenni egy ecsettel Ez utóbbihoz hasonló módszer, amikor a növények felett kb. 2-3 cm magasságba csak egy nyélen lévő lapot húznak el, aminek az alsó felülete ragacsos, és ebbe ugrálnak bele a rovarok. A talajt tartsuk állandóan nedvesen, mert a bolhák a poros talajban szaporodnak.
A palánták nyúlását lehet szabályozni locsolás csökkentésével (heti egyszer) Nagyobb térállásra rakással, hőmérséklet csökkentéssel.
A megnyult palánták később teremnek. Kiültetéskor kell egy idő, mígbeáll a megfelelő lombozat gyökér egyensúly. A döntött ültetéskor igaz, hogy a száron is gyökeret nevel, de ennek is idő kell.
A üzdelés egyik oka, hogy megfelelő gyökér-lomb egyensúlyú palánt legyen kiültetésig.
A tűzdeléssel kb egy kéttel hosszabb a palánt előállítás ideje, de ze terméskor kompenzálódik. Látszólag szebbek a hosszú, leveles palánták, csak nem jobbak.
Tűzdeléskor a gyökerek megszaggatásával generatív növekedés felé indul meg a növény fejlődése, tehát termésre hajt. Míg a szálas, nem tűzdelt palánták vegetatív növekedésnek indulnak, lombot, szárat nevelnek, Íg a tűzdelt, de kisebb palánták hamarabb fordulnak termőre.
Ez nem csak a paradicsomra igaz.
Megfigyelhető a cukkininál is ez a jelenség. A palántáról nevelt növény lombja kisebb, mint a helybe vetetté, de hamarabb hoz termést, míg a helyben vetett elente nagy lombot nevel.