Keresés

Részletes keresés

ESZTIKE Creative Commons License 2003.11.20 0 0 575
Az ápolása nagyon egyszerű: ritkán kell locsolni (én kb. hetente-másfél hetente adok nekik vizet, nem sokat. A lényeg az, hogy a növény levelére ne kerüljön víz, így célszerű nem a cserépbe, hanem az alatta levő tálkába önteni. Szereti a fényt, nem különösebben igényes. Ha otthoni gyógyászkodásra is szeretnénk használni, akkor nem szerencsés búgatót adni neki, inkáb a friss föld az, ami jó megoldás ebben az esetben.
ESZTIKE Creative Commons License 2003.11.20 0 0 574
Nekem Aloe Barbadiensis Miller (póriasabb nevén Aloe Vera) növénykéim vannak. A Kertponton olvastam én is utána, ott kép is van, be lehet azonosítani. :o)
Előzmény: Sol boszi (572)
jmoon Creative Commons License 2003.11.20 0 0 573
nekem félárnyékban van, vagyis kb 1 méterre az ablaktól, mert ott már nem fért el...és a virágpolc tetején, hogy ne öntözzem, nagyon régóta ugyanúgy néz ki, tehát van jópár levélkéje (kb 20-30?), és átlagban vizszintesen állnak, én amúgy úgy tudtam, hogy ő tipikusan az a növény ami birja a meleget télen - nyáron, és a száraz levegőt is.. tehát panelnövény.
lehet, hogy a locsolást nem szerette
Előzmény: Sol boszi (572)
Sol boszi Creative Commons License 2003.11.20 0 0 572
Na,de hogy már megint legyen valami nyafognivalom.:-))))
Megkopaszodott a Madagaszkárpálmám,aztán belenéztem a könyvecskémbe,hogy mi baja is lehet,az meg azt irja,hogy télen pihentetni kell és alig locsolni.Csak majd,amikor tavasszal ujra jönnak az elsö levelek,kell öt ujra rendszeresen locsizni.Most leáltam az öntözködéssel és ugy néz ki,ami levél még volt rajta,az rajta is marad,de azért biztos,ami biztos,megkérdezlek benneteket,hogy ti hogy teleltettek Madagaszkárpálmát?

Aztán meg valaki emlitette itt az Aloékat.Hány fajtája van annak egyáltalán?Van két növénykém,ami olyan aloénak néz ki,de égen földön nem lelem öket se könyvben,se a neten.:-(Tudna valaki valamit ajánlani,hogy hol keressem?:-)

Sol boszi Creative Commons License 2003.11.20 0 0 571
Köszönöm az amarilisz tippeket.Asszem minden létezö hibát elkövettem vele kapcsolatban.Az uj föld,meg a fele bent,fele kint ok volt,de aztán alaposan elkezdtem locsolni és kiraktam a legvilágosabb ablakba.Most ugy néz ki,mintha a cserépnek lenne két lalogo tapsifüle.Mármint a megnyult levelek:-))))
ESZTIKE Creative Commons License 2003.11.19 0 0 570
Köszönöm, megtaláltam! :o)

Itt a két kép is (remélem, sikerül).

Most nekem is hoz egy új hajtást; ha virág, azonnal sikítok! :o))

mézontófű Creative Commons License 2003.11.19 0 0 569
Zotya! Köszönöm a krizantémot, a lényeg az, hogy ne fagyasszam ki, így majd fafirgácsban, cserepestől átteleltem... Majd kiderül.:-)))

Ami a Zimoculcast illeti, a növény nemrégen került Európába (tudtommal), időnként Zamiának hívják, helytelenül.
Lehet, hogy ezért nincs a könyveidben. Én a neten kerestem rá, korábban volt itt a topikban levelezés, s oda betettem a linket is.
Mézontófű

Előzmény: _Zotya_ (565)
mézontófű Creative Commons License 2003.11.19 0 0 568
Esztike! A kertpont.hu-n olvastam, hogy valakinek virágzik, kép is volt hozzá. Nézd meg, ha gondolod.

Mézontófű

Előzmény: ESZTIKE (560)
SpinyNorman Creative Commons License 2003.11.19 0 0 567
Köszi. Igazából jelenleg nincs is dracénám, mert nemrég befogadtam egy kölyökkutyát, aki távollétemben rászabadult és szétrágta. Még jó, hogy nem az euphorbiákhoz nyúlt... De ha ilyen magas hőmérsékletigénye van, akkor egyelőre nem veszek újat.
Előzmény: _Zotya_ (563)
_Zotya_ Creative Commons License 2003.11.19 0 0 566
Elkeserítelek, nem szeretem a krizantémot, de utánanézek. :-)
Az évelő nemesített krizantémok fagyérzékenyek, télen védett helyet kell biztosítani. Zöld tődugvánnyal szaporíthatók tavasszal. Némelyik lombhullató, ha ledobja a leveleket nem kell rémületbe esni ... talán. Hogy hány fok a min., azt nem tudom, és azt sem, hogy pihennie kell-e, vagy sem. :-(
Zotya
Előzmény: mézontófű (564)
_Zotya_ Creative Commons License 2003.11.19 0 0 565
Esztike! Biztos jól írtad azt a Zamioculcas Zamiifolia-t? A könyvemben nem találok ilyet és ez fura. :-) Neten nem kerestem, ha van ilyen, akkor a linket kérném szépen. Köszi!
Zotya
Előzmény: ESZTIKE (560)
mézontófű Creative Commons License 2003.11.19 0 0 564
Zotya!
Te, mint szakember: hogyan kell teleltetni ezeket a gyönyörű nemesített krizantémokat?
A Virágoskert topikba írtam, hogy nekem tavaly szabadban tönkrement, azt látom néhány szakkönyvben, hogy +10.
Igaz ez?

Mézontófű

Előzmény: _Zotya_ (563)
_Zotya_ Creative Commons License 2003.11.19 0 0 563
Majomkenyérfa min. 5°C
Dracaena min. 13-18°C
Yucca min. 7°C
Majomkenyérfa szerintem jól fogja érezni magát, ha van fény és a yucca-t is el lehet teleltetni, de ritkán öntözd és akkor is keveset. Dracaena-t máshová tedd, fagyérzékeny. Persze azt az 5-10 fokot tartani kell, mert ... :-)
Zotya
Előzmény: SpinyNorman (557)
Len Creative Commons License 2003.11.19 0 0 562
Én pedig friss virágföldbe teszem az amarillisz hagymát, ami alig nyirkos. Fele-harmada a föld felszín fölött van és csak akkor kezdem locsolni, amikor megjelent a bimbó. És nem aprónyi a virágcserép sem! Nyáron pedig a kertben tölti szabadságát.
Előzmény: Sol boszi (559)
molnarnei Creative Commons License 2003.11.19 0 0 561
Én anyósomtól tanultam a "technikát": addig sötétben tartom amig meg nem jelenik a bimbó ,akkor előszedem , világosra teszem és elkezdem jobban öntözni.
Előzmény: Sol boszi (559)
ESZTIKE Creative Commons License 2003.11.18 0 0 560
De azért nem hal meg teljesen, ugye? :o( Azt hiszem, elviszem valamelyik növénygyógyász rokonhoz, hátha ott rendbejön. Olyan gáz, hogy hiába akarok jót szegény növényeknek, nálam csak a Zamioculcas, a korallvirág és az Aloe Vera marad életben... Igaz, az Aloe ezerrel nő, nemrég ültettem külön a hajtásokat és azok is hamar gyökeret eresztettek. Tudja valaki, hogy a Zamioculcas Zamiifolia névre hallgató növényt hogyan lehet szaporítani? Valahol azt olvastam, hogy a természetes élőhelyén virágzik, de ez lehet, hogy hülyeség, mert hiába keresgéltem a neten, sehol nem láttam virágzót, pedig megnézném. Az Aloe Vera normál esetben virágzik szobában vagy ne számítsak ilyenre? :o)
Sol boszi Creative Commons License 2003.11.18 0 0 559
Ja,Amarilis.A tavalyi hagymámat ültettem be idén is,de csak a levele nö,az viszont ezerrel.Nem forditva kéne?Elöször a virág,aztán a levél?Vagy most mit csináltam rosszul?

A Hibiszkusz akkor is sárgitja,meg hullatja a leveleit,ha gyakran kiszárad a földje.Bár attol még nem hiszem,hogy lekopaszodna.Čn is a megfázásra szavazok.

Előzmény: Len (558)
Len Creative Commons License 2003.11.18 0 0 558
Még el sem virágzott az egyik orchideám, de már új bimbós hajtást fejlesztget! A hibiszkusz nálam is lombot cserél behordás után, aztán virágzik nagyokat szinte egész télen. Lassan beültetem az amarilliszeket. Van téglapiros és fehér zöld torokkal, rózsaszín erezettel. Teljesen fehéret is szeretnék egyszer. Nektek milyen van?
SpinyNorman Creative Commons License 2003.11.18 0 0 557
A mi hibiszkuszunk éppen most hozza sötétpiros virágát :)
De nem emiatt írtam, hanem ismét kérdeznék valamit: a yuccának, a dracénának és a "majomkenyérfának" (crassula ovata) is túl hideg télen az 5-10 fok?
_Zotya_ Creative Commons License 2003.11.18 0 0 556
A hibiszkusz nagyon nem bírja a huzatot, ezt mindig be kell kalkulálni. Azt most hirtelen nem tudom, hogy a hibiszkusz szeret-e pihenni télen, de az ilyen növényeknek nem mindig jó az "utolsó" pillanatig tápot adni. Ugyanis nőnek, mint a barom és emiatt a pihenő időszak előtt nem marad idejük arra, hogy "beérjenek" a friss ágak, új hajtások. Azaz nem tudnak befásodni és emiatt védtelenek maradnak a hideggel szemben. Persze ez inkább igaz a szabadban tartott növényekre, mint a szobanövényekre, de a hibiszkusz elég kényes tud lenni ha nem a számára legtökéletesebb helyen van.
Röviden ennyi. :-) Amúgy szerintem megfázott, mert pár fokos huzat is elég neki. :-(
Zotya
Előzmény: ESZTIKE (555)
ESZTIKE Creative Commons License 2003.11.18 0 0 555
Köszi a gyors választ! Még egy kérdés: ilyenkor vissza kell nyírni vagy hagyjam még kicsit békén?
Előzmény: sunshine31 (554)
sunshine31 Creative Commons License 2003.11.18 0 0 554
Valószínűleg megfázott a növényed. Én már teleltettem hűvös szobában hibiszkuszt, ami szintén ledobálta a leveleit, de tavasszal szépen kihajtott. Az a tapasztalatom, ha egy ágát óvatosan meghajlítod és látszik, hogy zöld a felső réteg alatt, addig biztos, hogy él a növény és ki fog hajtani.
Előzmény: ESZTIKE (553)
ESZTIKE Creative Commons License 2003.11.18 0 0 553
Sziasztok!

Ha valaki ért a hibiszkuszokhoz, kérem segítsen! Szegénykém egyik napról a másikra elkezdte ledobálni a leveleit (megijedtem, mert a másik is hasonlóan múlt ki az összel: először a levelei megsárgultak és teljesen megkopaszodott; a virágboltban a lehullott levelei alapján azt mondták, hogy atka és adtak rá valami speckó sprét, de a növény két hét alatt teljesen meghalt); ez a hibiszkuszom egész nyáron szépen fejlődött, adtam neki búgatót is, ennek nagyon örült, mert virágzott és elég sokat nőtt, de amikor a múlt héten megláttam, hogy ő is elkezdte ledobálni a leveleket, megijedtem és azt hiszem, túl sok "atkagyilkot" adtam neki. :o( Hiába mostam le és ültettem át, folytatja az öngyilkolást. Mit csináljak? lehet, hogy nem is atka? Esetleg megfázhatott/hőgutát kaphatott? Segítséééég! :o(

Sol boszi Creative Commons License 2003.11.15 0 0 552
Egy hosszabb otthoni tartozkodásom alatt a férjem tultápanyagozta a növénykéimet.Na az én páfrányom akkor nézett ugyanigy ki.Probáld meg átültetni,hátha jobb lesz neki.A könyvemben a betegségeinél meg ilyesmik állnak:
-Barna levélszélek a tul száraz levegötöl,vagy alacsony hömérséklettöl.
-Megáll a növekedés,ha hideg talajon áll.
-Aztán meg ir itt valami bacilusokrol is,amik levélbetegséget okoznak.
Tippként adja,hogy ne fujjuk be levél fényesitö(vagy hogy hivják)spray-vel,mert azt nem szereti.
Hát, jobbulást a kis betegnek!:-)
Előzmény: szilkszilky (551)
szilkszilky Creative Commons License 2003.11.15 0 0 551
Van valakinek valami ötlete, hogy mi lehet a baja a páfrányomnak? A levelek barnulnak, kártevő nem látható rajtuk, és a fehér foltok a felszívódó gombaölő nyomai. A fürdőben van, ahol a páratartalom 60% feletti.

SpinyNorman Creative Commons License 2003.11.15 0 0 550
Köszi a tanácsokat. Azt hiszem, hagyom ott, ahol most van, a 20-22 fokban. Korábban nálam lakott, még hajtásról ültettem, de mivel szépen nőtt, nekem meg nem volt elég helyem, átköltöztettem a szüleimhez. Mivel most végre be tudom építtetni az erkélyemet, a szüleim mondták, hogy akkor vigyem is el a növényt. De az én erkélyem kaktuszokra van tervezve, a lakásban meg túl meleg van és kevés fény, így inkább nem sokkolom a fikuszt. (Amúgy anövény sötétzöld "alapfikusz", sajnos latin nevet nem tudok mondani.)
Sol boszi Creative Commons License 2003.11.15 0 0 549
Nekem van egy Benjamina a bejárati ajto mellett egy fütetlen elöszobában,ahol álandoan rányitogatjuk az ajtot.Na ott kb. hasonlo hömérsékletek vannak,ráadásul az ajtonyitogatástol még huzat is van.Tavaly télen elhullajtott pár levelet,de amugy nagyon jol birta a mostoha körülményeket,ugyhogy ott hagytam,ahol volt.Söt mellette van egy Dracaena meg egy Yucca.Ök is jol birják az alacsony hömérsékletet.Persze ez nem jelenti azt,hogy a tied is birni fogja.Szerintem hagyd ott,aztán figyelgesd gyakran és ha valami elváltozás jelentkezne,hát gyorsan vidd be a melegre.Vagy ha nem akarsz kockáztatni,akkor inkább most tedd öt melegre.:-)))
Előzmény: SpinyNorman (545)
Sol boszi Creative Commons License 2003.11.15 0 0 548
Asszem akkor egy kicsit elkéstem.Ráadásul megprobáltam a sporákat leválasztani a levelekröl,de az egész por az ujjamra ragadt,ugyhogy inkább lemondtam az egészröl.Majd legközelebb.A pterist tavasszal ugyis át kell ültetnem,majd kettészedem,ahogy javasoltad.:-)))Köszi:-)))
Előzmény: _Zotya_ (542)
Tozatu Creative Commons License 2003.11.14 0 0 547
Pedig direkt nem locsoltam szeptemberben,hogy pihenjen.Már kint bimbózott,féltem lerugja,ha beviszem,de nem.Az jó,ha még lesz folytatás tavasszal.
Előzmény: rferi (544)
endru Creative Commons License 2003.11.14 0 0 546
A szakirodalom min. 16 fokot ajánl. Tartottam ennél hidegebb helyen, igaz csak egy hónapig. Attól is függ, hogy milyen faj és honnan származik mert ettől is függ a türőképessége. Én nem tartanám a szebb fikuszomat ilyen helyen.
Előzmény: SpinyNorman (545)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!